آشنایی با عوارض سکته مغزی

عوارض ایجاد شده پس از سکته مغزی بستگی به شدت سکته و محل آن دارد. سکته مغزی بر روی دستگاه های تنفسی، عصبی، گردش خون، گوارش، ادارار و عضلانی تاثیر می گذارد. با ما همراه باشید تا با عوارض سکته مغزی بیشتر آشنا شوید.

عوارض سکته مغزی
نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧

ستاره | سرویس سلامت – سکته مغزی زمانی روی می‌دهد که اکسیژن به مغز نمی‌رسد، در نتیجه سلول‌های مغزی آسیب دیده و از بین خواهند رفت. زمانی که فرد دچار سکته مغزی می‌شود، نیاز به فوریت‌های پزشکی داشته و سرعت درمان می‌تواند باعث کاهش آسیب‌های ناشی از آن شود. زمان بهبود و برطرف شدن علائم سکته مغزی بستگی به نواحی آسیب دیده دارد. سکته مغزی بر روی چندین نقطه از بدن تأثیر می‌گذارد که در ادامه به شرح آن‌ها خواهیم پرداخت. (در تصویر زیر می‌توانید عوارض سکته مغزی بر قسمت‌های مختلف بدن را بطور کامل مطالعه نمائید.)

عوارض سکته مغزی بر بدن

دستگاه تنفسی

آسیب مغزی به مناطقی که مسئول کنترل خوردن و بلعیدن می‌باشند، باعث می‌شود که عملکرد این مناطق دچار مشکل شوند. به این شرایط دیسفاژی، دشخواری و یا نقص در بلع گفته می‌شود. این شرایط یکی از علائم شایع بعد از سکته مغزی بوده اما با گذشت زمان بهتر می‌شود. اگر عضلات گلو، زبان یا دهان قادر به هدایت غذا در مری نباشند، در نتیجه غذا و مایعات وارد مجرای تنفسی شده و در ریه‌ها قرار می‌گیرند. این امر باعث ایجاد عوارض جدی مانند عفونت و التهاب ریه می‌شود.

اگر سکته مغزی در ساقه مغز که مسئول کنترل عملکرد‌های حیاتی مانند تنفس، ضربان قلب و دمای بدن می‌باشد روی دهد، نتیجه این وضعیت بروز ایجاد مشکلات تنفسی است. این نوع سکته به احتمال زیاد منجر به کما یا مرگ می‌شود. (ساقه مغز بخشی از دستگاه عصبی مرکزی است که در پایین مغز قرار قرار گرفته و دربردارنده‌ی متشکل بخش‌هایی‌ است که طناب نخاعی را به نیم‌کره‌های مخ و مخچه متصل می‌کند.)

 

ساقه مغز بخشی از دستگاه عصبی

 

سیستم عصبی

سیستم عصبی شامل مغز، نخاع و شبکه‌ای از اعصاب می‌باشد. این سیستم سیگنال‌ها را از بدن به مغز و بالعکس ارسال می‌کند. زمانی که مغز آسیب ببیند، در نتیجه این پیام‌ها را به درستی دریافت نخواهد کرد. در این حالت ممکن است در زمان انجام فعالیت‌های روزانه خود دچار درد شوید. این تغییر در قوه احساس و ادراک به این علت است که مغز احساساتی مانند گرما یا سرما را درک نمی‌کند.

  • اگر قسمتی از مغز که با قوه بینایی در ارتباط می‌باشد دچار آسیب شود، در نتیجه ممکن است مشکلاتی مانند عدم بینایی یا عدم دید در یک چشم برای شما به وجود آید. این امکان نیز وجود دارد که مغز اطلاعات دریافت شده از چشم را به درستی پردازش نکند.
  • افتادگی پا نوعی ضعف یا حالت فلج شونده در عضلات پا بوده که در این حالت فرد با بلند کردن قسمت جلوی پا با مشکل مواجه می‌شود. در این شرایط مجبور هستید که در زمان راه رفتن، پای خود را بکشید. این مشکل معمولا ناشی از آسیب سیستم عصبی بوده و ممکن است با توانبخشی بهبود پیدا کند.
  • اگر قسمت جلوی مغز دچار آسیب شود، می‌تواند تغییراتی در ضریب هوشی، حرکات، منطق، صفات شخصیتی و الگو‌های تفکر ایجاد کند.
  • اگر سمت راست مغز آسیب ببیند، می‌تواند موجب ایجاد عدم توجه، تمرکز و حافظه شده و فرد در تشخیص و شناسایی چهره‌ها یا اشیاء دچار مشکل شود. همچنین این وضعیت باعث ایجاد تغییرات رفتاری مانند تحریک پذیری، ناسازگاری و افسردگی می‌شود.
  • اگر سمت چپ مغز آسیب ببیند، می‌تواند موجب مشکلاتی در صحبت کردن، درک زبان، حافظه، عدم استدلال و سازماندهی شده و همچنین منجر به تغییر رفتار شود. 

پس از سکته مغزی، فرد ممکن است در معرض خطر تشنج قرار بگیرد. این موضوع بستگی به شدت سکته و محل آن دارد. مطالعات نشان داده‌اند از هر ۱۰ نفر مبتلا به سکته مغزی، یک نفر دچار تشنج پس از سکته می‌شود.

 

سیستم گردش خون

سکته مغزی اغلب ناشی از وجود بافت‌هایی در سیستم گردش خون می‌باشد که با گذشت زمان تشکیل شده‌اند. این امر به علت عوارض ناشی از کلسترول بالا، فشار خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت می‌باشد. سکته مغزی ممکن است ناشی از خونریزی بوده که به آن سکته هموراژیک می‌گویند و یا به علت انسداد جریان خون است که سکته ایسکمیک نامیده می‌شود. تقریبا ۹۰ درصد سکته‌ها به علت ایجاد لخته در جریان خون روی می‌دهند.

 

عوارض سکته مغزی بر سیستم عضلانی

بسته به ناحیه آسیب دیده مغز، سکته می‌تواند بر روی سیستم عضلانی بدن نیز تاثیر بگذارد. این تغییرات می‌تواند کم یا زیاد بوده و معمولا فرد برای بهبود نیاز به توانبخشی دارد. در اغلب موارد سکته مغزی به یک طرف مغز آسیب می‌رساند. سمت چپ مغز مسئول کنترل سمت راست بدن بوده و سمت راست مغز مسئول کنترل سمت چپ بدن می‌باشد. اگر به سمت چپ مغز آسیب زیادی وارد شود، احتمالا سمت راست بدن فلج خواهد شد. زمانی که عضلات بدن پیامی از مغز دریافت نکنند، در نتیجه دچار ضعف و فلج شده و بدن تعادل حرکتی خود را از دست می‌دهد.

 

 عوارض سکته مغزی

 

معمولا افراد پس از سکته دچار خستگی بیش از حد می‌شوند؛ بنابراین بهتر است میان فعالیت‌های خود و درمان‌های توانبخشی تعادل ایجاد کنید.

 

عوارض سکته مغزی بر دستگاه گوارش

پس از سکته احتمالا فرد فعالیت چندانی نخواهد داشت؛ بنابراین به علت عدم تحرک، مصرف کم مایعات و یا عوارض جانبی برخی از داروها، فرد دچار یبوست می‌شود. همچنین ممکن است سکته بر روی روده‌ها تاثیر گذاشته و فرد دچار عدم کنترل مزاج شود. این حالت به مرور زمان بهتر خواهد شد.

 

دستگاه ادراری

سکته مغزی می‌تواند بر ارتباط میان مغز و مثانه تاثیر بگذارد؛ بنابراین ممکن است بیش از حد به دستشویی رفته یا در زمان خواب، خندیدن یا سرفه کردن، کنترل ادرار خود را از دست بدهید. این وضعیت به مرور زمان بهتر خواهد شد.

 

عوارض سکته مغزی بر سیستم تناسلی

سکته مغزی به طور مستقیم بر روی سیستم تناسلی شما تاثیر نمی‌گذارد، اما ممکن است فعالیت جنسی شما را تحت تاثیر قرار دهد. افسردگی، کاهش برقراری ارتباط و برخی از دارو‌ها ممکن است بر روی تمایل جنسی شما تاثیر بگذارند.

منبع: www.healthline.com

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید