قرص سیپروترون استات؛ عوارض، مقدار و نحوه مصرف

قرص سیپروترون استات (Cyproterone Acetate) از داروهای هورمونی است که برای درمان پرمویی در خانم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. تهوع، استفراغ، سردرد و درد سینه‌ها از عوارض مصرف این داروست.

قرص سیپروترون استات

ستاره | سرویس سلامت پرمویی یکی از مشکلاتی است که بر اثر بر هم خوردن هورمون‌های بدن خانم‌ها ایجاد می‌شود. این عارضه باعث ایجاد مو‌های تیره در نواحی صورت، سینه و کمر می‌شود. در واقع پرمویی زمانی روی می‌دهد که هورمون جنسی مردانه (آندروژن) بیش از حد تولید شود. از دلایل بروز پرمویی می‌توان به وراثت، مصرف برخی داروها، سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاقی و … اشاره کرد. روش‌های درمانی مختلفی برای درمان پرمویی وجود دارد. اگرچه با مصرف داروهای خوراکی تجویز شده توسط پزشک می‌توان تا حدی آن را درمان کرد اما درمان قطعی برای این عارضه انجام روش‌هایی مثل لیزر موهای زائد است. در ادامه با قرص سیپروترون استات به عنوان یکی از درمان‌های دارویی رایج آشنا می‌شویم.

موی زائد صورت

 

قرص سیپروترون استات چیست؟

قرص سیپروترون استات (Cyproterone Acetate) از داروهای هورمونی است که به عنوان یک هورمون جنسی ساختگی مانع از تأثیر هورمون‌های جنسی مردانه می‌شود. از همین رو برای درمان آکنه حاد مقاوم به درمان و همچنین درمان رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) در زنان، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مواردی از این دارو برای درمان سرطان پروستات در مردان استفاده می‌شود. از قرص سیپروترون استات به همراه قرص استروژن می‌توان برای پیشگیری از بارداری نیز استفاده کرد.

برخی پزشکان سیپروترون استات را برای کنترل تمایلات جنسی بیش از حد مردان هم تجویز می‌کنند. این دارو به آهستگی از طریق مدفوع و ادرار دفع می‌گردد.

 

پرمویی در صورت

 

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

 نام‌های تجاری
 Androcur, Androcur
 موارد مصرف

 رفع آکنه و موهای زائد

 پیشگیری از بارداری

 درمان سرطان پروستات

 عوارض  تهوع، استفراغ، سردرد، درد و سفتی پستان‌ها، خستگی، اشکال در تنفس، تغییراتی در وزن‌بدن، تغییراتی در میل جنسی، افسردگی، زیادی فشار خون، تحریک‌ لنزهای تماسی، اختلال عملکرد کبد، تومورهای کبدی، کاهش حجم خون‌ قاعدگی و لکه‌ بینی در اوایل سیکل قاعدگی
 اختلال دارویی  الکل

 

مقدار و نحوه مصرف قرص سیپروترون استات

بهتر است میزان دقیق مصرف این دارو، توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول بزرگسالان باید ۵۰ میلی‌گرم از دارو را ۲ بار در روز مصرف کنند. طول دوره درمان بر حسب نوع بیماری متفاوت بوده و معمولا ۱۰ روز است. چنانچه از این دارو به منظور درمان آکنه و پرمویی استفاده می‌شود؛ درمان را باید از روز پنجم دوره قاعدگی آغاز نمود.

برای درمان سرطان پروستات در مردان در ابتدای درمان روزانه ۳۰۰ میلی‌گرم در ۲ تا ۳ دوز تقسیم شده پس از غذا و سپس روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم در ۲ تا ۳ دوز تقسیم شده به عنوان درمان نگهدارنده توصیه می‌شود. از این دارو زمانی در درمان سرطان پروستات استفاده می‌شود که سایر داروها موثر نباشد یا تحمل نشوند.

 

قرص سیپروترون استات

 

نکاتی که در ارتباط با مصرف قرص سیپروترون استات باید بدانید

  • مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی، توصیه نمی‌شود.
  • چنانچه مبتلا به بیماری‌هایی مثل نارسایی یا سرطان کبد، افسردگی شدید و بیماری دیابت قندی و سابقه ترومبو آمبولی هستید، نباید از این دارو استفاده کنید.
  • دارو را دقیقا طبق دستورالعملی که پزشک داده است، استفاده کنید.
  • در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت از دارو، به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده آن را میل کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده طبق برنامه منظم خود عمل کنید و مقدار دارو را دو برابر نکنید.
  • فهرست تمامی داروهایی را که در حال استفاده از آن هستید (چه گیاهی و چه پزشکی)، در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها میزان اثربخشی داروهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهند.
  • چنانچه با مصرف این دارو دچار علائم حساسیت مثل تنفس سخت، تورم چهره، لب‌ها، زبان یا گلو شدید، مصرف را ادامه نداده و به اورژانس رجوع کنید.
  • قبل از مصرف، هر گونه حساسیت دارویی یا غذایی که داشته‌اید، به پزشک اطلاع دهید.
  • توصیه می‌شود افراد با سنین کمتر از ۱۸ سال، از این دارو استفاده نکنند.
  • این دارو میزان تولید اسپرم را در مردان کاهش می‌دهد که بعد از ترک دارو معمولاً به خودی خود برطرف می‌شود.
  • در صورت استفاده از این دارو باید طی درمان کار کبد و کلیه بررسی شود. شمارش سلول‌های خون در ابتدا و ادامه درمان نیز ضروری است.
  • مصرف طولانی مدت این دارو، توصیه نمی‌شود.
  • در صورت بروز سمیت کبدی مصرف دارو باید قطع گردد.
  • طی درمان با این دارو از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند (مانند رانندگی)، خودداری نمایید.
  • طی درمان با این دارو معاینات و آزمایشات دوره‌ای، لازم و ضروری است.

 

روش‌های آسان برای رفع موهای زائد

پرمویی مخصوصا در ناحیه صورت در هر سنی که ایجاد شود موجب نارضایتی خانم‌هاست. خیلی از افراد برای رفع دائمی موهای زائد از روش‌هایی همچون لیزر موهای زائد استفاده می‌کنند. این روش درمانی پرهزینه است و می‌توان روش‌های آسان‌تری را جایگزین آن کرد. در لینک زیر به معرفی این روش‌ها می‌پردازیم:

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتی که تجربه مصرف این دارو را داشته‌اید، نظرات و دیدگاه‌های خود را در این‌باره با دیگر خوانندگان مجله ستاره در قسمت “ارسال نظر” به اشتراک بگذارید.

 

برگرفته از: drugs.com

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • بدون نام

    سلام
    من مدتي كه استات ميخورم به كبد چرب مبتلا شدم
    ولي واقعاً ميل جنسيم رو كم كرده
    واقعاً قرص خوبي هست
    كاش عوارض نداشت

    امان از ميل جنسي

    • تاثیری ک روی مو نداره؟
      من میترسم موهام بریزه خاهش میکنم ی راهنمایی کن ب عنوان کسی که خورده تجربه داره

      • صفورا دادخواه

        با سلام
        در عوارض دارو این مورد ذکر نشده است، اما از آنجا که داروها می‌توانند عوارض متفاوتی را برای هر شخص ایحاد کنند، تنها با تجویز پزشک از این دارو استفاده کنید.

نظر خود را بنویسید