اعتیاد به حشیش

حشیش یک ماده اعتیادآور پرطرفدار است. حشیش ترکیب سبز، قهوه‌ای یا خاکستری مشتق از گیاه شاهدانه است. وابستگی به حشیش جنبه روانی و هم جسمی دارد.

اعتیاد به حشیش

ستاره | سرویس سلامت –  حشیش نام مختصر بوته شاهدانه صمغی چسبناک از بوته کانابیس است که معمولا به صورت تکه های جامد مکعبی شکل فروخته می شود و در رنگهای مختلف از قهوه ای کم رنگ تا سیاه دیده شده، در ساختمان ترکیبی اش به صورت انواع مختلف از خشک و سخت گرفته تا نرم و شکننده دیده می شود. تمام اجزاء این گیاه خاصیت روانگردان دارد که از بین آنها تترا هیدروکانابینول فراوان تر از همه است.

کانابیس-حشیش-ماری جوانا-بنگ-علف-اعتیاد به حشیش-ترک حشیش-گراس-hashish-pot-drug-hash

 

حشیش چیست؟

از هزاران سال پیش می‌دانستند که حشیش اثرات نشئه ‌آور دارد. هردوت مورخ یونانی (قرن پنجم قبل از میلاد) قبیله چادرنشینی را توصیف کرده است که دانه‌ های شاهدانه را روی منقل سرخ کرده و با سردادن هلهله شادی از چادر خارج می‌شدند.

نامهای خیابانی حشیش   (Pot, Smoke,grass, Hash) می باشد.

 

طرز تهیه حشیش

قوی‌ ترین انواع حشیش از سرشاخه‌ های گلدار گیاه یا بصورت ترشح رزینی قهوه‌ای مایل به سیاه از برگ‌های خشك شده آن به دست می ‌آید.

موادي‌كه از قسمت‌هاي مختلف اين گياه به‌دست مي‌آيد، نام‌هاي مختلفي دارند؛ مثل بنگ، حشيش، گرس يا علف(ماري‌جوانا) كه بسته به مقدار THC موجود در آنها از قدرت كمتر و يا بيشتري برخوردار هستند. THC يا تترا هيدرو كانابينول Tetra Hidro Canabinol، ماده اصلي اين خانواده است كه مقدار آن در قسمت‌هاي مختلف گياه متفاوت است. بيشترين مقدار THC در صمغ يا شيره‌اي است كه از سطح برگ‌هاي اين گياه تراوش مي‌شود.كه از جمع‌آوري آنها، حشيش كه قوي‌ترين فراورده آن است، بدست مي‌آيد.
ماده ديگري كه از اين گياه بدست مي‌آيد، بنگ است كه از جوشانده تركيب ساقه و برگ‌هاي اين گياه بدست مي‌آيد كه به آن روغن حشيش نيز مي‌گويند. ماده ديگر، علف يا گرس يا ماري‌جوانا است كه از خشك‌ كردن و پودر كردن برگ‌هاي گياه شاهدانه بدست مي‌آيد. تمامي اين مواد، حاوي ماده THC مي‌باشد.

 

کانابیس-حشیش-ماری جوانا-بنگ-علف-اعتیاد به حشیش-ترک حشیش-گراس-hashish-pot-drug-hash

 

روش مصرف حشیش

حشیش معمولاً به روش تدخینی استفاده می شود، آن را خرد و ریز کرده و در پیپ و یا سیگارهایی که با دست درست می کنند، می پیچند. خوردن حشیش روش نامعمولتری است . گاهی نیز حشیش را در غذا یا شیرینی و یا نوشابه می ریزند و می خورند.

 

کانابیس-حشیش-ماری جوانا-بنگ-علف-اعتیاد به حشیش-ترک حشیش-گراس-hashish-pot-drug-hash

 

فواید و مصرف پزشکی حشیش

حشیش از ۵۰۰۰ سال پیش برای مقاصد تفریحی و هم برای مقاصد طبی مورد استفاده بود. این ماده که منشاء آن را چین یا آشور دانسته اند، قرن ها برای بیماری هایی مانند روماتیسم، جراحات و بیماری هایی مربوط به مواد زاید بدن به کار می رفته است.

همچنین حشیش به عنوان مسکن و ماده رفع بی خوابی که ایجاد آرامش می کند و THC و دیگر مشتقات برای درمان برخی از بیماریها از جمله آسم و صرع می تواند مورد استفاده قرار گیرد، ولی در حال حاضر فقط در درمان حالت تهوع و استفراغ ناشی از شیمی تراپی در درمان سرطان، استفاده می شود.

مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که رشد طبیعی یک نوزاد به وسیله مصرف مرتب حشیش یا ماری جوانا به وسیله مادر، در دوران بارداری می تواند به طور جدی آسیب ببیند.در عین حال اختلاف نظرهای عمده ای حتی بین پژوهشگران در مورد میزان اثرات مضر آن و اثرات مفید آن در درمان بعضی از بیماری ها و نحوه مواجهه با مصرف آن در سطح جامعه بروز کرده است.
در عین حال اختلاف نظرهای عمده ای حتی بین پژوهشگران در مورد میزان اثرات مضر آن و اثرات مفید آن در درمان بعضی از بیماری ها و نحوه مواجهه با مصرف آن در سطح جامعه بروز کرده است.

 

عوارض مصرف حشیش

حشیش از نظر طبقه بندی فارماکولوژی، تضعیف کننده یا محرک سیستم اعصاب مرکزی است.

 

اثرات کوتاه مدت مصرف حشیش

باید دانست که اثرات حشیش با توجه به مقدار و نوع استفاده (کشیدن یا خوردن) متفاوت است. وضعیت جسمی و سلامت فرد از جمله وزن، اندازه، خلق و خوی فرد، درجه تحمل و … فرق می کند.

اثرات کشیدن حشیش در عرض چند دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود و ۲ تا ۴ ساعت باقی می ماند. در صورت خوردن هضم آن به طور بطی و کند صورت می گیرد. لذا اثر آن به تدریج و طولانی تر می گردد، معمولا فرد پس از مصرف حشیش احساس آرامش و راحتی می کند، قوه درک و احساس او افزایش می یابد، رنگها به نظرش شفاف تر و روشن تر می آیند، صداها به نظر از فاصله دورتر به گوش می رسد.

به هر حال در ادراکات حسی به خصوص بینایی و شنوایی تحریف به وجود می آید، اشتها افزایش می یابد، مخصوصا در مورد غذاهای شیرین.آزمایشات بر روی حیوانات نشان داده است که نوزاد حیوانات آزمایشگاهی که در دوران بارداری تحت مصرف این ماده قرار گرفته بودند، دارای برخی از ناهنجاریها و رفتار غیرعادی بودند.

 

عوارض مصرف طولانی حشیش

  • بیماری های تنفسی مزمن و سرطان ریه
  • نازایی در زن و عقیمی در مرد
  • از بین رفتن سلولهای مغزی (پوک شدن مغز)
  • تشنج
  • اختلال روانی شدید و پایدار
  • کم شدن علاقه و انگیزه برای زندگی، شغل و روابط اجتماعی و خانوادگی

 

آیا مصرف حشيش اعتياد نمي‌آورد؟

وابستگي به حشيش علاوه بر وابستگی جسمی، يك اعتياد روحي و رفتاري شديد است و اين يكي از مصيبت‌هاي بزرگ حشيش است كه اغلب معتادانش هم خيال مي‌كنند به آن معتاد نشده‌اند.

تصور عامه مردم اين است كه حشيش يا مواد هم‌خانواده آن چون مورفين ندارند پس اعتياد هم ندارند و اگر دارد اعتياد يا وابستگي آن روحي و رواني است در حاليكه اعتياد به اين مواد كاملاً جسمي است و THC مستقيماً روي سيستم ضد درد يا توليد كننده مواد شبه افيوني جسم اثر مي‌گذارد و باعث تخريب آن مي‌شود. اين سيستم، قوي‌ترين مواد مخدر طبيعي و شبه افيوني را توليد مي‌كند و بعضي از آنها نظير دينورفين، ۲۰۰ برابر مورفين خالص قدرت تخدير و تسكين‌دارند. تخريب اين سيستم و بروز اختلالات جسمي، باعث بروز عوارض رواني هم مي‌شود. طبق ديگاه كنگره ۶۰ هر نوع ماده‌اي كه مصرف آن انسان را از حال تعادل طبيعي خارج مي‌كند، روي اين سيستم‌ها اثر سوء و مخرب دارد.

با دیدن یک یا چند نشانه از علائم ذکر شده، می توان به مصرف حشیش در افراد شک کرد ولی اخلاقاْ‌ از زدن انگ و برچسب اعتیاد به افراد باید خودداری کرد.

 

کانابیس-حشیش-ماری جوانا-بنگ-علف-اعتیاد به حشیش-ترک حشیش-گراس-hashish-pot-drug-hash

 

ترک اعتیاد به حشیش

مصرف حشیش امكان بروز یا تشدید حالات جنون را زیاد می كند و چنانچه چنین حالتی بروز كرد حتماً باید بیمار را به بخش روانپزشكی ارجاع داد. باید مصرف كننده را مطمئن كرد كه علائم تحریك پذیری، كسالت و اختلال الگوی خواب پس از خروج دارو از بدن مرتفع خواهد شد. نیازی به تجویز دارو مگر به توصیه پزشك وجود ندارد. بدلیل آنكه حشیش در چربی حل می شود تا ۴ هفته پس از مصرف در ادرار قابل تشخیص است.

 

ترک ناگهانی حشیش

اگر شما به مصرف روزانه حشيش اعتياد پيدا كرده باشيد و به طور ناگهاني آن را كنار بگذاريد، برخي از اين علائم در شما بروز پيدا خواهد كرد: بي‌خوابي، تهوع، اختلالات خواب، تعريق، خواب‌هاي پريشان و… اما تمام اين علائم را اگر فقط بين ۲ تا ۴ روز تحمل كنيد، مي‌توانيد براي هميشه با حشيش خداحافظي كنيد.

 

آيا حشيش منجر به عقيمي مردان و زنان مي‌شود؟

بيش از ۴۰ سال است كه برخي محققان از رابطه بين مصرف حشيش و عقيمي صحبت مي‌كنند اما تا به امروز هيچ توجيه علمي براي اين فرضيه ارائه نشده است. البته آزمايشات نشان مي‌دهد كه ماده «تي‌اچ‌سي» موجود در حشيش مي‌تواند منجر به افت هورمون «ال‌اچ» شود و اين هورمون، همان عاملي است كه باعث تخمك‌گذاري در زنان مي‌شود و در ساخت اسپرم مردان نيز تاثير دارد.
حشيش حداقل در حدفاصل ۴ تا ۵ ساعت پس از مصرف، توانايي‌هاي جنسي فرد مصرف‌كننده را بشدت كاهش مي‌دهد.

شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید