معرفی کتاب کار عمیق اثر کال نیوپورت، نکاتی برای تمرکز

کتاب کار عمیق نوشته کال نیوپورت و ترجمه ناهید ملکی، درباره چگونگی انجام کارها به صورت عمیق، با تمرکز بالا و کیفیت بیشتر صحبت می‌کند و همچنین راه‌کارهای عملی خوبی در این زمینه ارائه می‌دهد.

معرفی کتاب کار عمیق

در بیشتر مواقع ما فکر می کنیم که برای انجام کار‌ها و مسئولیت‌های خود چه در محیط کار و چه در منزل وقت کافی نداریم و مجبوریم هم‌زمان چند کار را باهم انجام دهیم. نتیجه عملکرد به این شیوه در اکثر اوقات نارضایتی از نتیجه نهایی کارهاست و خستگی و استرس بیشتری در وجودمان باقی می‌ماند. کتاب کار عمیق با این شیوه انجام کار مخالف است و راهکارهای مفیدی برای انجام مسئولیت‌ها به طور کامل و رضایت بخش ارائه می‌دهد. در ادامه به بیان خلاصه و نقد و بررسی کتاب کار عمیق می‌پردازیم؛

 

 

 

معرفی کتاب کار عمیق
معرفی کتاب کار عمیق

 

معرفی اجمالی کتاب

کتاب کار عمیق (Deep Work) اثر کال نیوپورت، کتابی برای یادگیری مهارت تمرکز در این دنیای آشفته و دستیابی به نتایج بهتر است. نیوپورت کار عمیق را اینگونه تعریف می‌کند: «فعالیت‌های حرفه‌ای که در حالت تمرکز بدون حواس پرتی انجام می‌شود و توانایی‌های شناختی شما را به حد اعلا می‌رساند. این تلاش‌ها ارزش جدیدی ایجاد می‌کنند، مهارت‌های شما را بهبود می‌بخشند و تکرار آن سخت است.»

هنگامی که شما در حال انجام کارهای عمیق هستید، برای مثال، زمانی که کاملاً بر روی یک ایده یا کار که می‌تواند نوشتن یک کمک مالی یا مقاله، برنامه ریزی برای یک سخنرانی باشد، متمرکز شده‌اید و حواس پرتی ندارید، در واقع شما دارید به مرز توانایی‌های شناختی و فکری خود دسترسی پیدا می‌کنید. به این انجام کار عمیق می‌گویند که تکرار آن دشوار است. ما در حین انجام کار عمیق، تمرکز کاملی نیاز داریم و این تمرکز باعث می‌شود از همه توان و مهارتی که داریم بتوانیم استفاده کنیم. کار عمیق باعث به وجود آمدن ارزش‌های جدید می‌شود و مهارت ما را نیز افزایش می‌دهد.

اما کار کم عمق یعنی انجام کارهای سطحی با توجه پراکنده و توقف‌های مکرر، پریدن شاخه به شاخه از یک کار به کار دیگر، مانند جستجوی اینترنتی و بعد ایمیل زدن، نوشتن یکی نامه که در حین آن با سر زدن به رسانه‌های اجتماعی نیز سرگرم می‌شویم. نویسنده در کتاب کار عمیق استدلال می‌کند که با از بین رفتن توجه و تمرکز، ما احساس شلوغی می‌کنیم و این مشغله را با بهره وری اشتباه می‌گیریم. فرض ترسناکی که نیوپورت می‌کند این است که وقتی کارهای سطحی‌تری انجام می‌دهیم، به آن عادت می‌کنیم و فراموش می‌کنیم که چگونه کار عمیق انجام دهیم.

در حقیقت ما بیشتر کارهای خود را کم عمق و بدون تمرکز انجام می‌دهیم. چون تمرکز کردن واقعا کار دشواری است و انرژی زیادی از ما می‌گیرد. این رفتار و نحوه کار کردن را نیوپورت به شدت سرزنش می‌کند. او در این کتاب سعی دارد تا ریشه‌های این نوع رفتار را بیابد و برای برطرف کردن آن‌ها راه حل ارائه بدهد. یکی از نکاتی که در کتاب کار عمیق به صورت مکرر به آن اشاره شده است، سر زدن به شبکه‌ها اجتماعی است. در واقع نویسنده آسیب‌زا ترین عامل را به تمرکز، اعتیاد به شبکه‌ها مجازی می‌داند.

انجام کار عمیق برای آکادمیک‌ها و شرکت‌های حرفه‌ای بسیار مثمر ثمر و پر بهره است. به همین خاطر لازم است تا کار عمیق را تبدیل به یک عادت در زندگی‌مان بکنیم. کتاب عادت‌ های اتمی می‌تواند در این زمینه راه گشا باشد.

به گفته نویسنده ما باید برای کار عمیق تلاش بیشتری انجام دهیم و خستگی های بعد از آن را نیز جدی بگیریم. ذهن مانند یک عضله است که بعد از یک تمرین سخت نیاز به استراحت دارد تا تحلیل نرود. کتاب کار عمیق می‌گوید اگر تصمیم به انجام کاری دارید، سعی کنید فقط روی همان تمرکز کنید و زمان خود را صرف فکر کردن همزمان به چند چیز نکنید زیرا بهره وری شما به شدت کاهش می‌یابد.

کتاب کار عمیق به مهارت‌هایی اشاره می کند که برای موفقیت، رشد و پیشرفت در زندگی بسیار مهم است؛ 

  • مهارت و توانایی یادگیری سریع چیزهای سخت
  • مهارت تولید محصول یا ارائه خدمت درجه یک؛ هم در بعد سرعت و هم در بعد کیفیت

نویسنده بیان می‌کند که این دو مهارت فقط و فقط ثمره تمرکز بالا و تسلط زیاد است که با انجام کار عمیق در ما تقویت می‌شوند.

 

نظرات درباره کتاب کار عمیق
کال نیوپورت نویسنده کتاب کار عمیق

 

درباره کال نیوپورت نویسنده کتاب

کال نیوپورت (Cal Newport) نویسنده و استاد دانشگاه آمریکایی است که در ۲۳ ژوئن سال ۱۹۸۲ متولد شد. او دکترا علوم کامپیوتر را از دانشگاه ام.آی.تی است و اکنون در دانشگاه جرج‌تاون تدریس می‌کند. نیوپورت یکی از نویسنده‌هایی‌ست که در راه خودیاری و موفقیت، کتاب‌های زیادی نوشته است و با توجه به تحصیلاتش تلاش می‌کند تا در کتاب‌هایش مردم را در زمینه تکنولوژی آگاه کند. معروف‌ترین کتاب او در این زمینه کتاب «مینیمالیسم دیجیتال» است که راجع به استفاده از تکنولوژی صحبت می‌کند. همچنین نیوپورت وبلاگ عمومی‌ای به‌نام Study Hacks: Decoding Patterns of Success دارد و در آن مطلب می‌نویسد.

از دیگر آثار او در زمینه موفقیت و خودیاری می‌توان به:  چقدر خوب که نمی‌توانند تو را نادیده بگیرند، دنیایی بدون ایمیل، چگونه یک دانشجوی ممتاز باشیم، چگونه در کالج موفق شویم، چگونه سوپراستار دبیرستانی شویم و کتاب کار عمیق اشاره کرد.

 

بهترین ترجمه کتاب کار عمیق

کتاب کار عمیق پس از اولین انتشارش تبدیل به یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های سال ۲۰۱۷ سایت آمازون شد. این کتاب به ۲۵ زبان زنده دنیا ترجمه شد و در ایران و به زبان فارسی نیز روانه بازار گشت. کتاب کار عمیق چون در زمینه موفقیت و خودیاری است در ایران توسط چند مترجم و انتشارات مختلف منتشر شده است که از جمله آن‌ها می توان به:‌ ترجمه ناهید ملکی و انتشارات نشر نوین، ترجمه احسان قراخانی و انتشارات ملیکان، ترجمه محمدجواد شیری بازنچه و انتشارات شمشاد، ترجمه مرداد رئوف و انتشارات مات و ترجمه نیلوفر هاشم‌زاده و انتشارات اشراقی اشاره کرد. 

با وجود اینکه همه ترجمه‌ها از نظر تخصصی مورد تایید هستند اما در این میان ترجمه ناهید ملکی مورد توجه بیشتری قرار گرفته و بیش از ۲۰ مرتبه تجدید چاپ گردیده است.

 

جملاتی از کتاب کار عمیق
کتاب کار عمیق

 

سرفصل‌های اصلی کتاب

کتاب کار عمیق از دو بخش اصلی تشکیل شده است که بخش دارای فصل‌های مختلفی می‌باشد. در ادامه سرفصل‌های اصلی کتاب را مروری می‌کنیم،

  • بخش اول؛ ایده

فصل اول: کار عمیق ارزشمند است
فصل دوم: کار عمیق کمیاب است
فصل سوم: کار عمیق هدفمند است

  • بخش دوم؛ قوانین

قانون اول: عمیق کار کنید
قانون دوم: سررفتن حوصله‌تان را بپذیرید
قانون سوم: رسانه‌های اجتماعی را ترک کنید
قانون چهارم: کم‌عمقی را کاهش دهید

 

قسمت‌هایی از متن کتاب

کال نیوپورت در کتاب کار عمیق به نکات بسیار جالب توجهی اشاره کرده است که می‌توان به کمک آن‌ها زمان هایی را که به هدر می‌دهیم کاهش دهیم و بیشترین بهره را از طول روز خود ببریم. در ادامه جملاتی از کتاب کار عمیق را مرور می‌کنیم؛

  • مقیاسی داریم که بر اساس آن می‌توانیم مردم را به دو دسته تقسیم کنیم؛ گروهی که مدام در حال انجام دادن چندین کار مختلف هستند و کسانی که این‌طور نیستند. تفاوت این دو گروه قابل توجه است. کسانی که مدام در حال انجام چند کار هستند نمی‌توانند امور نامربوط را غربال کنند و قادر نیستند یک حافظه کارآمد داشته باشند. مدام هم درگیر حواس‌پرتی هستند. بیشترین بخش از ذهن‌شان درگیری چیزی غیرمرتبط با کاری است که می‌کنند. خیلی ذهن داغانی دارند.

  • برای ایجاد کردن عادات کاری عمیق، اصل بر این است که پا را از قصد و نیت خوب داشتن فراتر بگذاری و با افزودی یک سری عادات روزمره و رویه‌های خاص به زندگی کاری‌تان، مقدار استفاده از قدرت اراده را برای ایجاد تمرکز پایدار به حداقل برسانید. مثلاً اگر در وسط وب‌گردی عصرانه به ناگاه تصمیم بگیرید تمرکز خود را معطوف به انجام کاری کنید که قدرت ذهنی زیادی را می‌طلبد، حجم عظیمی از قدرت اراده خود را صرف تغییر دادن جهت تمرکزتان از زرق و برق اینترنت خواهید کرد.

  • چنین مواردی معمولاً با شکست مواجه می‌شود اما اگر عادات روزمره و رویه‌های خاصی مثل اختصاص زمان مشخص یا بودن در مکانی ساکت برای انجام کار عمیق ایجاد کرده باشید، میزان کمتری از ذخیره قدرت اراده شما صرف به وجود آمدن کار عمیق و ماندن در آن حالت می‌شود و نهایتاً تعداد تلاش‌های موفقیت‌آمیز شما برای عمیق شدن بیشتر خواهد شد.

  • مهارت یاد گرفتن سریع چیزهای سخت فقط برای کار کردن با ماشین‌های هوشمند نیست، بلکه این مهارت یک ویژگی کلیدی برای ابرستاره شدن در هر زمینه دیگری هم هست. این موضوع شامل مسائلی که ارتباط چندانی به فناوری ندارد هم می‌شود. به عنوان مثال برای اینکه یک مربی یوگا در سطح جهانی شوید باید مهارت‌های پیچیده جسمی را یاد بگیرید و به آن مسلط شوید.

 

کلام آخر

یکی از ایراداتی که به کتاب کار عمیق وارد است این است که، این کتاب تقریبا ضد زن است. نیوپورت بیان می‌کند که زن‌ها کمتر قادرند کار عمیق انجام دهند و در بعضی از قسمت‌های آن حتی طوری بیان شده که انگار زن‌ها مانع کار عمیق مردها هستند!

همچنین غفلت نویسنده از این موضوع که زندگی روزمره شامل همه انواع فعالیت‌ها می‌شود و انسان‌ها ناچارند گاهی برای بعضی کارها کمتر تمرکز کنند چرا که به جز فضای مجازی، عوامل حواس پرتی زیاد دیگری در اطرافمان وجود دارد. اگر شما نیز احساس می‌کنید نیاز دارید تا قدرت تمرکز در وجودتان تقویت شود، مقاله افزایش تمرکز؛ ۷ راهکار برای تقویت نیروی ذهنی گزینه مناسبی برا مطالعه است.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید