نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧
حکم رقصیدن در ماه رمضان از نظر مراجع تقلید چیست؟ آیا حکم رقص در ماه رمضان با احکام مربوط به رقص در زمان های دیگر متفاوت است؟ در این مطلب نظر چند تن از مراجع تقلید را درباره این موضوع بررسی میکنیم.
حکم رقصیدن در ماه رمضان چیست؟
به طور کلی باید گفت حکم رقص در ماه رمضان با حکم رقصیدن در ماه های دیگر متفاوت نیست و احکام آن فرقی ندارد. در واقع ماه رمضان ماهی نیست که امری همچون رقصیدن یا موسیقی گوش دادن در آن تغییر کند و احکام ویژهی این ماه تعیین شده باشد. حالا باید دید حکم رقصیدن در اسلام از نظر مراجع تقلید چیست؟
⇐ حکم رقصیدن در ماه رمضان ⇒
حکم رقصیدن از نظر مراجع
آنچه در فقه اسلامی، در میان عموم مراجع تقلید حکم مشترکی دارد این است که رقصیدن زن در حضور مرد نامحرم، مطلقا حرام است. همچنین رقص زن برای شوهر خود هیچ اشکالی ندارد. (در صورتی که شخص سومی نباشد و رقص با اعمال حرام همراه نباشد.)
اما موارد دیگر همچون رقصیدن زنان در مجالس زنانه، رقص مردان در مجالس عروسی، یا رقصیدن بانوان در مجالسی که همه حاضران محرم هستند، احکام متفاوتی دارد.
میتوان گفت نظرات مراجع تقلید در این باره به ۳ دسته کلی تقسیم میشود:
۱. دسته اول: مطلقا حرام
آیت الله صافی گلپایگانی معتقدند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در عروسیها مطلقا حرام است.
۲. دسته دوم: احتیاط واجب حرام
آیات عظام بهجت، مکارم شیرازی، فاضل لنکرانی، نوری همدانی، وحید خراسانی و آیت الله سیستانی معتقدند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در عروسیها بنابر احتیاط واجب، حرام است.
*نکته: احتیاط واجب به احتیاط بدون فتوا گفته میشود؛ یعنی مجتهد به هر دلیلی هیچ فتوای قطعی درباره موضوع مورد نظر صادر نکرده است. در موارد احتیاط واجب، مقلد میتواند به همان «احتیاط» مرجع تقلیدش عمل کند یا این که به فتوای مجتهد دیگری که پس از او اعلم شناخته شده است رجوع کند.
۳. دسته سوم: در شرایطی اشکال ندارد
آیات عظام خمینی، خامنهای و تبریزی معتقدند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در عروسیها و مجالس مردانه، اگر موجب تحریک شهوت نشود، مفسدهای به دنبال نداشته باشد و با فعلی حرام (نظیر موسیقی حرام) همراه نباشد، اشکالی ندارد.
حکم رقص در قرآن چیست؟
حکم رقص در قرآن به صورت صریح و جزئی نیامده است. زیرا در آیات قرآن تنها احکام کلی و اساسی بیان شده و تفصیل و بیان بسیاری از حکام در قرآن، به پیامبر (ص) واگذار شده است و بعد از پیامبر، ائمه (ع) آنها را بیان می کنند، بنابراین نباید انتظار داشت تمام احکام جزئی در قرآن مطرح شده باشد. بعید نیست از آیاتی که دستور ترک کارهای لغو و بیهوده میدهد که رقص هم یکی از مصادیق آن است بتوان برای حرمت رقص استفاده کرد.
⇐ حکم رقصیدن در ماه رمضان ⇒
حکم آهنگ گوش کردن در ماه رمضان چیست؟
حکم موسیقی گوش کردن نیز همچون رقصیدن در ماه رمضان و بقیه ماه ها فرقی ندارد. در ادامه فتوای آیت الله مکارم شیرازی را درباره آهنگ گوش کردن میخوانید:
موسیقی بر دو قسم است:
۱. موسیقی که به نظر عرف مردم، مطرب و متناسب با مجالس لهو و لعب و عیاشی و عیش و نوش باشد. این قسم موسیقی حرام است. فرقی نمی کند که موسیقی کلاسیک باشد یا سنتی.
۲. موسیقی غیر مطرب و معمولی كه انسان را به هیجان شهوی وادار نمیكند. این قسم موسیقی حرام نیست. نیز اگر موسیقی مشکوک باشد که آیا از قسم حرام است یا از قسم حلال؛ گوش دادن به موسیقی مشکوک هم اشکال ندارد، گرچه خوب است که انسان احتیاط کند.
⇐ حکم رقصیدن در ماه رمضان ⇒
باید بدانید حکم آموزش و یادگیری رقص نیز احکامی مشابه با احکام رقص در اسلام دارد و متفاوت نیست. شما میتوانید حکم دیدن فیلم رقص از نظر مراجع تقلید را نیز در ستاره بخوانید.