آشنایی با دکاپپتیل به عنوان داروی بلوغ زودرس

بلوغ زودرس در دختران زیر ۸ سال و پسران زیر ۹ سال رخ می‌دهد. دکاپپتیل (Decapeptyl) نوعی داروی بلوغ زودرس است که تولید هورمون‌های جنسی را مهار می‌کند و از همین طریق می‌تواند از بلوغ زودرس در کودکان و نوجوانان پیشگیری کند. سردرد، خستگی، ضعف، اختلالات خواب، تپش قلب، فشار خون بالا و آکنه برخی از عوارض مصرف این داروست.

دکاپپتیل

ستاره | سرویس سلامت – بلوغ مرحله حساسی از زندگی است و باید به موقع در کودکان و نوجوانان ایجاد شده و روند رشد و تکامل آن‌ها را کامل کند. اگر بخواهیم تعریف درستی از بلوغ ارائه دهیم، می‌توانیم بگوییم بلوغ مجموعه‌ای از فرآیندهای مغزی و هورمونی را شامل می‌شود که طی آن یک کودک دچار تغییرات جسمی و روحی شده و به دوران نوجوانی پای می‌گذارد. بلوغ در هر دو جنس پسر و دختر نشانه‌هایی دارد. در دختران رشد سینه‌ها را می‌توان اولین نشانه‌های بلوغ به حساب آورد که این تغییر معمولا در سنین ۱۰ تا ۱۱ سالگی اتفاق می‌افتد. در پسران بم شدن صدا و رشد موهای اطراف اندام جنسی از نشانه‌های رسیدن به بلوغ است.

دوران بلوغ

 

بلوغ زودرس

رسیدن به بلوغ به خودی خود فرآیند مبهمی نیست و در زندگی هر کسی رخ می‌دهد؛ مشکل زمانی ایجاد می‌شود که این فرآیند زودتر از زمان معمول خود رخ دهد. در دختران اگر نشانه‌های بلوغ در سنین زیر ۸ سال و در پسران زیر ۹ سال نمایان شود می‌گوییم کودک دچار بلوغ زودرس شده است. در این شرایط از داروهایی برای توقف بلوغ استفاده می‌شود که البته چندان هم بی‌عارضه نیستند و بهتر است تنها با نظر پزشک و تجویز وی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از والدین تصور می‌کنند اگر بلوغ فرزندشان را با مصرف داروی بلوغ زودرس به تاخیر اندازند، کار درستی کرده‌اند؛ در صورتیکه مصرف این داروها تنها در شرایط خاص و با تجویز پزشک است که باعث می‌شود عوارض احتمالی آن‌ها در مقابل اثر درمانی مفید آن قابل تحمل باشد. ‌
بر اساس تحقیقات انجام شده بلوغ زودرس دختران، ۵ برابر شایع‌تر از پسرها است. اختلال رشد نهایی قد این کودکان از مهمترین عوارضی است که بلوغ زودرس به دنبال دارد. کودک ممکن است در زمان بروز عارضه از هم سن و سالان خود قد بلندتر باشد ولی در نهایت به علت زودتر بسته شدن صفحات رشد استخوانی مقداری از رشد قدی مطلوب خود را از دست می‌دهد. بر همین اساس باید این عارضه در ابتدای بروز آن پیگیری و کنترل شود. برای آشنایی با اثرات روانشناختی بلوغ زودرس و بلوغ دیررس پسران و دختران، این مطلب را در ستاره مطالعه کنید.

 

چرا برخی کودکان دچار بلوغ زودرس می‌شوند؟

علت این عارضه به طور دقیق مشخص نیست و در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی بلوغ زودرس می‌تواند علت فیزیولوژیکی داشته باشد. مثلا بیماری‌های مهم دستگاه عصبی مرکزی مثل تومورهای مختلف، عفونت و التهاب را می‌توان یکی از دلایل بلوغ زودرس دانست. تغذیه نادرست یکی دیگر از عوامل ایجاد این عارضه است. غذاهای آماده و کنسرو شده و فست فودها و مصرف زیاد ترکیبات حاوی کافئین مانند شکلات قهوه و نسکافه از خوراکی‌های محرک در جهت رسیدن به بلوغ زودرس در کودکان است. یکی از علل مهم بلوغ زودرس در کودکان را می‌توان به نوع ارتباط وی با فضای حقیقی و مجازی دانست. والدین باید بدانند فرزندشان با چه افرادی معاشرت دارد و یا به هنگام گشت و گذار در فضای مجازی و اینترنت به دنبال چه چیزی است تا بتوانند تا جایی که امکان دارد، از بلوغ زودرس در فرزندانشان جلوگیری کنند. دیر خوابیدن کودک در هنگام شب و عادت به شب بیداری نیز از علل زمینه‌ساز بلوغ زودرس است. اگر پزشک تشخیص دهد که کودک به این عارضه دچار شده است لازم است برای او درمان‌های دارویی مناسب صورت گیرد. دکاپپتیل از داروهای مورد استفاده در این زمینه است که در ادامه قصد داریم بیشتر با آن آشنا شویم. براب آشنایی با چگونگی پیشگیری از بلوغ زودرس در کودکان، این مطلب را در ستاره مطالعه کنید.

 

بلوغ زودرس

 

دکاپپتیل چیست؟

دکاپپتیل (Decapeptyl) از داروهایی است که تولید هورمون‌های جنسی را مهار می کند و از همین طریق می‌تواند از بلوغ زودرس در کودکان و نوجوانان پیشگیری کند. از این دارو در موارد دیگری مثل درمان برخی موارد فیبروم، بیماری اندومتریوز، کوتاهی قد، بیماری­‌های پستان و پروستات، تحریک تخمک‌گذاری و کمک به­ باروری هم استفاده می‌شود. داروهایی مثل دکاپپتیل با تاثیر روی مغز و هیپوفیز موجب توقف تولید هورمون‌هایی می‌شود که روند بلوغ را آغاز می‌کنند و ادامه می‌دهند. به طور معمول برای دخترانی که قبل از سن ۸ سالگی نشانه‌های بلوغ را داشته باشند می‌توان از این دارو به عنوان داروی بلوغ زودرس، برای به تعویق انداختن بلوغ در آن‌ها استفاده کرد. دکاپپتیل در دوزهای مختلف و به شکل تزریقی در دسترس است.

 

نام‌های دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

 نام های دیگر  دیفرلین ، واریوپپتیل ، کومورلین دپو ، میکرورلین 
 موارد مصرف

 رفع بلوغ زودرس

 درمان فیبروم

درمان برخی از بیماری‌های مربوط به پروستات و سینه

کمک به باروری

 عوارض  سردرد، خستگی، ضعف، اختلالات خواب، تپش قلب، فشار خون بالا، تعریق بیش از حد، آکنه، ریزش مو، درد محل تزریق، تهوع و استفراغ، درد شکم­، بزرگ و حساس شدن پستان­‌ها، درد مفاصل و عضلات، خشکی واژن، پوکی استخوان، قطع قاعدگی، یائسگی زودرس، کاهش میل جنسی، گرگرفتگی، افزایش وزن
 تداخل دارویی
 در این خصوص با پزشک مشورت گردد

 

مقدار و نحوه مصرف داروی دکاپپتیل

توصیه می‌شود میزان مصرف این دارو توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول برای بلوغ زودرس با منشا هیپوفیز، دوز درمانی حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و به صورت ماهیانه می‌باشد. توجه داشته باشید که مصرف این دارو باعث کاهش قابل توجه در میزان مواد معدنی و استخوان می‌شود. بنابراین بهتر است به منظور جلوگیری از این عارضه همزمان قرص کلسیم و ویتامین D مصرف شود.

 

 

داروی دکاپپتیل

 

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

۱.  احتمال اینکه مصرف این دارو روی جنین تاثیر داشته باشد وجود دارد. بنابراین در صورت بارداری حتما قبل از مصرف پزشک را آگاه سازید.

۲. اگر در دوران شیردهی هستید درباره مصرف یا عدم مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید.

۳. هر نوع واکنش حساسیتی که قبلا به دارو یا مواد غذایی داشته‌اید به اطلاع پزشک خود برسانید.

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله “ستاره” در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید