غذای خرگوش خانگی چیست + غذا‌های ممنوعه برای خرگوش

مهمترین غذای خرگوش خانگی شامل علوفه خشک و یونجه مرغوب، انواع میوه (آناناس، موز، تکه‌های سیب، هندوانه و طالبی بدون هسته)، انواع سبزی شامل (کرفس، هویج، کلم، کاهو و سبزی خوردن) می‌شود.

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – خرگوش‌ها یکی از دوست داشتنی‌ترین موجودات خانگی هستند که نگهداری و مراقبت از آن‌ها در منزل به آسانی امکانپذیر است و نیاز به فضای زیاد، تجهیزات و وسایل خاصی ندارد. یکی از مهمترین نکات نگهداری خرگوش در خانه، توجه به تغذیه این حیوان و آشنایی با غذا‌های مجاز و ممنوعه برای این جانور است. در این مقاله ابتدا به معرفی انواع غذای خرگوش که مفید و ضروری هستند می‌پردازیم و در ادامه غذا‌هایی که باید از دادن آن به خرگوش اجتناب کنید را توضیح می‌دهیم.

غذای خرگوش خانگی

 

انواع غذا‌ی خرگوش خانگی

برای غذا دادن به خرگوش خانگی، باید به نوزاد یا بالغ بودن آن دقت کنید. در ادامه به معرفی غذاهای مناسب هر کدام می‌پردازیم.

 

غذای خرگوش نوزاد

برای تغذیه نوزاد خرگوش، بایستی از قوطی‌های شیر آماده ویژه بچه گربه‌ها که با نام Kitten Milk Replace در فروشگاه‌های وسایل حیوانات خانگی با مخفف KMR موجود است، استفاده کنید.
برای غذا دادن به نوزاد خرگوش چند روزه، حتما از یک قطره چکان کمک بگیرید ولی قطره چکان را تا انتها داخل دهان خرگوش نبرید، زیرا ممکن است باعث خفگی او شود.
میزان غذای خرگوش نوزاد، ۵ سی‌سی در روز‌های اول نوزادی، ۱۰ تا ۱۵ سی‌سی در یک هفتگی، ۲۶ تا ۳۰ سی‌سی در دو هفتگی و ۳۰ سی‎سی در سه و چهار هفتگی است. این میزان غذا را با فاصله چند ساعت در طول روز به خرگوش بدهید. همچنین استفاده از کپسول اسیدوفیلوس برای هضم بهتر، به سلامت نوزاد خرگوش کمک شایانی خواهد کرد. این کپسول را از داروخانه‌ها تهیه کرده و روزی یک عدد از آن را همراه با KMR به خرگوش بدهید.
در حدود ۱۰ روزگی می‌توانید برای تغذیه بهتر نوزاد خرگوش از پلت‌های چوبی مخصوص استفاده کنید و آن‌ها را اطراف محل نگهداری خرگوش قرار دهید.
توجه: اگر نوزاد خرگوش را از جنگل و صحرا پیدا کرده‌اید، از دادن پلت چوبی به او خودداری کنید و به جای آن از یونجه جو استفاده نمایید.

 

غذا دادن به خرگوش نوزاد

 

غذای خرگوش بالغ

خرگوش‌ها جانوارانی گیاهخوارند؛ بنابراین انواع سبزیجات، مهمترین غذای این حیوان را شامل می‌شوند. همچنین برای حفظ سلامت خرگوش، وجود موادی همچون موادغذایی انرژی‌زا، فیبر و پروتئین در برنامه غذایی آن‌ها ضروری است.
 
مهمترین غذا‌های مفید برای یک خرگوش بالغ به شرح زیر است:

۱. انواع سبزی

سبزیجات بخش عمده غذای خرگوش را تشکیل می‌دهند. نکته مهم در دادن سبزی به خرگوش استفاده از سبزیجات بدون آفت کش است. همچنین بهتر است قبل از دادن سبزی به او، حتما آن را شستشو دهید. انواع سبزی مناسب برای تغذیه خرگوش عبارتند از:

۱. هویج

۲. کاهو

۳. کرفس

۴. انواع کلم (کلم بروکلی، کلم برگ، کلم چینی و کلم پیچ)

۵. شبدر

۶. انواع سبزی خوردن (نعنا، شاهی، گشنیز، جعفری، ریحان و شوید)

۷. قسمت‌های بالایی تربچه مانند برگ‌ها و ساقه

 

غذای خرگوش خانگی چیست + غذا‌های ممنوعه برای خرگوش

 

۲. پلت‌های آماده خوراکی

پلت‌های آماده غذای خرگوش را می‌توانید از فروشگاه‌های مواد غذایی و وسایل مورد نیاز حیوانات خانگی تهیه کنید. دقت کنید از پلت‌های با فیبر بالا و پروتئین کم استفاده کنید، زیرا اغلب پلت‌های آماده بسیار چرب و پر حجم هستند و مشکلات گوارشی و چاقی بیش از اندازه را برای حیوان ایجاد می‌کنند. قرار دادن مقداری از این غذا‌های آماده و کارخانه‌ای در رژیم غذایی حیوان ضروری است، زیرا این پلت‌ها حاوی مقدار کافی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز برای حیوان است، بنابراین در مقدار مناسب آن‌ها را در جیره غذایی خرگوش خود قرار دهید.

۳. انواع میوه

برخی از میوه‌ها بسیار مورد علاقه خرگوش است و به سلامتی و رشد بهتر جانور کمک می‌کند. میوه‌های مفید برای خرگوش شامل:

  • موز
  • آناناس
  • سیب درختی بدون هسته
  • توت فرنگی
  • تمشک
  • هندوانه بدون هسته
  • طالبی بودن تخمه

۴. علف تازه و یونجه مرغوب

خرگوش‌ها جانورانی نشخوار کننده هستند و دندان‌های آن‌ها مدام در حال رشد است، بنابراین در اختیار دادن مواد غذایی که از رشد بیش از اندازه دندان‌ها پیشگیری کند ضروری است و یکی از مهمترین موارد مورد توجه در نگهداری از این حیوان دوست داشتنی است. به این منظور توصیه می‌کنیم همواره مقداری علف تازه و یونجه مرغوب در قفس حیوان قرار دهید.
در انتخاب و خرید علوفه خشک دقت کنید که حتما ظاهر و بویش تازه باشد. علوفه خوب نباید قهوه‌ای باشد یا کپک داشته باشد. علوفه را در مکان خشک یا داخل مخزنی که در آن هوا جریان داشته باشد نگهداری کنید تا کپک نزند. توصیه می‌کنیم برای خرید علوفه و یونجه، به جای پت‌شاپ‌ها، ازمزارع بخرید، زیرا به‌صرفه‌تر خواهد بود.

 

تغذیه خرگوش

 

۵. آب

در طول روز حتما آب آشامیدنی سالم را در اختیار خرگوش قرار دهید و در روز‌های تابستان یک تا دو تکه یخ در آب بیندازید. اگر خرگوش شما تمایلی به خوردن آب نشان نمی‌دهد، سبزیجات را خیس کرده و برای او در قفس بگذارید تا جانور دچار تنش کم آبی نشود.

 

میزان غذای مورد نیاز یک خرگوش بالغ

دادن میزان مناسب غذا به حدی که نه زیاد باشد و نه خیلی کم، به سالم ماندن و پیشگیری از بروز بیماری‌ها در خرگوش کمک خواهد کرد. میزان غذای لازم برای خرگوش:

  • پلت آماده: ۲۵ تا ۳۰ گرم در روز به ازای هر کیلوگرم وزن خرگوش
  • میوه و سبزی: یک مشت یا به اندازه ۵۰ گرم در روز به ازای هر کیلوگرم وزن خرگوش

تذکر: آب و یونجه را به صورت ۲۴ ساعته در اختیار خرگوش بگذارید، زیرا بر خلاف تصور عموم، باید ۸۰ درصد غذای حیوان یونجه و علوفه خشک باشد و فقط ۲۰ درصد سبزیجات دیگر استفاده شود.

 

غذا‌های ممنوعه برای خرگوش

دادن تنقلاتی مانند چیپس، پفک، شکلات، چوب شور، بیسکوییت، کلوچه و … برای سلامت خرگوش مضر است و از دادن این تنقلات به حیوان پرهیز کنید. سایر غذا‌های ممنوعه برای خرگوش‌ها عبارتند از:

۱. نان

۲. ماکارونی

۳. گوشت

۴. سیب زمینی

۵. آووکادو

۶. پیاز

۷. ریواس

۸. گوجه

۹. گیاهان سمی مانند خرزهره، سرخس، بلادونا، پیچک، سوسن، زنبق، نرگس، شقایق، بابا آدم، لاله، نعناع، ترمس، گل استکانی، کاج، کاکنج، گل عروس و بسیاری دیگر از گل‌ها و گیاهان آپارتمانی

 

غذاهای ممنوعه برای خرگوش

 

ویژگی‌های ظرف غذای خرگوش

همانطور که انتخاب یک جیره غذایی صحیح در سلامت خرگوش موثر است، استفاده از یک ظرف غذای مناسب نیز به سلامت حیوان کمک قابل ملاحظه‌ای خواهد کرد.
ظروف غذای پلاستیکی یا سرامیکی ساده بهترین گزینه برای ظرف غذای خرگوش است. همچنین انتخاب ظروفی که هم جنبه اسباب بازی داشته باشد و هم جایی برای ریختن غذا در آن باشد، نیز این حیوانات بازیگوش را به خوردن بیشتر غذا تحریک خواهد کرد.

نکته: ظروف غذا و آب خرگوش را روزانه با آب و صابون بشویید و از تمیز بودن آن مطمئن باشید.

 

نکات پایانی

در هنگام مراقبت از خرگوش به یاد داشته باشید که:

  • در تغذیه خرگوش‌تان حتما تنوع غذایی را رعایت کنید،
  • به مدت طولانی از یک یا چند نوع محدود غذا استفاده نکنید و
  • به منظور دادن هر غذای جدیدی برای بار اول، آن را در اندازه بسیار کم به خرگوش بدهید تا واکنش بدن او را متوجه شوید.

اگر به داشتن حیوان خانگی علاقه‌مندید پیشنهاد می‌کنیم درباره غذای سگ خانگی و غذای گربه و بچه گربه نیز اطلاعات کسب کنید. شما به خرگوش خود چه غذایی می‌دهید؟ اگر برای تغذیه خرگوشتان با پلت‌های آماده یا تهیه غذا‌های خانگی تجربه‌ای دارید در قسمت نظرات و پرسش‌ها با مخاطبان ستاره در میان بگذارید.

 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید