ستاره | سرویس سلامت – آیا میدانید نشانههایی وجود دارد که بدون عکس برداری تقریباً میتوان به شکسته شدن استخوان پی برد؟ شکسته شدن استخوان اندامهای مختلف بدن از جمله آسیبهای متداول است که در اثر فشار آمدن و ضربه خورن به آنها ایجاد میشود. در این مقاله به بررسی علائم شکستگی استخوان میپردازیم.
انواع شکستگیها
برای تشخیص صحیح شکستگی استخوان از روی علائم آن بهتر است ابتدا با انواع شکستگی آشنا شوید:
۱. شکستگی باز:
۲. شکستگی بسته:
در این نوع شکستگی هیچ گونه زخم و بریدگی در محل آسیب دیده مشاهده نشده و پوست پاره نمیشود.
مهمترین علائم شکستگی استخوان
مطمئنترین راه برای تشخیص شکستگی در استخوان انجام عکس برداری با اشعه ایکس است. با این حال علائم خاصی ممکن است به اشکال متفاوت ظاهر شده و با شدت و ضعف همراه باشد. اصلیترین علائم شکستگی استخوان به شرح زیر است:
۱. احساس درد در ناحیه شکستگی
درد عموماً یکی از اصلیترین علائم شکستگی به حساب میآید. این درد میتواند آرام و قابل تحمل یا بسیار شدید و غیرقابل تحمل باشد. با این حال، به طور معمول حساسیت به درد تنها در محل آسیب دیده وجود دارد به طوری که فرد میتواند محل شکستگی را کاملاً تشخیص دهد. توجه داشته باشید که عدم وجود درد شدید به این معنی نیست که شکستگی نیازی به بررسی پزشکی ندارد.
۲. خونریزی و کبودی
در صورتی که که دوسر استخوان شکسته باعث پاره شدن قسمتی از بافت و عروق اطراف محل آسیب دیده شود، بروز خونریزی و کبودی قابل مشاهده است. کبودی بر اثر تمامی آسیبهایی که به بافتها وارد میشوند از جمله شکستگیها به وجود میآید.
۳. تورم در قسمت آسیب دیده
معمولا تورم در ناحیه شکسته شده بلافاصله پس از ضربه خوردن به استخوان به وجود میآید. ضربههای وارد شده به اعضای بدن سبب میشود که مایعات و در برخی موارد خون زیر بافتهای نرم مانند عضلات، چربی و پوست جمع شود که نتیجه آن ایجاد تورم است.
۴. شنیدن صدا یا احساس ساییده شدن در محل شکستگی
از دیگر علائم شکستگی استخوان این است که گاهی فرد آسیب دیده در زمان حرکت صدای شکسته شدن و یا ساییده شدن دو سر استخوان شکسته را احساس خواهد کرد. این علامت از نشانههای قطعی برای شکستگی است.
۵. مشاهده و لمس فاصله در دو طرف استخوان شکسته
به وجود آمدن فاصله و لمس آن در دو سوی استخوان به راحتی یکی از حتمیترین علائم برای شکسته شدن استخوان به شمار میآید.
۶. تغییر شکل در محل آسیب دیده
به وجود آمدن تغییراتی مانند زاویه دار شدن محل آسیب دیده و کوتاه شدن آن نیز یکی از علائم شکستگی است که تشخیص آن به کمک مقایسه محل سالم و محل آسیب دیده انجام میشود. در برخی از شکستگیهای جزئی مانند ترک خوردگی تشخیص دادن این تغییرات آسان نیست. همچنین هنگامی که بازو یا پا در محلی غیرعادی حالت خمیده پیدا کرده باشد، به طور حتم یک استخوان از جای خود در رفته است. در صورتی که این استخوان پوست را بشکافد یا به پوست چسبیده باشد یعنی شکستگی وجود دارد.
۷. تغییر رنگ در محل شکستگی
از دیگر علائم شکستگی استخوان که معمولاً دیر نمایان میشود، رنگ پریدگی یا کبودی در محل شکستگی است. این نشانه حدوداً یک ساعت بعد از شکستگی خود را نشان میدهد.
۸. ناتوانی در حرکت دادن عضو شکسته شده
معمولاً عضوی که استخوان آن شکسته شده است به علت درد زیاد قابل حرکت دادن نیست؛ که البته ممکن است فرد مصدوم با تحمل درد آن بتواند آن را حرکت دهد.
شباهت و تفاوت علائم شکستگی استخوان با علائم رگ به رگ شدن
از آنجاییکه برخی از علائم شکستگی استخوان با رگ به رگ شدن یکسان بوده، ممکن است در تشخیص هر کدام از این آسیبها دچار اشتباه شویم. از جمله علائم مشابه این آسیبها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد خفیف یا شدید
- تورم و التهاب
- ایجاد مشکل در هنگام استفاده از عضله
- تشنج و اسپاسم در ناحیه عضله
- ضعف عضله
- انقباض عضله
در رگ به رگ شدن خفیف هر کدام از این علائم خود به خود پس از چند روز بر طرف خواهد شد. اما در موارد حاد نیاز به بررسی و درمانهای پزشکی وجود دارد. اگر چه علائم یک شکستگی مختصر و جزئی مانند علائم رگ به رگ شدگی است و تنها با رادیولوژی و عکسبرداری قابل تشخیص است، اما از علائم اختصاصی شکستگی میتوان به موارد زیر اشاره گرد:
- گاهی در هنگام آسیب دیدگی، یک صدای تق شنیده میشود.
- یکی از علائم مشخص شکستگی، بد شکلی واضح عضو آسیب دیده مانند قرار گرفتن آن در یک وضعیت غیر معمول یا زاویه دار است.
- همچنین عضوی که دچار شکستگی میشود، معمولاً بی ثبات و خیلی دردناک خواهد بود.
آیا شما انواع دیگری از علائم شکستگی استخوان را سراغ دارید؟ لطفاً نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره درپایین صفحه و در قسمت “ارسال نظر” در میان بگذارید.
الهام
سلام من دو هفته پیش توی دومیدانی موقع فرود ازپرش مچ پام پیچید و درد زیااادی داشتم بعد با همون پا تا خونه اومدم و دکتر نرفتم پسفرداش دردم کم شد ولی کبودیام زیاااد شد خیلیی زیاد و مچ پام ورم کرد اطرافیانم گفتن ک تاندونات کش اومده و نشکسته کم کم ورم و کبودیام رفت ولی الان دوروزه ک قوزک خارجی پام درد میکنه همچنین انتهای استخوان درشت نی پام ولی تغییر شکل ظاهری نداره دستم کـ میزنم یکم قوزکم درد میگیره .مشکلمم همینه ک روم نمیشه به خانوادم بگم منو ببرن دکتر چون چند ماه پیشم اون پام شکست و کلی دردسر کشیدن .الان من چیکار کنم کلییی امتحان ورزش دارم و اگه نرم بدبختم راه درمان دیگه ایی نیست؟؟
نرگس یزدان پناه
در هر صورت برای تشخیص شکستگی یا مو برداشتن باید عکس رادیولوژی بگیرید.