ستاره | سرویس سلامت – آهن عاملی برای حفظ سلامتی و کمک به تشکیل سلولهای قرمز خون است. مسلما کمبود این عنصر در بدن مشکلاتی را به همراه میآورد. خستگی و ضعف، رنگپریدگی چهره، بیاشتهایی، تنگی نفس، تحریکپذیری، افزایش احتمال عفونت، ضربان قلب نامنظم، مشکلات رفتاری و اشتیاق به خوردن مواد غیرخوراکی مانند یخ یا خاک از جمله علائم کم خونی فقر آهن هستند.
کمبود آهن نه تنها در بزرگسالان بلکه در میان کودکان نیز شایع است. در صورت کمبود آهن معمولا کودک بیقرار بوده و بدون دلیل مشخصی، گریه و بیتابی میکند. در کودکانی که سن بیشتری دارند کمبود آهن با احساس خستگی، اختلال در تمرکز و ضعف عمومی، مشخص میشود. در چنین شرایطی این مکملهای آهن هستند که به کمک ما میآیند. یکی از این مکملها پودر فرامکس است که در ادامه قصد داریم با این مکمل، نحوه مصرف، عوارض و تداخل دارویی آن، بیشتر آشنا شویم.
معرفی پودر فرامکس
پودر فرامکس (Feramax) از مکملهای آهن قابل حل در آب است که برای کمک به پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن، مورد استفاده قرار میگیرد. این مکمل برای کودکان و بزرگسالان مفید بوده و به خصوص خطرات ناشی از آنمی فقر آهن در خانمهای باردار را کاهش میدهد. عدم کافی آهن بدن احتمال بروز زایمان زودرس، مرگ و میر نوزاد، مشکلات قلبی-عروقی نوزاد، اختلال در اکسیژنرسانی به جنین و تولد نوزاد با وزن پائین را افزایش میدهد. مصرف این پودر تحت نظر پزشک میتواند خطر بروز این موارد را کاهش دهد.
این مکمل با طعم تمشک و انگور تولید میشود و از این نظر که یک فراورده طعمدار است، مصرف آن برای کودکان ناخوشایند نیست. فرامکس تولید کشور کاناداست.
این محصول توسط فناوری خاصی، توسط پوشش پلی ساکاریدی (نشاسته) پوشیده شده است. این پوشش به آهن اجازه میدهد از معده بدون آسیب عبور کند تا از طریق روده کوچک جذب شده و به جریان خون، وارد شود. کمبود آهن در کودکان میتواند منجر به تاخیر در رشد و تکامل قوای شناختی شود. مصرف مکمل آهن سبب تقویت یادگیری، حافظه و تفکر در کودکان میشود.
مقدار و نحوه مصرف
مقدار مناسب این دارو برای هر فرد، باید توسط پزشک، تعیین شود. به طور معمول به منظور جلوگیری از کمبود آهن میتوان طبق دستور زیر از پودر فرامکس استفاده کرد:
- نوزادان تا ۲ ماهگی: ۱/۴ قاشق چایخوری (حاوی ۱۵ میلیگرم آهن المنتال) به صورت روزانه
- نوزادان ۲ ماهه تا کودکان ۱۳ ساله: ۱/۴ – ۱/۲ قاشق چایخوری (حاوی ۱۵ الی ۳۰ میلیگرم آهن المنتال) به صورت روزانه
- سنین ۱۴ سال و بالاتر: ۱/۴ – ۳/۴ قاشق چایخوری (حاوی ۱۵ الی ۴۵ میلیگرم آهن المنتال) به صورت روزانه
پودر را در آب حل کنید و یا با غذاهای نرم و یا غلات پودر شده که به عنوان صبحانه مصرف میشوند، مخلوط نمایید.
نامهای دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نامهای دیگر |
– |
موارد مصرف | رفع کم خونی ناشی از فقر آهن |
عوارض | تیره شدن ادرار یا مدفوع سیاه رنگ |
تداخل دارویی | تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین و سایر کینولونها، پنی سیلامین، آلندرونات، لووتیروکسین و آنتیاسیدها |
نکاتی که در ارتباط با مصرف پودر فرامکس باید بدانید
- توصیه میشود دارو را کاملا مطابق با دستور پزشک، مصرف کنید.
- در صورت هرگونه حساسیت دارویی یا غذایی، پزشک را مطلع نمایید.
- به منظور پیشگیری از بروز اختلال در جذب آهن، این مکمل باید چند ساعت قبل و یا بعد از مصرف داروها، مصرف شود.
- چنانچه با مصرف دارو دچار علائمی نظیر حالت تهوع یا حساسیت پوستی شدید، مصرف را قطع و بلافاصله به اورژانس، مراجعه کنید.
- این مکمل در دوران بارداری و شیردهی، بهتر است با مشورت پزشک، مصرف گردد.
- برای پیشگیری از بروز تحریکات گوارشی، این دارو را به همراه غذا، میل نمایید.
- اگر مصرف یک نوبت از این مکمل را فراموش کردید؛ به محض یادآوری آن را مصرف کرده و در صورتی که نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی متوجه فراموش شدن مصرف دارو شدید، تنها دوز بعدی را مصرف کنید.
- هیچگاه خودسرانه این مکمل را مصرف نکنید.
- قبل از مصرف این مکمل، پزشک خود را از عوارض و بیماریهایی که در گذشته به آنها مبتلا بودید، مطلع سازید.
- مکملهای حاوی آهن باید یک ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از غذاهایی مانند تخم مرغ، قهوه، چای، نان و غلات، شیر و لبنیات و فیبرهای غذایی، آنتیاسیدها یا مکملهای کلسیم، مصرف شوند.
- این پودر در دوزهای بالاتر از ۳۵ گرم در روز، در برخی از افراد ممکن است باعث بروز عوارضی چون یبوست، اسهال و یا استفراغ گردد.
- ممکن است با مصرف این مکمل مدفوع تیره شود که کاملا عادی است و پس از مدتی برطرف میشود.
- این فراورده حاوی مقادیر بالای آهن است، لذا مصرف آن در بیماران حساس به آهن، ممنوع است.
- در صورت مصرف هرگونه دارو، قبل از مصرف پودر فرامکس با پزشک مشورت نمایید.
کم خونی را به آسانی درمان کنید
علاوه بر مصرف داروها و مکملهای مختلف برای رفع کم خونی، میتوان از روشهای خانگی و سنتی نیز، استفاده کرد. مصرف خوراکیهایی مثل پسته و فندق و همچنین مصرف میوههای سرخرنگ نظیر انار یا آب انار، در رفع کم خونی و یا پیشگیری از ابتلا به آن، موثر است. اگر تمایل دارید با دیگر روشهای درمان کم خونی در طب سنتی آشنا شوید؛ بهتر است لینکهای زیر را در این زمینه، مطالعه کنید.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با درمانهای کم خونی مطالب زیر را در ستاره مطالعه کنید:
سخن آخر
از آنجاییکه اعمال حیاتی بدن به خون وابسته است، درمان کم خونی اهمیت بسیاری دارد. اگر خونرسانی به اندامهای مختلف بدن به خوبی صورت نگیرد؛ در کار سایر اعضای مهم بدن مثل قلب یا کلیه، اختلال ایجاد میشود. کم خونی معمولا در خانمها نسبت به آقایان، شیوع بیشتری دارد. برای درمان کم خونی داروهای مختلفی موجود است. پودر فرامکس تنها یکی از مکملهای موجود است که میتواند در این زمینه برای کودکان و بزرگسالان، مفید باشد.
داروهای دیگری نیز برای درمان کم خونی وجود دارند، در این رابطه توصیه میکنیم مطلب معرفی قرص آهن برای درمان کم خونی را نیز، مطالعه فرمایید. شما چه تجربهای از مصرف مکملهای آهن دارید؟ اگر مکمل فرامکس یا هر داروی دیگری را برای رفع کم خونی میشناسید؛ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.