ستاره | سرویس سلامت – اسم محلی این میوه پرنجی است و در خانواده مرکبات قرار می گیرد. پوست آن نارنجی است و درون آن مانند پرتقال است. ولی بیشتر این میوه با پوست خورده می شود و اندازه ی آن نظیر یک خرما است.
این میوه معمولاً در شمال ایران رشد می کند و از آن مربای کامکوات ساخته می شود. برگ های این درخت همیشه سرسبز و ریز هستند و در نواحی کوه های جنوب شرق چین نیز رشد می کند. از این گیاه به عنوان گیاه تزئینی نیز استفاده می شود که در آمریکا نیز پرورش داده می شود. هنگامی که این میوه را برش بزنیم یک یا دو عدد هسته مشاهده می کنیم که طمع هسته ی آن نیز مانند هسته ی پرتقال تلخ است و باید دور ریخته شود.
این گیاه اگر در فضای باز کشته شود تا ارتفاع ۲.۵ متر رشد می کند و عرض آن گاهاً به ۱۸۰ سانتی متر نیز می رسد. این گیاه میوه ای زمستانه و بهاره می باشد اولین بار از اروپا به ایران آمده است.
انواع کامکوات
- کامکوات ناگامی: فراوان ترین نوع در آمریکا است که پوست آن زرد روشن است و طمی عالی دارد.
- نوع مارومی: این نوع، میوه ای گرد با طمعی شرین دارد.
- نوع میه وا: میوه این نوع از سایر گونه ها بزرگ تر است و در ژاپن طرفداران بسیاری دارد.
- نوع هونکونگی
خواص کامکوات
۱- این گیاه دارای مقادیر بسیار اندکی کالری می باشد. به طوری که در ۱۰۰ گرم این میوه حدود ۷۱ کالری موجود است. در کل میوه ای بسیار مفید و داری خواص بسیار زیادی از جمله فیبر، املاح و آنتی اکسیدان است که استفاده از آن بسیار توصیه می شود.
۲- در پوست این میوه روغن های مفید برای بدن و آنتی اکسیدان و فیبر وجود دارد که نشان می دهد پوست این میوه نسبت به سایر مرکبات، دارای خواص فراوانی می باشد و خوردن پوست آن هیچ گونه مشکلی به وجود نخواهد آورد. یعنی در ۱۰۰ گرم این میوه ۶/۷ گرم فیبر وجود دارد که که ۱۷ درصد فیبر روزانه را تامین می کند. علاوه بر این ها تانن، پکتین، همی سلولز و پلیساکاریدهای غیر نشاسته ای در این میوه وجود دارد که وارد بدن می شود.
۳- استفاده از این میوه به صورت تازه پیشنهاد می شود که داری مقادیر زیادی آنتی اکسیدانی مانند فلاوونوئیدهای پلی فنلی مانند کاروتنها، لوتئین، زاگزانتین و تاننها می باشد. روغن های مفید موجود در پوست این میوه شامل لیمونن، پینن، برگاموتن، کاریفیلن، هومولن و مورولن هستند.
۴- ویتامین های همچون ویتامین A ، C و E در این میوه وجود دارد. پس با توجه با خواص کامکوات، این میوه از بیماری هایی نظیر سرطان، دیابت و عفونت جلوگیری می کند.
۵- این میوه حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است. به طوری که در ۱۰۰ گرم آن ۴۷/۹ گرم ویتامن C وجود دارد و ۷۳ درصد نیاز روزمره را تامین می کند.
۶- این ویتامین علاوه بر فعالیت آنتی اکسیدانی کلاژن نیز در بدن تولید می کند. کلاژن در ترمیم زخم ها بسیار مفید است و ضد ویروس و ضد سرطان نیز می باشد. همچنین از دیابت می کاهد.
۷- میزان ویتامین های خانواده B مانند تیامین (B1)، نیاسین (B3)، پیریدوکسین (B6)، فولات و اسید پانتوتنیک نیز در این میوه چشم گیر است. این خانواده از ویتامین ها، باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود.
۸- املاح دیگر موجود در این میوه شامل کلسیم، مس، پتاسیم، منگنز، آهن، سلنیوم و روی می باشد. پتاسیم باعث کاهش ضربان قلب و فشار خون می شود. مس و آهن در تولید گلبول های قرمز نقش اساسی دارند. پتاسیم یکی از ترکیبات مهم موجود در داخل سلولها و مایعات بدن است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند.
خرید و نگه داری این میوه
این میوه در آبان و تا اواسط خرداد ماه یافت می شود. میوه های که پوست های صاف و سفت و رنگ نارنجی دارند را برای خرید انتخاب کنید. از خرید میوه های سبز، کال و یا له شده خودداری کنید. ماندگاری این میوه خوب است و در دمای اتاق تا ۴ روز و در یخچال تا ۳ هفته و در فریزر تا ۶ ماه می توان آن را نگهداری کرد.
روش های استفاده از کامکوات
- می توان در سالاد یا به عنوان میوه استفاده کرد.
- برای تزئین غذا و باز شدن اشتها با توجه به رنگ آن می توان استفاده نمود.
- در صورت پوره کردن آن می توان، در سس ها، مربا و ژله استفاده کرد.
- از آب آن در طمع دادن به انواع گوشت ها می توان استفاده نمود.