طبع نارنگی چیست و مصلحات آن چه موادی هستند؟

در طب سنتی طبع نارنگی سرد و تر معرفی شده است. مصرف نارنگی برای کاهش حرارت اضافی کبد و معده، رفع مشکل یبوست و همچنین آرامش اعصاب مفید است.

طبع نارنگی

ستاره | سرویس سلامت – نارنگی که با نام ماندارین نیز شناخته می‌شود، بومی اسپانیا بوده و درختی کوچک و همیشه سبز از خانواده مرکبات است. نارنگی به دیگر اعضای این خانواده شباهت داشته ولی میوه‎ آن از میوه‌های پرتقال کوچکتر بوده و کندن پوست آن آسان است. نارنگی بیشتر در مناطق معتدل و گرم و مرطوب رشد می‌کند؛ چراکه پوست نازک آن نمی‌تواند در مقابل سرما مقاومت کند. این میوه به دلیل فواید زیادی که دارد، به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ از کاربرد نارنگی برای سرماخوردگی گرفته تا تهیه مربای نارنگی و خورش نارنگی. در این مقاله به بررسی طبع نارنگی و مصلح آن در طب سنتی خواهیم پرداخت.

طبع نارنگی چیست؟

 

طبع نارنگی چگونه است؟

طبع نارنگی مانند بیشتر مرکبات سرد است. طبع این میوه نیز به دلیل رطوبت بالایی که دارد، سرد و تر (با غلبه تری) شناخته می‌شود. لازم به ذکر است که نارنگی نسبت به پرتقال رطوبت بیشتری دارد، اما اگر نارنگی شیرین باشد، سردی آن کمتر بوده و طبع معتدل و مرطوبی خواهد داشت؛ به همین دلیل برای اغلب افراد با طبع خشک، بسیار نافع بوده و مشکلات ناشی از خشکی زیاد را برطرف خواهد کرد. اما افراد با طبع سرد، خصوصا سرد و تر، بهتر است در مصرف آن احتیاط کرده و پس از مصرف این میوه از مصلح آن استفاده کنند.

 

مصلح نارنگی

 

مصلح نارنگی

در منابع طب سنتی، مصلحی که برای اغلب میوه‌ها مناسب دانسته شده، عسل بوده و نارنگی هم از این قاعده مستثنا نیست. علاوه بر عسل، گل‎انگبین نیز مصلح نارنگی معرفی شده است. کسانی که طبع بدن آن‌ها سرد و خصوصا سرد و تر است، بهتر است که در مصرف نارنگی زیاده‌روی نکنند و حتما پس از مصرف این میوه مصلح آن را نیز مصرف کنند تا دچار مشکلاتی مثل سوزش معده و ترش کردن معده و افت فشار خون نشوند.

 

خواص نارنگی

برای نارنگی چه در طب سنتی و چه در طب مدرن خواص متعددی ذکر شده است؛ اغلب این خواص ناظر به تری موجود در نارنگی است که باعث رطوبت‌بخشی به ارگان‎های مختلف بدن از جمله سیستم عصبی، کبد، دستگاه ادراری و پوست شده و مشکلات ناشی از خشکی زیاد را تقلیل می‎دهد. از جمله مهم‌ترین خواص این میوه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مدر بودن و پاکسازی سیستم کلیوی
  •  رفع حالت خفقان و تنگی نفس ناشی از سرماخوردگی
  • رفع حالت تهوع 
  • کاهش تب
  • رفع سوزش ناحیه تناسلی به خصوص در خانم‌ها

به هنگام مسمومیت با الکل نیز می‌توان با نوشیدن آب نارنگی یا خوردن نارنگی تازه، سموم را از بدن دفع کرد.

 

طریقه مصرف

برای بهره‌مند شدن از خواص نارنگی هم می‌توان به صورت عادی آن را میل کرد و هم می‌توان به صورت آبمیوه و یا خشک شده از آن استفاده کرد؛ حتی خشک شده پوست نارنگی را نیز می‌توان استفاده کرد. مصرف نارنگی پیش از خواب، برای کسانی که خواب سبکی دارند و در پاییز بیش از پیش با این مشکل روبه‌رو می‌شوند، توصیه می‌شود.

یکی دیگر از روش های بهره‌مند شدن از خواص نارنگی، استفاده از رایحه‎ آن است؛ چراکه بوییدن نارنگی و پوست آن به آرامش اعصاب کمک می‌کند. البته کسانی که مشکلات گوارشی از جمله سوزش معده و رفلاکس معده دارند، بهتر است از این کار اجتناب کنند.

 

پوست خشک نارنگی

 

علاوه بر این می‌توان با خشک کردن پوست نارنگی در فر یا زیر آفتاب، آن را به شکل پودر درآورده و برای چاشنی غذاهایی مثل خورشت مرغ و انواع سوپ استفاده کرد. همچنین می‎توان پس از گرفتن تلخی پوست نارنگی (به روش گرفتن تلخی پوست پرتقال)، از آن مربا تهیه نمود. توجه داشته باشید که پوست نارنگی خاصیت ضد نفخ زیادی داشته و آنتی‌اکسیدان موجود در آن بیست برابر آب نارنگی است.

 

سخن آخر

در این مقاله با طبع نارنگی، مصلحات و خواص آن آشنا شدیم. نارنگی خواص ممتازی از جمله ضد سرطان بودن، کاهش چربی خون و فشار خون بالا و همچنین کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌‌های قلبی و عروقی را داراست. اما بر اساس طب سنتی زیاده‌روی در مصرف هیچ ماده غذایی، حتی اگر فواید زیادی نیز داشته باشد، به صلاح نبوده و تعادل سیستم بدن را به هم می‎زند. این قاعده در مورد نارنگی نیز صدق می‎کند؛ خصوصا افرادی که رطوبت بدن آن‌ها بالاست، باید این میوه را با احتیاط مصرف کنند تا دچار مشکلاتی مثل درد مفاصل و کندی دستگاه گوارش نشوند.

در صورت تمایل می‌توانید با عوارض و مزایای خوردن نارنگی در بارداری نیز در ستاره آشنا شوید. لطفا نظرات و ایده‌های خود را با ما و سایر کاربران ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید