داروی متوکلوپرامید چیست و در چه مواردی مصرف می شود؟

حالت تهوع به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. نعنا و زنجبیل برخی از درمان‌های گیاهی و خانگی مفید برای کاهش و رفع حالت تهوع هستند. علاوه بر این داروهای مختلفی مثل داروی متوکلوپرامید (Metoclopramide) هم برای رفع حالت تهوع وجود دارد. تغییرات فشار خون، سرگیجه، بی‌قراری، خستگی و خواب‌آلودگی برخی از عوارض مصرف این دارو می‌باشد.

داروی متوکلوپرامید

ستاره |‌ سرویس سلامت – هر فردی در زندگی خود چندین مرتبه و به دلایل مختلف حالت تهوع را تجربه کرده است. علت بروز این حالت در افراد می‌تواند بارداری، جراحی و یا هر چیز دیگری باشد. حتی استشمام یک بوی خاص هم می‌تواند شما را به این حالت دچار کند. اگر برای رفع حالت تهوع بخواهید از درمان‌های خانگی بهره گیرید ما به شما مصرف دم‌کرده گیاه زنجبیل را پیشنهاد می‌کنیم. در غیر اینصورت می‌توانید از داروهای مختلفی که به منظور رفع حالت تهوع تولید و روانه بازار شده اند استفاده کنید. یکی از این داروها متوکلوپرامید است که در این مقاله از “ستاره” قصد داریم به بررسی آن بپردازیم.

حالت تهوع

 

چرا دچار حالت تهوع می‌شویم؟

یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی حالت تهوع است که دلایل مختلفی باعث ایجاد آن می‌شوند. علاوه بر حالت تهوع مشکلات گوارشی دیگر هم مثل رفلاکس معده و سوء هاضمه و… نیز شایع هستند. اگر شما هم به طور مرتب دچار حالت تهوع می‌شوید بهتر است علت اصلی آن را پیدا کنید. با این کار می‌توانید از بروز مجدد آن به آسانی پیشگیری کنید. گاه حساسیت به برخی از مواد غذایی می‌تواند حال ما را بد کنند. در این شرایط با تغییر رژیم غذایی خود گام بلندی در جهت رفع حالت تهوع برداشته‌اید.

علاوه بر حساسیت به مواد غذایی مسمومیت غذایی هم می‌تواند از دلایل ابتلا به این حالت ناخوشایند باشد. اگر زیاد اهل غذاهای آماده و یا اصطلاحا فست فودها هستید تعجبی ندارد که دچار این حالت بشوید. با جایگزین کردن غذاهای کم چرب و سالم می‌توانید حالت تهوع را رفع کنید. از دلایل دیگر ابتلا به حالت تهوع مسافرت با وسایل نقلیه به مدت طولانی است.

در این شرایط بهتر است از قرص‌های ضدتهوع برای جلوگیری از حالت تهوع استفاده کنید. این قرص‌ها در داروخانه‌ها موجود هستند. داشتن استرس و بارداری هم از دیگر مواردی هستند که می‌توانند زمینه‌ساز بروز حالت تهوع باشند. در این شرایط مصرف برخی از مواد غذایی طبیعی مثل هندوانه، زنجبیل و گوجه فرنگی می‌تواند به کنترل این حالت کمک کند.

 

حالت تهوع

 

چطور می‌توانیم حالت تهوع را رفع کنیم؟

نوشیدن مایعات زیاد مخصوصا آب می‌تواند تا حد زیادی حالت تهوع را کاهش دهد. همچنین خوردن غذاهای شور و شیرین و پرهیز از مصرف غذاهای چرب هم می‌تواند تا حد زیادی کمک‌کننده باشد. لیمو ترش از خوراکی‌های ضد تهوع است که در این شرایط می‌تواند حالت تهوع را کاهش دهد. اگر هیچ‌کدام از راهکارهای بالا تاثیرگذار نبود می‌توانید از داروهای ضد تهوع موجود در داروخانه‌ها استفاده کنید. داروهای مختلفی مثل قرص دمیترون، قرص سیزاپراید و متوکلوپرامید برای رفع تهوع وجود دارند. در ادامه با مورد آخر بیشتر آشنا می‌شوید.

 

متوکلوپرامید چیست؟

متوکلوپرامید (Metoclopramide) از داروهای ضدتهوع است که به منظور رفع حالت تهوع ناشی از جراحی، شیمی درمانی، رفلاکس، سردرد، سکسکه و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری کرده و با کمک به تسریع حرکت غذا در دستگاه گوارش، تهوع را برطرف می‌نماید. نام دیگر این دارو پلازیل (Plasil) می‌باشد و بدون نسخه پزشک می‌توان آن را از داروخانه تهیه کرد. قرص متوکلوپرامید برای درمان سکسکه هم بکار می‌رود و به صورت قرص، قطره و آمپول در دسترس می‌باشد.

 

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:

 نام‌های تجاری  Reglan , Maxolon , Metozolv ODT
 موارد مصرف

 رفع حالت تهوع

 عوارض  تغییرات فشار خون، سرگیجه، بی‌قراری، خستگی و خواب‌آلودگی شدید، ضعف غیرعادی، تشنج
 تداخل دارویی  مسکن‌ها، داروهای ضدافسردگی، آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای ضدتشنج، داروهای مخدر و آرام‌بخش‌ها، داروهای روان‌گردان مثل هالوپریدول یا تری‌فلوپرازین

 

مقدار و نحوه مصرف داروی متوکلوپرامید

میزان دقیق مصرف این دارو حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. به طور معمول به عنوان ضد تهوع در شیمی درمانی مقدار ۲ میلی‌گرم از دارو برای ۳۰ دقیقه قبل از شیمی درمانی تجویز می‌شود که در صورت نیاز هر ۲ یا ۳ ساعت تکرار می‌شود.

 

نکاتی که در رابطه با مصرف این دارو باید بدانید

۱. در صورتیکه سابقه ابتلا به صرع، خونریزی‌های گوارشی، پارکینسون و مشکلات قلبی را داشته‌اید از این دارو استفاده نکنید.

۲. از متوکلوپرامید در دوران بارداری استفاده نکنید.

۳. در صورت ابتلا به بیماری‌های کلیوی و کبدی مصرف دارو باید با احتیاط و با نظر پزشک صورت گیرد.

۴. قرص متوکلوپرامید باید نیم ساعت قبل از غذا مصرف شود. در صورتی که معده پر باشد این قرص تأثیری نخواهد داشت.

۵. چنانچه به متوکلوپرامید یا هر داروی دیگری حساسیت دارید موارد را به اطلاع پزشک برسانید.

۶. به دلیل احتمال بیشتر بروز عوارض ناخواسته در افراد زیر ۲۰ سال و بالای ۶۵ سال متوکلوپرامید باید با احتیاط بیشتری مصرف شود.

۷. در صورتیکه در دوران شیردهی قصد مصرف این دارو را دارید با پزشک مشورت کنید.

 

قرص متوکلوپرامید

 

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

  • در بیماران دیابتی که انسولین مصرف می‌کنند، دوز انسولین باید تنظیم شود.
  • تزریق وریدی متوکلوپرامید باید به آهستگی و طی ۲–۱ دقیقه انجام شود.
  • اگر بیمار مبتلا به نارسایی شدید کلیه یا کبد می باشد مقدار دارو باید کاهش یابد.

 

درمان حالت تهوع با استفاده از گیاهان دارویی

 

زنجبیل

 

خوشبختانه مواد غذایی مفیدی در طبیعت وجود دارد که می‌‌توانید برای رفع حالت تهوع و استفراغ از آن‌ها استفاده کنید. زنجبیل، نعنا و سرکه از مشهورترین داروهای گیاهی برطرف کننده تهوع هستند. یکی از ساده‌ترین و در دسترس‌ترین خوراکی‌های ضدتهوع آب است؛ چرا که تهوع باعث کم‌آبی شدید بدن می‌شود. پس حتما در طول روز به مقدار زیاد آب بنوشید. در مقاله درمان خانگی حالت تهوع و استفراغ با دیگر گیاهان مفید به منظور رفع حالت تهوع آشنا می‌شوید.

امیدوارم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله “ستاره” به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: drugs.com

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • حجت اله عرفانیان

    احساس کردم مثل پدرم سنگ کلیه دارم شروع کردم هر روز یک ترب سیاه یا ترب سفید خوردم درحالی که باید آب ترب را خورد چون تفاله ترب با خوردن آب بعد از غذا روی آب قرار می گیرد ودو سه روز بعد گاز تولید می کند آرغ پشت آروغ های سریالی خداوند نجاتتان بدهد خوردن ترب با تفاله خیلی بد چیزیه در این حالت از مواد اسیدی مثل سرکه سیب و سرکه استفاده نکنید تولید باد فراوان بدون بو میکند تنبل شدن دستگاه گوارش باعث دیر هزم قضاء شده و خوردن اول غذا یک عدس نه بیشتر نمک با عث از بین رفتن میکروب های معده قبل و بعد از غذا میشود فقط بک عدس نمک قبل و بعد از قضاء سفارش شده است

نظر خود را بنویسید