به لایه داخلی معده حیوانات نشخوارکننده مثل گاو و گوسفند «سیرابی» میگویند. برخلاف تصور عموم، این غذا فقط مخصوص ایران نیست و رد پای آن را میتوان در غذاهای سنتی آسیا، آفریقا، اروپا و بخشهایی از قاره آمریکا هم دید. سیرابی از آن دسته غذاهایی است که یا به شدت طرفدارش هستند یا از بوی آن حالتان بد میشود و به هیچ عنوان از خوردنش استقبال نمیکنید. در این مقاله تمام اطلاعاتی را که باید درباره کالری سیرابی و فواید و مضرات آن بدانید، در اختیارتان قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
کالری سیرابی
♥ هر ۱۰۰ گرم سیرابی ۹۴ کالری انرژی دارد.
در جدول زیر میتوانید کالری سیرابی پخته و همچنین ارزش غذایی آن را در ۱۰۰ گرم سیرابی مشاهده کنید. جالب است بدانید که این میزان کالری تقریبا معادل کالری موز متوسط است!
کالری | پروتئین (گرم) | چربی (گرم) | کربوهیدرات (گرم) |
٩٤ | ١١/٧ | ٤ | ١/٩ |
١٠٠ گرم سیرابی پخته حاوی مواد مغذی زیر است:
- کلسترول: ١۵٧ میلیگرم
- ویتامین B٣ (نیاسین): ٠/٤ میلیگرم
- ویتامین B٩ (فولات): ٣ میکروگرم
- ویتامین B١٢ (کوبالامین): ٠/٧ میکروگرم
- آهن: ٠/٦ میلیگرم
- روی: ١/٧ میلیگرم
- سلنیوم: ١١/٨ میکروگرم
- منیزیم: ١۵ میلیگرم
- کلسیم: ٨١ میلیگرم
- فسفر: ٦٦ میلیگرم
- پتاسیم: ٤٢ میلیگرم
- سدیم: ٦٨ میلیگرم
فواید سیرابی
سیرابی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را دارد و اگر در حد تعادل مصرف شود، برای سلامتی مفید است. از مهمترین فواید سیرابی میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
۱. تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن
سیرابی غنی از ویتامینهای گروه B، روی، آهن و سلنیوم است. ویتامینهای گروه B در تبدیل هموسیستئین به متیونین نقش دارند. تحقیقات نشان میدهد که تجمع هموسیستئین در خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد.
روی برای رشد بدن، سلامت پوست و بهبود زخمها ضروری است و آهن در تولید گلبولهای قرمز خون نقش دارد. سلنیوم ماده مغذی دیگری است که به مقدار زیاد در سیرابی یافت میشود و به عملکرد غده تیروئید، فعالیت آنزیمها و تولید DNA کمک میکند.
۲. حفظ سلامت استخوانها و عضلات
سیرابی یکی از بهترین منابع پروتئین محسوب میشود. پروتئین به تقویت عملکرد سیستم ایمنی و کنترل گرسنگی کمک میکند و به بدن اجازه میدهد که بافتهای آسیب دیده خود را ترمیم کرده و عضله بسازد. ٨۵ گرم سیرابی حاوی ١٠ گرم پروتئین است که میتواند تقریبا ٢٠ درصد نیاز روزانه به این درشت مغذی مهم را تامین کند.
۳. پیشگیری از کم خونی
سیرابی به دلیل داشتن ویتامین B١٢ از ابتلا به کم خونی جلوگیری میکند. وقتی بدن کم خون است، تعداد گلبولهای قرمز خون که کار آنها اکسیژنرسانی به بافتها و اندامها است، کاهش پیدا میکند که این امر به بروز علائمی مثل ضعف و خستگی منجر میشود.
۴. کنترل وزن
خوردن غذاهای پرپروتئین مثل سیرابی به شما در کنترل اشتها و کنترل وزن کمک میکند. علاوه بر این، چربی و کالری سیرابی در مقایسه با سایر غذاهای حیوانی کمتر است. مطالعات نشان دادهاند که مصرف غذاهای پرپروتئین در حین کاهش وزن میتواند میل به خوردن تنقلات در ساعات پایانی شب را کاهش دهد که این موضوع در طولانیمدت به مدیریت بهتر وزن کمک میکند.
مضرات سیرابی
اگرچه سیرابی سرشار از مواد مغذی است، اما مضراتی هم دارد، به خصوص اگر در مقادیر زیاد مصرف شود. به همین دلیل، بهتر است قبل از اضافه کردن سیرابی به رژیم غذایی خود از مضرات احتمالی آن آگاه شوید.
۱. کلسترول بالا
سیرابی در مقایسه با سایر بخشهای گوشت کلسترول بالاتری دارد. با خوردن ٨۵ گرم سیرابی حدود ١٠٨ میلیگرم کلسترول وارد بدن میشود که معادل یک سوم کلسترولی است که میتوانید در طول روز مصرف کنید.
اگرچه بدن بسیاری از افراد میتواند کلسترول غذا را به راحتی پردازش کند، بعضی از افراد واکنش شدیدتری به این شکل از کلسترول نشان میدهند. اگر کلسترول خونتان بالا است، قبل از اضافه کردن سیرابی به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
۲. سختی جویدن
اگر سیرابی درست پخته نشود، جویدن آن سخت است. همانطور که گفتیم سیرابی چربی و در نتیجه کالری زیادی ندارد، اما همین کمبود چربی بافت آن را لاستیکی میکند. به همین دلیل، ممکن است جویدن این غذا برای افرادی که دندان مصنوعی یا دندانهای حساس دارند، سخت باشد.
چگونه کالری سیرابی را بسوزانیم؟
در ١٠٠ گرم سیرابی پخته ٩٤ کالری انرژی وجود دارد که به کمک ورزشهای زیر میتوانید این میزان کالری را بسوزانید:
- پیادهروی با سرعت متوسط: ٢٣ دقیقه
- شنای تفریحی: ١٣ دقیقه
- تنیس: ١٠ دقیقه
- دوچرخهسواری با سرعت متوسط: ٩ دقیقه
- دویدن با سرعت متوسط: ٦ دقیقه
کلام پایانی
اگر میخواهید وزن کم کنید، کالری سیرابی به قدری کم است که میتوانید با خیال راحت آن را وارد رژیم غذاییتان کنید. با این حال، توصیه میکنیم در مصرف آن حد تعادل را رعایت کنید. چون سیرابی کلسترول زیادی دارد که ممکن است در بعضی از افراد با افزایش کلسترول خون به بروز بیماریهای قلبی-عروقی منجر شود.