۱۱ مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد

آینا می‌دانید روغن های مایع مانند روغن زیتون چه مزیتی نسبت به روغن های جامد دارد؟ مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد را می‌توان با بررسی مواد تشکیل دهنده آن‌ها بهتر درک کرد. روغن زیتون سرشار از ویتامین‌‌ها و آنتی اکسیدان‌های مفید است که به مبارزه بدن در برابر سرطان و التهاب کمک زیادی می‌کند. اما روغن جامد حاوی روغن ترانس (بدترین ماده برای قلب و عروق) است.

روغن زیتون

ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – شاید به دنبال این سوال هستید که روغن های مایع مانند روغن زیتون چه مزیتی نسبت به روغن های جامد دارد؟ آیا می‌دانستید که مصرف روغن جامد ارتباط مستقیمی با بروز بیماری‌های قلبی دارد؟ روغن جامد با داشتن اسید‌های چرب ترانس، سطح کلسترول مضر خون را افزایش می‌دهند. افزایش کلسترول مضر LDL باعث گرفتگی رگ‌ها به خصوص رگ‌های قلبی می‌شود و احتمال سکته و نارسایی قلب افزایش پیدا می‌کند.

از دیگر مضرات مصرف روغن جامد می‌توان به افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم، کم وزنی کودکان حین تولد و افزایش احتمال ابتلا به سرطلان سینه اشاره کرد. روغن زیتون بهترین جانشین شناخته شده برای روغن‌‌های جامد و حتی سایر روغن‌های گیاهی مایع است. این مسئله ۱۰۰ درصد به صورت علمی اثبات شده است. در ادامه با یازده مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد که به صورت علمی اثبات شده اند، آشنا می‌شوید.

 

۱. فراوانی چربی غیراشباع

مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد با آگاهی از مواد تشکیل دهنده این دو روغن قابل درک است. روغن زیتون، عصاره روغن طبیعی حاصله از زیتون، میوه پرچرب درخت زیتون است و حدود ۲۴ درصد آن از چربی اشباع شده و اسید‌های چرب امگا۶ و امگا۳ تشکیل شده است، اما قسمت اعظم اسید چربی روغن زیتون را (۷۳ درصد) نوعی چربی غیراشباع به نام اسید اولئیک تشکیل می‌دهد.

اسید اولئیک چربی فوق‌العاده سالمی است. اسید اولئیک به کاهش التهاب کمک کرده و تأثیرات مفیدی بر ژن‌های مربوط به سرطان به جا می‌گذارد. چربی‌های غیراشباع در روغن زیتون توان مقاومت نسبی خوبی در برابر گرمای شدید از خود نشان می‌دهند. به همین دلیل است که روغن زیتون برای آشپزی توصیه می‌شود

مزیت نسبت به روغن جامد: روغن زیتون سرشار از اسید اولئیک غیراشباع است و این اسید پرچرب دارای مزایای فراوانی برای سلامت جسم است و انتخابی سالم برای آشپزی است.

 

۲. فراوانی آنتی اکسیدان‌ها

روغن زیتون دارای مواد مغذی مفیدی است. علاوه بر مزایای اسید‌های چربی آن، روغن زیتون حاوی مقدار نسبتاً اندکی ویتامین E و K است. مزیت مهم روغن زیتون نسبت به روغن جامد وجود آنتی اکسیدان‌های مقوی در روغن زیتون است. آنتی اکسیدان‌ها لحاظ بیولوژیکی فعال اند و امکان مبارزه با بیماری‌های شدید را فراهم می‌کنند. آنتی اکسیدان‌های موجود در روغن زیتون می‌توانند با التهاب مقابله کرده و از اکسیدیزه شدن کلسترول‌های خون جلوگیری کنند. اجرای این دو عامل برای مبارزه با بیماری‌های قلبی ضرورت دارد.

مزیت نسبت به روغن جامد: روغن زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است. تعدادی از آن‌ها تأثیرات بیولوژیکی قوی متعددی دارند و برای پیشگیری از بیماری‌ها موثر واقع می‌شوند.

 

۳. خواص ضدالتهابی قوی

شواهد نشان می‌دهد که التهابات مزمن در زمره عوامل بیماری‌های بسیار خطرناکی از قبیل سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی، سندروم متابولیک، دیابت، آلزایمر، ورم مفاصل و حتی مرض چاقی قرار دارند. روغن زیتون موجب کاهش التهاب می‌شود. شاید بتوان مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد را در یک کلمه خلاصه کرد؛ ضد التهاب!‌

در این میان، اصلی‌ترین تأثیر ضدالتهابی این روغن به واسطه آنتی اکسیدانهاست. کلیدی‌ترین آنتی‌اکسیدان ضد التهاب روغن زیتون “الیوکانتال” نام دارد. این مسئله به صورت علمی اثبات شده است که الیوکانتال مشابه ایبوپروفون عمل می‌کند. تعدادی از دانشمندان تخمین زده‌اند که مقدار الیوکانتال در هر ۵۰ میلی‌لیتر (سه چهارم قاشق غذاخوری) روغن زیتون اضافی استفاده نشده تأثیری مشابه ۱۰ درصد مقدار تجویز شده ایبوپروفن برای بزرگسالان دارد.

مزیت نسبت به روغن جامد: روغن زیتون موادی مغذی از قبیل: اسید اولئیک و همچنین انتی اکسیدان الیوکانتال را در خود دارد که با التهاب مبارزه می‌کنند.

 

۴. کمک به پیشگیری از سکته

سکته در اثر ایجاد اختلال در جریان خون به مغز و همچنین به دلیل لخته شدن خون یا خونریزی اتفاق می‌افتد. در کشور‌های توسعه یافته سکته، پس از بیماری‌های قلبی، دومین عامل شایع مرگ و میر است.

طی یک تحقیق معتبر که حدود ۸۴۱ هزار نفر در آن شرکت داشتند، ارتباط میان روغن زیتون و خطر سکته به طور گستردهای مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصله نشان دادند که منبع بی‌نظیر چربی غیراشباع مرتبط با کاهش خطر سکته و بیماری قلبی، روغن زیتون است.

یکی دیگر از بررسی‌های بزرگ نیز، که ۱۴۰ هزار نفر شرکت کننده داشت، این نتایج را تصدیق کرده است. محققین دریافته‌اند که درصد خطر سکته در میان مصرف کنندگان روغن زیتون به نحو قابل توجهی پایین‌تر است.

مزیت نسبت به روغن جامد: مطالعات گسترده نشان داده‌اند که خطر وقوع سکته، دومین قاتل مردم در کشور‌های توسعه یافته، در بین مصرف کنندگان روغن زیتون نسبت به سایر افراد بسیار پایین‌تر است.

 

روغن زیتون و پیشگیری از سکته

 

۵. پیشگیری از بیماری قلبی

بیماری قلبی رایج‌ترین عامل مرگ و میر در جهان است. نتیجه مطالعات و مشاهدات در حوزه مدیترانه حاکی از آن هستند که بیماری‌های قلبی در مناطق اطراف دریای مدیترانه بسیار نادر هستند؛ بنابراین تحقیقات وسیعی درباره رژیم غذایی مدیترانه‌ای انجام گرفت. اکنون می‌دانیم خطر بیماری قلبی را به صورت قابل توجهی کاهش می‌دهد. یکی از ویژگی‌های کلیدی این رژیم غذایی، استفاده از روغن زیتون است. این رژیم با استفاده از مکانیسم‌های فراوان از بیماری قلبی پیشگیری می‌کند، التهاب را کاهش می‌دهد، کلسترول‌های مفید LDL را از اکسیداسیون در امان نگه می‌دارد، عملکرد جداره رگ‌های خونی را بهبود می‌بخشد و در نهایت از لخته شدن ناخواسته خون پیشگیری می‌کند.

همچنین این روغن تأثیرات قابل توجه مثبتی بر پایین آوردن فشار خون بالا دارد. فشار خون بالا یکی از نیرومندترین عوامل خطر بیماری قلبی و مرگ زودرس است. در مطالعه‌ای چنین نتیجه گیری شد که مصرف متداول روغن زیتون نیاز به دارو‌های فشار خون را تا ۴۸ درصد کاهش می‌دهد. واقعیت این است که صدها پروژه مطالعاتی حاکی از آن هستند که روغن زیتون اضافی استفاده نشده مزایای فراوانی برای قلب دارد. پس اگر بیماری قلبی دارید یا این بیماری در میان خانواده شما سابقه دارد و یا به هر دلیل عمده دیگری در معرض بیماری قلبی هستید، ممکن است تمایل داشته باشید که به مقدار فراوانی روغن زیتون اضافی استفاده نشده به رژیم غذایی خود بیافزایید.

مزیت نسبت به روغن جامد: روغن زیتون مزایای بی‌شماری برای سلامت قلب دارد. فشار خون را پایین می‌آورد، از کلسترول مفید LDL در برابر اکسیداسیون محافظت می‌کند و تأثیرات مثبتی بر سلامت قلب و رگ‌ها می‌گذارد.

 

۶. جلوگیری از اضافه وزن و چاقی

مطالعات فراوانی الگوی رژیم غذایی مدیترانه را سرشار از روغن زیتون و دارای تأثیرات مثبت بر وزن بدن دانسته‌اند. نتایج تحقیقی که به مدت دو سال و نیم بر روی ۷ هزار دانشجوی اسپانیایی صورت گرفت نشان داد که مصرف فراوان روغن زیتون با افزایش وزن ارتباطی ندارد. به عبارت دیگر، مصرف زیاد روغن زیتون با اضافه وزن و بیماری‌های چاقی ارتباطی ندارد؛ و حتی در مطالعه‌ای که به مدت ۳ سال روی ۱۸۷ شرکت کننده انجام گرفت، چنین نتیجه گیری شد که رژیم غذایی مملوء از روغن زیتون سطوح انتی اکسیدان‌ها را در خون افزایش داده و موجب کاهش وزن می‌شود.

مزیت نسبت به روغن جامد: به نظر نمی‌رسد که مصرف میزان بسیار فراوان روغن زیتون به اضافه وزن منتهی شود. بلکه حتی شاید فوایدی برای کاهش وزن داشته باشد.

 

روغن زیتون از چاقی و اضافه وزن جلوگیری می کند

 

۷. مبارزه با بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر شایع‌ترین بیماری فاسد کننده مغز و اعصاب در جهان است؛ و یکی از ویژگی‌های اصلی آن تقویت نیروی پلاک‌های بتا امیلوئید در داخل مغز است. آزمایشی بر روی موش‌ها نشان داد که مواد موجود در روغن زیتون به نابودی این پلاک‌ها از سلول‌های مغزی کمک می‌کند؛ و مطالعه دیگری که بر روی انسان صورت گرفت حاکی از آن بود که رژیم غذایی مدیترانه‌ای که شامل روغن زیتون است تأثیرات مثبتی بر عملکرد مغز دارد.

مزیت نسبت به روغن جامد: برخی از تحقیقات حاکی از این هستند که روغن زیتون با بیماری آلزایمر مبارزه می‌کند، اما هنوز تحقیقات بیشتری باید در این زمینه انجام پذیرند.

 

۸. کاهش خطر دیابت نوع ۲

مزیت روغن زیتون نسبت به روغن جامد با عملکرد آن‌‌ها در بیماری دیابت قابل درک است؛ روغن جامد عامل دیابت و روغن زیتون مبارز دیابت است! شواهد نشان می‌دهد که روغن زیتون محافظی قدرتمند در برابر انواع دیابت است. دانشمندان در نتیجه چندین مطالعه روغن زیتون را دارای تأثیرات مثبتی بر قند خون و حساسیت انسولینی دانسته‌اند. نتایج یک آزمایش کلینیکی تصادفی که اخیراً بر روی ۴۱۸ شرکت کننده غیردیابتی انجام گرفت، تأثیرات پیشگیری کننده روغن زیتون را تصدیق کرد. در این تحقیق نشان داده شد که رژیم غذایی مدیترانه‌ای دارای روغن زیتون، خطر ظهور دیابت نوع ۲ را تا بیش از ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

مزیت نسبت به روغن جامد: مطالعات تجربی در کنار آزمایشات کلینیکی اثبات می‌کنند که روغن زیتون ترکیب شده با رژیم غذایی مدیترانه‌ای خطر ظهور دیابت نوع ۲ را به صورت چشمگیر کاهش می‌دهد.

 

۹. خواص ضد سرطانی آنتی اکسیدان‌های روغن زیتون

سرطان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است. اما امکان ابتلای ساکنان کشور‌های حوزه مدیترانه به برخی از سرطان‌ها کمتر است و بسیاری از محققان معتقدند که امکان دارد روغن زیتون تأثیرات مثبتی در این زمینه داشته باشد. آنتی اکسیدان‌های موجود در روغن زیتون با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مواد ناقصی در بدن هستند که می‌توانند باعث بروز سرطان شوند. در بسیاری از آزمایشات چنین نتیجه گیری شده است که ترکیبات روغن زیتون می‌تواند مبارزه با سلول‌های سرطانی را تسهیل کند. در هر صورت روشن شدن این مسئله که آیا روغن زیتون از سرطان پیشگیری می‌کند یا نه، نیازمند انجام مطالعات مناسبی بر روی انسان است.

مزیت نسبت به روغن جامد: شواهد اولیه حاکی از آن هستند که ممکن است روغن زیتون به پیشگیری از سرطان یاری برساند، اما اثبات این قضیه به مطالعات بیشتری نیاز دارد.

 

۱۰. تأثیرگذاری بر درمان ورم‌های روماتیسمی

ورم‌های روماتیسمی یکی از بیماری‌های خودایمنی است که با مفاصل از شکل افتاده و دردناک شناخته می‌شود. دلیل قطعی این بیماری هنوز مشخص نیست، اما شامل حمله اشتباهی سیستم ایمنی بدن به سلول‌های عادی می‌شود. چنین به نظر می‌رسد که مکمل روغن زیتون موجب بهبود علامت‌های التهاب و کاهش استرس اکسیداتیو در افراد دارای ورم‌های روماتیسمی شده است. به خصوص روغن زیتون وقتی مفید واقع می‌شود که با روغن ماهی، یکی از منابع اسید‌های چربی امگا ۳ ضدالتهاب، ترکیب شود. نتایج مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که روغن زیتون و روغن ماهی به میزان قابل توجهی درد مفاصل، قدرت دستگیره و کوفتگی صبح‌ها را در افراد دارای ورم‌های رماتیسمی کاهش می‌دهند.

مزیت نسبت به روغن جامد: روغن زیتون موجب کاهش درد مفاصل و تورم ورم‌های روماتیسمی می‌شود. تأثیرات مثبت این روغن با ترکیب آن با روغن ماهی به طرز قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

 

روغن زیتون با روماتیسم مفاصل مبارزه می‌کند

 

۱۱. خواص ضد باکتری روغن زیتون

روغن زیتون حاوی موادی مغذی است که می‌توانند باکتری‌های مضری از قبیل هلیکوباکتر پیلوری را که در معده زندگی می‌کند، از بین ببرند. این باکتری می‌تواند موجب زخم معده و سرطان معده شود. آزمایشات نشان داده است که روغن زیتون می‌تواند در روند زندگی این باکتری به خصوص هنگام تقسیم سلولی و تغییر شکل اختلال ایجاد کند.

مزیت نسبت به روغن جامد: طبق تحقیقات معتبر انجام گرفته بر روی انسان، چنین نتیجه گیری شد که مصرف ۳۰ گرم از روغن زیتون، تنها در مدت دو هفته می‌تواند آلودگی به هلیکوباکتر پیلوری را در بین ۱۰ تا ۴۰ درصد افراد از بین ببرد.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید