ستاره | سرویس سلامت – استامینوفن دارویی نام آشنا برای ما ایرانیها است. خیلی اوقات به هنگام سرماخوردگی یا سردرد به این داروها پناه بردهایم و تسکین یافتهایم. پانادول نوع خارجی همین دارو است و تفاوت چندانی با نوع ایرانی آن ندارد. با این وجود خیلی از افراد ترجیح میدهند از نمونه خارجی آن استفاده کنند. در ادامه با این دارو و موارد استفاده آن بیشتر آشنا میشویم.
قرص پانادول و اشکال مختلف آن
قرص پانادول (Panadol) از داروهای ضد درد و ضد التهاب است که به منظور بهبود آسم، رفع درد بدن و کاهش تب در کودکان و بزرگسالان، استفاده میشود. این دارو همچنین در پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی نیز کاربرد دارد، زیرا به عنوان یک عامل رقیقکننده خون، عمل میکند.
این دارو به شکلهای قرص، کپسول، تعلیق مایع، شیاف، تزریق وریدی و عضلانی موجود است.
تفاوت پانادول با آسپرین و استامینوفن
پانادول و آسپرین بسیار مشابه هستند. این دو دارو تقریبا دارای عملکرد و اثرات مشابه هسند، اما میزان تاثیر متفاوتی دارند. آسپیرین معمولا برای استفاده کودکان بیمار مناسب نیست و در چنین مواردی باید از پانادول استفاده شود. آسپرین خطر ابتلا به خونریزی دستگاه گوارش و زخم معده را افزایش میدهد در حالی که پانادول در این زمینه خطر بسیار کمی دارد.
همانطور که ذکر شد، پانادول نوع خارجی داروی استامینوفن است. به طور کلی اینکه یک دارو خارجی باشد دلیل بر کیفیت بالا و نداشتن عوارض جانبی آن نیست و هر دارویی چه ایرانی و چه خارجی نباید بیرویه، مصرف شود.
موارد مصرف قرص پانادول
- تسکین سردرد و سرماخوردگی:
سردردهایی که به دنبال بیماریهایی مثل سرماخوردگی بروز میکنند، خفیف است و معمولا با مصرف این دارو برطرف شوند. علاوه بر سردرد، این دارو در درمان دندان درد، کمردرد، دردهای روماتیسمی و قاعدگی دردناک نیز کاربرد فراوانی دارد.
- کاهش تب در کودکان:
آسپرین از قدیم تا به امروز برای پایین آوردن تب کودکان، استفاده میشود. این دارو همانند آسپرین بوده و روی هیپوتالاموس (بخشی از مغز که وظیفه تنظیم دمای بدن را دارد) تأثیر میگذارد و باعث کاهش درجه حرارت بدن در کودکان میشود. از آنجاییکه داروی استامینوفن طعم خوبی ندارد؛ معمولا اطفال از خوردن آن اجتناب میکنند به همین دلیل برای کودکانی که به طعم داروها خیلی حساس هستند پزشکان فرم سوسپانسیون یا شربت را تجویز میکنند. به طور کلی بیشترین مصرف این دارو و داروی استامینوفن به منظور کاهش تب کودکان و نوزادان است.
- پانادول در بارداری:
اگرچه مصرف قرص پانادول برای زنان باردار بیخطر است، اما باز هم یک داروی شیمیایی است و نباید بدون مشورت با پزشک و یا به صورت بیرویه مصرف شود.
مقدار و نحوه مصرف
- کودکان تا ۳ ماه: مقدار ۴۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۴ تا ۱۲ ماه: مقدار ۸۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۱ تا ۲ سال: مقدار ۱۲۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۲ تا ۴ سال: مقدار ۱۶۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۴ تا ۶ سال: مقدار ۲۴۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۶ تا ۹ سال: مقدار ۳۲۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۹ تا ۱۱ سال: مقدار ۳۲۰-۴۰۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
- کودکان ۱۱ تا ۱۲ ماه: مقدار ۳۲۰-۴۸۰ میلیگرم هر ۴ ساعت
نوع شیاف این دارو برای بزرگسالان ۵۰۰-۳۲۵ میلیگرم هر ۳ ساعت یا ۶۵۰-۳۲۵ میلیگرم هر ۴ ساعت (تا زمان وجود علائم)، استفاده میشود. به طور کلی جذب این دارو به شکل شیاف سریعتر از شکل خوراکی آن است. برای استفاده، شیاف را از پوشش خود خارج کرده و با کمی آب سرد مرطوب نمایید، سپس به یک پهلو دراز کشیده و شیاف را در جهت مناسب، با کمی فشار وارد مقعد نمایید.
توجه: مصرف داروی پانادول برای کودکان نباید بیش از پنج نوبت در روز استفاده شود.
نامهای دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نامهای دیگر |
پاراستامول، آسپیرین (اسید استیل) |
موارد مصرف | تسکین درد و کاهش تب |
عوارض | بثورات پوستی، درماتیت آلرژیک، اختلالات خونی و پانکراتیت حاد، آسیب به کبد (در صورت مصرف بیش از حد) |
تداخل دارویی | کلستیرامین، کلوپرامید |
نکات قابل توجه در ارتباط با مصرف قرص پانادول
- چنانچه کودکی تب داشته و علائم آنفولانزا یا آبله مرغان، در او وجود داشته باشد، نباید بدون مشورت پزشک از این دارو استفاده کند.
- در صورتی که تب بیمار بالا تر از ۴۰ درجه سانتیگراد باشد یا با علائمی مانند اسهال، استفراغ، گلو درد و سردرد شدید همراه باشد، مراجعه به پزشک الزامی است.
- به دلیل احتمال بروز آسیب کبدی یا کلیوی، این دارو نباید بیش از مقدار توصیه شده، مصرف شود.
- توصیه میشود دارو را کاملا مطابق با دستور پزشک، مصرف کنید.
- مصرف قرص پانادول در دوران شیردهی با نظر پزشک بلامانع است.
- مصرف داروی پانادول بیش از پنج نوبت در روز برای کودکان، توصیه نمیشود.
- بهتر است این دارو و سایر مسکنها همراه با غذا مصرف شوند تا آثار مخرب کمتری به دستگاه گوارش وارد کنند.
- مصرف داروی پانادول برای بیماران دیابتی، احتمال مثبت شدن کاذب تست قند خون را در پی دارد.
- چنانچه مبتلا به بیماریهای کبدی یا هپاتیت ویروسی هستید، از این دارو با احتیاط و زیر نظر پزشک، استفاده کنید.
- از مصرف سالیسیلاتها یا سایر ضد التهابهای غیراستروئیدی همراه با استامینوفن یا پانادول بیش از چند روز، باید خودداری شود.
- در صورت هرگونه حساسیت دارویی یا غذایی، پزشک را مطلع نمایید.
- در صورتی که از الکل و یا فرآوردههای الکلی استفاده میکنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- از مصرف این دارو برای کودکان زیر سه سال بدون نظر پزشک، خودداری کنید.
- در صورتی که از داروی استامینوفن یا پانادول استفاده میکنید، پیش از انجام آزمایش خون، ادرار و سایر موارد، پزشک یا مسئول آزمایشگاه را از مصرف آن، مطلع سازید.
- مصرف بیش از اندازه استامینوفن یا پانادول در کودکان و بزرگسالان منجر به عوارض کبدی میشود.
روشهای پایین آوردن تب در کودکان
تب کردن کودکان آن هم در سنین بسیار پایین، یکی از نگرانیهای والدین است. تب میتواند در مواقعی که شدید باشد، به تشنج تبدیل شده و حتی جان کودک را تهدید کند. بر همین اساس لازم است که هنگام بروز آن، از داروهای کاهنده تب استفاده کرد. برای کاهش سریع تب، لازم است در کنار استفاده از دارو، روشها و راهکارهای خانگی را نیز به کار ببندیم. در لینک زیر با این روشها، به طور کامل آشنا میشوید.
درد و تب عوامل ناتوان کنندهای هستند، از اینرو معمولا به دنبال داروهایی برای درمان و رفع این حالت هستیم. پانادول یکی از این داروهاست که میتواند برای کودکان و بزرگسالان مفید باشد. اگر تجربه استفاده از این دارو را دارید یا داروهای دیگری را برای پایین آوردن تب و کاهش درد میشناسید، لطفا نظرات خود را در انتهای همین صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: drugs.com
داریوش
پاندول کلد فلو ، برا بچه من فوقالعاده عمل کرد ماهها بود ک سرماخوردگی ولش نمیکرد و سرفه امانش را بریده بود ولی با مصرف نصف قرص در روز هم سرفه هم ابریزش و هم بیحالی بچه رو تو ۳ روز درمان کرد ، دعا در حق سازنده