عروسهای هلندی بعد از مرغان عشق پرطرفدارترین پرندگان زینتی هستند. سخنگو بودن این پرنده، زیبایی، داشتن عمر طولانی و دوست شدن آسان آن با انسان، از مهمترین دلایل علاقهمندی افراد به پرورش طوطی عروس هلندیاست. در این مقاله اصول تغذیه و غذای عروس هلندی در مراحل مختلف رشد این پرنده را آموزش میدهیم.
غذای عروس هلندی در مراحل مختلف رشد
۱) غذای جوجه عروس هلندی تا ۴۰ روزگی
دفعات تغذیه جوجه عروس هلندی
- جوجه یک روزه: جوجه همه پرندگان زمانی که تازه از تخم در آمدهاند (۲۴ ساعت اول حیات)، دارای کیسه زرده هستند و این کیسه تا ۱۲ ساعت اولیه منبع اصلی مواد مغذی مورد نیاز بدن جوجه است.
- جوجههای کمتر از یک هفته: جوجه عروس هلندی تا یک هفتگی باید ۶ تا ۱۰ بار در روز (هر دو تا سه ساعت یک بار) تغذیه شود و در برخی موارد توصیه شده که اگر جوجه در هر وعده غذای کمی خورد، حتی یک تا دو بار در طول شب نیز تغذیه جوجه انجام شود.
- جوجههایی که چشمان خود را باز کردهاند: بهترین نحوه تغذیه این جوجهها ۵ تا ۶ بار در روز با فاصله زمانی سه تا چهار ساعت است.
- جوجههایی که چشمهایشان به طور کامل باز میشود: تغذیه جوجههای بزرگتر که کاملا چشمانشان باز شده است ۳ تا ۵ بار در روز با فاصله زمانی هر پنج ساعت یک بار مناسب خواهد بود.
- زمانی که پرهای جوجه شروع به رشد میکنند: در این دوره از رشد جوجه عروس هلندی ۳ تا ۴ مرتبه در روز با فاصله زمانی هر شش ساعت تغذیه مناسب است.
۲) از ۴۰ روزگی تا دو ماهگی
۳) از دو ماهگی تا ۱۴ ماهگی
۴) بعد از ۱۴ ماهگی (زمان جوجهکشی)
- دانههای گیاهی مناسب برای عروس هلندی: دانه ارزن، کتان، شاهدانه، تخم کاسنی، کافشه، تخم آفتابگردان، گندم پخته شده، ذرت پخته شده، حبوبات، جوانه گندم، جوانه ماش
- سبزیجات مجاز برای عروس هلندی: هویج رنده شده، جعفری، گشنیز، کلم بروکلی، کلم سفید، فلفل دلمه، شوید و کاهو (قبل از دادن سبزیجات به پرنده حتما آن را کاملا شسته و تمیز کنید.)
- میوههای مفید برای عروس هلندی: سیب، هلو، انار، پرتغال و انگور
توجه: قبل از دادن میوه به عروس هلندی دانههای میوه را از آن خارج کنید.
ساعات تغذیه عروس هلندی در دوره بلوغ دو بار در روز در ساعت ۶ صبح و ۶ عصر مناسب است و بیشتر از دو بار در روز نیاز به تغذیه ندارد. - نمونه یک جیره غذایی کامل برای عروس هلندی بالغ: ۲۵ درصد پلت آماده، ۲۵ درصد مخلوط دانه و تخمه، ۲۵ درصد میوه و سبزیجات دارای برگهای سبز تیره، ۱۵درصد برنج پخته، ذرت و مخلوط حبوبات و ۱۰ درصد نان، ماکارونی، پنیر و گوشت سفید است.
۵) در زمان خوابیدن روی تخم
نکته: اگر در جیره غذایی پرنده همه موارد بالا رعایت شود، پرنده نیازی به استفاده از مکملهای غذایی ندارد. در غیر این صورت نیاز به مصرف ویتامین و مکمل برای پرنده جوجهدار ضروری خواهد بود.
استفاده از پلتهای آماده غذا برای عروس هلندی
غذاهای ممنوع برای عروس هلندی
۱. از دادن باقیمانده غذای خود، غذاهای شور و پرچرب، فست فودها، الکل و تنقلاتی مانند چیپس، پفک، چوب شور، شکلات و … به عروس هلندی خودداری کنید.
۲. آووکادو، پیاز، سیر، قارچ، عسل، نمک، کافئین، لوبیای نپخته، ریواس و گوشت قرمز برای عروس هلندی مضر است و باعث آسیب به او میشود.
۳. از دادن هسته میوهها مانند هسته سیب و … به پرنده خودداری کنید.
۴. عروس هلندی به سرعت چاق میشود؛ پس از دادن غذای زیاد به پرنده خودداری کنید و اگر پرنده دچار چاقی است به تدریج از میزان غذا کم کنید.
۵. هرروز ظرف آب و غذای پرنده را تمیز کنید و غذا و آب تازه برای این پرنده زیبا و دوست داشتنی قرار دهید.
سخن پایانی
در این مقاله به طور خلاصه به مبحث غذای عروس هلندی در مراحل مختلف رشد او پرداخته شد. در صورتی که علاقهمندید تا پرورش و نگهداری از عروس هلندی را به عنوان شغل اصلی یا جانبی برای خود در نظر بگیرید یا قصد نگهداری از این پرنده را به عنوان یک حیوان خانگی و برای سرگرمی دارید، در درجه اول باید در این زمینه تحقیق کنید و معلومات خود را افزایش دهید. برای این کار میتوانید به کتابهای مربوط و پرورش دهندگان با تجربه مراجعه کنید و از نزدیک با نحوه کار آشنا شوید.
چنانچه تجربهای در زمینه نگهداری عروس هلندی دارید و غذای خانگی خاصی برای پرنده خود آماده میکنید، میتوانید آن را از طریق بخش نظرات و پرسشها با ما و دیگر علاقهمندان به فعالیت در این حوزه به اشتراک بگذارید.