یکی از ماهیهای زیبا که میتوانید در آکواریوم خانه یا محل کار خود داشته باشید، ماهی شارک است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به کوسهها دارند. در این مقاله به بیان ویژگیهای این ماهی، انواع آن و شرایط نگهداری ماهی شارک میپردازیم.
ویژگی ظاهری و رفتاری ماهی شارک
ماهیان شارک از ماهیان بسیار زیبایی هستند که در آب شیرین زندگی میکنند و از خانواده «Cyprinidae» محسوب میشوند. علت اصلی نامگذاری این ماهی شباهت عجیب آن به کوسه است. برخلاف نامشان که از کوسه گرفته شده است، این ماهیها بسیار مطیع و صلحجو هستند.
درنتیجه با اکثر ماهیان متوسط و آرام دیگر میتوانند زندگی کنند. درنتیجه اکثر انواع آن در آکواریومهای گیاهی و آب شیرین قابل نگهداری میباشند. البته برخی از گونههای آن مانند سیلور شارک کمی قلمرو طلب هستند و ممکن است ماهیان کوچک را بخورند. با این حال میتوان انواع ماهی شارک را بدون دردسر با بسیاری از ماهیان صلحجوی آب شیرین در یک آکواریوم قرار داد.
انواع ماهی شارک
ماهی شارک انواع بسیار متنوعی دارد که در زیر به شرح ویژگی مهمترین و محبوبترین آنها میپردازیم:
شارک نقرهای یا سیلور شارک
این ماهیان بزرگ هستند و بسیار سریع شنا میکنند. طول آنها تقریباً تا ۳۵ سانتیمتر هم میرسد اما درصورتیکه فضای آکواریوم برایشان کوچک باشد تا این اندازه رشد نمیکنند. آنها همهچیزخوار هستند و این یک مزیت برای نگهداری سیلور شارک در آکواریوم خانگی است. کمی قلمرو طلب هستند و اگر ماهیان کوچک و مظلومی در آکواریوم شما باشند ممکن است توسط این ماهی خورده شود.
شارک کرم و شارک آلبینو
این نوع شارکها از نظر شرایط مورد نیاز برای نگهداری تقریباً یکسان هستند و نسبت به سایر شارکها اندازه کوچکتری دارند. مهمترین نشانه شارک آلبینو چشمهای خاص آن میباشد. اگر بهصورت گروهی نگهداری شوند معمولاً مزاحمتی برای سایر گونههای ماهیها ایجاد نخواهند کرد و با اکثر ماهیان گیاهخوار و صلحجوی آب شیرین هماهنگ هستند؛ مانند سیلورها این ماهیها نیز همهچیزخوارند.
شارک جلبک خوار سیامی
این نوع از شارکها بومی آسیای جنوب شرقی و تایلند هستند و یکی از بهترین ماهیها برای کنترل جلبک آکواریوم محسوب میشوند. بخصوص میتوانند از جلبکهای قرمز نیز تغذیه کنند که تعداد اندکی از گونههای ماهی میتوانند این کار را انجام دهند. بسیار بیآزار هستند و با انواع مختلف ماهیهای آب شیرین نیز کنار میآیند. تعداد کم آنها میتواند درگیری بین خودشان ایجاد کند؛ بنابراین باید حداقل ۶ عدد یا بیشتر از آن را در آکواریوم داشته باشید.
شارک دم قرمز
این نوع شارک دارای دمی قرمز و بدنی سیاه است. خلقوخوی شارک دم قرمز کمی متفاوتتر از سایر شارکها میباشد. اگر تنها یکی از این ماهیها را در مخزن خود داشته باشید، میتواند برای سایر ماهیها مزاحمت ایجاد کند. به همین دلیل بهتر است در صورت تمایل حداقل دو یا سه شارک در آکواریوم داشته باشید تا ماهیان دیگر را اذیت نکنند. از نظر تغذیه نیز مانند سایر شارکها میباشند.
شارک رنگینکمان
این نوع شارک نیز کمی قلمرو طلب است و به دلیل رنگهای زیبایی که دارد این نام را گرفته و بسیار محبوب است. گاهی ممکن است برای هم نوعان خود یا سایر ماهیها مزاحمت ایجاد کند و اگر بیش از یک عدد باشد نگهداری از آنها آسانتر است.
شارک سیاه
این نوع شارک محبوبیت کمتری بهعنوان ماهیهای آکواریومی دارد و اندازه آن نیز بزرگ است. همچنین در برخی از کشورها بهعنوان یک غذای بسیار گران و لذیذ استفاده میشود. این ماهی برخلاف سایر شارکها کاملاً پرخاشگر و پرتحرک است و حتی اگر دو تا از آن را در یک مخزن داشته باشید نظم زندگی کل ماهیها را به هم میریزند و دائماً با هم درگیر میشوند. به همین دلیل تنها برای آکواریومهای بزرگ و زندگی در کنار ماهیان متوسط تا بزرگ مناسب میباشند.
شرایط نگهداری ماهی شارک
تقریباً با شناخت برخی از مهمترین ویژگیهای رفتاری انواع ماهی شارک که در قسمت قبلی به آنها اشاره شد، مشخص است که شرایط نگهداری چطور باید باشد. بااینحال اگر بخواهیم بهصورت کلیتر شرایط نگهداری تمامی شارکها را بررسی کنیم باید بگوییم که ماهیان شارک به آکواریوم متوسط تا بزرگ نیاز دارند تا بتوانند بهطور کامل رشد کرده و بهراحتی در آن شنا کنند. بستر مناسب برای این نوع ماهیها شنهای ریز میباشد.
زیرا آنها دوست دارند غذای خود را در لابهلای شنها و سنگهای بستر پیدا کنند. دمای مناسب برای اکثر شارکها بین ۲۴ الی ۲۸ درجه سانتیگراد است و PH آب برای این ماهیان باید خنثی باشد و اصطلاحاً آبهای سبک برای آنها شرایط زندگی بهتری را فراهم میکنند.
ماهیان سازگار با ماهی شارک
همانطورکه در معرفی انواع شارکها گفتیم بیشتر شارکها بهجز شارک سیاه و دم قرمز از انواع ماهیان صلحطلب هستند که میتوانید آنها را با انواع مختلف ماهیان آب شیرین نگهداری کنید. منتها هرگونه را که انتخاب کردید بهتر است بیش از یک عدد تهیه کنید تا با هم درگیر باشند و مزاحم سایر ماهیهای آکواریومی نباشند. همچنین بهتر است از ماهیان کوچک و بیشازحد مظلوم در کنار آنها خودداری کنید.
برخی از شارکها مانند البینو، رنگینکمان و … نیز قلمرو طلب هستند، اما اگر بهصورت گروهی در آکواریوم باشند کمتر برای سایر گونهها مزاحمت ایجاد خواهند کرد و بیشتر مشغول یکدیگر خواهند بود.
نکته دیگری که در مورد نگهداری از انواع ماهی شارک باید در نظر داشته باشید این است هنگام خرید ممکن است اندازههای بسیار کوچکی داشته باشند ولی این موضوع نباید شما را فریب دهد؛ زیرا آنها بعد از مدتی رشد خواهند کرد و بزرگ میشوند و اگر از همان ابتدا سایز مناسبی برای مخزن در نظر نگیرید وقتی بزرگ شوند نگهداری از آنها مشکل است. همچنین از همان اول سعی کنید ماهیانی که برای قرار گرفتن در کنار شارکها انتخاب میکنید اندازه کاملشان متوسط باشد و قدرت دفاعی در برابر شارکها را داشته باشند. اگر بخواهیم بهطور دقیقتر بگوییم ماهیانی مانند تترا، گوپی و رنگینکمانهای ریز برای زندگی در کنار شارکهای مختلف مناسب نیستند.
غذای ماهی شارک
خوشبختانه ماهیان شارک همهچیزخوار هستند؛ بنابراین میتوانید هم از غذاهای گیاهی و هم از غذاهای گوشتی برایشان استفاده کنید. همچنین این ماهیان باقیمانده غذاهای سایر ماهیان مخزن را که از لابهلای بستر پیدا میکنند، میخورند؛ بنابراین میتوانید از غذایی که برای سایر ماهیان خود استفاده میکنید به شارکها هم بدهید.
تفاوت ماهی نر و ماده شارک
نشانه خاصی وجود ندارد که بتوانید ماهی شارک نر و ماده را از هم تشخیص بدهید. فقط در بیشتر مواقع شارکهای ماده بزرگتر از شارکهای نر هستند، ولی این ویژگی همیشگی نیست.
سخن آخر
همانطورکه ملاحظه کردید با توجه به ویژگیهایی که انواع شارکها دارند، برخی از گونههای آن میتوانند انتخاب بسیار مناسبی برای پرورش و نگهداری در آکواریومهای خانگی باشند. درصورتیکه به نکات گفته شده در این مقاله توجه کنید، نگهداری از انواع شارک به غیر شارک سیاه بسیار آسان خواهد شد.