اصول نگهداری فرش ماشینی و دستبافت که باید بدانید

رعایت کردن اصول نگهداری فرش دستبافت و ماشینی باعث افزایش طول عمر فرش شده و فرش سالها بدون آسیب می ماند. در این مطلب 10 نکته طلایی برای مراقبت از فرش آورده شده است.

اصول نگهداری فرش ماشینی و دستبافت که باید بدانید

ستاره | سرویس خانه داری – برای نگهداری از فرش نکات بسیاری وجود دارد و متخصصان این صنعت پیشنهادهای بسیاری برای شما دارند. در این مطلب اصول نگهداری فرش ماشینی و دست بافت را برایتان خواهیم گفت تا با رعایت کردن یکسری نکات ریز، عمر فرشتان بیشتر شده و روز به روز بر ارزش آن افزوده شود.

 

اصول نگهداری فرش دستبافت و ماشینی

هنر مراقبت از فرش های دستبافت و ماشینی، نزد کسانی است که از تار و پود و جزئیات یک فرش مطلع باشند. هر فرشی دنیایی از هنر است که عدم اطلاع از چگونگی مراقبت از این فرش می تواند زیبایی فرش شما را خدشه دار کند. به نکات زیر توجه داشته باشید:

۱. حواستان به نور باشد!

سعی کنید حتی الامکان فرش را به دور از نور خورشید پهن کنید چون نور خورشید اگر به صورت مستمر به فرش بتابد باعث۱- رنگ پریدگی فرش و ۲- آسیب به بافت فرش می شود.

راهکار: قسمتی از خانه که از آنجا نور به روی فرش می تابد را می توانید با پرده سفید نازک بپوشانید تا از شدت نور کاسته شود.

 

اصول نگهداری فرش ماشینی و دستبافت
اصول نگهداری فرش ماشینی و دستبافت

 

۲. مراقب رطوبت باشید

بسیاری از فرش هایی که به کارگاه رفوگری برده می شوند، پوسیده هستند و عامل این پوسیدگی در اکثر موقع رطوبت است که به صورت تدریجی باعث پوسیدگی فرش شده است. 

برای جلوگیری از رطوبت فرش چند راهکار را پیشنهاد می کنیم:

  1. از گزاشتن گلدان به طور مستقیم بر روی فرشتان خوداری کنید ( حتی با وجود زیرگلدانی) و گلدان هایتان را بر روی یک سطح نیم متری از فرش قرار دهید .
  2. ممکن است بر اثر بی احتیاطی لیوان یا ظرف آب بر روی فرشتان بریزد که اگر این آب را سریعا از روی فرش جمع و خشک نکنید  آب به عمق فرش نفوذ کرده و باعث ایجاد بوی نامطبوع و به مرور باعث پوسیدگی فرش می شود.
  3.  در نقاطی که آب و هوای آن گرم و مرطوب می باشد بهتر است از فرشهای تمام پشم استفاده شود؛ چرا که این فرشها رطوبت کمی جذب می کنند.

۳. به خواب فرش جارو بزنید

معمولاً برای راحتی کار، جارو برقی را به صورت رفت و برگشتی روی سطح فرش حرکت می‌دهیم. در حالی که این کار، بسیار نادرست است. باید با هر بار حرکت رفت جارو، تماس آن را با سطح فرش قطع کنید و مجدد جارو را در جهت خواب فرش حرکت دهیم. در تعداد دفعات جارو زدن نباید افراط یا تفریط داشته باشید. معمولاً هفته‌ای یک بار کفایت می‌کند.

با توجه به میزان رفت و آمد، حداقل ۲ هفته یکبار فرش را جارو برقی بکشید. انباشته شدن ذرات گرد و غبار در میان الیاف فرش باعث تسریع روند پوسیدگی فرش می گردد. حداقل سالی یکبار پشت فرش را بمدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه جارو برقی بکشید و مجددا روی فرش را جارو کنید.

 

اصول نگهداری فرش ماشینی
اصول نگهداری فرش ماشینی

 

۴. اجسام نوک تیز روی فرش نگذارید

اجسام سنگین با پایه‌های کوچک را روی فرش قرار ندهید. مثلا کمدهای با پایه‌های کوچک که موجب فشار بیش از حد به یک نقطه از فرش شده و در آن کوبیدگی و حتی پارگی ایجاد کنند.

در صورتی که به اجبار باید این کار انجام شود، بهتر است با قرار دادن زیر مبلی (چوبی یا پلاستیکی) زیر پایه مبل نیروی وارده را پخش کرد تا آسیب کمتری ایجاد کند و حداقل ماهی یکبار، محل پایه مبل را تغییر داد. همچنین اشیاء سنگینی که روی فرش قرار دارند مانند پایه مبلمان و میز، هر م۲ ماه، چند سانت جابجا شوند تا از فشار به یک قسمت جلوگیری شود.

در چاله های ایجاد شده در فرش می توانید یك قطعه یخ بگذارید وصبر كنید تا مدت یك ساعت به همین حال بماند تا پرزهای خوابیده فرش دوباره به حالت طبیعی باز گردد.

۵. لکه‌ها را با اصولی پاک کنید!

بدون شک اگر مایعات روی فرش بریزد، باید سریع خشک شده تا از پوسیدگی آن جلوگیری شود. وقتی لکه‌ای روی فرش ایجاد می‌شود که به سادگی از بین نمی‌رود، هرگز با چاقو به جان فرش نیفتید و با حذف بافت آن، در صدد از بین بردن لکه نباشید. حذف هر نوع لکه بر اساس مواد آن، اصولی دارد که می‌توانید بعد از تحقیق، روش رفع آن را پیدا کنید یا فرش را برای لکه‌زدایی به قالیشویی‌های معتبر بسپارید. در این باره مقالات زیر را بخوانید:

 

اصول نگهداری فرش دستبافت
اصول نگهداری فرش دستبافت

 

۶. جهت فرش را تغییر دهید

راه رفتن مداوم بر روی قسمت خاصی از فرش باعث ساییدگی فرش در آن محل خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق می‌بایست حداقل هر شش ماه یکبار، فرش را سر و ته کرد تا پرزهای فرش امکان یابند به حالت اولیه برگردند و مقاومت بیشتری داشته باشند.

۷. ریشه ها را تمیز نگه دارید

ریشه‌های فرش در صورتی که تردد زیادی روی آن‌ها صورت گیرد ممکن است آسیب ببینند. بهتر است در این صورت ریشه‌ها با پارچه پنبه‌ای لفافه دوزی شود.

محافظت از ریشه فرش به روش های اصولی را در این مطلب بخوانید.

۸. از کف پوش مناسب استفاده کنید

زمانی که حرف از مراقبت فرش ماشینی میشود اکثر افراد فکر میکنند تنها محافظت از رویه فرش مهم است در صورتی که پشت فرش هم از اهمیت زیادی برخوردار است . استفاده از یک کف پوش مناسب  مانند : پارکت ، سرامیک یا موکت میتواند به طرز عجیبی از پشت فرش ماشینی شما از ناهمواری ها حفاظت کند.

بدترین سطح برای فرش، سطح گچی، خاکی، آهکی و ناهموار است. این سطوح قلیایی بوده و فرش را می خورند.

 

اصول نگهداری فرش دستبافت ایرانی
اصول نگهداری فرش دستبافت و ماشینی

 

۹. شستشوی مرتب

معمولا اکثر افراد ازاین نکته بیخبرند که عدم تمیزی فرش خود یک عامل مهم در کاهش کیفیت  فرش است به این صورت که خود آلودگی فرش و انتقال آن به تارو پود آن  تاثیر بسزایی در کاهش مقاومت و کاهش عمر فرش دارد.

بهتر است سالی یک بار فرشتان را به  یک قالیشویی مطمئن بسپارید. و هر دوماه یک بارهم خودتان زحمت تمیزی فرشتان را بکشید مثلا میتوانید فرشتان را به وسیله یک شامپو فرش مناسب کف شویی کنید یا به وسیله یک بخارشوی آن را ضد عفونی کنید.(در استفاده از بخارشوی زیاده روی نکنید).

۱۰. تعمیر به موقع فرش

در حالت پارگی ، سوختگی و پوسیدگی چون الیاف فرش دچار سستی و از هم پاشیدگی نسبی میشوند در صورتی که اقدام سریع به تعمیر فرش نکنید ممکن است بر اثر پا خوردگی زیاد این از هم پاشیدگی بیشتر شود و به طور کل الیاف قسمت معیوب فرش بریزد و  این آسیب دیدگی بیشتر شود و شما مجبور شوید هزینه بیشتری برای رفوی فرشتان بپردازید و همچنین فرش شما زمان بیشتری برای رفو نیاز داشته باشد. 

 

اصول نگهداری فرش ایرانی
اصول نگهداری فرش برای افزایش عمر فرش

 

نگهداری از فرش بدون استفاده

 چنانچه قصد ندارید فرش را کف اتاق پهن نمایید، بهترین روش جهت نگهداری فرش بمدت طولانی لوله کردن فرش و قرار دادن فرش لوله شده بصورت افقی، بدون قرار دادن هرگونه جسم سنگین بروی آن و در محیط خشک و دارای جریان هوا است. هر سه ماه یکبار فرش لوله شده را به مدت ۲۴ ساعت در کف اتاق پهن کرده و مجددا بصورت لوله شده نگهداری کنید.

در ضمن به یاد داشته باشید که هیچ گاه از روش دیگری به جز رول کردن یا همان لوله کردن فرش برای حمل آن استفاده نکنید. به عنوان مثال زمانی که شما فرش دستباف خود را تا می کنید، به قسمت های خاصی از فرش شما، فشار وارد می‌شود که همین باعث خراب شدن و پارگی آن خواهد شد. 

 

برای جلوگیری از بید زدن فرش چه باید کرد؟

جلوگیری از بید زدن یکی از نکات مهم در نگهداری از فرش است. بیدها به جان بافت پشمی فرش می‌افتند و بعد از مدتی قسمتی از الیاف فرش مخدوش یا ناپدید می‌شود. معمولاً وقتی تصمیم به جمع کردن و کنار گذاشتن فرش می‌‌گیرید، سروکله بیدها نیز پیدا می‌شود. در این حالت باید پیش از بسته‌بندی فرش و در انبار گذاشتن آن، از نفتالین استفاده و سپس فرش را لول کنید. در نهایت تمام فرش لول‌شده را با پلاستیک بپوشانید تا گاز نفتالین در بافت فرش باقی بماند.

همچنین تجمع خاک و گرد و غبار فرصت خوبی برای رشد بیدها محسوب می‌شود. بنابراین عمل ساده جارو زدن، این فرصت را از بین می‌برد.  

روش‌هایی برای جلوگیری از بیدزدگی فرش و ترمیم آن در ستاره موجود است که باید آنها را بخوانید.

 

اصول نگهداری فرش دستبافت روشن
اصول نگهداری فرش دستبافت و ماشینی در انبار

 

سخن آخر

امیدواریم از با رعایت اصول نگهداری فرش که در این مطلب مرور شد، بتوانید فرش های خود را تا سالها تمیز و نو نگهداری کنید. لطفا اگر در این مورد تجربه یا سوالی دارید، در پایین همین مطلب آن را با ما یا سایر دوستانتان در ستاره، در میان بگذارید.

در آخر پیشنهاد می کنیم مطالب آشنایی با روش صحیح شستن فرش و موکت در منزل و علت زرد شدن فرش بعد از شستن + ۴ راه ساده برای برطرف کردن آن را نیز در ستاره بخوانید.

اصول جمع کردن موی حیوانات خانگی از روی فرش را نیز در ستاره بیاموزید

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید