ستاره | سرویس سلامت – کلیهها یکی از مهمترین اندامهای بدن هستند که وظیفه آنها دفع سموم بدن است. زمانیکه این عضو حساس بر اثر عوامل مختلف مثل عفونت ادراری، سنگ کلیه، عفونت کلیه، خونریزی داخلی در کلیه، عفونت پروستات، انعقاد خون در رگهای موجود در کلیه، مسدود شدن مسیر ادرار و … آسیبپذیر شود، درد کلیه که بسیار شدید و آزاردهنده است، به سراغ انسان میآید. اگرچه بهترین تصمیم برای رفع درد کلیه مراجعه به پزشک است، اما در شرایطی که این امکان وجود نداشته باشد میتوان به صورت موقتی و برای کاهش درد، از مسکنها استفاده کرد.
البته مصرف چنین داروهایی محدودیت زمانی داشته و برای رفع درد کلیه نمیتوان بیش تر از ۱۰ روز متوالی از داروهای مسکن استفاده کرد. در ادامه با فهرستی از داروهای مسکن برای درد کلیه و عوارض مصرف هر کدام، آشنا میشوید.
۶ داروی مسکن برای درد کلیه
۱. ایبوپروفن
قرص ایبوپروفن (Ibuprofen) یا همان قرص بروفن نوعی داروی ضد درد است که برای کاهش و تسکین درد کلیه نیز، مورد استفاده قرار میگیرد. توصیه میشود از مصرف استامینوفن یا آسپرین همزمان با ایبوپروفن اجتناب کنید. توجه داشته باشید که افراد با سابقه بیماریهای خاص و یا خانمهایی که در دوران بارداری هستد، نباید بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده کنند. به علاوه نباید این دارو را بدون توصیه پزشک به کودکان کوچکتر از ۱۲ سال، بدهید.
نحوه مصرف: ایبوپروفن را میتوان روزی ۳ الی ۴ بار مصرف کرد. حداکثر دوز مصرفی ایبوپروفن بدون نسخه پزشک روزی ۱۲۰۰ میلیگرم است. این دارو را نباید برای درمان درد به مدت بیش از ۱۰ روز مصرف کرد.
ایبوپروفن را میتوانید بعد از غذا یا همراه با شیر، مصرف کنید. با این کار احتمال بروز سوءهاضمه در شما کمتر میشود.
عوارض: سردرد، سرگیجه، اضطراب، افزایش خطر حمله قلبی، خستگی یا خوابآلودگی شدید، درد یا سوزش معده، تهوع یا استفراغ، مدفوع سیاه و قیری، علایم شدید آنفلوآنزا، افزایش وزن، کبودی یا خونریزی غیرطبیعی، بثورات جلدی و زخمهای دهانی.
۲. ناپروکسن
قرص ناپروکسن (Naproxen) یک مسکن و ضد التهاب است که میتواند در مواقع بحرانی، درد کلیه را کاهش دهد. توجه داشته باشید که ناپروکسن نباید در بارداری به خصوص سه ماهه سوم بارداری، مصرف شود. همچنین بهتر است بدانید مصرف این دارو میتواند خطر حمله قلبی یا سکته قلبی را (مخصوصا در افراد با سابقه بیماریهای قلبی)، افزایش دهد. لازم به ذکر است که مصرف مشروبات الکلی همراه با استفاده از ناپروکسن میتواند خطر خونریزی معده را افزایش دهد.
نحوه مصرف: در بزرگسالان با توجه به شدت درد، دوزهای مختلفی از ناپروکسن از ۲۵۰ تا ۷۵۰ میلیگرم، مورد استفاده قرار میگیرد. به طور معمول قرص ناپروکسن هر ۱۲ ساعت یک بار، مصرف میشود.
عوارض: اختلالات گوارشی، تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، خونریزی گوارشی، بثورات جلدی، کهیر و آنژیواِدِم.
۳. دیکلوفناک
دیکلوفناک (Diclofenac) از داروهای تسکینی است که به منظور کاهش درد در بیماریهایی مثل آرتریت، نقرس، سردرد، درد کلیه، درد عضلانی، درد قاعدگی، درد پس از جراحی و زایمان، مورد استفاده قرار میگیرد. اگر داروی دیکلوفناک را فقط در صورت بروز درد مصرف میکنید، قبل از اینکه شدت درد به حداکثر خود برسد آن را مصرف کنید.
مصرف دارو وقتی شدت درد زیاد شده است، تاثیر زیادی نخواهد داشت. توجه داشته باشید که مصرف دیکلوفناک در زمان بارداری میتواند موجب بروز بیماریهای قلبی-عروقی در جنین شود. پس این دارو نباید در زمان بارداری بخصوص در سه ماهه اول و سوم مصرف گردد. اگر در دوارن بارداری هستید، تنها با تجویز پزشک مجاز به استفاده از دارو هستید.
نحوه مصرف: با توجه به شرایط و بیماری هر فرد این دارو میتواند به تعداد یک عدد قرص یا بیشتر، مصرف شود.
عوارض: تهوع، اسهال و خونریزی یا زخم معده، معده درد، سوزش سر دل، سوء هاضمه، سرگیجه، سردرد، اختلالات شنوایی مانند وزوز گوش و دفع خون از ادرار، بثورات جلدی
۴. پیروکسیکام
پیروکسیکام (Piroxicam) نوعی مسکن است و کاربرد اصلی آن کاهش یا توقف درد است. از کاربردهای دیگر دارو میشود به داشتن اثرات ضد التهابی مثلا در درمان آرتروز، اشاره کرد. دارو در تسکین درد ناشی از بسیاری از بیماریها مثل دندان درد، سردرد و… کاربرد دارد. پیروکسیکام در کنترل درد ناشی از نقرس و همچنین دردهای بعد از عمل جراحی و درد ناشی از کوفتگی و کشیدگی عضلانی و نیز کنترل دردهای قاعدگی، کاربرد دارد.
نحوه مصرف: پیروکسیکام معمولا به صورت کپسولهای ۱۰ میلیگرمی خوراکی توزیع میشود. مقدار مصرف این داروی مسکن در بزرگسالان، روزی یک یا دو کپسول است. میتوان دو کپسول را با هم یا با فاصله ۱۲ ساعت از هم، مصرف کرد. در صورتی که بخواهید این دارو را به کودک بدهید، باید پزشک بر اساس سن و وزن کودک، میزان مصرف را تعیین کند. بهتر است دارو همراه با غذا مصرف شود تا تحریک گوارشی کاهش یابد.
عوارض: عوارض گوارشی مانند تهوع، بیاشتهایی، اسهال، زردی، یبوست، نفخ، خشکی دهان، زخم پپتیک، عوارض کلیوی، عوارض قلبی عروقی مانند تاکیکاردی، ادم محیطی، تپش قلب و واکنشهایآلرژیک مانند پورپورا، راش، خارش، عوارض خونی و خوابآلودگی.
۵. ژلوفن
ژلوفن (Gelofen) از مسکنهای غیرکورتونی و از خانواده ایبوپروفن است. از این تسکیندهنده درد در مواردی که مشکل کلیه شدید نباشد، میتوان به عنوان تسکیندهنده موقتی، استفاده کرد. توجه داشته باشید که افراد مبتلا به بیماریهایی مثل آسم، زخم معده، ناراحتیهای مربوط به کلیه، مشکلات خونی، ناراحتیهای قلبی یا افرادی که سابقه سکته دارند و افراد دچار فشار خون بالا، نباید از این دارو استفاده کنند.
نحوه مصرف: با توجه به میزان درد، از این دارو میتوان روزی ۳ الی ۴ بار طی یک دوره زمانی موقت، استفاده کرد. فاصله زمانی بین مصرف هر نوبت دارو، ۶ ساعت است. از مصرف این مسکن در سه ماه آخر بارداری باید اکیدا خودداری شود.
عوارض: اسهال، حالت تهوع و استفراغ، سوء هاضمه و نفخ معده، سردرد، خوابآلودگی، کاهش فشار خون، تپش قلب، خارش، خونریزی گوارشی و بیاشتهایی.
۶. استامینوفن
استامینوفن (Acetaminophen) با نام دیگر پاراستامول (Paracetamol) نیز یکی از داروهای مسکن است که برای رفع درد کلیه میتوان روی آن حساب کرد. به طور کلی مصرف قرص استامینوفن عوارض کمتری را نسبت به سایر داروهای ضد درد دارد، تا جایی که افراد مبتلا به خونریزی و زخم معده نیز بدون نگرانی از بروز مشکلات گوارشی، میتوانند از آن استفاده کنند. اگرچه استامینوفن تقریبا دارویی بیخطر محسوب میشود، اما نباید بیش از مقدار توصیهشده، مصرف شود. چرا که مصرف بیش از اندازه این داروها در کودکان و بزرگسالان منجر به عوارض کبدی، میشود.
نحوه مصرف: به طور معمول مقدار ۵۰۰ میلیگرم تا یک گرم از دارو در هر نوبت، مصرف می شود. این مقدار میتواند تا چهار گرم در روز نیز، افزایش یابد. البته مقدار مصرف در کودکان با توجه به سن آنها و توسط پزشک، تعیین میگردد.
بهتر است این دارو و سایر مسکنها همراه با غذا، مصرف شوند.
عوارض: آسیب به کبد و کلیه (در صورت مصرف بیش از حد).
درمان درد کلیه با روشهای آسان خانگی
برای کلیه نیز همانند بسیاری از بیماریهای دیگر، در طب سنتی راهکارهایی وجود دارد. استفاده از لیموی تازه و همچنین آبلیمو، تنها یکی از راهکارهای خانگی و آسان است. برای اینکه بتوانید نتیجه استفاده از این خوراکیهای طبیعی و در دسترس را ببینید، باید به طور منظم و مداوم آنها را مصرف کنید. پیشنهاد میکنیم مطلب درمان کلیه درد و راهکارهای خانگی برای رفع آن را نیز در ستاره مطالعه کنید.
جمع بندی
کلیهها اندامهای ظریفی در بدن هستند که بر خلاف ظاهر کوچکشان، وظایف بزرگی در بدن بر عهده دارند. اگر کلیهها نباشند سموم وارد خون شده و برای دیگر ارگانهای بدن مشکل به وجود میآید. این درد کلافهکننده تنها در صورتی قطع میشود که مشکل اصلی توسط پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری پیدا و رفع شود. اگر بخواهیم درد کلیه را موقتا ساکت کنیم، میتوانیم به صورت محدود از داروهای مسکن استفاده کنیم اما از آنجاییکه مصرف مداوم چنین داروهایی زیانبار هستند، باید طی مصرف آنها، مایعات فراوان بنوشید، به این ترتیب میتوانید تا حدی از عوارض جانبی آنها کم کنید.
علاوه بر این اگر شما سابقه بیماریهای قلبی، فشار خون یا هر بیماری دیگری دارید نباید خودسرانه از مسکنها استفاده کنید. در این شرایط تنها پزشک میتواند آنها را برای شما، تجویز کند. بنابراین بهتر است در زمان بروز درد کلیه سریعا به پزشک مراجعه شود، زیرا در صورت از کار افتادن این اندام، خطر مرگ برای بیمار وجود دارد. در این رابطه توصیه میکنیم مطلب از کار افتادن کلیه + علت، علائم و راه های درمان را مطالعه فرمایید.
شما چه تجربهای از مصرف داروهای مسکن برای درد کلیه دارید؟! چه مسکن قوی دیگری برای رفع این درد کلافهکننده سراغ دارید؟ خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف هر کدام این داروها را به عنوان مسکن برای درد کلیه داشته و دیدگاهی در اینباره دارید، آن را از طریق بخش نظرات و پرسشها با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
ابراهیم ذاکری
سلام و درود بر شما. فقط خواستم از زحمات شما و مطالب خوبی که می نویسید تشکر کنم. از جمله معرفی شش مسکن برای درد کلیه.
سلامت، موفق و شادکام باشید.
مدیر سایت
حتما برای معاینه و تشخیص صحیح به پزشک مراجعه کنید.
بدون نام
سلام قبلاخیلی استامینوفن کدئین مصرف میکردم الان چندماهی میشه ترکش کردم ولی کلیه درد برام اومده لطفا کمکم کنیدچکارکنم
صفورا دادخواه
حتما برای مصرف دارو مجدد به پزشک خود مراجعه کنید و بدون تجویز از هیچ دارویی استفاده نکنید.
اسلام
سلام اقای دکتر.بنده چندبارازمایش وسونوگرافی دادم کلا سالمه…ولی چندساله ارناحیه کلیه درد دارم .مخصوصاهنگام خواب.ازناحیه چپ.کلا نمی تونم ازاین سمت بخوابم.مخصوصا هنگام صبح خیلی درد دارم…باتشکر
دکتر منبری
دکتر منبری.سلام حتما سنوگرافی بدین.ببرین پیش متخصص