قرص برای تکرر ادرار؛ نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی

تکرر ادرار یکی از عارضه‌های مصرف برخی داروها و ابتلا به برخی از بیماری ها است. در این مقاله شما را با انوع قرص برای تکرر ادرار و همچنین نحوه مصرف، عوارض و تداخل دارویی آن‌ها آشنا خواهیم کرد.

اگر بیش از هشت بار در روز ادرار می‌کنید یا در طول شب چند بار برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار می‌شوید، شما دچار تکرر ادرار هستید. معمولا تکرر ادرار ناخوشایند است و حتی گاهی اوقات می‌تواند نشانه یک مشکل جدی باشد. به همین دلیل، وقتی با چنین مشکلی روبرو می‌شوید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا با توجه به علت بروز آن یک داروی مناسب برای شما تجویز کند. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع قرص برای تکرر ادرار آشنا شوید.

 

دلایل تکرر ادرار

تکرر ادرار می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد، از بیماری‌های کلیوی گرفته تا نوشیدن بیش از حد مایعات. اگر تکرر ادرار با تب، نیاز فوری به ادرار کردن و درد شکم همراه باشد، ممکن است نشانه ابتلا به عفونت مجاری ادراری باشد. سایر علل احتمالی عبارتند از:

  • دیابت: تکرر ادرار یکی از علائم اولیه دیابت نوع ۱ و نوع ۲ است. چون بدن سعی می‌کند از طریق ادرار قند یا گلوکز اضافی را دفع کند.
  • بارداری: در دوران بارداری رحم به تدریج بزرگ می‌شود و به دلیل فشاری که به مثانه وارد می‌کند، تعداد دفعات ادرار کردن را افزایش می‌دهد.
  • مشکلات پروستات: بزرگ شدن پروستات به لوله‌ای که ادرار را از بدن خارج می‌کند، فشار آورده و جریان ادرار را مسدود می‌کند. در نتیجه، دیواره مثانه تحریک می‌شود و حتی اگر ادرار کمی در آن وجود داشته باشد منقبض شده و باعث تکرر ادرار می‌شود.
  • سیستیت بینابینی: این بیماری که علت بروز آن ناشناخته است، با درد مثانه و لگن مشخص می‌شود و اغلب با نیاز فوری به ادرار کردن و تکرر ادرار همراه است.
  • مصرف دیورتیک‌ها: این داروها که برای درمان پرفشاری خون یا تجمع مایعات (ادم) استفاده می‌شوند، برای دفع مایع اضافی از بدن روی کلیه‌ها تاثیر می‌گذارند و به همین دلیل باعث تکرر ادرار می‌شوند.
  • سکته مغزی یا سایر بیماری‌های عصبی: آسیب اعصاب مثانه می‌تواند عملکرد آن را مختل کرده و باعث تکرر ادرار شود.
  • هیپرکلسمی: افزایش کلسیم خون علل متعددی دارد که عبارتند از: پرکاری غدد پاراتیروئید، سل، سارکوئیدوز، سرطان (ریه، پستان، کلیه و مولتیپل میلوما) و بی‌تحرکی.
  • دیابت بی‌مزه: یک بیماری نادر است که باعث می‌شود بدن شما مقدار زیادی ادرار بی‌رنگ و بی‌بو تولید کند.
  • سایر علل: تکرر ادرار می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد که به ندرت اتفاق می‌افتند، مثل پرولاپس یا افتادگی اندام‌های لگنی (در زنان)، سرطان مثانه، سرطان تخمدان، اختلال عملکرد مثانه و پرتودرمانی.

 

دلایل تکرر ادرار

 

انواع قرص برای تکرر ادرار

درمان تکرر ادرار به علت بروز آن بستگی دارد. برای مثال، پزشک برای درمان عفونت مجاری ادراری آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند یا اگر به دیابت مبتلا باشید، توصیه می‌کند از داروهای کنترل‌کننده قند خون استفاده کنید. داروهای زیر در درمان تکرر ادرار موثر هستند:

۱. دسموپرسین

مقدار ادراری که بدن تولید می‌کند توسط ماده خاصی به نام وازوپرسین کنترل می‌شود. در بعضی افراد از جمله مبتلایان به دیابت بی‌مزه، بدن وازوپرسین کافی تولید نمی‌کند. بنابراین، باید برای جایگزین کردن آن از دسموپرسین استفاده شود. این دارو در کنترل شب ادراری کودکان هم موثر است.

مقدار و نحوه مصرف: معمولا دسموپرسین برای درمان دیابت بی‌مزه دو تا سه بار در روز و برای درمان شب ادراری یک بار در روز قبل از خواب مصرف می‌شود. افرادی که از قرص برای تکرر ادرار استفاده می‌کنند، باید نوشیدن مایعات را محدود کنند.

عوارض: سردرد، حالت تهوع و ناراحتی معده از رایج‌ترین عوارض دسموپرسین هستند.

تداخل دارویی: این دارو با کاربامازپین، کلرپروپامید، کلوفیبرات و لیتیم تداخل دارد.

۲. ایمی ‌پرامین

ایمی ‌پرامین برای درمان بیماری افسردگی و کنترل شب ادراری کودکان تجویز می‌شود. کودکانی که از شب ادراری رنج می‌برند، باید این دارو را قبل از خواب مصرف کنند.

عوارض: خشکی دهان، خواب‌آلودگی، ضعف، خستگی، تاری دید، حالت تهوع، یبوست، تغییر وزن و بی‌قراری از عوارض جانبی ایمی ‌پرامین محسوب می‌شوند.

تداخل دارویی: ایمی ‌پرامین با بعضی داروها مثل دیگوکسین، آتروپین، دیسوپیرامید، اسید والپروئیک، فنوباربیتال، فنی‌توئین و سایمتیدین تداخل دارد. در حین دریافت این دارو باید از مصرف ایزوکربوکسازید، فنلزین و پروکاربازین خودداری کنید.

۳. اکسی بوتینین

اکسی بوتینین یک نوع قرص برای تکرر ادرار است که در درمان بی‌اختیاری ادرار و شب ادراری کاربرد دارد.

عوارض: از عوارض جانبی اکسی بوتینین می‌توان به خشکی دهان، خشکی پوست، یبوست، حالت تهوع، تاری دید، برافروختگی صورت، سردرد و سرگیجه اشاره کرد. عوارض جانبی این دارو زیاد است و به همین دلیل میزان مصرف آن باید به طور دقیق توسط پزشک تعیین شود.

تداخل دارویی: اکسی بوتینین با کتوکونازول، متوکلوپرامید و بعضی از داروهای ضدافسردگی و آنتی هیستامین‌ها تداخل دارد.

 

داروی اکسی بوتینین

 

۴. داریفناسین

داریفناسین به درمان مثانه بیش‌فعال کمک می‌کند و احساس نیاز به دفع فوری ادرار و تکرر ادرار را کاهش می‌دهد. این دارو با یا بدون غذا و معمولا یک بار در روز مصرف می‌شود و همراه با آن باید حتما یک لیوان آب نوشیده شود.

عوارض: مصرف داریفناسین ممکن است در بعضی از افراد باعث خشکی دهان، یبوست، حالت تهوع، درد معده، تاری دید، خشکی چشم و سرگیجه شود.

تداخل دارویی: رایج‌ترین داروهایی که با داریفناسین تداخل دارند، عبارتند از: میفپریستون، پراملینتید و قرص پتاسیم.

۵. تولترودین

تولترودین مثانه بیش‌فعال را درمان می‌کند و مانع تکرر ادرار می‌شود. اگر این قرص برای تکرر ادرار تجویز شده است، باید آن را طبق دستور پزشک با یا بدون غذا و معمولا یک بار در روز مصرف کنید و همراه آن یک لیوان آب بنوشید.

عوارض: خشکی دهان، خشکی چشم، سردرد، سرگیجه، خواب‌آلودگی، خستگی، تاری دید، یبوست و درد معده از رایج‌ترین عوارض تولترودین هستند.

تداخل دارویی: این دارو می‌تواند با آتروپین، اسکوپولامین، تری هگزی فنیدیل، اریترومایسین، دیفن هیدرامین، آلپرازولام، دیازپام و زولپیدم تداخل داشته باشد.

۶. سولیفناسین

سولیفناسین که برای درمان مثانه بیش‌فعال استفاده می‌شود، با کاهش انقباض عضلات مثانه توانایی شما را برای کنترل ادرار بهبود می‌بخشد. مصرف این قرص برای تکرر ادرار موثر است و نیاز به دفع فوری ادرار را کاهش می‌دهد.

نحوه مصرف: سولیفناسین را باید یک بار در روز همراه با یک لیوان آب مصرف کنید.

عوارض: ممکن است استفاده از این دارو به عوارضی مانند خشکی دهان، یبوست، خواب‌آلودگی، تاری دید، خشکی چشم، سردرد و خستگی منجر شود.

تداخل دارویی: پراملینتید و قرص پتاسیم از جمله داروهایی هستند که می‌توانند با سولیفناسین تداخل داشته باشند.

 

سولیفناسین و قرص برای تکرر ادرار

 

سوالات متداول

۱. آیا قرص مترونیدازول باعث تکرر ادرار می‌شود؟

معمولا این آنتی‌بیوتیک باعث تکرر ادرار نمی‌شود، اما رنگ ادرار را تیره می‌کند.

۲. آیا قرص سیپروفلوکساسین باعث تکرر ادرار می‌شود؟

استفاده از آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین ممکن است باعث تغییر حجم ادرار و تغییر رنگ آن شود.

۳. آیا قرص متفورمین باعث تکرر ادرار می‌شود؟

تکرر ادرار جزء عوارض متفورمین ذکر نشده است.

۴. آیا قرص فشار باعث تکرر ادرار می‌شود؟

بعضی از داروهای کاهنده فشار خون مانند پرازوسین، ترازوسین و فوروزماید باعث تکرر ادرار می‌شوند.

۵. آیا قرص آهن باعث تکرر ادرار می‌شود؟

در حالت معمول، قرص آهن باعث تیره شدن رنگ ادرار می‌شود. اما زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث ابتلا به دیابت شود که تکرر ادرار یکی از علائم آن است.

۶. آیا قرص کلسیم باعث تکرر ادرار می‌شود؟

قرص کلسیم باعث تکرر ادرار نمی‌شود، مگر اینکه در مصرف آن زیاده‌روی شود. مصرف زیاد قرص کلسیم به هیپرکلسمی منجر می‌شود که یکی از علائم آن تکرر ادرار است.

۷. آیا قرص اورژانسی باعث تکرر ادرار می‌شود؟

تکرر ادرار از عوارض رایج قرص اورژانسی نیست.

۸. آیا قرص فنازومکس باعث تکرر ادرار می‌شود؟

این دارو احساس دفع فوری و تکرر ادرار ناشی از تحریک مجاری ادراری را درمان می‌کند.

۹. آیا قرص پروپرانول باعث تکرر ادرار می‌شود؟

این دارو در بعضی از افراد باعث افزایش ادرار و افزایش تشنگی می‌شود.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید