آشنایی با آلات موسیقی غربی

ساز‌هایی که اکنون در آموزشگاه‌های موسیقی آموزش داده می‌شوند به دو دسته‌ی آلات موسیقی غربی و ساز‌های ایرانی تقسیم می‌شوند. آشنایی با هر کدام از این ساز‌ها برای هر کس که کم‌ترین فعالیتی در زمینه موسیقی انجام می‌دهد امری ضروری است. در این مقاله به معرفی ساز‌های غربی می‌پردازیم.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ساکسیفون
ستاره | سرویس فرهنگ و هنر – برای آموزش موسیقی ساز‌های متنوعی از جمله ساز‌های ایرانی و غربی وجود دارد که آموزش را می‌توان با هر کدام از آن‌ها آغاز کرد و هیچ سازی پیش نیاز ساز دیگری نیست. آشنایی با همه‌ی ساز‌ها کمک قابل توجهی به انتخاب ساز مورد علاقه می‌کند. همچنین هر نوازنده یا هر کسی که در زمینه‌ی موسیقی فعالیت می‌کند یا اگر کسی بخواهد سازی را شروع به یادگیری و نواختن کند باید حداقل با صدای آن ساز و شکل ظاهری‌اش آشنا باشد.
در این مقاله به معرفی ساز‌ها و آلات موسیقی غربی می‌پردازیم و هدف شناخت شکل ظاهری ساز و آشنایی با صدای ساز است.

معرفی آلات موسیقی غربی (سازهای مرسوم غربی)

هارپ یا چنگ

یک ساز زهی است. یعنی صدای تولید شده از آن در اثر ارتعاش سیم یا همان زه است. چنگ در اصل یکی از ساز‌های مشهور ایران باستان است و در ادبیات فارسی هم زیاد از آن یاد شده است ولی امروزه یکی از سازهای اصلی ارکسترهای غربی به حساب می‌آید. قطعه چنگ نوازی the island از Alizbar را باهم گوش می‌کنیم.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - چنگ یا هارپ

پیانو Piano

یکی از متداول‌ترین مشهور‌ترین و فراگیر‌ترین وسیله در میان تمام ساز‌های موسیقی است که دامنه‌ی صوتی وسیعی دارد به گونه‌ای که ساز پیانو را مادر ساز‌ها می‌نامند. به همین دلیل در کل دنیا طرفداران زیادی دارد. این ساز هم در زمینه موسیقی کلاسیک غربی و هم موسیقی ایرانی کاربرد دارد. تکنوازی پیانو ایرانی از استاد انوشیروان روحانی را باهم می‌شنویم:

آشنایی با آلات موسیقی غربی - پیانو

ترومپت

ترومپت نیز یکی از آلات موسیقی غربی و از ساز‌های بادی برنجی با صدایی قابل توجه است. ولی صدای آن نسبت به دیگر ساز‌های هم خانواده‌اش نرم‌تر و پر احساس‌تر است. انواع ترومپت عبارتند از ترومپت، ترومپت کلیددار، ترومپت کشویی
 
آشنایی با آلات موسیقی غربی - ترومپت

ویولن

ویولن یک ساز زهی آرشه‌ای است؛ یعنی صدا از طریق ارتعاش سیم‌ها (با کمک آرشه) تولید می‌شود و از مشهور‌ترین و شناخته‌شده‌ترین ساز‌های موسیقی غرب است. این ساز اصالتا به کشور ایتالیا برمی‌گردد. از این ساز در موسیقی ایرانی هم استفاده می‌شود. تکنوازی ویولن ایرانی از زنده یاد استاد علی تجویدی (نوازنده و آهنگساز چیره دست ویولن ایرانی) را باهم می‌شنویم:

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ویولن

گیتار

گیتار سازی است زهی زخمه‌ای که با ارتعاش سیم‌ها صدای آن تولید می‌شود. با مضراب (یا پیک) یا انگشت زده می‌شود. علاوه بر قدمت تاریخی‌اش، پیشرفت زیادی در زمینه‌ی تکنیک‌های موسیقی مدرن امروزی در نواختن گیتار به وجود آمده است. گیتار‌ها از نظر ساختمان به دو نوع کلی گیتار آکوستیک و گیتار الکتریک تقسیم می‌شوند. همچنین از نظر رنگ صدایی و سبک مورد استفاده انواع مختلفی دارد. انتخاب نوع گیتار به سبک نوازندگی بستگی دارد. قطعه تکنوازی گیتار را باهم می‌شنویم:

آشنایی با آلات موسیقی غربی - گیتار

آکاردئون

نام قدیمی‌تر آکاردئون اسم یونانی هارمونیکا است. نوازنده آن را بین دو دستش می‌گیرد و با جمع و باز شدنش توسط نوازنده صدا تولید می‌شود و در یک سمت کیبورد کوچکی تعبیه شده است. این ساز علاوه بر ایران در موسیقی محلی اروپا، آمریکای شمالی، روسیه و آمریکای جنوبی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. قطعه‌ای ترکیبی از آکاردئون و دیگر سازها را می‌شنویم:

آشنایی با آلات موسیقی غربی - آکاردئون

باسون 

یکی از آلات موسیقی غربی باسون است. باسون یک ساز بادی بم است که ساختمانی شبیه به کلارینت دارد. نام دیگر باسون “فاگوت” است.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - باسون یا فاگوت

کیبورد

کیبورد در دسته‌ی ساز‌های کلاویه‌ای قرار دارد که نت‌های آن بر روی صفحه‌کلید اجرا می‌شود. سازی الکترونیکی ودر ظاهر شبیه به پیانو است. کیبورد معمولی دو اکتاو کمتر از پیانو دارد. با این ساز می‌توان صدای دیگر ساز‌ها را شبیه سازی کرد.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - کیبورد

شیپور

شیپور یا بوق، در دسته ساز‌های بادی برنجی قرار می‌گیرد. تغییر در نت‌ها و صدا‌ها به کمک تغییر دادن حالت لب‌ها و دهان نوازنده ایجاد می‌شود. کاربرد این ساز در موسیقی نظامی و یا عزاداری‌ها (در ایران) بیشتر است.
 
آشنایی با آلات موسیقی غربی - شیپور

کلارینت

یک ساز بادی است. کلارینت دارای وسعت صوتی وسیعی بوده و در اندازه‌های متفاوتی وجود دارد که تفاوتشان در وسعت صدا‌ها و بم و زیر بودنشان است. از کلارینت بیشتر در ارکستر استفاده می‌شود. علی رغم این که این ساز برای موسیقی غربی طراحی شده است، ولی امروزه در موسیقی ایرانی هم از این ساز استفاده می‌شود. انواع کلارینت عبارتند از: کلارینت می‌بمل، کلارینت سی بمل، کلارینت لا، کلارینت آلتو، کلارینت باس، کلارینت کنترباس
قطعه‌ای دلنشین با ساز کلارینت را با هم می‌شنویم:

آشنایی با آلات موسیقی غربی - کلارینت

ملودیکا

این ساز را با نام‌هایی همچون پیانیکا، هارمونیکای کلیدی یا ملودی هورن هم معرفی می‌کنند. این ساز دارای یک صفحه کلید و یک لوله برای دمیدن هواست. ملودیکا کوچک، سبک و قابل حمل بوده و در آموزش موسیقی به خصوص در آسیا مشهور است.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ملودیکا

ابوا

ابوا با توسعه سازی به نام trebleshawm به وجود آمد. و هدف از ساخت آن نواختن سازی خانگی در قرن ۱۷ میلادی بود. در طول قرن ۱۸ چندین ابوا در اندازه‌های مختلف به ارکستر‌ها معرفی شد. ابوا بهترین ساز برای تک نوازی ارکستر است.
آشنایی با آلات موسیقی غربی - ابوا

ساکسیفون

ساکسیفون با کلارینت به عنوان خانواده‌ی ساز‌های یک زبانه‌ای طبقه‌بندی شده‌اند. ساکسیفون در اندازه‌های مختلفی با وسعت صدایی متفاوت ساخته شده که عبارتند از ساکسیفون سوپرانینو، ساکسیفون سوپرانو، ساکسیفون آلتو، ساکسیفون تنور، ساکسیفون باریتون، ساکسیفون باس، ساکسیفون کنترباس و ساب کنترباس
 

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ساکسیفون

 
 

ساز دهنی

نام دیگرش هارمونیکا است و یک ساز بادی به حساب می‌آید. صدای ساز در اثر عبور جریان هوا تولید می‌شود. قطعه‌ای با صدای دلنشین ساز دهنی را با هم می‌شنویم. در این قطعه از ثانیه ۱۳ ساز دهنی نواخته می‌شود.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ساز دهنی
هورن

هورن یک یدیگر از آلات موسیقی غربی است و به عنوان یک ساز ملودی در ارکستر نقش دارد. قدمت این ساز بادی به قرن هفده میلادی برمی‌گردد.
 
آشنایی با آلات موسیقی غربی - هورن
 

فلوت کلیدی

فلوت کلیدی جزء قدیمی‌ترین ساز‌های بادی محسوب می‌شود و طبق تحقیقات باستان شناسان برخی از انواع آن قدمتی ۵۰۰۰۰ ساله دارد. در قدیم به فلوت‌ ساز بادی چوبی می‌گفتند چون از چوب ساخته می‌شد ولی امروزه این ساز از فلز ساخته می‌شود. واژه فلوت در زبان‌های اروپایی به صورت کلی برای تمامی ساز‌های فلوت و مشابه فلوت بکار می‌رود.
ساز شرقی نی هم نوعی فلوت شمرده می‌شود. به‌طور کلی فلوت و نی ساز‌هایی از یک خانواده هستند.
 
آشنایی با آلات موسیقی غربی - فلوت کلیدی

ترومبون 

یکی دیگر از آلات موسیقی غربی ترومبون است. صدای این ساز برنجی از طریق ارتعاش لب‌های نوازنده ایجاد می‌شود. طول لوله ساز ترومبون را با یک لوله‌ی کشویی تلسکوپی (به صورت توی هم رونده) می‌توان تغییر داد. این ساز برای ارکستر و دسته‌های مختلف موسیقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آشنایی با آلات موسیقی غربی - ترومبون

توبا 

یک ساز بادی برنجی سوپاپ دار با یک سوراخ مخروطی و گشاد و ناقوس خیره کننده و قسمت دهانی فنجانی شکل است. ویژگی خاص ساز توبا اندازه بزرگ و صدای بم آن است.
 
آشنایی با آلات موسیقی غربی - توبا
 
 
کلیه‌ی آلات موسیقی غربی به موارد بالا محدود نمی‌شود. در غرب نیز مانند ایران سازهای نواحی و بومی متعددی وجود دارد. آنچه در اینجا به عنوان ساز غربی معرفی شد، سازهای مرسوم و پرکاربرد غربی در ایران هستند.
 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید