ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – هزاران سال است که انسانها با کشف فلزها و استفاده از آن به رفاه حاصل از وجود آن در زندگی خود دست پیدا کردهاند. در واقع انسانها با کشف فلزها و شناخت آنها، روشهایی برای ساخت اشیا مفید و گوناگون ارائه کردهاند؛ از ماشینی که سوار آن میشویم گرفته تا هواپیمایی که روزانه هزاران پرواز با آن در آسمانها انجام میشود. از این رو قصد داریم تا شما را در جمع آوری اطلاعاتی درباره چگونگی به کارگیری فلزهای مختلف از زمان کشف تا کنون آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
جمع آوری اطلاعاتی درباره چگونگی به کارگیری فلزهای مختلف از زمان کشف تا کنون
انسانها تا کنون ۸۶ نوع فلز مختلف را کشف کردهاند؛ اما کشف این فلزات در دوران مختلف و در سیر زمان حاصل شده است؛ بطور مثال در قرن نوزدهم ۲۴ فلز کشف شد که البته در میان این ۲۴ فلز، ۱۲ عدد آنها در قرن هجدهم کشف شده بود. تعدادی از فلزات نیز در عصر باستان، یعنی آن دسته از فلزاتی که تمدن بر پایه آنها شکل گرفت، کشف شده است.
فلزات کشف شده در عصر باستان و به کارگیری آنها در زندگی
۱. طلا
کشف طلا به ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد. انسانها زمان باستان یاد گرفتند تا طلا را به جواهرات زینتی تبدیل کنند و هنوز بعد از هزاران سال، طلا جایگاه بالایی در این زمینه دارد. حتما میدانید که دلیل محبوبیت طلا، کمیاب بودن آن است.
نحوه به کارگیری طلا در گذشته: در گذشته از طلا برای ضرب سکه و تولید یک واحد پول مستقل استفاده میشده است. نخستین بار استفاده از طلا را میتوان در ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد و در مصارف پزشکی چینی دید.
نحوه به کارگیری طلا در زندگی امروزی: امروزه از نمک طبی طلا برای کاهش ورم و درمان آسیبهای استخوانی و تسکین درد سفتی مفاصل استفاده میشود. یکی دیگر از بهترین قابلیتهای طلا، رسانا بودن این فلزاست؛ در واقع طلا یکی از بهترین رساناهای برق است و در بسیاری از وسایل الکتریکی از جمله تلفنهای همراه به کار گرفته میشود.
در بسیاری از کامپیوترهای معمولی نیز طلا یافت میشود. این فلز در CPU و مادر برد بهکار گرفته میشود و به این ترتیب اجازه ارتباط بین بخشهای مختلف کامپیوتر را میدهد.
در لباس فضانوردان نیز از طلا استفاده شده است؛ یکی از مواد تشکیل دهنده کلاه فضانوردان، طلاست تا آنها از تابشهای مضر خورشید حفظ کند.
۲. فلز نقره
زمان کشف نقره به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد و در سراسر تاریخ از آن به عنوان اساس سیستم پولی استفاده میشده است. این فلز نقشی محوری در پولهای رایج امپراطوریهای روم و چین داشته است. امروزه در آینه سازی به مقدار زیاد نقره مصرف میشود و همچنین مقدار زیادی نقره برای تهیه نقره هالیدها در عکاسی استفاده میشود.
۳. آهن
همانگونه که میدانید آهن یکی از پرکاربردترین فلزهای کشف شده از گذشته تا کنون است. زمان کشف این فلز اساسی به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد. کشف ذوب حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح موجب شد تا عصر آهن و بهکارگیری همه جانبه این فلز در ساخت ابزارها و سلاحها در حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد شروع شود.
کاربرد آهن از تمامی فلزات بیشتر است و ۹۵ درصد فلزات تولید شده در سراسر جهان را تشکیل میدهد. تولید آهن زنگ نزن یکی از مهمترین کاربردهای این فلز است.
۴. مس
زمان کشف فلز مس، به ۴۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد. اگرچه مس نسبت به طلا بسیار کم ارزشتر است، اما به کارگیری این فلز در ساخت ابزارهای اولیه، آلات و سلاحها موجب شده بود تا در عصر باستان از اهمیت بیشتری نسبت به طلا برخوردار باشد.
امروزه مس کاربردهای زیادی در تمام صنایع دارد؛ از جمله کاربردهای مس میتوان به صنایع الکتریکی، ساختمانی، ماهیگیری و شیلات، صنایع دارویی و… اشاره کرد. بطور مثال مس با توجه به رسانایی بالایی که دارد، یکی از بهترین گزینهها در ساخت سیم و صنایع الکتریکی بشمار میآید.
۵. فلز سرب
فلز سرب حدود ۳۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح کشف شده است. البته پژوهشگران معتقدند که فرآیند ذوب کردن سرب دست کم ۹۰۰۰ سال پیش آغاز شده است. باید خاطرنشان ساخت که کهنترین مصنوع سربی شناخته شده یک مجسمه کوچک است که در معبدی در ازیریس (مصر قدیم) در کنار آبیدوس پیدا شده و قدمت آن به حدود ۳۸۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد. در واقع به دلیل خاصیت چکش خواری خوبی که فلز سرب دارد، صنعتگران میتوانستند آنرا به خوبی گداخته کرده و به اشکال مختلف مورد نیاز بازار آن زمان درآورند.
امروزه سرب کاربردهای فراوانی در بخش صنعت دارد. موارد استفاده معمولی سرب به شرح زیر است:
- در باتریهای اسید سرب
- اجزای الکترونیکی
- روکش کابل
- صنایع دفاعی و مهمات سازی
- ساخت سرامیک
- شیشههای سربدار
- عایق صدا در دیوارها
- لولههای سربی و …
۶. قلع
حدود ۳۵۰۰ سال پیش از مسیح، برای نخستین بار قلع را همراه با مس و به منظور تولید برونز ذوب کردند. دیرینهترین محصول مصنوعی قلعی به حدود ۲۰۰۰ سال پیش از مسیح باز میگردد. امروزه از ورقهای قلع به صورت گسترده در صنعت استفاده میشود. قلع بخاطر قابلیت بالا در ترکیب با آهن برای پوشش سرب روی و فولاد مورد استفاده قرار می گیرد تا از پوسیدگی آنها جلوگیری شود. از دیگر کاربردهای قلع استفاده از آن در صنایع غذایی است؛ در واقع قوطیهای فولادی با پوشش قلع گزینه بسیار خوبی برای نگهداری از مواد غذایی است و این کاربرد بخش وسیعی از بازار قلع فلزی را تشکیل می دهد.
۷. جیوه
زمان کشف جیوه به ۷۵۰ سال پیش از میلاد باز میگردد. البته چینیها و هندیها در دورانهای بسیار کهنتری (بیش از ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد) با این فلز آشنا بودند. همچنین جیوه در مقبرههای مصری که تا ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح قدمت دارند، مشاهده شده است.
کاربردهای جیوه در گذشته: در یونان باستان جیوه به عنوان یک مرهم یا روغن کاربرد داشته است. مصریان و رومیان باستان نیز از جیوه به عنوان ابزار آرایشی که گاهی باعث دگرگونی چهره میشد، بهره میبردند.
کاربردهای جیوه در زندگی امروز: امروزه بیشترین کاربرد جیوه در ساخت مواد شیمیایی صنعتی و کاربردهای برق و الکترونیکی است. کاربرد جیوه در زمینهٔ پژوهش و ساخت مواد آمالگام دندانی برای پرکردن دندانها پابرجا است.
تا اینجا شما را در جمع آوری اطلاعاتی درباره چگونگی به کارگیری فلزهای مختلف از زمان کشف تا کنون آشنا کردیم؛ در واقع فلزاتی که در بالا به آن اشاره شد، فلزاتی بودند که در زمان های بسیار دور کشف و تا امروز استفاده شدهاند. اما تاریخ کشف و بکارگیری دیگر فلزات شناخته شده به عصرهای کنونی باز میگردد. پس در ادامه شما را با بررسی مختصر فلزات جدید و کاربردهای آن آشنا میکنیم.
فلزهایی که در عصر جدید کشف شدند
۱. آلومینیوم
زمان کشف: سال ۱۸۲۷ میلادی
کابردهای آلومینیوم: آلومینیوم پرکاربردترین فلز غیرآهنی است. کاربردهای اصلی آلومینیوم عبارتند از: حمل و نقل (خودروها، هواپیماها، قطارها، دوچرخه ها، فضاپیماها و…)، صنعت بسته بندی (قوطی ها، ورقها و…)، ساخت و ساز (پنجره ها، درها، سقف سازی و…)، کاربردهای مربوط به الکتریسیته (موتورها و ژنراتورها، مبدلها و…) و گروه وسیعی از اقلام لوازم خانگی، از وسایل پخت و پز تا دیگر اثاثیه منزل و همچنین کاربردهای فراوان دیگر.
۲. سیلیکون
زمان کشف: سال ۱۸۲۳
کابردهای سیلیکون: با وجود اینکه حدود ۲۶ درصد پوسته زمین حاوی سیلیکون است، اما هیچگاه به شکل خالص خود پیدا نشده است. سیلیکون بدون پالایش در صنعت بکار برده میشود. این فلز دارای کاربردهای الکترونیکی فراوانی است.
۳. توریم
زمان کشف: سال ۱۸۲۸
کاربردهای توریم: تشعشعات مربوط به اشعههای به کار رفته در مطبهای دندان پزشکی بیشتر از تشعشعات مربوط به توریم است و آن را میتوان به کمک یک فویل آلومینیومی کنترل کرد. توریم عنصری رادیواکتیو است که از آن میتوان در قالب یک اشعه لیزر، برای گرم کردن آب، تولید بخار و تأمین انرژی هر توربینی استفاده کرد.
۴. وانادیم
زمان کشف: سال ۱۸۳۰
کاربردهای وانادیم: تقریباً ۸۵ درصد وانادیم تولیدی به عنوان فروواندیم یا افزودنی فولاد بکار برده میشود. ورق وانادیم نیز به عنوان روکش تیتانیومی فولاد استفاده میشود، زیرا هم با آهن و هم تیتانیوم سازگار است.
۵. لانتانیم
زمان کشف: سال ۱۸۳۹
کاربردهای لانتانیم: اولین کاربرد تاریخی لانتانیم برای ساخت روکش فانوسهای گازی بوده است. از کاربردهای امروزی این فلز میتوان به استفاده از آن در ساخت آلیاژهای اسفنجی هیدروژن اشاره کرد.
۶. اربیم و تربیم
زمان کشف: سال ۱۸۴۳
کاربردهای اربیم و تربیم: اربیم کاربردهای متنوعی دارد. کاربرد آن در فناوری هستهای در میلههای کنترل مکش نوترون است و همچنین وقتی آن را به آلیاژ وانادیم اضافه میکنیم، اربیم موجب پایین آوردن سطح سختی و بهبود کارکرد عملی آن میشود. تربیم نیز به عنوان دوپینگ در فلورید کلسیم، تنگستات کلسیم و مولیبدات استرونزیم بکار گرفته میشود. همچنین در ساخت آلیاژها و تولید وسایل الکترونیکی از تربیم بهره میبرند.
۷. روتنیم
زمان کشف: سال ۱۸۴۴
کاربردهای روتنیم: روتنیم در اتصالات الکتریکی کاربرد دارد. این فلز همچنین در ساخت کاتالیزورهای همگن و… استفاده میشود.
۸. سزیم و روبیدیم
زمان کشف: سال ۱۸۶۰
کاربردهای سزیم و روبیدیم: سزیم در پیلهای فتوالکتریک، در لولههای خلاء به عنوان گاز ربا، در ساعتهای اتمی، واکنشهای ترموشیمی و سوخت موشکها کاربرد دارد. همچنین در چشمههای الکترونی به عنوان یک ماده الکترون دهنده بکار میورد؛ و بالاخره در شیمی صنعتی به عنوان کاتالیزور از آن بهره میگیرند.
ترکیبات روبیدیم نیز در آتش بازیها و برای ایجاد رنگ بنفش در آنها بکار میرود. دیگر کاربردهای بالقوه یا کنونی روبیدیم شامل مایع کار در توربینهای بخار است.
۹. تالیم
زمان کشف: سال ۱۸۶۱
کاربردهای تالیم: در گذشته سولفات تالیم، که هیچ رنگ و بویی نداشت، به صورت گستردهای به عنوان زهر موش و حشرهکش استفاده میشد. تالیم همچنین در حوزههای اپتیک، الکترونیک، پزشکی و … بکار گرفته میشود.
۱۰. ایندیم
زمان کشف: سال ۱۸۶۳
کاربردهای ایندیم: اولین کاربرد گسترده ایندیم در ساخت روکش یاتاقان موتورهای هواپیما در جریان جنگ جهانی دوم بود. این فلز همچنین کاربردهای فراوان دیگری دارد. تعدادی از ترکیبات ایندیم نیمه رساناهای دارای خواص مفیدی هستند.
۱۱. گالیم
زمان کشف: سال ۱۸۷۵
کاربردهای گالیم: کاربردهای نیمه رساناها بر تقاضای گالیم حکمفرما شدهاند و حدود ۹۸ درصد آن را به خود اختصاص دادهاند. دومین کاربرد اصلی گالیم در لعل گالیم گادولینیم است.
۱۲. کبالت
زمان کشف: سال ۱۷۳۵
کاربردهای کبالت: این فلز کاربردهای گوناگونی به عنوان آلیاژ، کاتالیزور و در باتریها و رنگدانهها و رنگکاری دارد.
۱۳. نیکل
زمان کشف: سال ۱۷۵۱
کاربردهای نیکل: این عنصر کاربردهای فراوانی در طبیعت دارد و برای ساخت فولاد ضدزنگ و دیگر آلیاژهای ضدزنگ و ضدخوردگی استفاده میشود. از دیگر کاربردهای نیکل میتوان به استفاده از آن در ساخت لولههای نیکلی و مسی و نیز برای نمکزدایی گیاهان و تبدیل آب شور به آب مایع اشاره کرد.
۱۴. منگنز
زمان کشف: سال ۱۷۷۴
کاربردهای منگنز: اولین و مهمترین کاربرد قابل توجه این فلز در تولید آهن و فولاد است. پس از آن نیز میتوان استفاده از منگنز در تولید آلیاژهای آلومینیومی را دومین کاربرد مهم آن دانست.
۱۵. مولیبدنوم
زمان کشف: سال ۱۷۸۱
کاربردهای مولیبدنوم: حدود ۸۶ درصد از مولیبدنوم تولیدی، در حوزه استخراج و ذوب فلزات و مابقی آن را در کاربردهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. البته این ماده کاربردهای دیگری نیز دارد، برای مثال حتی به عنوان کود برخی از گیاهان استفاده میشود.
۱۶. تلوریم
زمان کشف: سال ۱۷۸۲
کاربردهای تلوریوم: تلوریم را در تلورید کادمیم، پنلهای خورشیدی و آزمایشگاههای انرژی تجدید پذیر ملی بکار میگیرند. از این فلز همچنین به عنوان ماده ملونه در ساخت سرامیک استفاده میشود.
۱۷. تنگستن
زمان کشف: سال ۱۷۸۳
کاربردهای تنگستن: تقریباً نیمی از تنگستن تولیدی در ساخت مواد سخت بکار گرفته میشود. همچنین سختی و غلظت تنگستن برای دستیابی به انواع آلیاژهای فلزی سخت استفاده میشود.
۱۸. اورانیوم
زمان کشف: سال ۱۸۷۹
کاربردهای اورانیوم: از همان سالهای کشف این فلز، اکسید اورانیوم در رنگ کردن شیشه و سرامیک کاربرد داشته است. کاربردهای امروزی این فلز در زمینه تولید سوختها و سلاحهای اتمی است.
۱۹. زیرکونیم
زمان کشف: سال ۱۷۸۹
کاربردهای زیرکونیم: زیرکونیم یک فلز نسوز، سخت و مقاوم در برابر حملات شیمیایی است. پس غالباً برای کاربردهای در دمای بالا استفاده میشود. کاربرد اصلی این فلز عبارت است از مات کننده ظاهر کدر مواد سرامیکی.
۲۰. تیتانیم
زمان کشف: سال ۱۷۹۱
کابردهای تیتانیوم: تیتانیم در فولادسازی به عنوان عنصر آلیاژی کاهش دهنده اندازه دانه و همچنین دی اکسید کننده استفاده میشود.
۲۱. ایتریم
زمان کشف: سال ۱۷۹۴
کابردهای ایتریم: ایتریم به عنوان یک افزودنی تیز کننده در تولید نیترید سیلیکونی پرمنفذ استفاده میشود. این فلز همچنین در تولید تنوع گستردهای از لعلهای مصنوعی کاربرد دارد.
۲۲. بریلیم
زمان کشف: سال ۱۷۹۷
کابردهای بریلیم: به دلیل شماره اتمی کم و جذب بسیار اندک اشعههای ایکس، قدیمیترین و مهمترین کاربرد بریلیم در پنجرههای تابش لولههای اشعه ایکس است. از کاربردهای دیگر این فلز میتوان به کاربرد آن برای ایجاد ترکیبات ساختاری سبک وزن برای ساخت هواپیما، موشکهای هوشمند و فضاپیماها در صنعت هواپیمایی و دفاع اشاره کرد.
۲۳. کرومیم
زمان کشف: سال ۱۷۹۷
کابردهای کرومیم: کرومیم به عنوان آلیاژ اضافی فولاد کاربرد دارد. این ماده موجب بهبود مقاومت در برابر زنگ زدگی میشود، پس برای ساخت فولادهای ضد زنگ ضروری است.
۲۴. نایوبیم
زمان کشف: سال ۱۸۰۱
کابردهای نایوبیم: چنین تخمین زدهاند که ۹۰ درصد از ۴۴۵۰۰ تن استخراج شده در سال ۲۰۰۶ برای تولید فولاد ساختاری درجه بالا بکار گرفته شده است. دومین کاربرد این فلز در ساخت ابر آلیاژهاست.
۲۵. تانتالیم
زمان کشف: سال ۱۸۰۲
کابردهای تانتالیم: مهمترین کاربردهای تانتالیم در زمینههای الکترونیک و آلیاژسازی است. این فلز غالباً به عنوان پودر فلزی در ساخت ترکیبات الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرد.
۲۶. ایریدیم، پالادیم و رودیم
زمان کشف: سال ۱۸۰۳
کابردهای ایریدیم، پالادیم و رودیم: نقطه ذوب بالا، سختی و زنگ نزنی ایریدیم و همچنین آلیاژهای آن اغلب کاربردهای این فلز را در صنعت و پزشکی مشخص میکنند. از سوی دیگر، بیشترین استفاده امروزی پالادیم عبارت است از مبدلهای کاتالیزوری. این فلز همچنین در حوزههای الکترونیک، فناوری و جواهر سازی و… بکار گرفته میشود. مهمترین کاربرد رودیم نیز این است که به عنوان مبدل کاتالیزور در خودروها استفاده میشود. این فلز هم در صنعت جواهرسازی و تزئینات کاربرد دارد.
۲۷. پتاسیم و سدیم
زمان کشف: سال ۱۸۰۷
کابردهای پتاسیم و سدیم: پتاسیم به عنوان عامل کاهشی نیرومندی در شیمی ارگانیک بکار گرفته میشود. همچنین از آلیاژهای پتاسیم/سدیم مانند یک واسطه مبادله گرما بهره برده میشود. این فلز در صنعت و نیز به عنوان کود و افزودنی غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. سدیم فلزی هم برای ساخت تتراتیلید و فاز تیتانیم استفاده میشود. این فلز همچنین به عنوان انتقال دهنده گرما بکار گرفته میشود.
۲۸. بورون، باریم، کلسیم، منزیم و استرانزیم
زمان کشف: سال ۱۸۰۸
کابردهای بورون، باریم، کلسیم، منزیم و استرانزیم: تقریباً تمام بورون استخراج شده برای پالایش و تبدیل آن به اسید بوریک و پنتاهیدرات تترابورات سدیم بکار گرفته میشود. کاربرد اصلی ترکیبات بورونی در صنعت برای تولید فیبرهای شیشهای عایق بندی حاوی بورون و فایبرگلاسهای ساختاری است.
اما باریم برای از بین بردن گازهای نامطلوب از لولههای خلاء استفاده میشود. دیگر کاربردهای این فلز در ساخت انواع آلیاژها از قبیل آلیاژ همراه با نیکل برای شمع موتور است.
در مورد منزیم هم باید گفت که امروزه آلیاژهای منزیمی در صنعت خودروسازی کاربرد دارند، چون دارای خواص بسیار نیرومند و غلظت پایین هستند. البته منزیم در صنعت هواپیماسازی، الکترونیک و پزشکی هم کاربردهای متنوعی دارد.
و در نهایت، کاربرد اصلی استرانزیم در تولید شیشه تلویزیونهای رنگی است.
۲۹. سریم
زمان کشف: سال ۱۸۱۴
کابردهای سریم: نخستین کاربرد سریم در پوششهای گازی اختراع شده توسط شیمیدان اتریشی، کارل آور فون ولسباخ بود. گستردهترین ترکیب سریمی مورد استفاده، سرایا است. کاربرد اصلی سرایا هم به مثابه ترکیبی صیقلی است، برای مثال در پلاناریزاسیون شیمیایی – مکانیکی.
۳۰. لیتیم، کادمیم و سلنیم
زمان کشف: سال ۱۸۱۷
کابردهای لیتیم، کادمیم و سلنیم: پس از پایان جنگ جهانی دوم، تولید لیتیم به طور قابل توجهی افزایش یافت. این فلز دارای کاربردهای متنوعی در صنعتهای مختلفی از قبیل سرامیک و شیشه سازی، الکترونیک و فلزسازی است. از دیگر کاربردهای آن میتوان به تکمیل کردن جوش نانو سیلیکونی و کاربردهای پزشکی، نظامی و اتمی اشاره کرد.
درباره کادمیم هم باید گفت که ۸۹ درصد از کادمیم استخراجی سال ۲۰۰۹ برای تولید باتری، به ویژه باتریهای قابل شارژ کادمیمی نیکلی استفاده شد. این فلز همچنین در زمینههای انشقاق هستهای و تلویزیون سازی بکار گرفته میشود.
سلنیم نیز یک آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدانها موادی هستند که سلولها را از آسیب در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. در واکنشهای بیوشیمیایی معمولی اکسیژن به حالت ناپایدار درآمده، ضمن اکسید کردن مولکولها مجاور، باعث تولید مولکولهایی با انرژی زیاد میشود. این فلز را معمولاً با کودهای حاوی سلنیم مخلوط میکنند.
۳۱. هولمیم، تولیم، اسکاندیم، ساماریم، گادالینیم، پرازئودیمیم، نئودیمیم، دیسپروزیم
زمان کشف: ۱۸۷۸-۱۸۸۵
کاربردها: هولمیم نیرومندترین انرژی مغناطیسی را در میان تمام عناصر داراست، بنابراین برای ساخت نیرومندترین میدان مغناطیسی مصنوعی بکار گرفته میشود. از سوی دیگر، فلز هولمیم در ساخت لیزر و به عنوان منبع اشعه ایکس کاربرد دارد.
اما اضافه کردن اسکاندیم به آلومینیوم موجب تحدید رشد دانهها در حوزه گرمایی ترکیبات آلومینیومی جوش داده شده میشود. کاربرد اصلی اسکاندیم در ساخت آلیاژهای آلیومینیومی – اسکاندیمی در ترکیبات صنعتی هواپیمایی است.
اما درباره ساماریم باید اشاره کرد که مهمترین کاربرد این فلز در آهن رباهای ساماریمی – کبالتی است. یکی دیگر از کاربردهای مهم ساماریم کارکرد آن به عنوان کاتالیزور و واکنش دهنده شیمیایی است.
در این میان، فلز گادالینیم دارای کاربرد گستردهای نیست، اما کاربردهای ویژه گوناگونی را داراست. برای مثال، گادالینیم برای ساخت دانههای ایتریم گادالینیم که برای جعل الماس و حافظه حبابی کامپیوتر بکار گرفته میشوند، استفاده میشود.
پرازئودیمیم نیز دارای کاربردهای مختلفی است. مثلاً ترکیبات پرازئودیمیم موجب میشوند تا شیشهها دارای رنگ زرد شوند. همچنین از این فلز برای تبدیل رنگ سرامیک به زرد استفاده میشود.
اما نئودیمیم دارای خاصیت غیرمعمول نگهداری گرمای ویژهای است، پس در کریوکولرها مفید واقع میشود.
و بالاخره دیسپروزیم همراه با وانادیم و دیگر عناصر، برای ساخت مواد لیزری و نور تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. این فلز همچنین در دوزیمترها برای اندازه گیری اشعههای یونیزه شده بکار گرفته میشود.
۳۲. ژرمانیم
زمان کشف: سال ۱۸۸۶
کابردهای ژرمانیم: ژرمانیم در زمینههای اپتیک و الکترونیک دارای کاربردهای فراوانی است. کاربردهای پایانی اصلی ژرمانیم در سال ۲۰۰۷ در سراسر جهان به این قرار بوده است: ۳۵ درصد در اپتیک – فیبر، ۳۰ درصد در اپتیکهای مادون قرمز، ۱۵ درصد در کاتالیزورهای بسپارش و ۱۵ درصد هم در زمینه الکترونیک و برق خورشیدی.
۳۳. پولونیم و رادیم
زمان کشف: ۱۸۹۸
کاربردهای پولونیم و رادیم: منابع پولونیمی اجزای آلفا در اتحادیه شوروی سابق تولید شدند. آنها از این منابع جهت اندازه گیری ضخامت روکشهای صنعتی بهره میگرفتند.
اما این واقعیت که پرتوهای رادیم میتوانند بافتهای زنده اندامها را از بین ببرند، به عنوان مهمترین دستاورد کشف کوریها مشخص شده است. پزشکان و پژوهشگران علوم پزشکی به زودی دریافتند که به این وسیله میتوانند غدهها و بافتهای بدخیم را که در سرطان و همچنین بیماریهای پوستی و غدد ترشحی بروز میکنند، از بین ببرند.
۳۴. آکتینیم
زمان کشف: سال ۱۸۹۹
کاربردهای آکتینیم: از این عنصر میتوان به عنوان منبع تولید نوترون استفاده کرد.
اما در قرن بیستم نیز تعداد فراوانی فلز کشف و مورد بهره برداری قرار گرفتند که در ادامه تنها به فهرست اسامی تعدادی از آنها بسنده میکنیم:
- اوروپیم، سال ۱۹۰۱
- لوتتیم، سال ۱۹۰۷
- پروتاکتینیم، سال ۱۹۱۷
- هافنیم، سال ۱۹۲۳
- رنیم، سال ۱۹۲۴
- تکنیتیم، سال ۱۹۳۷
- فرانسیم، سال ۱۹۳۹
- پرومیتیم، سال ۱۹۴۵
- عناصر ترنس اورانیوم (نپتونیم، پلوتونیم، کوریم، امریکم، برکلیم، کالیفرنیم، آینشتاینیم، فرمیم، مندلویم، نوبلیم، لاورنکیم)، سال ۱۹۴۰-۱۹۶۱
آیا شما در جمع آوری اطلاعاتی درباره چگونگی به کارگیری فلزهای مختلف از زمان کشف تا کنون اطلاعات مفید دیگری دارید؟ لطفا آن را از طریق ارسال نظر با ما و سایر مخاطبین ستاره به اشتراک بگذارید.
من
زیادع ماهم هفته دومیم😂😓
حسین
خدااااااااا چقدر زیادهههههههه اخه کی هفته اول مدرسه تحقیق میده
من حال ندارم بنویسم ترو خدا این چر تو پرت ها چیه چند سال دیگه میگن چند نو مو داریم مو دماغ مو سر مو…
میشناسیش
سلام کدوم مدرسه هستین ؟
ناشناس
سلام میشه درباره پلاتین هم بزارین؟
هلیا
خیلییییییی زیادععع من باید همه اینارو واسه ۵ نمره بی صاب شده بنویییییسم اخع خداااااااا
مایکا
خیلی خوب بود مرسی