ستاره | سرویس پزشکی – ممکن است لرزش دستهایتان اخیرا شروع شده باشد یا شاید قبلا لرزش دست داشتهاید و اکنون بدتر شده است. ممکن است زمانی که استرس میگیرید یا عصبانی میشوید دستهایتان شروع به لرزش کنند یا یک بیماری خاص، عامل اصلی آن باشد. علت آن هر چه باشد، ترمور (Tremor) نامی است که متخصصان برای دستهای لرزان در نظر گرفتهاند. آنها معمولتر از چیزی هستند که شما فکر میکنید و علتها و پیامدهای آنها متفاوت هستند. در ادامه قصد داریم در مورد علت های شایع لرزش دست ها به خصوص در جوانان صحبت کنیم.
علت های شایع لرزش دست ها در جوانان
از مهمترین علتهای لرزش دستها و روشهای پیشگیری از این اختلال، به ترتیب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. لرزش اساسی یا ترمور اسنشیال
این اختلال عصبی شایعترین دلیلی است که فنجان قهوه حین نگه داشتن در دست، ثابت باقی نمیماند و تکان میخورد. دلیل مشخصی برای این کار وجود ندارد، اما گاهی اوقات در نتیجه تغییر در یک ژن چنین اتفاقی میافتد. اگر علائم شما خفیف است، شاید نیازی به درمان نداشته باشید. اگر این لرزشها در شغل یا فعالیتهای روزمره شما تداخل ایجاد کنند، ممکن است به دارو یا جراحی نیاز پیدا کنید.
۲. بیماری پارکینسون
یکی از علت های شایع لرزش دست ها بیماری پارکینسون است. در این بیماری، دستها میلرزند؛ زیرا سلولهای مغزی که مسئول حرکت عضلات هستند آسیب میبینند. لرزش معمولا در یک دست شروع میشود، اما با گذشت زمان ممکن است به طرف دیگر گسترش پیدا کند. همچنین ممکن است کندتر حرکت کنید، در تعادل با مشکل مواجه شوید یا متوجه سفت شدن بازوها و پاهایتان شوید. درمان اصلی لرزشهای پارکینسون، داروها و گاهی اوقات جراحی است.
۳. مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)
این وضعیت روی پوشش اعصاب که میلین نامیده میشود، تأثیر میگذارد. هنگامی که چنین اتفاقی بیفتد، ممکن است علائمی از جمله لرزش را در دستان یا سایر قسمتهای بدنتان دریافت کنید. مصرف دارو، شایعترین روش برای درمان بیماری ام اس است. یک فیزیوتراپیست میتواند در یادگیری روشهای مدیریت علائم به ما کمک کند.
۴. پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم)
آیا اخیرا سطح هورمون تیروئید خود را بررسی کردهاید؟ لرزش دستها ممکن است نشانه پرکاری تیروئید باشد. این بدان معنی است که غده تیروئید شما سخت کار میکند. همچنین ممکن است متوجه کاهش وزن خود بدون دلیل مشخصی شوید، نسبت به نور حساسیت نشان دهید، ضربان قلبتان تند تند بزند و در خوابیدن دچار مشکل شوید. یک آزمایش خون ساده به شما و پزشکتان کمک میکند بدانید چه اتفاقی افتاده است.
۵. مصرف بیش از حد کافئین
آیا شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که نمیتوانید بدون قهوه روز خود را شروع کنید؟ کافئین یک ماده محرک است. همان ماده شیمیایی طبیعی که به شما در بیدار شدن کمک میکند، در صورت مصرف زیاد باعث لرزش دستان شما خواهد شد. تنها قهوه کافئین ندارد. کافئین را در برخی از داروهای بدون نسخه سردرد و برخی از شکلاتها نیز میتوان یافت.
۶. مصرف الکل
اگر به الکل اعتیاد دارید، باید منتظر علائمی مانند لرزش دستها باشید. لرزش دست ده ساعت بعد از مصرف آخرین نوشیدنی شروع میشود و میتواند تا چند هفته ادامه یابد. برخی از برنامههای سم زدایی با استفاده از دارو، میتوانند در مدیریت علائم ترک به شما کمک کنند.
۷. کمبود خواب
اگر به یک ماشین بنزین ندهید، نباید توقع داشته باشید حرکت کند. همچنین نباید انتظار داشته باشید بدون خوابیدن و استراحت، مغز شما پیامهایی را به همه مکانهای مناسب ارسال کند. اگر شما به اندازه کافی چشمانتان را نبندید، مغز شما اشتباها به دستانتان، فرمان لرزش میدهد.
۸. قند خون پایین
اعصاب و عضلات شما از قند خون تأمین میشود. هنگامی که قند خون شما پایین باشد، اعصاب و عضلات به دستان شما میگویند که بلرزند. قند خون پایین میتواند در اثر دیابت، مصرف داروهای خاص یا مصرف زیاد الکل ایجاد شود. پزشک میتواند در بهبود وضعیت به شما کمک کند.
۹. استرس
گاهی اوقات استرس برای سخنرانی یا تماشای یک فیلم ترسناک، میتواند اعصاب شما را تحت تأثیر قرار دهد. در چنین حالتی، دستان شما میلرزند و قلب شما سریع میتپد. به منظور کاهش استرس، تکنیکهایی مانند کشیدن نفس عمیق یا مراقبه را امتحان کنید.
۱۰. مصرف داروهای خاص
یکی دیگر از علت های شایع لرزش دست ها، مصرف انواع مختلف داروهای تجویزی است. از رایجترین این داروها میتوان به داروهای تثبیت کننده خلق، تشنج، میگرن، نوروپاتی و آسم اشاره کرد. برخی از آنتیهیستامینها نیز باعث این مشکل میشوند.
۱۱. سیگار کشیدن
اگرچه برخی از افراد سیگار میکشند تا استرشان کم شود، اما در واقع سیگار کشیدن میتواند اضطراب ایجاد کند. نیکوتین، داروی اعتیادآور موجود در تنباکو، وارد جریان خون شما میشود و باعث میشود ضربان قلب شما شدیدتر شود. این امر میتواند باعث اضطراب شود و لرزش دستها را به دنبال داشته باشد. برای دریافت ایدههایی در مورد نحوه ترک دخانیات، با پزشک خود مشورت کنید.
۱۲. کمبود ویتامین B۱۲
ویتامین B۱۲ نقش مهمی را در سالم نگه داشتن سیستم عصبی شما ایفا میکند. اگر گوشت، تخم مرغ یا شیر نخورید یا حتی داروهای خاصی را مصرف نکنید، ممکن است سطح ویتامین بدنتان کمتر از حد طبیعی باشد. این میتواند باعث لرزیدن دستها یا بیحسی بازوها و پاها شود. اگر نیاز به مصرف مکمل دارید، پزشک میتواند به شما بگوید.
۱۳. فئوکروموسیتوما
این کلمه طولانی به تومور نادری اشاره دارد که در غده آدرنال شما رشد میکند. اگرچه این تومور معمولا خوشخیم است، باعث میشود فشار خون شما بالا برود. این تومور میتواند یکی از علت های شایع لرزش دست ها باشد و همچنین باعث تعریق شدید، تنگی نفس و سردرد شود. تومور فئوکروموسیتوما همچنین میتواند منجر به ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته شود، بنابراین بهتر است با جراحی آن را برطرف کنید.
۱۴. اختلالات کبدی
یکی از مهمترین اختلالات کبدی بیماری ویلسون است که باعث لرزیدن دستها میشود. در این شرایط ژنتیکی، تجمع مس در بدن به کبد و مغز شما آسیب میرساند. شما همچنین احساس خستگی خواهید کرد و رنگ چشم و پوست شما زرد میشود. پزشکان میتوانند بیماری ویلسون را با استفاده از دارودرمانی و تغییر رژیم درمان کنند.
۱۵. اختلالات مغزی
اگر دچار سکته مغزی یا آسیبدیدگی مغزی شدید شدهاید، عضلات دست شما ممکن است ضعیف شده و شروع به لرزیدن کنند. برای مدیریت لرزشها، از پزشک خود بخواهید با دارودرمانی به شما کمک کند. از مصرف کافئین، نیکوتین یا هر چیز دیگری که علائم را بدتر میکند اجتناب کنید.
سخن آخر
همانطور که گفته شد، یکی از علت های شایع لرزش دست ها مربوط به بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا همان ام اس است. اگر قصد دارید در مورد این بیماری اطلاعات بیشتری کسب کنید، با علائم و درمان بیماری ام اس نیز آشنا شوید. به نظر شما علتهای دیگر لرزش دست ها چه مواردی میتوانند باشند؟ تجربیات خود را با مخاطبان ستاره در میان بگذارید.
برگرفته از: webmd