معنی و مفهوم ضرب المثل خیاط در کوزه افتاد + ریشه

در این مطلب با ریشه ضرب المثل خیاط در کوزه افتاد از برگزیده قصه‌های سندباد نامه و قابوس‌نامه همراه شما هستیم.

 

ضرب المثل بر اساس حروف الفبا

 

زبان شیرین فارسی است و ضرب المثل‌های کهنی که برای ما از فارسی‌زبانان خوش قریحه به یادگار مانده است و ذات فطری انسان این است که تصور می‌کند هرگز اتفاقات بدی که برای دیگران می‌افتد برای او رخ نمی‌دهد و به همین دلیل ضرب المثل “خیاط در کوزه افتاد” توسط مردم خوش زبان و خوش ذوق ایران بیان شد تا در قالب حکایتی شیرین بیان کند هرکسی دچار حادثه‌هایی خواهد شد که برای دیگران نیز رخ می‌دهد. 

بیشتر بخوانید: ریشه و معنی ضرب المثل آش نخورده و دهن سوخته به همراه داستان

ضرب المثل خیاط در کوزه افتاد!

ضرب المثل خیاط در کوزه افتاد

در روزگاران قدیم در شهر ری مرد خیاطی زندگی می‌کرد كه مغازه‌اش سر راه گورستان شهر بود. وقتی كسی می‌‌مرد و او را به گورستان می‌بردند تا به خاک بسپارند، تشییع‌کنندگان به همراه تابوت فرد متوفی از جلوی دكان خیاط می ‌گذشتند.

یك روز خیاط پیر فكر كرد كه هر ماه تعداد مردگان شهر را بشمارد و چون سواد برای نوشتن نداشت، کوزه‌ای به دیوار آویزان كرد و یک ‌مشت سنگ ‌ریزه پهلوی آن گذاشت و هر وقت از جلوی مغازه‌اش جنازه‌ای را به گورستان می‌بردند یك سنگ ریزه داخل كوزه می‌‌انداخت و آخر ماه كوزه را خالی می‌کرد و سنگ ریزه‌ها را می‌شمرد!

به مرور اهالی شهر از این کار خیاط آگاه شدند و پرسیدن تعداد مردگان هر روز برایشان سرگرمی شده‌ بود و هر وقت خیاط را می‌دیدند از او می‌پرسیدند از مردگان امروز چه خبر؟ خیاط نیز می‌گفت :امروز فلان تعداد نفر داخل كوزه افتادند. روزی یکی از دوستانش به او گفت، این کار تو اصلا خوب نیست و اصلا شمردن مرگ دیگران چه لذتی به تو می‌دهد؟ خیاط با خنده به او گفت می‌خواهم بفهمم بعد از چندمین نفر نوبت من می‌شود که در گورستان می‌خوابم.

روزها گذشت و خیاط هم دار فانی را وداع گفت. یك روز مردی كه از فوت خیاط اطلاعی نداشت به دكان او رفت و مغازه را بسته یافت. از همسایه‌ها سراغ خیاط را گرفت و یک نفر از همسایه‌ها به او گفت خیاط هم در كوزه افتاد! مرد از حرف‌های آن همسایه چیزی متوجه نشد و گفت: معنی این حرف‌ها چیست؟! سپس قصه را برایش تعریف کردند.

از آن پس این ضرب‌المثل بر سر زبان‌های مردم کوچه و بازار افتاد و مشهور شد

بیشتر بخوانید: معنی ضرب المثل کبوتر با کبوتر باز با باز کند همجنس با همجنس پرواز

مفهوم ضرب المثل خیاط در کوزه افتاد

وقتی شخصی دچار گرفتاری و بلایی می‌شود که زیاد درباره‌اش صحبت می‌کرد، می‌گویند عاقبت خیاط در کوزه افتاد. برای همین است که از قدیم به ما توصیه شده که مواظب حرف‌ها، رفتارها و از همه مهم تر افکار خود باشیم. از آنجا که هرچه بیاندیشیم عاقبت همان خواهد شد، بهتر است از افکار خود برای فکرهای خوب و در نهایت انجام کارهای خوب استفاده کنیم تا زندگی خود را رو به سامان ببریم. اگر چنین نکنیم، قدرت ذهن ما دشمن ترسناکی خواهد شد برای ویران کردن زندگی خود ما و اگر رفتار و افکار خود را نتوانیم را کنترل کنیم، می‌توانند حتی زندگی ما را به خطر بیاندازند.

برای تقویت قدرت تفکر مثبت کافیست از افکار منفی مانند خودسرزنشی، بزرگنمایی مشکلات، کمال‌گرایی، تفکر به بدترین مشکلات (به اصطلاح اورتینک Overthink، و صرفا خوب یا بد دیدن افراد و اتفاقات دست بردارید و با تمرکز بر تفکرات مثبت مانند تمرکز روی دستاوردهای زندگی، پیروی از سبک زندگی سالم، دوستی با اطرافیان مثبت نگر و غیره ذهن خود را تمرین دهید تا به انرژی مثبت عادت کنید.

شما از این ضرب المثل در چه مواری استفاده می‌کنید؟ آیا تا به حال این ضرب المثل را شنیده بودید؟

بیشتر بخوانید: مفهوم و معنی ضرب المثل داشتم داشتم حساب نیست دارم دارم حسابه

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما و کاربران محترم سایت ستاره به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید