ستاره | سرویس خواص شناسی – موم زنبور عسل، نوعی موم طبیعی است که توسط ۸ غده تولید موم در قسمتهای شکمی زنبورهای کارگر تولید و به درون کندو تخلیه میشود. خواص موم عسل بسیار مفید و متنوع است که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
خواص موم عسل
۱. درمان بیماریهای پوستی
باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکانس نوعی باکتری پوستی هستند که گستره وسیعی ازعفونتهای پوستی مانند جوشدانه، کورک، کفگیرک، گل مژه، آبسه و بیماریهای تهدید کننده زندگی مانند مننژیت، سندروم شوک سمی و … را ایجاد میکنند. طبق مطالعات انجام شده توسط مرکز پزشکی تخصصی دبی، مخلوط موم عسل با روغن زیتون و عسل، از رشد این باکتریها جلوگیری در پوست میکند و روش موثری برای درمان بیماریهای پوستی مانند درماتیت پوشکی، صدفک پوستی و اگزماست.
۲. مرطوب کننده پوست
موم عسل، یک روش شگفت انگیز برای حفظ رطوبت پوست است و معمولا در محصولات تقویت کننده پوست و کرمهای آرایشی یافت میشود. با مخلوط موم عسل، روغن بادام و چند قطره ویتامین ای، میتوانید یک داروی خانگی برای درمان خشکی پوست خود تهیه کنید.
۳. محافظت از کبد
طبق مطالعات منتشر شده از یک مجله پزشکی کرهای، الکلهای موجود در خواص موم عسل، به دلیل داشتن آنتی کسیدانهای آن، از کبد محافظت میکنند و در درمان چربی کبد بسیار موثر هستند.
۴. کاهش سطح کلسترول
یکی از خواص موم عسل کاهش کلسترول است. موم عسل با داشتن کلسیمهای چرب زنجیرهای، الکلها و اسیدهای آلیفاتیک، دارای اثر تغذیهای و تنظیم کننده است. تحقیقات نشان داده است که این خاصیت موم عسل، به میزان ۷ درصد، کلسترول مفید را افزایش و به میزان ۸ درصد، کلسترول مضر را در بدن کاهش میدهد و فشار خون را تنظیم میکند.
۵. کاهش درد و التهاب
موم عسل یک داروی موثر برای تسکین درد و التهاب است و اثرات ضد تورمی ملایم دارد. این دارو به کاهش التهابهای ناشی از آرتروز، کمک میکند و علاوه بر این، دردهای مفصلی و مشکلاتی مانند سفتی و بی حرکتی مفاصل زانو را درمان میکند.
۶. از بین بردن آکنه
موم عسل به دلیل دارا بودن ویتامین A، دارای خواص ضد عفونی کننده، بهبود دهنده و ضد التهاب است. به همین دلیل، از آن به عنوان یکی از معروفترین داروهای خانگی برای درمان آکنه استفاده میشود.
۷. بهبود خشکی و ترک خوردگی لب
علاوه بر خواص موم عسل که در بالا بیان شده، موم عسل یک مرطوب کننده فوق العاده است که لبهای خشکیده و آسیب دیده را درمان میکند و تورم ناشی از خشکی بیش از حد آن را کاهش میدهد. علاوه بر این، یک لایه محافظ در لبها ایجاد میکند که میتواند آنها را از اشعههای مضر UV محافظت کند.
۸. ساخت شمعهای بدون زیان
دود ناشی از روشن کردن شمعهای پارافینی دارای مواد سمی است. استنشاق آن سلامت انسان را به خطر میاندازد. علاوه بر این ممکن است به لوازم خانگی مانند رایانه، لوازم الکتریکی و هواکش منزل آسیب بزند. شمعهای ساخته شده از موم عسل، جاگزین مناسبی برای شمعهای پارافینی هستند و این اطمینان را به شما میدهند که در فضا سم آزاد نمیکنند و به لوازم خانگی آسیب نمیرسانند.
معایب موم عسل
- موم عسل مادهای است که دستگاه گوارش انسان و سایر جاندران قادر به تجزیه مولکولهای آن نیستند. یعنی پس از تغذیه جذب نمیشود و به همان صورت که تغذیه شده است از بدن دفع میگردد.
- مصرف موم عسل برای افرادی که به این ماده آلرژی دارند، توصیه نمیشود. مشکلاتی مانند اسهال، مسدود شدن بینی، ضایعه پوستی بثورات، خارش بدن و احساس خستگی، از علایم معمول آلرژی به موم عسل است. علایم شدیدتر این آلرژی، شامل مشکلات تنفسی و بلع، تنگی گلو، سر گیجه و حالت تهوع است. درصورت نادیده گرفتن درمان آلرژی به موم عسل، ممکن است این بیماری، از طریق شوک آنفلاکتیک منجر به مرگ شود.
- در صورت به کارگیری مواد غیر طبیعی، موم عسل میتواند تبدیل به ماده بسیار مضر شود و خطر جدی برای سلامت بدن را به همراه داشه باشد. کارشناسان حوزه پرورش زنبور و تولید عسل معتقد هستند از آنجا که زنبورعسل برای درست کردن هر گرم موم، شش گرم عسل مصرف میکند، احتمال تقلبی بودن عسلهای مومدار عرضه شده در سطح خرده فروشیهای شهر وجود دارد.
- داروهایی که زنبور، از سوی زنبورداران برای درمان در طول سال مصرف میکند یا سمومی که علیه انگلهای جلدی زنبور استفاده میشود، همگی در لایههای موم رسوب کرده و احتمال حضور سم در موم را بالا میبرد. بر این اساس توصیه میشود که در صورت عدم اطمینان از سالم بودن موم، از جویدن و خوردن موم عسل خودداری شود.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.
ماکان
عالی
سمد
عالی بود