ستاره | سرویس سلامت – گاهی اوقات اختلالاتی (یا بیماریهایی) در بدن رخ میدهد که بدن را وادار به نشان دادن واکنشهایی میکند که این واکنشها میتواند به شکلهای مختلفی مانند غش و یا تشنج نمایان شود که این دو واکنش با یکدیگر متفاوت هستند. اما متاسفانه هنوز هم هستند کسانی که غش کردن را با تشنج یکی میدانند. از اینرو در این مطلب به بررسی تفاوت غش با تشنج خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
تشنج کردن
گاهی ممکن است تخلیه بارهای الکتریکی از جانب مغز با بینظمی و عدم هماهنگی صورت بگیرد و به طور کلی ساز و کار فعالیت الکتریکی مغز دچار نوساناتی شود و تشنج اتفاق بیافتد. تشنجهای سطحی، تشنجهای غیر صرعی و تشنجهای وسیع، انواعی از تشنجها هستند که بسته به نوع آنها روشهای درمانی مختلف دارند. تشنجهای ناشی از بیماری صرع، رایجترین نوع تشنج هستند اما چند نوع اختلال دیگر هم میتوانند باعث تشنج شوند؛ از جمله نارسایی کلیه، مننژیت (التهاب پردههای مغز)، انتشار مسمومیت در خون (توکسمی)، بارداری، صدمات سر، ترک ناگهانی برخی از داروها مثل دیازپام و … .
علائم تشنج
افرادی که تشنج میکنند معمولا به حالت دراز کشیده در میآیند و کنترل حرکات بدن را از دست داده و بدنشان دچار لرزش و ارتعاشاتی میشود که غیرارادی است؛ در حالات شدیدتر، تشنج ممکن است با خروج کف از دهان هم همراه باشد.
اقدامات لازم
در این هنگام باید از قفل شدن دهان فردی که دچار تشنج شده جلوگیری کنیم. (با قرار دادن جسمی نرم بین دندانهای او) و او را به اورژانس منتقل کنیم. اما برای درمان، برنامه غذایی مخصوص، مصرف داروها، تحریکات عصبی یا جراحی مغز جزء درمانهایی است که بسته به نوع و شدت تشنجات، برای افراد در نظر گرفته میشود.
غش کردن
معادل پزشکی غش کردن «سنکوپ» است که میتواند دلایل زیر را داشته باشد:
دلایل غش کردن را میتوانیم به دو دسته تقسیم کنیم؛ گاهی غش کردن دلیل جدی و خطرناکی ندارد و تنها به دلیل این اتفاق میافتد که حجم خون منتقل شده به سمت مغز به خاطر افت فشار خون و یا میزان قند اندک موجود در آن، کاهش مییابد. اما گاهی اوقات غش کردن ریشه جدیتری دارد و از مشکل و بیماری بزرگتری سرچشمه میگیرد که باید نسبت به رفع و درمان آن اقدام کرد. از اینرو غش کردن به دو دسته عمده بیماریهای قلبی و مشکلات غیر از آن تقسیمبندی میشود. اما بهطور کلی درد، استرس و فشارهای روحی، هیجانات اثرگذار و افت فشار خون سبب غش کردن افراد میشود.
علائم غش کردن
به هنگام غش کردن خونرسانی به پوست کم میشود و فرد رنگ پریده به نظر میآید. در این حالت میزان عرق کردن بدن افزایش مییابد، همه چیز در مقابل دید او تیره میشود و بعد به طور ناگهانی زمانی که ایستاده، نشسته یا قصد بلند شدن سریع را دارد، دچار حالت غش و از حال رفتگی خواهد شد.
اقدامات لازم
برای کمک به این افراد میتوانیم او را روی زمین بخوابانیم، علامتهای حیاتیاش را بررسی کنیم، در صورت اطمینان از افت قند یا فشار خون او، خوراکی شیرینی به او بخورانیم و اگر مشکل حاد و جدی بود با اورژانس تماس حاصل کنیم.
تفاوت غش با تشنج
شاید برای شما هم پیش آمده که افرادی را در اطراف خود دیده باشید که به ناگهان روی زمین افتاده و از حال رفته باشند و یا اینکه با لرزشهای پی در پی بر زمین افتادهاند. هر یک از این افراد ممکن است دچار غش و یا تشنج شده باشند. اما تفاوت غش با تشنج در چیست؟
- منشا بیماری: تشنج از وجود اختلال در مغز ریشه میگیرد، اما غش کردن معمولا به دلیل درد و استرس و افت فشار ون رخ میدهد.
- انواع: تشنج کردن در سه نوع (گسترده، غیرصرعی و سطحی) رخ میدهد، غش کردن در دو دسته بیماریهای قلبی و اختلالات نامرتبط با قلب اتفاق میافتد.
- درمان: درمان غش و تشنج با هم تفاوت دارد و برای بهبود هر کدام، از روشهای مجزا استفاده میشود.
سخن پایانی
همانطور که خواندید، تفاوت تشنج و غش در مواردی از قبیل علائم، منشا و درمان است و نمیتوان این دو را با هم یکی دانست. به همین دلیل لازم است با دانستن تفاوت تشنج و غش، در مواجه با هر یک از این رخدادها، متفاوت عمل کرد. در همین راستا به شما پیشنهاد میکنیم با مطالعه مطلب “علائم افت قند خون چیست؟” اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید. همچنین شما میتوانید تجربیات خود از این بیماریها را با ما در پایین همین صفحه در میان بگذارید.