سیب زمینی یکی از مواد غذایی پرمصرفی است که به روشهای مختلفی مانند آب پز، تنوری و سرخ شده طبخ میگردد. در میان تمام انواع غذا با سیب زمینی، سیب زمینی تنوری یکی از غذاهای سالمی است که مانند کتلت سیب زمینی و توپک پنیری سوخاری سریع و ساده تهیه میشود.
برای تهیه سیب زمینی تنوری روشهای مختلفی وجود دارد. این غذا را میتوانید در فر، در ماهی تابه رژیمی و در قابلمه درست کنید و به عنوان یک میان وعده یا تغذیه سالم مورد استفاده قرار دهید. در ادامه با طرز تهیه سیب زمینی تنوری در قابلمه آشنا خواهید شد.
مزیت اصلی سیب زمینی تنوری نسبت به سیب زمینی سرخ شده، ارزش غذایی بیشتر آن به دلیل پخت سیب زمینی با پوست است. همچنین به علت عدم استفاده از روغن در تهیه سیب زمینی تنوری، کالری آن از سیب زمینی سرخ شده کمتر است.
گاهی مقداری پنیر پیتزا نیز به سیب زمینی تنوری اضافه میشود که البته خود منبع چربی است و باعث افزایش کالری سیب زمینی خواهد شد؛ بنابراین بهتر است چنین افزودنیهایی حذف شده و برای جذب کمتر نشاسته سیب زمینی، آن را با سالاد یا انواع سبزیجات سرو کنید.
همچنین مزیت سیب زمینی تنوری نسبت به سیب زمینی آب پز و پوره این است که برای هضم، مدت زمان بیشتری لازم دارد و همین مساله باعث میشود، فرد دیرتر احساس گرسنگی کند. از طرفی پوست سیب زمینی دارای فیبر است که به تنظیم گوارش کمک میکند و ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت را کاهش میدهد، همچنین مدت زمان بیشتری در معده میماند و باعث احساس سیری در فرد مصرف کننده میشود؛ بنابراین برای کاهش وزن و رعایت رژیمهای غذایی کم کالری گزینه مناسبی است.
طرز تهیه سیب زمینی تنوری در قابلمه
مواد لازم | |
سیب زمینی | ۱ کیلوگرم |
نمک دانه درشت | به مقدار لازم |
فلفل سیاه | ۱ قاشق چایخوری |
دستور تهیه:
۱. پوست سیب زمینیها را با برس تمیز بشویید.
۲. سیب زمینیهای کوچک را به دو قسمت و سیب زمینیهای بزرگتر را مطابق شکل زیر به چهار قطعه برش بزنید.
۳. سیب زمینیها را در قابلمهای با سایز مناسب قرار دهید و نمک را به آن اضافه کنید.
۴. سپس به اندازه کافی آب در قابلمه بریزید تا حدی که روی سیب زمینیها را بپوشاند.
۵. درب قابلمه را بسته و روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش آید. وقتی آب به جوش آمد، درب قابلمه را نیمه باز قرار دهید که سر نرود.
۶. حدود ۱۰-۸ دقیقه صبر کنید تا سیب زمینیها نیم پز شوند.
۷. سیب زمینیها را با یک چنگال تست کنید، اگر چنگال در سیب زمینی فرو برود، برای صاف کردن آماده است.
۸. سیب زمینی را در آبکش بریزید و فرصت دهید تا آب سیب زمینی کاملا خارج شود.
۹. کف یک قابلمه را با نمک دانه درشت بپوشانید و پس از این که آب سیب زمینیها خارج شد، آنها را در یک لایه روی نمک بچینید. قابلمه را را روی حرارت خیلی ملایم گذاشته، زیر آن شعله پخش کن قرار دهید و درب قابلمه را ببندید.
حدود ۶۰-۴۵ دقیقه فرصت دهید تا سیب زمینیها کاملا پخته و تنوری شوند. پس از این که یک طرف سیب زمینیها سرخ شد، آنها را برگردانید تا طرف دیگر هم سرخ شود.
۱۰. سیب زمینی تنوری را در ظرف سرو بکشید، روی آن کمی فلفل سیاه بپاشید و با تخم مرغ آب پز، نان و سبزی خوردن میل کنید.
نکات مهم و اصولی در تهیه سیب زمینی تنوری
- بخش اعظم پروتئین، ویتامین C، پتاسیم، منیزیم، آهن، مس و فیبر سیب زمینی در پوست و لایه نزدیک به پوست آن ذخیره شده است؛ بنابراین بهتر است سیب زمینی تنوری را با پوست پخته و مصرف کنید.
- پوست سیب زمینی حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است که برای افراد مبتلا به نارسایی کلیه مضر است؛ بنابراین چنین افرادی بهتر است سیب زمینی را بدون پوست استفاده کنند.
- پوست سوخته سیب زمینی تنوری دارای گازهای سمی و خطرناکی است، بنابراین باید از مصرف آن خودداری کرد.
- قسمتهای سبز سیب زمینی حاوی مواد شیمیایی و سمی زیانباری است که مصرف آن باعث افزایش فشار خون، تنگی نفس، سردرد و اسهال میشود؛ بنابراین قسمتهای سبز را جدا کرده و دور بیندازید، زیرا این سم در بافت سالم سیب زمینی هم نفوذ کرده، اما هنوز قابل رویت نیست.
- قطعات سیب زمینی را میتوانید پس از نیم پز شدن در ماهیتابه رژیمی بچینید و کمی روغن زیتون روی آن اسپری کنید. ماهیتابه را روی حرارت ملایم قرار دهید و ۴۰-۳۰ دقیقه فرصت دهید تا سیب زمینی تنوری آماده شود.
سخن آخر
همانگونه که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره شد، با سیب زمینی میتوان غذاهای متنوع و لذیی تهیه کرد؛ مانند سیب زمینی سرخ کرده. اما بهطور مثال سیب زمینی سرخ کرده اگرچه طعم و بوی وسوسه انگیزی دارد، اما جزو غذاهای کاملا سالم محسوب نمیشود. بنابراین اگر برای حفظ و مراقبت از سلامت خود اهمیت قائلید، بهتر است به روش پخت و مواد اولیه لازم هر غذا دقت بیشتری به خرج دهید.