داروهای شل کننده عضلات؛ عوارض قرص گرفتگی عضلات چیست؟

داروهای مختلفی برای رفع گرفتگی عضلات وجود دارد. قرص باکلوفن، قرص متوکاربامول و قرص تیزانیدین برخی از انواع قرص شل کننده عضلات هستند. علاوه بر مصرف دارو، استفاده از خوراکی‌هایی مثل آب آلبالو و فلفل قرمز هم مفید هستند.

قرص گرفتگی عضلات

ستاره | سرویس سلامت – گرفتگی عضلات از مشکلاتی است که خیلی از افراد از آن شکایت دارند. برای رفع درد ناشی از گرفتگی عضلات داروهای مختلفی وجود دارد. در ادامه به معرفی برخی از این داروها تحت عنوان قرص شل کننده عضلات یا قرص گرفتگی عضلات می‌پردازیم.

گرفتگی عضلات

 

 معرفی برخی از انواع قرص گرفتگی عضلات

۱. قرص متوکاربامول

 

قرص متوکاربامول

 

قرص متوکاربامول (Methocarbamol) از داروهای مسکن و پرطرفدار است که به قویترین قرص شل کننده عضلات معروف شده و برای تسکین دردهای عضلانی و اسکلتی تجویز می‌شود. ضعف و سرگیجه از عوارض این قرص است. این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر می‌گذارد و باعث شل شدن عضلات می‌شود.

متوکاربامول معمولا در کنار روش‌های مختلف فیزیوتراپی به کار گرفته می‌شود و به صورت قرص‌های ۵۰۰ میلی‌گرمی و ۱۰۰۰ میلی‌گرمی در دسترس می‌باشد. معمولا این دارو برای دو تا سه بار در روز تجویز می‌شود. متوکاربامول به سرعت از دستگاه گوارش جذب شده و اثر آن بعد از مقدار مصرف طی نیم ساعت آغاز می‌شود.

آمپول متوکاربامول نیز شناخته شده ترین نام آمپول شل کننده عضلات کمر و به طور کلی آمپول گرفتگی عضلات محسوب می‌شود. این داروی تزریقی بطور مستقيم عضلات اسكلتی را شل نمی‌كند بلکه پس از مصرف در مغز و نخاع اثر کرده و باعث رفع اسپاسم در عضلات کمر یا دیگر عضلات گرفته می‌گردد.

عوارض: عوارض قرص متوکاربامول شامل آلرژی، تضعیف سیستم عصبی، سرگیجه، خواب‌آلودگی، ضعف، تشنج، کاهش تعداد ضربان قلب، وابستگی روانی به دارو و اسهال می‌باشد.

۲. کپسول و قرص تیزانیدین

 

قرص تیزانیدین

 

قرص تیزانیدین (Tizanidine) از داروهای شل کننده عضلات است که برای بهبود علایم بیماری‌ ام‌ اس و ضایعات نخاعی به کار می‌رود. افسردگی و سرگیجه از عوارض این دارو است. این دارو  پس از مصرف خوراکی به خوبی از طریق دستگاه گوارش جذب می‌شود. تیزانیدین به صورت قرص و کپسول موجود می‌باشد. به طور معمول در بزرگسالان ابتدا ۴ میلی‌گرم از طریق خوراکی هر ۴ تا ۶ ساعت تجویز می‌شود. سپس افزایش دوز تا ۸ میلی‌گرم در هر دوز و حداکثر ۲۴ میلی‌گرم در هر روز افزایش می‌یابد. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد دارو باعث سركوب تنفسی و كاهش سطح هوشیاری می‌شود.

عوارض: عوارض قرص تیزانیدین شامل سرگیجه، اضطراب، افسردگی، عصبی شدن، خواب‌آلودگی، تاری دید، خشکی دهان، درد ماهیچه، ضعف، برادیکاردی، تهوع و افزایش سطح آنزیم‌های کبدی می‌باشد.

۳. قرص باکلوفن

 

قرص باکلوفن

 

قرص باکلوفن (Baclofen) نوعی قرص شل کننده عضله است که در درمان دردهای عضلانی تجویز می‌شود. خواب آلودگی و گیجی از عوارض قرص باکلوفن می‌باشد. این دارو با اثر بر اعصاب نخاعی می‌تواند مقدار و شدت گرفتگی‌های عضلانی را در بیماران ام اس و سایر بیماری‌های عصبی مربوط به نخاع کاهش دهد. این دارو همچنین می‌تواند گرفتگی‌ها و دردهای عضلانی را تسکین داده و به عنوان مثال برای درمان دارویی گرفتگی گردن به کار رود. فعالیت ماهیچه‌ها را بهبود بخشد.

باکلوفن به صورت قرص روکش دار ۱۰ میلی‌گرمی و ۲۵ میلی‌گرمی در دسترس است. همچنین آمپول باکلوفن نیز به عنوان آمپول گرفتگی عضلات تجویز می‌گردد.
جالب است درباره تفاوت متوکاربامول (روباکسین) با باکلوفن بعنوان مشهورترین دو قرص گرفتگی عضلات بیشتر بدانید. 

به طور معمول باکلوفن را سه بار در روز با یا بدون غذا مصرف می‌کنند. مقدار مصرف دارو از مقدار کم شروع شده و به تدریج آن را اضافه می‌کنند. در سه روز اول هر بار ۵ میلی‌گرم از دارو مصرف می‌شود. سپس در سه روز بعدی هر بار ۱۰ میلی‌گرم، در سه روز بعد از آن هر بار ۱۵ میلی‌گرم و بعد از آن هر بار ۲۰ میلی‌گرم از دارو مصرف می‌شود. 

عوارض: عوارض قرص باکلوفن شامل تشنج، توهم یا افسردگی، خواب‌آلودگی، گیجی، ضعف و احساس خستگی، سردرد، مشکل در خوابیدن، ضربان نامنظم قلب، تهوع و یبوست، ادرار زیاد، علائم آلرژی مانند قرمزی پوست، خارش و تورم صورت یا زبان یا گلو (به ندرت) می‌باشد.

پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی با درمان گرفتگی گردن مطلب زیر را در ستاره مطالعه کنید

۴. قرص دانترولن

 قرص دانترولن

 

قرص دانترولن (Dantrolene) از داروهای شل کننده عضلانی اسکلتی است که در درمان اسپاسم عضلانی (سفتی و اسپاسم) ناشی از شرایط مانند آسیب ستون فقرات، سکته مغزی، فلج مغزی، و یا اسکلروز متعدد استفاده می‌شود. این دارو در بیماری فعال کبدی‌ مثل هپاتیت یا سیروز بدلیل افزایش خطر بروز مسمومیت کبدی نباید مصرف شود.

توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت مقادیر زیاد در یك دوره زمانی، خطر مسمومیت كبد را بالا می‌برد. همچنین در صورت بروز اسهال شدید مصرف دارو باید قطع شود. اگر پس از شروع مجدد مصرف اسهال شدید بروز كرد، ممكن است برای همیشه نیاز به قطع دارو باشد. علاوه بر این اگر بعد از ۴۵ روز پیشرفتی در درمان حاصل نشد، مصرف دارو باید قطع شود.

عوارض: عوارض قرص دانترولن شامل اسهال شدید، ضعف تنفس، سرگیجه یا منگی، خواب‌آلودگی، احساس بدحالی یا بیماری، ضعف عضلانی، تهوع، استفراغ، خستگی غیر عادی، ادرار تیره یا خونی، اغتشاش شعور، یبوست شدید، تشنج، درماتیت حساسیتی، دفع مشكل ادرار، مسمومیت كبدی و می‌باشد.

 

خوراکی‌ها و داروهای گیاهی شل کننده عضلات

گرفتگی عضلات می‌تواند در هر کسی به دلایل مختلف و در بسیاری از مناطق بدن شما اتفاق افتد. اسپاسم یا گرفتگی عضلات در شکم، بازوها، دست‌ها و پاها شایع است. اسپاسم‌های عضلانی ساده، توسط موارد ورزش سنگین و شدید ایجاد می‌شود صبر، استراحت، کشش ملایم و ماساژ عضله می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

علاوه بر انواع قرص عضله شل کن و داروهای موجود به منظور رفع گرفتگی و درد عضلات، خوراکی‌ها و گیاهان دارویی هم وجود دارند که می‌توانند با مصرف مداوم موثر باشند. بابونه، آب آلبالو، فلفل قرمز، زغال اخته و مصرف ویتامین D می‌تواند تا حدی گرفتگی عضلات را رفع کند. برای اطلاعات بیشتر به لینک مقاله منابع ویتامین D و میزان ویتامین دی موجود در هر کدام رجوع کنید.

 

آب آلبالو

 

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. پیشنهاد می‌کنیم با آمپول های شل کننده عضلات نیز بیشتر آشنا شوید. خواهشمندیم در صورتی که تجربه مصرف هرکدام این قرص‌ها را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله “ستاره” در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • بدون نام

    سلام خداقوت. عالی بود. ممنون.

  • سلام پدرم ۳۵ سال سن دارد پای طرف چپش گرفته و حتی نمیتونه بلند بشه باید چیکارکنیم

    • ناشناس

      پدرت چند ساله افتاب مهتاب شروع کرده که فرزندی چون تو داره که خوب حتما سنت در سطحی است که اینا را می خونی لامذب خیلی زود حفاری شروع کرده و الان هم باید خدا رو شکر کنی که زنده است

  • من گرفتگی عضلات شکم شدید دترم. گاهی پا وگردن.ولی شکمم خیلی شدیده. چی مصرف کنم

  • من فقط یک دوم از اون قرص تیزانیدین رو خورده بودم و دکتر گفت قطع کن همون شبی که دارو رو قطع کردم بدترین گرفتگی عضله به سراغم اومد جوری که نمیتونستم نفس بکشم تا سه روز این وضعیت ادامه داشت . خواهشا سرخود دارویی نخورین

  • علی احکامیali

    اینجانب دارای گرفتگی عضلات درحد درد کشنده شبها میشوم گاهی ۵تا متوکاربانول با ۳تا بکوفن میخورم قند خون دارم دردش غیر قابل تحملی هر شب این بدبختی رو دارم ممنون از شما

    • علی اقا فقظ استخر و جگوزی و نرمش ملایم انجام بده و ویتامین دی هم یه مدت مصرف کن انشالله خوب میشی

نظر خود را بنویسید