تست SGOT یا AST در آزمایش خون چیست و چگونه تفسیر می‌شود؟

تست SGOT یا AST در آزمایش خون معمولا به منظور تشخیص بیماری‌های کبدی درخواست می‌شود. تفسیر این آزمایش بر نحوه درمان تجویز تأثیر بسزایی خواهد داشت.

تست SGOT یا AST در آزمایش خون

ستاره | سرویس پزشکی – تست SGOT یا AST در آزمایش خون یکی از تست‌های تشخیصی است که به بررسی عملکرد کبد می‌پردازد. این تست یکی از دو آنزیم کبدی به نام آسپارتات آمینوترانسفراز (Aspartate Aminotransferase) یا به اختصار AST را اندازه گیری می‌کند. SGOT نیز مخفف (Serum Glutamic-Oxaloacetic Transaminase) است. در این مطلب به معرفی این آزمایش می‌پردازیم.

تست SGOT یا AST در آزمایش خون

 

علت درخواست تست SGOT یا AST در آزمایش خون

کاربرد‌های بالینی تست SGOT یا AST 

  • کمک به یافتن و تشخیص افتراقی بیماری حاد کبدی
  • پایش مسیر پیشرفت بیماری‌های کبدی و قلبی
  • کمک به تشخیص انفارکتوس میوکارد همراه با سطوح بالای CK-MB و LDH
معمولا پزشک آزمایش SGOT را برای تشخیص آسیب کبدی یا بیماری کبدی درخواست می‌کند. هنگامی که سلول‌های کبدی آسیب می‌بینند، SGOT وارد جریان خون می‌شود و سطح آنزیم خون شما را بالا می‌برد. این آزمایش ممکن است برای ارزیابی سلامت کبد برای افرادی که مشکلی مثل هپاتیت C داشته اند که بر روی کبد آن‌ها تأثیر می‌گذارد، مورد استفاده قرار گیرد.

SGOT به جز کبد در کلیه ها، ماهیچه ها، قلب و مغز نیز وجود دارد؛ بنابراین آسیب به هر کدام از این ارگان‌ها می‌تواند موجب افزایش سطح SGOT بشود. به عنوان مثال در هنگام حمله قلبی یا آسیب دیدن ماهیچه‌ها با بالا رفتن سطح این آنزیم به بیش‌تر از حد نرمال روبرو می‌شویم.

 

تست SGOT یا AST در آزمایش خون

 

آیا میدانید تست ESR آزمایش خون؛ علت تجویز، تفسیر و عوامل موثر بر نتیجه  چیست؟

 

نحوه آماده سازی برای آزمون SGOT

آزمایش SGOT یک آزمایش خون ساده است که برای انجام آن نیازی به ناشتا بودن بیمار نیست. از لحاظ فنی می‌توان بدون هیچگونه آمادگی خاصی این تست را انجام داد. با این حال شرایط و ملاحظات نمونه گیری عبارتند از:

۱. فعالیت بدنی شدید

فعالیت بدنی شدید سبب افزایش سطح SGOT یا AST در خون می‌شود. در نتیجه در صورت انجام فعالیت و یا ورزش‌های شدید باید از نمونه گیری اجتناب شود.

۲. تزریق عضلانی

تزریق عضلانی (هر دارویی) موجب بالا رفتن سطح آنزیم می‌شود.

۳. سن و جنس بیمار

دقت کنید که سن و جنس بیمار حتما روی برگه آزمایش قید شده باشد.

۴. همولیز شدید

همولیز شدید نمونه خون دریافتی از بیمار موجب رد نمونه می‌شود.

۵. داروها

از مصرف دارو‌های بدون نسخه (OTC) از جمله استامینوفن، دارو‌های ضد فشار خون، ضد انعقاد‌های کومارینی و همچنین دارو‌های ضد بارداری خوراکی در دو روز قبل از آزمایش خودداری شود. اگر آن‌ها را مصرف کردید، به یاد داشته باشید که حتما به پزشک خود بگویید چرا که ممکن است با نتیجه تست تداخل داشته باشند. شب قبل از آزمایش نیز مقدار زیادی آب بنوشید. هیدراته ماندن باعث می‌شود که تکنسین شما خون شما را بکشد که می‌تواند موجب لیز نمونه شود.

نمونه خون بعدا توسط دستگاه پردازش می‌شود؛ اما در ابتدا توسط سانتریفیوژ سرم آن جدا خواهد شد. سرم خون شما در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد به مدت ۳ روز، در ۴ درجه یا دمای یخچال به مدت یک هفته و در منفی ۲۰ درجه تا یک ماه قابل نگهداری و پایدار است. اگرچه برای پردازش نمونه فقط چند ساعت طول می‌کشد، ممکن است چندین روز طول بکشد تا از پزشک نتیجه بگیرید.

 

تست SGOT یا AST در آزمایش خون

 

تفسیر نتایج تست SGOT یا AST

SGOT یا AST و همچنین ALT یا SGPT از جمله مارکر‌هایی هستند که در نتیجه تخریب سلولی برخی از بافت‌ها آزاد می‌شوند. مقادیر نرمال SGOT یا AST در مردان ۱ تا ۱۳ سال، ۸ تا ۶۰؛ در مردان ۱۴ سال و بالاتر، ۸ تا ۴۸؛ در زنان ۱ تا ۱۳، سال ۸ تا ۵۰ و در زنان ۱۴ سال و بالاتر، ۸ تا ۴۳ است.

 

دلیل افزایش نتایج تست SGOT یا AST در آزمایش خون

  • انفارکتوس میوکارد
  • هپاتیت و سیروز کبدی (هپاتیت حاد ویروسی A. یا هپاتیت B)
  • ترومای عضله اسکلتی و میوزیت
  •  آنمی همولیتیک حاد (شوک یا فروپاشی سیستم گردش خون)
 

شرایط کاهش نتایج تست SGOT یا AST در آزمایش خون

  • بیماری حاد کلیوی
  • بری بری
  • کتو اسیدوز دیابتی
  • دیالیز مزمن کلیه و اورمی

توجه کنید که بسته به تکنیک آزمایشگاهی که استفاده می‌شود، ممکن است در مقادیر نرمال تغییراتی ایجاد شود؛ به همین دلیل است که معمولا دامنه دقیق آزمایشگاه در گزارش نتایج ذکر می‌شود.

آیا میدانید گزارش‌های آزمایش خون و معنای دو اصطلاح WBC و RBC چیست؟

 

سخن آخر

کبد یکی از مهم‌ترین ارگان‌های بدن است که وظایف مختلفی مثل سم زدایی خون، تولید فاکتور‌های مهم لخته شدن، آلبومین و بسیاری از پروتئین‌های مهم دیگر را بر عهده دارد. همچنین، ذخیره ویتامین ها، چربی، کلسترول و صفرا و همچنین تولید گلوکز در دایره وظایف کبد قرار می‌گیرند؛ بنابراین بسیار مهم است که کبد در سلامت کامل وظایفش را به درستی انجام دهد. از این رو تست SGOT یا AST در آزمایش خون به منظور ارزیابی عملکرد کبد، شدت التهاب و یا آسیب کبدی اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. در پایان پیشنهاد می‌کنیم در صورتیکه تمایل به درک دقیق آزمایش خونتان دارید، راهنمای کامل تفسیر آزمایش خون را نیز مطالعه کنید. مشتاقانه منتظر دریافت دیدگاه‌ها و تجربیات شما در این خصوص هستیم.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید