زوفوبیا یا فوبیای حیوانات چیست؟
فوبیا از حیوانات درنده و وحشی مانند ببر و پلنگ طبیعی است، اما این که فرد از حیواناتی مانند سگ و گربه یا حشراتی مانند پروانه انزجار داشته باشد به هیچ عنوان طبیعی به نظر نمیرسد. دلیلی برای ترس از حیوانات یا حشراتی که هیچ ضرری به ما نمیرسانند وجود ندارد؛ بنابراین کسانی که این مشکل را دارند باید تحت درمان قرار بگیرند.
تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به زوفوبیا معمولاً از مارمولکها، سوسک، عنکبوت، موش و حتی پروانه میترسند!
علتهای ترس از حیوانات یا زوفوبیا چیست؟
تروما یا ضربه روحی یک عامل خارجی برای ترس از حیوانات است. ترسهای خارجی زمانی به وجود میآیند که یک اتفاق خاص برای فرد رخ داده باشد. ممکن است این ضربه روحی در کودکی به فرد وارد شده باشد و بستری برای ترس از حیوانات و فوبیا نسبت به آنها شده باشد. احتمال بروز ترس به دلیل تماشای فیلم هم وجود دارد.
۱. ضربه روحی یا ترومای کودکی
مانند اکثر فوبیاها یا ترسها، زوفوبیا میتواند در اثر آسیب یا تجربه تلخی که در دوران کودکی رخ داده به وجود آمده باشد.
ترس در کودکان در آینده آنان نقش زیادی دارد؛ شاید فرد مورد نظر در کودکی توسط سگ یا گربهای تعقیب شده است. حمله گربه به کودک و خراشیدن بخشی از بدن وی میتواند دلیل زوفوبیا باشد. حتی پارس کردن سگی که بسته است یا شوکه شدن از یک حیوان ترسناک و بزرگ میتواند زمینهای برای ترس از حیوانات شود.
البته این عوامل در تمام افراد منجر به ترس از حیوانات نمیشوند و برای همه نمیتوان نظر قطعی داد. ترومای کودکی به عنوان تجربه بد گذشته برای ترس از حیوانات در نظر گرفته میشود.
۲. تفکر منفی
۳. ژنتیک و عوامل ارثی
علائم ترس از حیوانات
- احساس سرگیجه و غش کردن
- احساس خفگی تا حد مرگ
- خشک و بیحرکت شدن
- بالا رفتن ضربان قلب
- تنفس سریع و کم عمق
- عرق کردن و لرز گرفتن
- تلاش برای فرار کردن
- گریه
- فریاد زدن
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس ضعف و بیحالی
درمان فوبیا حیوانات یا ترس از حیوانات
۱. درمان روانشناختی
۲. روش درمانی قرار گرفتن در برابر عامل ترس
در این روش فرد برای مدت زمان مشخص و در یک محیط کنترل شده در معرض عامل فوبیا قرار میگیرد. ممکن است فرد مورد نظر با حیوانی کوچک در مطب رواندرمانگر مواجه شود یا تصویر حیوانی که از آن میترسد را مشاهده کند.
ابتدا بازههای زمانی کوتاه برای این کار در نظر گرفته میشود. سپس بازه زمانی طولانیتر میشود و امکان دارد تعداد حیوانات نیز بیشتر شود. رواندرمانگر حساسیتزدایی به حیوانات را در مکانهای مختلف و تحت شرایط متفاوت تکرار میکند تا ترس به مرور برطرف شود.
۳. گروه درمانی
صحبت کردن با افرادی که بر فوبیای خودشان غلبه کردهاند میتواند بسیار دلگرم کننده باشد. حیوان هراسها میتوانند با کسانی که توانستهاند به این ترس غلبه کنند ارتباط داشته باشند و با کمک آنها به فوبیایی که دارند غلبه کنند. این روش افراد زوفوبیا را از غار تنهاییشان بیرون میکشد و درمان آنها را سریعتر میکند.
۴. درمان دارویی
درمان دارویی برای فوبیای حیوانات چندان توصیه نمیشود. داروهایی که تجویز میشوند ممکن است عوارض زیادی داشته باشند و به بیمار صدمه جدی وارد کنند. تنها در صورتی پزشک درمان دارویی را امتحان میکند که بیماری تهاجمی بوده و علایم جسمی آن شدید باشد.
دارو فوبیا را درمان نمیکند، بلکه کمک میکند تا بتوانید ترس و اضطرابتان را کنترل کنید و تصمیمهای منطقیتری بگیرید. دارودرمانی مشکلات روحی و جسمی مبتلایان به زوفوبیا را بهبود میدهد و وضعیت فرد مبتلا به ترس را پایدارتر میکند.
سخن آخر
افراد زیادی به ترس از حیوانات یا زوفوبیا مبتلا هستند. این مشکل میتواند ریشه در کودکی افراد و تجربههای گذشته آنها داشته باشد یا به دلیل ژنتیک و فعالیتهای مغزی به وجود آمده باشد. علایم زوفوبیا در این مقاله بیان شده است. اگر از حیوانات میترسید، در هر سنی که باشید میتوانید آن را درمان کنید. پزشک به شما کمک میکند که ریشه ترس از حیوانات را شناسایی کرده و خودتان یا نزدیکانتان را درمان کنید.