ستاره | سرویس سلامت – خوشبختانه برای کنترل بیماریها و اختلالات روانی مثل افسردگی، داروهای مختلفی وجود دارد که پزشک با توجه به میزان ضعف یا شدت بیماری ممکن است هرکدام را برای فرد مبتلا تجویز کند. استفاده از این داروها شرایط خاصی داشته و تنها در صورت تجویز توسط پزشک باید مصرف شود. یکی از این داروها قرص ولبان است که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشوید.
اختلالات روانی
اختلالات روانی از بیماریهای روحی است که در صورت ابتلا به آن نه تنها بیمار بلکه اطرافیان او هم آسیب میبینند. افسردگی یکی از بیماریهای مربوطه به اختلالات روانی است که در آن فرد وضعیت متفاوتی را تجربه میکند. در چنین شرایطی فرد بیمار دچار وسواس فکری شده و سعی میکند کمتر در جمع دوستان و آشنایان حاضر شود. این افراد معمولا خواب را به تفریحات دوستانه ترجیح میدهند و اگر به موقع درمان نشوند افسردگی آنها به اضطراب شدید تبدیل میشود. مصرف الکل و مواد مخدر، ضربههای شدید روحی و روانی مثل از دست دادن یکی از افراد نزدیک خانواده، شکست مالی و… همگی میتوانند از دلایل بروز افسردگی در افراد باشند. طبیعتا درمان این بیماری در مراحل اولیه آن آسانتر از مراحل پایانی است.
قرص ولبان چیست؟
قرص ولبان یا بوپروپیون یک داروی ضدافسردگی و آرامبخش است. از این دارو به عنوان داروی کمکی برای ترک سیگار هم استفاده میشود. بوپروپیون پس از سرترالین، سیتالوپرام و فلوکستین چهارمین ضدافسردگی است که در آمریکا تجویز میشود. خوشبختانه مصرف این دارو موجب بروز مشکلاتی مثل افزایش وزن یا اختلالات جنسی در فرد نمیشود.
اگر از این دارو برای ترک سیگار استفاده کنید طی فرآیند ترک، ممكن است با علائم قطع مصرف نيكوتین مواجه شوید، این علائم شامل افزایش اشتها، افزایش وزن، مشکلات خواب، عدم تمرکز، كاهش ضربان قلب، میل شدید به سیگار، احساس اضطراب و بیقراری، افسردگی، خشم و ناامیدی میشود. ولبان به صورت قرصهای ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیگرمی موجود است.
نامهای دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نامهای دیگر |
Bupropion, Wellbutrin, Wellbutrin XL, Wellbutrin SR, Zyban |
موارد مصرف |
|
عوارض | بیقراری، اضطراب، بیخوابی، تب، خشکی دهان، سردرد یا میگرن، سرگیجه، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ، یبوست، افزایش تعریق و حساسیتهای پوستی |
تداخل دارویی | كاربامازپین، فرآوردههای حاوی نیكوتین، لوودوپا، ریتوناویر، الکل، لوودوپا، فنوتیازینها و الکل |
مقدار و نحوه مصرف قرص ولبان
میزان دقیق مصرف این دارو به دلیل حساسیت بالا، حتما باید توسط پزشک تعیین گردد. ممکن است شروع مصرف دارو با دوز کم باشد. توجه داشته باشید که در هنگام افزايش ميزان دارو، نبايد بيش از ۱۰۰ میلیگرم ظرف ۳ روز اول افزايش يابد.
نکاتی که در ارتباط با مصرف قرص ولبان باید بدانید
- بیخوابی در شروع درمان را میتوان با حذف دوز شبانه دارو، کاهش داد.
- به دلیل افزایش ریسک خودکشی در بیماران افسرده، استفاده از این دارو در مراحل اولیه درمان تا زمان بهبودی بایستی با نظارت دقیق بیمار باشد.
- استفاده از قرص ولبان در دوران بارداری و شیردهی، باید با نظر پزشک صورت گیرد.
- این دارو در بیماران مبتلا به صرع، منع مصرف دارد.
- در صورت مصرف همزمان فرآوردههای حاوی نیكوتین برای ترک سیگار، مصرف داروی ولبان ممکن است باعث افزایش فشار خون شود.
- چنانچه سابقه ابتلا به بیماریهایی نظیر تشنج، بیماری قلبی، فشار خون بالا، دیابت، بیماری کبدی یا کلیوی، اختلال دوقطبی یا سایر بیماریهای روانی را داشتهاید داروی ولبان را تنها با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف کنید.
- این دارو در بیماران دچار بیاشتهایی عصبی و پرخوری عصبی، نباید مصرف شود.
- هر گونه علائم جدید مثل تغییرات خلقی یا رفتاری، اضطراب، حملات وحشتزده، خوابآلودگی، آشفتگی و بیقراری شدید را به پزشک خود اطلاع دهید. شاید نیاز به تغییر دارو داشته باشید.
- در صورت داشتن هر گونه حساسیت دارویی، قبل از مصرف قرص ولبان پزشک را در جریان قرار دهید.
- در مورد تمام شرایط پزشکی و داروهایی که استفاده میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است برخی داروها با این دارو تداخل داشته و یا میزان اثرگذاری آن را کم یا زیاد کنند.
- درباره چگونگی قطع داروی ولبان با پزشک مشورت کنید. هیچگاه این دارو را خودسرانه و به یکباره قطع نکنید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز دارو، به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده آن را میل کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده، طبق برنامه منظم خود عمل کنید و مقدار دارو را دو برابر نکنید.
- چنانچه به ترکیبات این دارو حساسیت دارید، آن را مصرف نکنید.
- دارو را مطابق با دستور پزشک مصرف کرده و دوز دارو را بدون مشاوره با پزشک خود تغییر ندهید.
- این دارو ممکن است تفکر یا واکنش شما را مختل کند. بنابراین به هنگام رانندگی یا هر فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری دارد احتیاط کنید.
- فهرست تمامی داروهایی را که در حال استفاده از آن هستید (چه گیاهی و چه پزشکی) در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها میزان اثربخشی داروهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهند.
- چنانچه با مصرف این دارو دچار تنفس سخت، تورم چهره، لبها، زبان یا گلو شدید مصرف را قطع و به اورژانس مراجعه کنید. این موارد نشانه حساسیت بدن شما به داروست.
- طی درمان با این دارو الکل مصرف نکنید؛ زیرا مصرف الکل با قرص ولبان ممكن است خطر ابتلا به تشنج را افزایش دهد.
درمان افسردگی با روشهای طبیعی
علاوه بر مصرف داروهای شیمیایی، میتوان با تغییر سبک زندگی به صورت طبیعی افسردگی را درمان کرد. این روش اگرچه کمی زمانبر است اما قطعا عوارض مصرف دارو را به همراه ندارد. برای آشنایی با روشهای درمان افسردگی به صورت طبیعی به لینکهای زیر بروید.
میدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشتهاید، نظرات و دیدگاههای خود را در اینباره با دیگر خوانندگان مجله ستاره در قسمت “ارسال نظر” به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: drugs
بهنام
داروی خوبیه
afshin
ولبان بدرد ننیخوره من ۳ هفته دادم میخورم سیگارم دارم میکشم
صابر
قرص که معجزه نمیکنه باید خودتم بخوای