سرکه سیب جزو مواد فاسدنشدنی و پرکاربرد به شمار رفته که باتوجه به فواید بسیار آن، اغلب خانمهای خانهدار در تلاش هستند تا همیشه یک یا چند بطری از این ماده را در خانه داشته باشند. البته این ماده در صورتی فاسدنشدنی است که به صورت صحیح نگهداری شود. خانمهایی که نگران خراب شدن سرکه سیب خود هستند و نمیدانند که تا چه مدت و در چه مکانی باید آن را نگهداری کنند، بهتر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشند.
اصول نگهداری از سرکه سیب در منزل
- درپوش ظرف سرکه سیب را نباید باز گذاشت: درب ظرف سرکه سیب باید به طور کامل و محکم بسته شود. نگهداری این ماده در ظرف بدون درپوش، موجب وارد شدن انواع باکتری و حشرات ریز به آن شده و سرکه زودتر از موعد خراب میشود.
- نگهداری از سرکه سیب در ظرف مناسب: بهترین ظروف برای نگهداری سرکه سیب، ظروف شیشهای تیره رنگ است. به طور کلی، نگهداری از مواد اسیدی در ظروف پلاستیکی، مشکلات عمدهای را برای مصرفکنندگان به وجود میآورد. در نتیجه بهترین راه برای نگهداری سرکه سیب و دیگر انواع مواد اسیدی، استفاده از ظروف شیشهای و استیل بوده، زیرا این ظروف هیچگونه واکنشی در برابر اسید از خود نشان نمیدهند.
- عدم نگهداری از سرکه سیب در مقابل نور خورشید: برای نگهداری باکیفیت سرکه سیب و عدم کاهش کیفیت آن، باید در سایه و به دور از نور خورشید نگهداری شود. بهتر است ظروف نگهداری نیز تیره باشند تا از ورود نور به آنها جلوگیری شود.
- نگهداری از سرکه سیب در دمای مناسب: سرکه سیب نیازی به نگهداری در یخچال ندارد. بلکه توصیه میشود در یک مکان تاریک و خنک نگهداری شود. نگهداری از این ماده در کنار اجاق گاز، پشت یخچال و منابع گرمایشی دیگر اشتباه بوده زیرا سرکه به گرما حساسیت زیادی دارد.
- عدم افزودن مواد به سرکه سیب: بهتر است برای جلوگیری از خراب شدن زود هنگام سرکه، هیچ ماده دیگری به آن اضافه نشود. در صورت اضافه شدن مواد و رقیقتر شدن سرکه، میزان اسیدیته آن کاهش یافته و پایداری و دوام سرکه سیب از بین میرود. در واقع با کاهش میزان اسیدی بودن سرکه، رشد باکتریها در آن نیز افزایش مییابد. در صورتی که سرکه سیب رقیق شده باشد، باید در یخچال نگهداری شود.
آیا کدر شدن سرکه سیب نشان از خرابی آن است؟
بعد از گذشت مدتی، ممکن است ظاهر سرکه سیب دچار تغییرات شد و کمی مهآلود به نظر برسد. همچنین ممکن است رسوبات ابرمانند و یا تارهایی در انتهای ظرف سرکه مشاهده شود. در واقع این موارد نشاندهنده خرابی سرکه نیستند و علت این است که با هر بار باز کردن ظرف سرکه، اکسیژن موجود در هوا با مواد داخل ظرف تماس داشته و این اکسیژن موجب آزاد شدن دو ماده اسید سیتریک و دی اکسید گوگرد در سرکه خواهد شد.
این اتفاق اگرچه بر روی طعم و عملکرد سرکه سیب در دستورالعملهای مختلف غذایی موثر است، اما تأثیر خاصی بر روی ارزش غذایی یا میزان ماندگاری سرکه ندارد.
مدت زمان ماندگاری سرکه سیب چقدر است؟
ماده اصلی سرکه سیب، اسید استیک بوده که ماهیت اسیدی آن موجب ماندگاری خوب این سرکه در دمای اتاق میشود. این بدان معنی است که سرکه سیب هیچگاه ترش یا خراب نخواهد شد. برای سنجش میزان اسیدی بودن سرکه میتوان از مقیاس PH استفاده کرد. محدوده این مقیاس بین ۰ تا ۱۴ بوده و هرچه میزان PH از ۷ کمتر باشد، میزان اسیدی بودن سرکه نیز بیشتر است. اسید استیک موجود در سرکه سیب، اسیدیته بالایی داشته و مقیاس PH آن بین ۲ تا ۳ است.
از طرف دیگر، سرکه سیب، دارای خاصیت ضدمیکروبی بوده که به ماندگاری طولانی مدت آن کمک بسیاری میکند. در واقع سرکه از رشد بسیاری از میکروبها و باکتریهای بیماریزا نظیر کولای، کاندیدا آلبیکنس و استافیلوکوکوس اورئوس جلوگیری کرده و در مقایسه با دیگر مایعات و آشامیدنیها، مانند قهوه، آب میوه و چای، خاصیت ضد باکتری قویتری دارد.