در قرآن کریم نام چه سوره ای به نام یکی از روزهای هفته است؟

سوره جمعه سوره ای به نام یکی از روزهای هفته است که در جزء ۲۸ قرار گرفته است. در کنار روز جمعه که در قران سوره ای به نام آن نامگذاری شده است، روز شنبه نیز در آیات سوره های بقره، نسا و اعراف آمده است.

سوره ای به نام یکی از روزهای هفته

ستاره | سرویس مذهبی – در قران کریم تنها یک سوره از آن به نام یکی از روزهای هفته نامگذاری شده است. سوره جمعه تنها سوره ای به نام یکی از روزهای هفته است. اما روز شنبه نیز یکی دیگر از روز‌های هفته است که در سوره‌هایی دیگر از قران کریم به آن اشاره شده است؛ منتهی این سوره‌ها نام‌های دیگری دارند. در ادامه جزئیات بیشتری در مورد این موضوع خواهید خواند.

 

سوره ای به نام یکی از روزهای هفته

 

جزئیاتی در مورد سوره جمعه؛ تنها سوره ای به نام یکی از روزهای هفته

سوره جمعه شصت و دومین سوره از قرآن کریم است که در جزء ۲۸ قرار گرفته است. این سوره دارای ۱۱ آیه بوده و در شهر مدینه بر پیامبر اکرم نازل شده است.

فضیلت خواندن سوره جمعه: ابى بن كعب از پیامبر صلی الله علیه و آله روايت نموده كه فرمودند: كسى كه سوره جمعه را قرائت كند به او داده خواهد شد ده حسنه به عدد افرادى كه به نماز جمعه آمده و به عدد آن كسانى كه شركت نكرده‌اند.

نهمین آیه از این سوره که در آن کلمه جمعه آمده به شرح زیر است:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿٩﴾

ای مؤمنان! چون برای نماز روز جمعه ندا دهند، به سوی ذکر خدا بشتابید، و خرید و فروش را رها کنید. که این [اقامه نماز جمعه و ترک خرید و فروش] برای شما بهتر است اگر [به پاداشش] معرفت و آگاهی داشتید. (۹)

 

روز شنبه در سوره های بقره، نسا و اعراف

اما روز شنبه یکی از روزهای هفته است که در ۳ آیه از سوره‌های مختلف قران به آن اشاره شده است.  شنبه در عربی السبت نامیده می‌شود. این آیه‌ها به این شرح هستند:

وَلَقَدْ عَلِمْتُمُ الَّذِينَ اعْتَدَوْا مِنْكُمْ فِي السَّبْتِ فَقُلْنَا لَهُمْ كُونُوا قِرَدَةً خَاسِئِينَ ﴿٦٥﴾

بی تردید شما [سرگذشتِ کسانی از هم مسلکان خود را] که در روز شنبه [از فرمان خدا که صید ماهی را حرام کرده بود] عصیان ورزیدند دانستید که [به کیفر عصیانشان] به آنان نهیب زدیم که به صورت بوزینگانی خوار و رانده شده درآیید. (۶۵)

این آیه در سوره بقره یعنی دومین سوره از قران کریم و در جز اول قران قرار گرفته است.

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ آمِنُوا بِمَا نَزَّلْنَا مُصَدِّقًا لِمَا مَعَكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَطْمِسَ وُجُوهًا فَنَرُدَّهَا عَلَىٰ أَدْبَارِهَا أَوْ نَلْعَنَهُمْ كَمَا لَعَنَّا أَصْحَابَ السَّبْتِ ۚ وَكَانَ أَمْرُ اللَّهِ مَفْعُولًا ﴿٤٧﴾

ای کسانی که به شما کتاب آسمانی داده شده! به آنچه [بر پیامبر اسلام] نازل کردیم که تصدیق کننده تورات و انجیلی است که با شماست ایمان آورید، پیش از آنکه چهره هایی را [از شکل و شخصیت انسانی] محو کنیم، و [به کیفر تکبّر در برابر پیامبر اسلام و قرآن] به کفر و گمراهی بازگردانیم، یا چنان که اصحاب سبت را لعنت کردیم (حرمت‌شكنان شنبه/ گروهی از تبهکاران بنی اسرائیل)، لعنت کنیم؛ و فرمان خدا همواره شدنی است. (۴۷)

این آیه در سوره نسا یعنی چهارمین سوره از قران کریم قرار گرفته است. سوره نسا یک سوره مدنی است که در جزءهای ۴ و ۵ و ۶ آمده است.

 

وَاسْأَلْهُمْ عَنِ الْقَرْيَةِ الَّتِي كَانَتْ حَاضِرَةَ الْبَحْرِ إِذْ يَعْدُونَ فِي السَّبْتِ إِذْ تَأْتِيهِمْ حِيتَانُهُمْ يَوْمَ سَبْتِهِمْ شُرَّعًا وَيَوْمَ لَا يَسْبِتُونَ ۙ لَا تَأْتِيهِمْ ۚ كَذَٰلِكَ نَبْلُوهُمْ بِمَا كَانُوا يَفْسُقُونَ ﴿١٦٣﴾

از آنان سرگذشت شهری را که در ساحل دریا بود بپرس، هنگامی که [اهلش] در [روز تعطیلیِ] شنبه [از حکم خدا] تجاوز می کردند؛ به این صورت که روز [تعطیلیِ] شنبه ماهی هایشان [به اراده خدا از اعماق آب به سوی ساحل می آمدند و] به روی آب آشکار می شدند و غیر شنبه ها نمی آمدند [وآنان بر خلاف حکم خدا در تعطیلی شنبه به صید می پرداختند؛] این گونه آنان را در برابر نافرمانی و فسقی که همواره داشتند، آزمایش می کردیم. (۱۶۳)

این آیه در سوره اعراف یعنی هفتمین سوره از قرآن کریم قرار گرفته است. سوره اعراف یک سوره مکی است که در جزءهای ۸ و ۹ قرار گرفته است.

 

مفهوم زمان در سوره های دیگر قران

اما اگر مفهوم زمان را در نظر بگیریم، در قران سوره‌هایی وجود دارد که به نام زمان‌های خاصی نامگذاری شده است؛ این سوره‌ها عبارتند از سوره دهر (به معنای روزگار)، سوره فجر (به معنای سپیده دم)، سوره لیل (به معنای شب)، سوره ضحی (به معنای چاشت‌گاه)، سوره عصر (به معنای بعد از ظهر یا پایان روز) و سوره فلق (به معنای سپیده‌‌دم).

 

شما چه اطلاعات زیبای دیگری در مورد روزهای هفته و مهفوم زمان در قران کریم دارید؟ آیا با سوره هایی به نام پیامبران خدا آشنا هستید؟ لطفا دیدگاه‌های خود را از طریق ارسال نظر با ما و سایر مخاطبین ستاره به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید