داروی ویگاباترین چیست و در چه مواردی تجویز می‌شود؟

داروی ویگاباترین (Vigabatrin) از داروهای ضد تشنج است که برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۰ سال، تجویز می‌شود. این دارو عوارض بسیاری دارد و تنها در صورت ضرورت، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

داروی ویگاباترین

ستاره | سرویس سلامت – تشنج حاصل اختلالاتی است که در مغز رخ می‌دهد. در واقع زمانی که ساز و کار فعالیت الکتریکی مغز دچار نوساناتی شود، حمله تشنج رخ داده و فرد به صورت موقتی بیهوش می‎شود. این حالت بیهوشی موقت می‌تواند تا چند دقیقه به طول انجامد. سایر اختلالاتی که می‌توانند باعث بروز تشنج شوند شامل نارسایی کلیه، مننژیت (التهاب پرده‌های مغز)، انتشار مسمومیت در خون (توکسمی)، بارداری، صدمات سر، ترک ناگهانی برخی از داروها مثل دیازپام و … هستند.

معمولا پزشک برای افراد با سابقه تشنج یا صرع، داروهای ضد تشنج را تجویز می‌کند. این داروها تعداد دفعات بروز این اتفاق ناخوشایند را کاهش داده و از این طریق به درمان این بیماری، کمک می‌کنند. یکی از داروهایی که در این زمینه تجویز می‌شود؛ داروی ویگاباترین است که در ادامه قصد داریم بیشتر با آن آشنا شویم.

تشنج کودکان

 

معرفی داروی ویگاباترین

داروی ویگاباترین (Vigabatrin) از داروهای ضد صرع یا ضد تشنج است که برای درمان تشنج جزئی در بزرگسالان و کودکانی که حداقل ۱۰ سال سن دارند، استفاده می‌شود. پودر ویگاباترین به صورت محلول خوراکی برای درمان اسپاسم در نوزادان و کودکان با سنین یک ماه تا دو سال، استفاده می‌شود. از آنجایی‌که این دارو می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند؛ باید فقط توسط افرادی که قادر به کنترل تشنج‌های خود با سایر داروی دیگر نیستند، استفاده شود.

داروی ویگاباترین به صورت قرص‌های ۵۰۰ میلی‌گرمی و پودر، در دسترس است.

 

تشنج

 

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

 نام‌های تجاری
Sabril , Vigadrone
 موارد مصرف درمان تشنج
عوارض اختلال در بینایی مثل تاری دید، خواب آلودگی، سرگیجه، احساس خستگی، اختلال در راه رفتن یا عدم تعادل، لرزش بدن، رفتار پرخاشگرانه، سردرگمی، مشکلات تفکر یا حافظه، افزایش وزن، درد مفاصل، علائم سرماخوردگی مانند بینی پرزدار، عطسه، گلو درد، عفونت گوش، سرفه، مشکلات تنفسی
 تداخل دارویی کاربامازپین، کلونازپام، فنی توئین، والپرات سدیم

 

مقدار و نحوه مصرف

مقدار مصرف دقیق این دارو حتما باید توسط پزشک، تعیین شود. به طور معمول میزان مصرف آن به شرح زیر است:
  • بیماران ۱۷ ساله و بزرگتر: ابتدا ۵۰۰ میلی‌گرم خوراکی دو بار در روز و در ادامه بسته به پاسخ بیمار هر هفته ۵۰۰ میلی‌گرم، افزایش می‌یابد تا به اثربخشی کافی برسد. دوز نگهدارنده ویگاباترین ۱۵۰۰ میلی‌گرم خوراکی دو بار در روز است. حداکثر دوز روزانه ۳۰۰۰ میلی‌گرم خوراکی در دو دوز تقسیم شده است.
  • اسپاسم کودکان یک ماهه تا دو ساله: ابتدا ۲۵ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دو بار در روز و در ادامه هر سه روز ۲۵ تا ۵۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن افزایش می‌یابد تا به حداکثر دوز ۱۵۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز به صورت دو بار در روز، برسد.
  • صرع پارشیال پیچیده در کودکان ۱۰ تا ۱۶ ساله با وزن ۲۵ تا ۶۰ کیلوگرم: ابتدا ۲۵۰ میلی‌گرم خوراکی دو بار در روز و در ادامه بسته به پاسخ بیمار به داروی ویگاباترین هر هفته ۵۰۰ میلی‌گرم، افزایش می‌یابد. دوز نگهدارنده ۱۰۰۰ میلی‌گرم دو بار در روز است.
  • صرع پارشیال پیچیده در کودکان ۱۰ تا ۱۶ ساله با وزن بالای ۶۰ کیلوگرم: مشابه دوز بزرگسالان است.
توجه داشته باشید که پودر ویگاباترین فقط باید با آب مخلوط شده و با یک وعده غذایی به کودک، داده شود.

 

داروی ویگاباترین

 

نکاتی که در رابطه با مصرف داروی ویگاباترین باید بدانید

  • داشتن تشنج در دوران بارداری می‌تواند به مادر و نوزاد آسیب برساند. در صورت بارداری فوراً به پزشک خود بگویید. همچنین بدون توصیه پزشک، مصرف داروهای ضد تشنج را در دوران بارداری، شروع یا متوقف نکنید.
  • مصرف این دارو در دوران شیردهی، توصیه نمی‌شود.
  • این دارو را بدون توصیه پزشک، به کودک ندهید.
  • قبل از مصرف این دارو، فهرست کلیه داروهای مصرف خود را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها با داروی ویگاباترین، تداخل داشته باشند.
  • در صورت داشتن هر گونه سابقه حساسیت دارویی یا غذایی، قبل از مصرف این دارو با پزشک، مشورت کنید.
  • در صورتی که مصرف مکمل را فراموش کردید؛ به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما اگر به زمان مصرف نوبت بعدی دارو نزدیک هستید، به روال عادی بازگشته و مصرف دارو را دوبرابر نکنید.
  • از آنجایی‌که مصرف ویگاباترین می‌تواند باعث اختلال در بینایی شود؛ حتی پس از قطع مصرف این دارو، در صورت وجود هرگونه تغییر در بینایی خود با پزشک، مشورت کنید. علاوه بر این، معاینات مکرر چشم قبل، حین و مدت کوتاهی پس از مصرف این دارو، لازم است انجام شود. همچنین اگر مصرف ویگاباترین را متوقف کردید؛ باید حدود ۳ تا ۶ ماه بعد از مصرف آخرین دوز، معاینه چشم خود را انجام دهید.
  • مصرف این دارو ممکن است میل به خودکشی را در برخی افراد (مخصوصا افراد با سابقه بیماری‌های روانی یا افسردگی)، تشدید کند. بنابراین خانواده یا سایر مراقبین شما نیز باید نسبت به تغییر در روحیه یا علائم شما، هوشیار باشند.
  • به پزشکانی که کودک شما را معالجه می‌کنند بگویید که کودک ویگاباترین مصرف می‌کند.
  • چنانچه به ترکیبات این دارو حساسیت دارید، از آن استفاده نکنید.
  • در صورتی‌که به مشکلاتی مثل مشکلات بینایی، بیماری کلیوی، کم خونی (گلبول‌های قرمز خون پایین)، افسردگی، اختلال خلقی یا بیماری‌های روانی مبتلا هستید یا سابقه ابتلا به هر کدام را دارید، پزشک را در جریان قرار دهید.

 

  • داروی ویگاباترین را دقیقاً مطابق دستورالعمل پزشک، استفاده کنید.
  • این دارو را می‌توانید به همراه غذا یا بدون آن، مصرف کنید.
  • اگر فکر می‌کنید دید کودک شما در حال تغییر است، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر تشنج شما بعد از ۳ ماه از درمان با این دارو بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
  • حتی در صورت احساس بهبودی، داروی ویگاباترین را به یکباره قطع نکنید. چرا که قطع ناگهانی آن ممکن است باعث افزایش تشنج شود. قطع این دارو باید به صورت تدریجی، صورت گیرد.
  • اگر کودک شما با مصرف این دارو دچار اسهال و استفراغ شده است؛ در اسرع وقت به پزشک، مراجعه کنید.
  • داروی ویگاباترین ممکن است ایجاد خواب‌آلودگی کند. بنابراین از رانندگی یا انجام فعالیت‌های خطرناک، خودداری کنید.
  • در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک (کهیر، تنفس دشوار، تورم در صورت یا گلو) یا واکنش شدید پوستی، سریعا به پزشک مراجعه و موارد را به اطلاع وی، برسانید.
  • طی درمان با این دارو، هرگونه علائم جدید یا وخیم‌تر را به پزشک خود، گزارش دهید.
  • در صورت وجودعلائمی مثل افزایش یا بدتر شدن تشنج، هر تغییری در بینایی (حتی خفیف)، حرکات غیرمعمول یا غیرارادی چشم، خواب‌آلودگی شدید، سرماخوردگی یا مشکلات دیگر (در کودکی که ویگاباترین مصرف می‌کند)، بی‌حسی، سوزن سوزن شدن یا درد در دست یا پاها، افزایش وزن با یا بدون تورم، علائم عفونت گوش، تب، درد گوش یا مشکل در شنوایی، سرماخوردگی در کودک، کم خونی، پوست کم‌رنگ، خستگی غیرمعمول، احساس سبکی یا تنگی نفس و یا سرد بودن بیش از حد دست و پا، با پزشک مشورت کنید. شاید نیاز به تغییر دارو داشته باشید.
  • این دارو در بعضی از بیماران باعث افزایش وزن شده است.
  • ویگاباترین ممکن است روی برخی از تست‌های آزمایشگاهی تاثیر منفی بگذارد.
  • در صورت نوشیدن الکل یا داروهایی که سرعت عمل بیمار را کند می‌کند، با پزشک مشورت شود.
  • در افرادی که سن بالای ۶۵ سال دارند ممکن است عوارض جانبی افزایش یابد.
  • دوزهای مصرفی این دارو بایستی تقسیم شده و به صورت دو بار در روز و یا به صورت تک دوز روزانه، تجویز شود.

 

داروی ضد تشنج

 

جمع بندی

اگر شما و یا اطرافیان شما به صرع یا تشنج مبتلا هستند بد نیست در ارتباط با اقدامات اولیه در خصوص مواجه شدن با این عارضه، آگاهی لازم را داشته باشید. افرادی که تشنج می‌کنند معمولا دراز کشیده و کنترل حرکات بدن را از دست داده و بدنشان دچار لرزش و ارتعاشاتی می‌شود که غیرارادی است. در صورت بروز این حالت باید در اولین اقدام با قرار دادن جسمی نرم بین دندان‌ها، از قفل شدن دهان فردی که دچار تشنج شده است جلوگیری کرده و او را به اورژانس، منتقل کنیم. به طور کلی اگر فرد به طور منظم داروهای ضد تشنج را مصرف کند؛ احتمال بروز این حالت برای او بسیار کاهش می‌یابد.

متاسفانه صرع یا تشنج درمان قطعی نداشته و تنها می‌توان با مصرف دارو، آن را کنترل کرد، اما گاهی همانطور که این بیماری به یکباره ظاهر می‌شود، به یکباره نیز برطرف می‌گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه توصیه می‌کنیم مطلب درمان بیماری صرع به چه روش هایی امکان پذیر است؟ را از دست ندهید. شما چه تجربه‌ای از مصرف این دارو و یا سایر داروهای ضد تشنج دارید؟ در صورتی‌که تجربه استفاده از این دارو را داشته‌اید، نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان ستاره به اشتراک بگذارید.

برگرفته از : drugs.com

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید