ایمپلنت دندان بهتر است یا درمان ریشه؟ مقایسه کامل به همراه هزینه ایمپلنت و عصب کشی (بهار۱۴۰۲)

همه ما مزایای ایمپلنت دندان را می‌دانیم. ولی وقتی پوسیدگی دندان شدید است، اولین راه‌حل درمان ریشه و سپس ترمیم تاج است. در این مطلب با مقایسه کامل ایمپلنت و درمان ریشه به همراه هزینه‌های هرکدام، شما را در انتخاب بهترین درمان دندانپزشکی راهنمایی می‌کنیم.

ایمپلنت دندان بهتر است یا درمان ریشه

به طور کلی می‌توان گفت هنگامی‌که پوسیدگی به قدری گسترش یابد که به کانال‌های عصبی دندان برسد، نیاز است درمان ریشه یا عصب کشی انجام دهید. در این درمان دندان‎پزشک با برداشتن پالپ عفونی و تخلیه و شستشوی کانال‌های عصب دندان و پرکردن آن با ماده‎‌ی جایگزین، شما را از درد دندان نجات خواهد داد و پس از آن ترمیم تاج نیز انجام خواهد شد. از سوی دیگر در ایمپلنت دندان، نیاز است دندان پوسیده یا شکسته شده خارج شود و یک پایه‌‎ی فلزی در استخوان قرار گیرد. سپس دندانپزشک تاج دندان را روی این پایه‌ی فلزی نصب خواهد کرد و ایمپلنت و روکش آن جایگزین دندان طبیعی می‌شوند.

برای مقایسه‌ی این دو روش تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

درمان ریشه یا عصب‎‌کشی چیست؟

درمان ریشه یا عصب ‏کشی فرایندی است که طی آن دندانپزشک پس از بی‎‌حسی موضعی، یک حفره کوچک در بالای دندان ایجاد کرده و با استفاده از ابزارهای مخصوص درمان ریشه، هر بافت نرم یا پالپی که در داخل محفظه‎‌ی پالپ و کانال ریشه‌ی دندان ملتهب و عفونی شده را از خارج می‌کند و کانال های دندان را با محلول مخصوص ضدعفونی می‌کند، پس از انجام این کار دندانپزشک آن فضای خالی را با نوعی ماده به نام گوتا پر می‌کند. سپس از یک پرکننده‎‌ی موقت استفاده شده و بعد از یک الی دو هفته، فضای دندان به‌صورت دائمی با موادی مانند کامپوزیت، پست لابراتوری، روکش و… پر می‌کنند.

 

ایمپلنت دندان چیست؟

اگر دندان شما به قدری آسیب دیده باشد که دندانپزشک نتواند آن را درمان کند و حتی عصب‎‌کشی هم کارساز نباشد یا در صورت عصب کشی و پرکردن دندان طول عمر دندان بسیار کوتاه باشد، آنگاه گزینه‎‌ی دیگری پیش روی شما قرار می‎‌گیرد که ایمپلنت نام دارد.

برای درمان ایمپلنت، دندان شما باید طی یک بی‏حسی موضعی کشیده شود. در صورت مناسب بودن شرایط استخوانی و عدم نفوذ عفونت به بافت استخوانی و تخریب آن می‌توان همان لحظه پایه‌ی ایمپلنت را جایگزین دندان خارج شده کرد. ولی اگر عفونت به بافت استخوان نفوذ کرده باشد یا باعث تخریب بافت استخوانی شده باشد، بعد از خارج کردن دندان، حفره‌ی دندان ضدعفونی شده و محل جراحی بخیه می‌شود. سپس به استخوان فرصت بهبود داده می‌شود و پس از یک الی چهار ماه بسته به تشخیص دندانپزشک و سرعت بهبودی شما، پایه ایمپلنت در استخوان فک جایگذاری می‌شود.

 

تفاوت‌های مهم درمان ریشه و ایمپلنت دندان

درمان ریشه بین دو الی پنج جلسه‌ دندانپزشکی نیاز خواهد داشت و هزینه آن براساس تعداد کانال دندان، درمان ریشه تخصصی و درمان ریشه مجدد متفاوت خواهد بود. حدود هزینه درمان ریشه بدون در نظر گرفتن پر کردن و روکش دندان بین بازه ۲.۵ الی ۶ میلیون تومان است (بهار۱۴۰۲). از جمله کارهایی که در فرآیند درمان ریشه دندان انجام می‌شود می‌توان به پرکردن ریشه، ترمیم تاج و روکش کردن دندان اشاره کرد.

دندان عصب کشی و ترمیم شده می‌تواند طول عمری بین ۲ الی ۱۰سال داشته باشد که بسته به میزان پوسیدگی قبل از درمان، قرار دادن روکش روی دندان و رعایت بهداشت بعد از درمان این زمان متغیر است.

اما برای ایمپلنت دندان به ۲ الی ۳ جلسه‌ی دندانپزشکی نیاز خواهید داشت. هزینه ایمپلنت دندان براساس برند ایمپلنت انتخابی و نوع روکش بسیار متفاوت است. حدود هزینه برندهای درجه یک ایمپلنت بین بازه ۱۵ الی ۳۰ میلیون تومان است (بهار۱۴۰۲). کاشت ایمپلنت حدود ۱ ساعت طول خواهد کشید و انتظار می‎‌‌رود که نتیجه‌‎‌ی آن مادام‎العمر باشد. از سویی دیگر، هیچ نگرانی از لحاظ سلامتی برای ایمپلنت وجود ندارد.

یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، دوام درمان انتخاب شده با توجه به هزینه‎‌ی آن است. درمان ریشه نیازمند هزینه تاج جداست و بین ۲ تا ۱۰ سال عمر خواهد کرد و ممکن است بعد از این زمان نیاز به ایمپلنت داشته باشید. از طرف دیگر ایمپلنت دندان مادام‌العمر است ولی هزینه بالاتری دارد.

در هر صورت، سوالی که برای بیشتر افراد پیش می‌‎آید، این است که بهتر است به دنبال کاشت ایمپلنت باشند و یا این که به سراغ عصب‏کشی بروند؟ در ادامه به مزایا و معایب هر کدام از آن‎ها اشاره خواهیم کرد.

 

فواید درمان ریشه

قطعا هر روش مزایای و معایب خاص خود را دارد و هر فرد با توجه به وضعیتی که دارد می‌تواند تصمیم بگیرد که کدام روش برای او مناسب‎‌تر است. اما به طور کلی اشاره به این نکته حائز اهمیت است که همیشه اولویت با حفظ دندان طبیعی خود فرد است. در اینجا به فواید درمان ریشه اشاره خواهیم کرد:

دندان اصلی و طبیعی خود را از دست نمی‎‌دهید

مزیت اصلی که درمان ریشه نسبت به ایمپلنت خواهد داشت این است که دندان اصلی خود را از دست نمی‎‌دهید. در نتیجه نمای لبخند شما همچنان طبیعی خواهد بود. البته ممکن است برای رفع پوسیدگی بخش قابل توجهی از تاج نیاز به ترمیم داشته باشد. با این حال نکته‌‎ی مهم اینجاست که دندان اصلی خودتان را از دست نمی‎‌دهید.

فرایند آن تقریبا بدون درد است

شاید در مورد عصب کشی دندان چیزهای دیگری شنیده باشید، اما واقعیت این است که روند درمان ریشه در دندان‌هایی که عفونت شدید نداشته باشند عمدتا بدون درد یا با درد کم همراه است. از آنجایی که دندان شما کشیده نمی‌شود، در نتیجه لازم نیست که نگران درد و التهاب لثه باشید. همچنین در صورت عدم وجود آبسه نیاز ندارید که بعد از کشیدن منتظر بمانید تا اوضاع لثه‌‎های‎تان بهبود یابد.

 

معایب درمان ریشه

این روش از درمان مانند هر روش دیگری، معایب خاص خود را خواهد داشت که در ادامه به آن‎ها اشاره خواهیم کرد:

ممکن است دندان شما برای این درمان خیلی آسیب دیده باشد

یکی از نکات منفی در مورد درمان ریشه این است که شاید دندان شما آنقدر زیاد آسیب دیده باشد که در نهایت حتی پس از درمان هم از دست برود. اگر دندانپزشک تشخیص دهد که پوسیدگی دندان شما خیلی شدید است، احتمالا قادر به درمان با این روش نخواهید بود.

ممکن است عوارض بعد از درمان منجر به از دست دادن دندان شود

عوارضی که ممکن است بعد از درمان رخ دهد می‌تواند باعث شود که دندان خود را از دست بدهید. برای مثال اگر پالپ عفونی به طور کامل برداشته نشود و مشکلاتی مانند آبسه رخ دهد گاهی نیاز است که دندان به شکل کامل برداشته شود.

 

مزایای ایمپلنت دندان

در اینجا مزایایی را شرح خواهیم داد که ممکن است شما را قانع کند که ایمپلنت گزینه‎‌ی مناسب‌‎تری برای دندان شماست:

دندان‎‌های‎‏تان ظاهر عالی خواهد داشت

با این که شما دندان طبیعی خود را خارج کرده‌اید اما ایمپلنت دندان به دلیل ظاهر طبیعی و عالی تاثیر زیادی روی زیبایی لبخندتان خواهد داشت. دندانپزشک، این دندان را با دقت و بر اساس رنگ سایر دندان‎‌های‎تان خواهد ساخت تا بهترین نتیجه ممکن را داشته باشد.

با ایمپلنت بسیار راحت خواهید بود

در حالی که برخی از دندان‎‌های مصنوعی مشکلات گفتاری و جویدن غذا به وجود می‎‌آورند، اما تجربه‌‎ای که از ایمپلنت به دست می‎‌آورید، مشابه دندان‎‌های طبیعی خودتان خواهد بود. با ایمپلنت می‌توانید غذاهایی که دوست دارید را به راحتی بجوید.

ایمپلنت عمر طولانی دارد

در حقیقت ایمپلنت‎‌ها تقریبا مادام‌العمر هستند و می‌توانند خیلی بیشتر از درمان ریشه و ترمیم دوام بیاورند. نرخ شکست در آنها خیلی پایین و نزدیک به صفر است و اگر به خوبی از آن مراقبت کنید، می‌توانند تا چندین دهه دوام بیاورند. هر چند ممکن است روکش آن دچار مشکل شود که آن هم به سادگی قابل جبران است.

دوره‌‎ی بهبودی

دوره ی بهبودی ایمپلنت بسیار کوتاه بوده و رعایت بهداشت محیط دهان مهمترین نکته‌ای است که بعد از کاشت ایمپلنت باید به آن توجه داشته باشید.

 

ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان

 

چگونه بین ایمپلنت و عصب‏‌کشی تصمیم بگیریم؟

هنگام تصمیم گیری باید به این سوال‌ها توجه کنید: آیا این دندان واقعا قابل درمان است؟ اگر دندانی از ریشه شکسته شده باشد، قابل ترمیم نیست. درمان ریشه برای دندان ترک‌‎خورده به هیچ وجه جواب نمی‌‎دهد. بسیاری از اوقات، پیش از این که پول و زمان بسیار برای درمان ریشه و تاج هدر رود، نمی‌توان وجود ترک‌‎ها را تشخیص داد.

آیا دندان ارزش ترمیم دارد؟ اگر چیز زیادی از دندان باقی نمانده باشد، احتمال این که در مدت زمان کوتاهی دندان خود را از دست بدهید زیاد است و دوباره نیاز به صرف زمان و هزینه برای درمان فضای خالی دندان از دست رفته دارید.

دندان ترمیم‌‎شده، چقدر دوام خواهد داشت؟ میانگین استفاده از دندان‌هایی که درمان ریشه می‌شوند بین ۲تا ۱۰ سال است.

در هر صورت بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که از دندانپزشک خود مشورت بگیرید که کدام یک از این راهکارها برای شما گزینه‌‎ی مناسب‌تری است. همچنین نکات زیر را هم مد نظر داشته باشید:

درمان ریشه به طور متوسط ۶ سال دوام می‌آورد

بسیاری از افراد در موقعیتی قرار می‎‌گیرند که نیاز به درمان ریشه دارند. هر سال هزاران نفر از کسانی که این درمان را انجام داده‌اند دچار عفونت مجدد ریشه، شکستگی و پوسیدگی می‏‎‌شوند. به همین خاطر لازم است که حتما به دنبال دندانپزشکی که تخصص لازم در این کار دارد باشید. در هر صورت لازم است بدانید که درمان ریشه ممکن است فقط یک سال دوام بیاورد. اما به طور معمول عمر آن بین ۲ تا ۱۰ سال است.

ایمپلنت دندان مادام‎العمر است

اکثر ایمپلنت‎‌های دندانی بعد از موفقیت اولیه‌‎شان به شکل مادام‎العمر هستند. این در حالی است که درمان ریشه اگر توسط پزشکان مجرب انجام نشود می‌تواند منجر به آسیب به سلامت استخوان شده و پس از آن نیاز به جراحی پیوند استخوان و میلیون‎‌ها تومان هزینه داشته باشد. بسیاری از افرادی که در درمان ریشه شکست خورده‌‎اند، آرزو می‎‌کنند که ای کاش به جای انجام این کار ایمپلنت دندان را انجام می‎‌دادند.

در فرایند درمان ریشه نیاز به روکش هم وجود دارد

یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در بسیاری از موارد بعد از فرایند عصب‌‎کشی و ترمیم تاج به علت ضعیف شدن و شکننده‌تر شدن دندان نیاز است که دندان خود را روکش کنید. این عملیات بعد از پر کردن دائمی صورت می‎‌گیرد و هزینه‌‎ی مجزا نسبت به درمان ریشه خواهد داشت.

 

آیا ایمپلنت جایگزین عصب‎‌کشی است؟

لازم به ذکر است که ایمپلنت دندان، درمان جایگزین برای عصب‏‌کشی نیست. اگر کانال ریشه‌ی دندان شما به صورت کامل از بین رفته باشد یا دندان به قدری پوسیده باشد که دوام کوتاه مدتی داشته باشد و مجدد طی یک تا دوسال بعد از درمان نیاز باشد تا درمان دیگری روی آن انجام شود، پیشنهاد می‌شود با جلسات کمتر رفت و آمد و هزینه تقریبا یکسان و یا کمی بیشتر ایمپلنت را انتخاب کنید.

اما درصورتی که دندان تا حد زیادی سالم باشد و بتوان طول عمر بلندتری را برای آن انتظار داشت، دندانپزشک می‌تواند با درمان ریشه و ترمیم تاج، دندان‎‌تان را احیا کند. به همین خاطر بهتر است که با مشاوره دندانپزشک بهترین درمان را انتخاب کنید.

 

کلینیک دندانپزشکی کریستال
کلینیک دندانپزشکی کریستال

 

سخن پایانی

در نهایت باید بگوییم که برای انتخاب بین ایمپلنت دندان و درمان ریشه بایستی علاوه بر نظر پزشک به نیازها و ترجیحات فردی توجه کرد. با عصب‎‏‌کشی ریشه‌ی دندان‎‌های طبیعی خود را حفظ خواهید کرد با این حال ممکن است هر چند سال یکبار نیاز به ترمیم و درمان دوباره آن یا کشیدن و جایگزینی با ایمپلنت داشته باشید. اما ایمپلنت‎‌ها با هزینه‌‎ی کمی بیشتر مادام العمر بوده و در طی زمان نیاز به هزینه‌ی مجدد نخواهند داشت. هنگام انتخاب درمان بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید مشاوره با یک متخصص درمان ریشه و کاشت ایمپلنت مجرب و حاذق است.

توجه داشته باشد که به خصوص در انجام ایمپلنت دندان، تجربه و تبحر دندانپزشک مهمترین عامل موفقیت یا شکست درمان است. از تجربه‌های دیگر مراجعه کنندگان برای انتخاب دندانپزشک مناسب استفاده کنید. در چند سال اخیر مراجعه‌کنندگان کلینیک دندانپزشکی کریستال را به عنوان بهترین مرکز ایمپلنت در شرق تهران معرفی کرده‌اند. همین حالا با رزرو وقت مشاوره رایگان با دندانپزشک، درمان خود را آغاز کنید. فراموش نکنید که در نهایت این شما هستید که بهترین درمان و بهترین دندانپزشک را برای خود انتخاب می‌کنید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید