دلایل ظهور مخاط یا Mucus در آزمایش ادرار + علائم و راه‌های درمان

Mucus توسط غشاهای مخاطی که در مجرای ادراری و مثانه قرار دارد، تولید شده و پس از ترکیب با ادرار به شکل ترشحات رقیق دفع می‌شود. وجود مخاط یا Mucus در آزمایش ادرار کاملا طبیعی است و غالباً جای نگرانی ندارد.

مخاط یا Mucus در آزمایش ادرار

ستاره | سرویس پزشکی – به طور کلی موکوس یا به عبارت دیگر مخاط در بدن، از نواحی حساس مثل معده، روده‌های بزرگ، ریه‌ها و بینی محافظت می‌کند؛ اما گاهی ممکن است راه خود را به ادرار انسان باز کرده و با ایجاد رشته‌های مخاطی آن را کدر یا به اصطلاح ابری کند. نگران نباشید، وجود مخاط یا Mucus در آزمایش ادرار یک عارضه طبیعی و حتی بنا به عقیده برخی از متخصصان مفید است؛ زیرا می‌تواند از دیواره‌های دستگاه ادراری فرد محافظت کند. ظهور موکوس در ادرار به جنسیت وابسته نیست و ممکن است ظاهر آن به شکل رشته‌های مخاطی یا ترشح باشد. در این مقاله درباره مخاط موجود در ادرار، علل وجود آن و راه‌های درمان مخاط زیاد ادرار صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

موکوس چیست؟

موکوس یک ماده مایع لزج و چسبنده است که به شکل کاملاً طبیعی توسط بسیاری از بافت‌های بدن تولید می‌شود. وجود این ماده برای عملکرد بدن ضروری بوده و به عنوان یک لایه محافظ و مرطوب کننده، از خشک شدن اندام‌های مهم جلوگیری می‌کند. این ماده حاوی آنتی‌بادی‌ها و آنزیم‌های ضد باکتریایی برای مقابله با عفونت‌ها است. بدن انسان به طور طبیعی هر روز حدود ۱ تا ۱.۵ لیتر مخاط تولید می‌کند و ما به هیچ وجه متوجه آن نمی‌شویم؛ مگر در صورتی که میزان تولید مخاط از این مقدار بیشتر شود یا بافت آن تغییر کند.

آیا میدانید علت ژله ای شدن مدفوع نوزاد چیست و چگونه درمان می‌شود؟

 

علل بالا بودن Mucus در آزمایش ادرار

عوامل زیادی می‌توانند منجر به ظهور Mucus در آزمایش ادرار شوند که در اکثر مواقع مسئله جدی نیست؛ اما گاهی این ماده مخاطی که همراه ادرار از بدن دفع می­‌شود، نیازمند توجه ویژه است. شایع‌ترین علل وجود مخاط در ادرار عبارتند از:

 

۱. ترشحات معمولی

گاهی مخاطی که از مجاری ادرار و مثانه خارج می‌شود، مربوط به ترشحات دوره تخمک‌گذاری، قاعدگی و بعضاً دوره‌ی بارداری است. این نوع مخاط کاملاً طبیعی بوده و معمولاً قابل مشاهده نیست.

 

۲. عفونت ادراری

یکی از شایع‌ترین علل ظهور مخاط در ادرار، عفونت ادراری ناشی از تجمع باکتری‌ها است. این باکتری‌ها در اندام تناسلی تولیدشده و در مثانه گسترش می‌یابند. اگر به موقع این عفونت را درمان نکنید، ممکن است به کلیه‌ها سرایت کرده و مشکلات جدی‌تری را ایجاد کنند. در این حالت تخلیه ادرار با علائم مختلفی چون درد، تکرر ادرار، درد در ناحیه تحتانی کمر و برخی علائم دیگر همراه است. عفونت دستگاه ادراری در خانم‌های باردار به نسبت بیشتر اتفاق می‌افتد؛ در این دوره ضمن بیشتر بودن فشار روی مثانه، واژن نیز ترشحات زیادی تولید می‌کند.

 

عفونت ادراری

 

۳. بیماری‌های مقاربتی

گاهی اوقات Mucus در آزمایش ادرار ممکن است نتیجه بیماری‌های مقاربتی مثل سوزاک و کلامیدیا باشد. شایع‌ترین نشانه‌ی سوزاک ترشح زرد رنگ و نشانه‌ی کلامیدیا ترشح سفیدرنگ است. برای جلوگیری از ابتلا به هرگونه بیماری مقاربتی، از روابط جنسی ناسالم پرهیز کنید

 

۴. کولیت اولسراتیو

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های روده که به مخاطی شدن ادرار منجر می‌شود، کولیت اولسراتیو است. از دیگر علائم رایج این بیماری، اسهال خونی و درد شکم است. در این بیماران اضافه مخاط بدن وارد مجاری ادرار شده و به همراه ادرار تخلیه می‌شود. در صورت ابتلا به کولیت اولسراتیو باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

 

Mucus در آزمایش ادرار؛ علائم و راه‌های درمان

 

۵. سندرم روده تحریک‌پذیر

در بیماری سندرم روده تحریک‌پذیر ، روده فرد بیش از ۶ ماه کار نمی‌کند و یکی از شایع‌ترین علائم آن، وجود مخاط در ادرار بیمار است. در واقع بخش زیادی از این مخاط وارد مدفوع و در نهایت مجاری ادرار خواهد شد. اگر وجود موکوس در ادرار به سبب ابتلا به این بیماری باشد، بیمار باید هرچه سریع‌تر تحت نظر پزشک قرار گیرد.

 

۶. سنگ کلیه

بیماری سنگ کلیه اغلب با مخاط ادرار همراه است. همچنين رنگ ادرار ممكن است تيره شده و با درد شديد شكم همراه باشد.

 

۷. سرطان مثانه

سرطان مثانه یکی از نادرترین دلایل وجود موکوس در ادرار است. این بیماری با علائم دیگری از جمله درد هنگام تخلیه ادرار و یا ادرار خونی همراه خواهد بود.

 

۸. کم‌آبی

شاید تعجب کنید، اما کمبود آب بدن گاهی از دلایل وجود مخاط در ادرار است. البته نوشیدن آب زیاد در طول روز از فواید بی‌شمار برخوردار می‌باشد.

 

Mucus در آزمایش ادرار؛ علائم و راه‌های درمان

 

علائم وجود مخاط در ادرار

مخاط در ادرار با علائم دیگری نیز همراه بوده که یکی از شایع‌ترین آن‌ها درد شکم و درد هنگام ادرار است. از دیگر علائم آن می‌توان به بوی غیرمعمول ادرار، تب و درد به هنگام مقاربت اشاره کرد.

 

درمان مخاط در ادرار

در صورت کم بودن میزان مخاط ادرار، جای نگرانی نیست؛ اما اگر مقدار این مخاط به حدی زیاد است که فکر می‌کنید می‌تواند ناشی از یک وضعیت جدی باشد، باید در اسرع وقت به پزشک معالج مراجعه کنید تا با بررسی شرایط موجود، بهترین و مؤثرترین راه درمان را به شما معرفی کند. برخی از نکات درمانی که توسط پزشک توصیه می‌گردد، عبارت‌اند از:

 

۱. داروها

اگر مخاط ناشی از عفونت دستگاه ادراری باشد، با آنتی‌بیوتیک قابل درمان است. در این حالت پزشک احتمالاً آموکسی سیلین را برای بیمار تجویز می‌کند که تنها عرض یک هفته عفونت را درمان خواهد کرد؛ اما اگر به کلامیدیا یا دیگر بیماری‌های مقاربتی مبتلا هستید، توصیه می‌شود از اریترومایسین به عنوان یکی از مؤثرترین آنتی‌بیوتیک‌های دفع عفونت و درمان مخاط ادرار استفاده کنید. اگر وجود مخاط در آزمایش ادرار در اثر کولیت اولسروز باشد، بیمار باید کورتیکواستروئید مصرف کند؛ اما بهتر است ابتدا با پزشک در این باره مشورت کنید.

 

Mucus در آزمایش ادرار؛ علائم و راه‌های درمان

 

۲. تغییر در رژیم غذایی

اگر سندرم روده تحریک‌پذیر به ظهور مخاط در ادرار منجر گردد، بیمار باید رژیم غذایی خود را عوض کند و ضمن پرهیز از مصرف غذاهایی که باعث نفخ می‌شوند مانند سبزیجات خام، غذاهای چرب سرخ شده و نوشیدنی‌های گازدار، بیشتر غذاهای فیبردار و حتی مکمل فیبر مصرف کند.

 

۳. مایعات بیشتر

هیدراته بودن بدن برای این دسته از افراد حائز اهمیت فراوان است. نوشیدن آب زیاد به دفع سریع‌تر مخاط اضافه کمک می‌کند.

 

۴. بهداشت مناسب

در صورت وجود مخاط در ادرار، رعایت بهداشت مناسب در ناحیه تناسلی از اهمیت اساسی برخوردار است؛ زیرا از بروز بسیاری از بیماری‌های مقاربتی و همچنین عفونت دستگاه ادراری جلوگیری می‌کند.

 

Mucus در آزمایش ادرار؛ علائم و راه‌های درمان

 

کلام آخر

ادرار انسان اطلاعات زیادی درباره سلامتی او در اختیار پزشک قرار می‌دهد. در اکثر مواقع وجود مخاط رقیق و شفاف در ادرار معمولاً از نشانه‌های ترشح طبیعی است و جای نگرانی ندارد؛ اما کوچکترین تغییر در میزان تولید این مخاط گاهی حاکی از یک بیماری جدی است که باید سریعاً پیگیری و مداوا شود. از این رو آشنایی با دلایل احتمالی تولید این مخاط‌ها و علائم خطری که در این مقاله معرفی شد، حائز اهمیت فراوان است.

گاهی چنین مشکلات به ظاهر ساده‌ای باعث خونی شدن ادرار می‌شوند و آگاهی نسبت به علت وجود خون در ادرار می‌تواند از بروز بیماری‌های سخت‌تر جلوگیری کند. اگر تجربه‌ای در این زمینه‌دارید و راه‌های دیگری برای رفع این مسئله می‌شناسید، نظرات و پیشنهادات خود را با ما و همراهان ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید