ستاره | سرویس سلامت – کمخونی یا آنمی اختلال خونی است که در آن هموگلوبین کافی در خون وجود ندارد. کمخونی انواع گوناگونی دارد که هر یک علت خاص خود را دارند. برای مردان بالغ، هموگلوبین کمتر از gr/dl۱۳، نشانه کمخونی است و برای زنان بالغ این مقدار gr/dl۱۲ میباشد. کم خونی ناشی از فقرآهن (Iron deficiency anemia) شایع ترین گونه کم خونی بوده و ناشی از کمبود آهن در تغذیه، دفع بیش از حد خون در بلندمدت یا سوجذب آهن رخ میدهد و شایع ترین علائم کم خونی در مردان نیز عبارتند از احساس سستی، خستگی همیشگی یا هنگام فعالیت و احساس کسالت عمومی است.
انواع کمخونی
- کمخونی با اندازه گلبولهای قرمز طبیعی:
دیابت، نارسایی کلیه، سرطان و بیماریهای روماتیسمی جزو گروه کمخونی با گلبولهای قرمز طبیعی میباشد.
-
کمخونی با اندازه گلبولهای قرمز کوچکتر از معمول:
شایعترین نوع کمخونی است بیماری تالاسمی مینور و فقر آهن، جزو کمخونی با گلبولهای کوچکتر از معمول میباشد. در کم خونی ناشی از فقر آهن، میزان آهن موجود در جریان خون بسیار کم می شود. كمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون است .
-
کمخونی با اندازه گلبولهای قرمز بزرگتر از معمول:
کمبود ویتامین ۱۲ B، اسید فولیک و کم کاری غده تیروئید، جزو گروه کمخونی با گلبولهای قرمز بزرگتر از معمول میباشد.
علل کم خونی در مردان
۱- خونریزی داخلی در مردان
دلایل متعددی برای خونریزی داخلی وجود دارد که ممکن است تا زمانی که کم خونی فقر آهن تشخیص داده می شود، متوجه آن نشوید. یکی از شایع ترین نوع خونریزی داخلی، خونریزی از دستگاه گوارش بدلیل زخم معده است. مصرف منظم آسپیرین یک عامل خطر عمده برای خونریزی زخم های گوارشی است.
۲- خونریزی هموروئید
این نوع خونریزی می تواند در هر دو بواسیر داخلی و خارجی رخ دهد و به عنوان منبعی برای از دست دادن خون در طولانی مدت تبدیل شود. اغلب افراد مبتلا به هموروئید در مراحل اولیه متوجه خونریزی نمی شوند.
۳- رژیم غذایی کم آهن
آهن فراوان در بسیاری از غذاهای گیاهی و حیوانی وجود دارد. آهن هم در گوشت قرمز، مرغ و ماهی و هم در گیاهان یافت می شود. مصرف رژیم غذایی فقیر از آهن در کنار سایر اختلالات رژیم غذایی شدید، روزه مکرر و سوء تغذیه ناشی از علل دیگر، می تواند منجر به کم خونی در مردان شود.
۴- مشکل جذب آهن
سوء جذب آهن در بسیاری از بیماری های دستگاه گوارش دیده می شود. عمل جراحی بر روی بخشی از معده یا روده کوچک به دلیلچاقی (کاهش وزن)، بیماری شدید التهابی روده و در درمان سرطان های دستگاه گوارش نیز عواملی برای سوء جذب آهن و کم خونی در مردان است.
۵- نوشیدن بیش از حد چای
تانن موجود در چای می تواند به آهن در روده متصل شده و ازجذب آن جلوگیری کند. مطالعه ای در مورد اثرات نوشیدنی های مختلف در جذب آهن نشان داد که چای در واقع یک کمک کننده در اختلال جذب آهن است و همچنین نتیجه این تحقیق مشخص کرد که مصرف آب پرتقال به دلیل بالا بردن ویتامین C جذب آهن بدن را بعد از غذا دو برابر می کند.
۶- کم خونی ناشی از بیماری مزمن
برخی از بیماری های مزمن که ممکن است در مردان کم خونی ایجاد کنند، عبارتند از بیماری هایخود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده، سرطان، بیماری های مزمن کبدی و بیماری های کلیه، عفونت های طولانی مدت مانند HIV و هپاتیت ب.
مهم ترین علائم کم خونی در مردان
- یکی از مهم ترین علائم کم خونی در مردان رنگ پریدگی زبان و پلك چشم است.
- خستگی زودرس و مفرط
- بی تفاوتی
- سرگیجه و سردرد
- خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
- حالت تهوع
- در كم خونی های شدید گود شدن روی ناخن و پوسته پوسته شدن ناخن
- رخوت و بی حالی
- ریزش مو
- بی قراری و ناراحتی
- مشکل در تنفس
- تمرکز ضعیف
- تپش قلب
- زرد رنگ شدن پوست
- حساسیت به هوای سرد
- وزوز گوش ها
- خشکی زبان
- مشکل در بلعیدن غذا
یکی دیگر از علائم کم خونی در مردان، میل به خوردن مواد غیر خوراکی مانند خوردن خاک، کاغذ، موم، سبزه، و مو که نشانه کمبود می باشد، با این وجود این حالت در کسانی که کم خونی نداشته باشند نیز دیده می شود.
توصیه میکنیم مطالب درمان خانگی کم خونی (درمان کم خونی در طب سنتی) و خوردن چه غذاهایی برای کم خونی مفید است؟ را نیز در این زمینه مطالعه کنید.