از بین بردن جای جوش به روش های خانگی و پزشکی

برای از بین بردن جای جوش می‌توان از مواد طبیعی مانند آب لیمو، سیب زمینی، جوش شیرین و زردچوبه استفاده کرد و یا به لیزر و مصرف قرص با تجویز پزشک روی آورد.

همه جوش زدن به صورتشان را تجربه کرده‌اند، اما چیزی که از خود جوش هم آزاردهنده‌تر است، جای جوش و لکه‌هایی است که بعد از جوش باقی می‌ماند. از طرف دیگر پوست صاف و شفاف، تاثیر فراوانی در زیبایی پوست دارد. در این مقاله چند روش برای مراقبت از پوست و از بین بردن جای جوش معرفی می‌کنیم که به کمک آنها می‌توان به راحتی جای جوش را از بین برد.

 

انواع جوش

پیش از آنکه شما را با روش‌های از بین بردن جای جوش آشنا کنیم، برای آشنایی بیشتر از انواع جوش، اطلاعاتی در اینباره به شما ارائه خواهیم داد.

۱. جوش دوره نوجوانی

این جوش‌ها از دوران نوجوانی خود را نشان می‌دهند تا زمانی که هورمون‌ها تعادل خود را به دست آورند و دوره نوجوانی به پایان برسد؛ اما در برخی افراد ممکن است جای جوش تا مدت‌های طولانی روی پوست باقی بماند. در دوران نوجوانی به دلیل تغییرات هورمونی بروز جوش‌ها بسیار رایج است.

جوش‌های هورمونی می‌توانند لکه های قرمزی بر روی صورت شما ایجاد کنند. زمانی که باکتری‌ها در منافذ پوست وارد می‌شوند، عفونت خود را به صورت جوش نشان می‌دهند که ممکن است قرمز یا تیره بوده و باعث فرورفتگی پوست شوند.

 

جوش دوره نوجوانی

 

۲. جوش های قرمز

جوش هایی که قرمز هستند نهایتا بعد از ۶ ماه از بین می‌روند اما اگر بعد از ۶ ماه جای آنها همچنان روی صورت باقی ماندند، باید با لیزر PDL آنها را از بین برد.

 

جوش های قرمز

 

۳. جوش‌های تیره

برای درمان این نوع جوش ها از کرم های لایه بردار استفاده می شود. این کرم‌ها برای جلوگیری از تشدید شدن جوش‌ها موثرند. اما قبل از اقدام، از دستکاری کردن جوش‌ها خودداری کنید.

 

جوش‌های تیره

 

۴. فرورفتگی سطح پوست

برای درمان فرورفتگی های سطح پوست بهتر است با تجویز پزشک از قرص راکوتان استفاده شود. راکوتان جوش‌ها را ریشه کن و از به وجود آمدن فرورفتگی‌های جدید پیشگیری می‌کند.

فرورفتگی پوست همیشه بخاطر جای جوش‌ها نیست بلکه می تواند دلایل ژنتیکی نیز داشته باشد. برای درمان از لیزر PDL و آمپول کورتن نیز استفاده می‌شود. اما اگر بر روی چانه یا بینی ایجاد شود، بهترین روش درمان استفاده از لیزر CO۲ معمولی است.

 

علت ایجاد جای جوش 

مانند هر نوع جای زخم دیگر در اثر آسیب روی پوست است. مشکل اسکار آکنه این است که ابتدا یک جوش بوده است. این بیماری بر روی پوست با تولید چربی طبیعی در غدد سباسه شروع می‌شود. باکتری‌های مسبب جوش، این چربی را متابولیز می‌کنند که پوست را تحریک می‌کند و سپس فولیکول مو مسدود شده و ذرات در آن جمع می‌شوند.

ذرات به لایه عمیق‌تر پوست به نام درم نفوذ می‌کنند و توسط بدن به عنوان ماده خارجی محسوب می‌شوند. بدن با پاسخ التهابی اقدام به رهایی از این ماده خارجی می‌نماید و در این زمان آکنه بر روی پوست پدیدار می‌شود.

بدن برای رهایی از شر ماده خارجی با پاسخ التهاب تلاش می‌کند که منجر به آسیب در پوست می‌شود و سپس هنگامی که بدن کلاژن بیشتر برای ترمیم آسیب پوستی تولید می‌کند، به اسکار (جای زخم) تبدیل می‌شود.

 

انواع جای جوش

برخی از اسکارهای پوستی دائمی هستند و برخی دیگر به مرور زمان از بین می‌روند. جای جوش و زخم می‌توانند به صورت‌های زیر وجود داشته باشند:

  • لکه‌ها: این لکه‌ها صاف و قرمز هستند و در محل جای جوش ظاهر می‌شوند. این لکه‌ها ممکن است تا چندین هفته بر روی پوست باقی مانده، سپس خود به خود محو شوند. 
  • تغییر رنگ پوست: گاهی اوقات، جای جوش ممکن است باعث تغییر رنگ پوست شود که به آن هیپرپیگمانتاسیون پسا-التهابی گفته می‌شود. این تغییر رنگ پوست می‌تواند تا چند ماه پس از بهبود زخم جوش و آکنه نیز باقی بماند.
  • زخم‌های بافتی: برخی از انواع آکنه می‌توانند زخم‌هایی را ایجاد کنند که به صورت بافتی بزرگ و رشد یافته ظاهر شوند. به این نوع زخم‌ها، کلوئید یا زخم‌های هیپرتروفی گفته می‌شود. این زخم‌ها به علت تولید بیش از حد کلاژن در پوست ایجاد می‌شوند.
  • از دست دادن بافت: برخی از زخم‌های آکنه به علت از دست دادن بافت پوست ایجاد می‌شوند. به این نوع زخم‌ها، اسکار آیس پیک، اسکار فیبروتیک و ماکول‌های آتروفیک (لکه‌های پوستی) گفته می‌شود. این زخم‌ها فرو رفته و مانند حفره در پوست هستند.
 
 

۱۲ روش برای از بین بردن جای جوش در خانه

اگرچه، این روش‌ها جای جوش را کاملا از بین نمی‌برند، اما ظاهر آن‌ها را کم رنگ‌تر خواهند کرد.

۱- از بین بردن جای جوش با آبلیمو

در آبلیمو ماده‌ای به نام آلفاهیدروکسی اسید وجود دارد که باعث روشن شدن رنگ پوست شده و به  از بین بردن جای جوش در خانه کمک می‌کند. این ماده در کرم‌ها برای از بین بردن آکنه نیز کاربرد دارد.

روش استفاده: برای استفاده از آبلیمو برای رفع جای جوش‌ها، یک لیمو بردارید و نصف آبلیمو را در یک ظرف بریزید و با یک تکه پنبه، آب لیمو را بر روی جای جوش بمالید. این کار را روزی ۲ مرتبه تکرار کنید. اگر پوست حساسی دارید، مقداری آب به آب لیمو اضافه کنید.

 

از بین بردن جای جوش با آب لیمو

 

روش دوم: استفاده از ترکیب لیموترش، نمک دریا و آب برای شستشوی صورت به دلیل خاصیت ضد میکروب و آنتی باکتریال در درمان جای جوش بسیار موثر است. 

 

۲- از بین بردن جای جوش با عسل

عسل ضدعفونی کننده و روشن کننده پوست محسوب شده و باعث می‌شود جای جوش از بین برود. همچنین لک‌های قهوه ‌ای و سیاه روی پوست را نیز از بین می‌برد.

روش استفاده: این روش بسیار ساده است. مقداری عسل را روی جای جوش‌ بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه بشویید.

 

از بین بردن جای جوش با عسل

 

روش دوم: استفاده از ماسک پوست لیمو ترش به همراه عسل روزانه ۱۰ دقیقه بر روی پوست، همچنین مصرف ماسک پودر صندل سرخ به همراه گلاب ۱۵ دقیقه بر روی پوست در درمان این عارضه پوستی بسیار مفید است.

 

۳- رفع جای جوش ها با سیب زمینی

سیب‌ زمینی یکی از مواد طبیعی بی‌نظیر برای از بین بردن جای جوش است و در عرض یک یا دو هفته جای جوش را تا حد زیادی از بین می‌‌برد.

روش استفاده: یک سیب‌ زمینی کوچک بردارید و آن را به ورقه‌‌های نازک برش دهید. سپس برای مدت ۱۵ دقیقه ورقه‌ها را روی بخش‌‌های لک‌ دار پوست قرار دهید. سپس با آب سرد صورت را شستشو دهید. همچنین ترکیب سیب‌ زمینی رنده شده و عسل به عنوان یک ماسک عالی برای از بین بردن جای حوش موثر است.

 

رفع جای جوش ها با سیب زمینی

 

۴- از بین بردن جای جوش به کمک خیار

خیار در خود پتاسیم و ویتامین A دارد. این مواد برای روشن شدن رنگ پوست و از بین بردن جای جوش بسیار موثر است.

روش استفاده: یک خیار سرد بردارید و آن را رنده کنید؛ سپس آب آن را بگیرید. خیار رنده شده را بر روی پوست صورت خود قرار دهید و بعد از ۱۰ دقیقه صورت خود را بشویید. آب خارج شده از آن را نگه دارید و روی کل پوست صورت خود بمالید و تا صبح با آن بخوابید.

این درمان به رفع جای جوش و همچنین برای از بین بردن چین و چروک پوست نیز بسیار مفید است. این کار را حداقل ۲ بار در روز انجام دهید‌.

 

از بین بردن جای جوش به کمک خیار

 

۵- درمان جای جوش با آلوئه ورا

آلوئه ورا برای از بین بردن جای جوش، لک‌های صورت، آکنه و جوش صورت بسیار موثر است و خیلی سریع تاثیر خود را می‌گذارد.

روش استفاده: با چاقو قسمتی از برگ آلوئه ورا را برش دهید. با یک قاشق ژل داخل آن را بیرون بیاورید. ژل را بر روی جای جوش ها بمالید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه روی آن باقی بماند. در طولانی مدت این ماسک را هر روز دو بار روی صورت خود قرار دهید.

 

درمان جای جوش با آلوئه ورا

 

۶- از بین بردن جای جوش با جوش شیرین

از آنجایی که جوش شیرین خواص لایه برداری دارد، می‌تواند به سرعت جای جوش ها را از بین ببرد. ماسک جوش شیرین باعث می‌شود که صورتتان شفاف شود و برق بزند. همچنین به جوانسازی و شفافیت پوست کمک می‌کند.

روش استفاده: جوش شیرین را در یک کاسه بریزید. سپس به آن آب اضافه کنید و هم بزنید تا خمیری شکل شود. شب قبل از خواب خمیر را بر روی جای جوش های خود بمالید و صبح صورت خود را بشویید.

برای آشنایی با چگونگی عملکرد جوش شیرین بر پوست به مقاله از بین بردن جای جوش صورت با جوش شیرین رجوع کنید.

 

از بین بردن جای جوش با جوش شیرین

 

۷- از بین بردن جای جوش با ویتامین

برای از بین بردن جای جوش کافی است ویتامین‌های مورد نیاز پوست را تامین کنید. برای زنده کردن مجدد سلول‌های پوستی، کافی است از ویتامین  E استفاده کنید.

روش استفاده: ترکیب ویتامین  E با ماسک خاک رس برای جای جوش بسیار موثر است. این ماسک باعث صاف و شفاف شدن و زیبایی پوست شده و اثر جوش‌ها را کمرنگ می‌کند. این ماسک را دوبار در هفته استفاده کنید تا تاثیر کافی داشته باشد.

 

از بین بردن جای جوش با ویتامین

 

۸- از بین بردن جای جوش با زردچوبه

زرد چوبه جای جوش‌ها را به سرعت از بین می‌برد و برای رفع لکه‌های آفتاب نیز کارآمد است.

روش استفاده: پودر زرد چوبه، شیر و آب لیمو را مخلوط کنید تا به حالت خمیری شکل درآید. این ماسک را بر روی جای جوش قرار دهید و اجازه دهید کاملا خشک شود. پوست خود را با آب ولرم شست و شو دهید.

اگر می‌خواهید با دستورهای متفاوت ماسک زردچوبه برای جوش صورت آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله مربوط به آن را در ستاره مطالعه کنید.

 

از بین بردن جای جوش با زردچوبه

 

۹. از بین بردن جای جوش با تخم جعفری

اگر جوش‌ها تقریبا فروکش کرده‌اند ولی همچنان جای‌ جوش یا حالت فروکش‌کرده آن شکایت دارید‌، می‌توانید مقداری تخم‌ جعفری را در آسیاب ریخته و سپس با یک لیوان آب بجوشانید‌‌. این مخلوط را از صافی عبور داده و یک تکه پارچه تمیز را با آن خیس کنید و مانند کمپرس روی پوست قرار دهید‌. هر روز برای مدت نیم ساعت از این کمپرس استفاده کنید‌.

 

۱۰. بابونه و یخ برای از بین بردن جای جوش

ابتدا جوشانده غلیظی از گل‌بابونه تهیه کرده یا آن را نیم ساعت به حالت بخور استفاده کنید‌. مقداری یخ تهیه کرده و آن را روی جوش ماساژ دهید‌. بعد از گذشت نیم‌ساعت موضع را با کیسه آب‌گرم کمپرس کنید‌.

 

۱۱. شنبلیله

می‌توانید خیلی راحت خمیری از پودر دانه‌های رسیده شنبلیله و آب تهیه کنید و مانند ماسک بر روی صورتتان قرار دهید. تا جایی که می‌توانید تحمل کنید اجازه دهید این خمیر روی پوستتان باقی بماند. اگر لازم بود دوباره این کار را تکرار کنید. یا اینکه می‌توانید چند دانه شنبلیله را در مقداری آب بجوشانید، با هم ترکیبشان کنید و وقتی که سرد شد آن را به صورتتان بمالید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید. شنبلیله برای پوستتان معجزه خواهد کرد.

 

۱۲. از بین بردن جای جوش با روغن زیتون

 برای چند هفته یا در صورت لزوم چند ماه این روغن را بر روی قسمت‌هایی از پوست که جای جوش دارد ماساژ دهید. این روغن مانند مرطوب کننده طبیعی عمل می‌کند و سطح پوست شما را نرم می‌کند، وجای جوش‌ها بسیار کمرنگ می‌شود.

 

روش های پزشکی برای از بین بردن جای جوش 

۱. پوست خراشی

خراشاندن سطح پوست توسط مایع سوزان یا تیغ به منظور زدودن جای زخم و جوش را پوست خراشی می‌نامند. این درمان بسیار موثر است و معمولا دوره بهبود چند روز طول خواهد کشید.

۲. میکرودرم ابریژن

در روش میکرودرم، متخصص پوست برای از بین بردن بافت‌های مرده از یک پودر حاوی کریستال‌های ریز استفاده می‌کند. این روش را باید بیش از یک بار انجام داد.

۳. لایه برداری شیمیایی

با این روش می‌توان زخم‌های آکنه کم عمق را درمان کرد. در این روش، با استفاده از یک ماده شیمیایی، لایه بیرونی پوست را از بین برده و به آن ظاهری نرم و صاف می‌دهند. بسته به قدرت اسید استفاده شده، ممکن است چند روز پس از لایه برداری، پوست شما قرمز و پوسته پوسته باشد.

۴. اسید رتینوئیک

برخی از زخم‌های بافتی را نمی‌توان با روش‌های سنتی درمان کرد. در عوض مالیدن کرم اسید رتینوئیک به طور مستقیم بر روی زخم می‌تواند به کم رنگ‌تر شدن جای زخم به ویژه در موارد زخم‌های کلوئیدی کمک کند.

 

از بین بردن جای جوش

 

۵. لیزر

با استفاده از لیزر می‌توان لایه بیرونی پوست را برداشته جای زخم را محو کرده و یا قرمزی اطراف زخم را کم‌تر کرد. بسته به اینکه جای زخم برآمده یا مسطح باشد، از انواع لیزر‌ها برای از بین بردن آن‌ها استفاده می‌شود. لیزر درمانی نیاز به چندین جلسه دارد.

۶. پرکننده‌ها یا فیلرها

 برای پر کردن برخی از انوع زخم‌های آکنه می‌توان از موادی مانند کلاژن، اسید هیالورونیک یا چربی استفاده کرد. از آنجایی که این مواد در نهایت جذب پوست می‌شوند، بسته به نوع محصول مورد استفاده، باید این مواد را هر چند ماه یکبار دوباره تزریق کنید.

۷. پانچ اکسیژن

در این نوع از جراحی پوست، زخم‌های آکنه به صورت جداگانه برش داده می‌شوند. جای برش توسط بخیه یا پیوند پوست، ترمیم می‌شود. از این تکنیک اغلب برای درمان زخم‌های حفره‌ای شکل استفاده می‌شود.

۸. پیوند پوست

در این روش، پزشک ناحیه آسیب دیده پوست را پیوند می‌زند. پوست پیوندی معمولا از ناحیه پشت گوش برداشته می‌شود.

 

سخن آخر

در آخر فراموش نکنید که شما به عنوان فردی که مستعد جوش زدن است، نباید در مصرف این مواد زیاده روی کنید: مصرف موز، نارگیل، مربا، فلفل، بادنجان، ارده شیره، کنجد، عسل، چیپس، پفک، غذاهای صنعتی، غذاهای چرب، خامه، سس، شیرینی‌های قنادی و زرده تخم مرغ و همچنین استحمام و شستشو بیش از حد با آب گرم و مصرف لوازم آرایشی و کرم‌های نامناسب در افراد مبتلا به جوش، جای جوش و اسکار موجب تشدید عوارض می‌شود.

توصیه می کنیم مطالب زیر را نیز در ستاره از نظر بگذرانید:

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید