ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – زندگی برای هیچ کسی راحت نمیگذرد، همواره موقعیتهایی پیش روی انسان قرار می گیرد که تواناییهای او را به چالش بکشد. هنر زندگی کردن این است که هر کسی بتواند در موقعیتهای مختلف زندگی عاقلانه و با برنامه ریزی پیش برود. بدین ترتیب از بروز تصمیمات هیجانی و اشتباهات جبران ناپذیر جلوگیری میکند.
روش عاقلانه مواجهه با موقعیتهای مختلف در زندگی
۷ مرحله برای تصمیم گیری و عملکرد عاقلانه در زندگی وجود دارد:
۱. وضعیت موجود را بپذیرید
گاهی اوقات افراد وقتی با شرایط سختی روبرو میشوند سعی در انکار دارند. در نظر داشته باشید که هر چه مدت طولانی تری مشکل را نادیده بگیرید، حل آن مساله بیشتر طول میکشد.
در این شرایطی بایستی بر خودتان مسلط باشید و صرف نظر از احساسی که نسبت به آن موقعیت دارید، آماده رویایی با آن باشید. حتی اگر نمیتوانید شرایط را تغییر دهید، بپذیرید که این شرایط وجود دارد و باید بهترین عملکرد را در آن موقعیت داشته باشید.
۲. برنامه ریزی کنید
طوفان فکری یکی از روشهای موثر در مواجهه با مشکلات است. احتمالا راه حلهای بسیاری برای خروج از شرایط پیش آمده دارید که با فکر کردن اصولی و درست به آنها میرسید. از مهارت حل مسئله استفاده کنید.
حتی اگر نتوانستید راه حل کاملی برای خروج از شرایط پیش آمده یا برطرف کردن مشکلتان پیدا کنید، بایستی برنامهای برای برای کنار آمدن با آن شرایط تهیه کنید. برای نمونه، تعیین کنید که از چه کسی میتوانید مشورت و حمایت بگیرید و چگونه میتوانید در این شرایط ادامه دهید.
۳. در صورت لزوم از دیگران کمک بگیرید
درخواست کمک از دیگران نشانه عقلانیت و شجاعت است. کمک گرفتن از دیگران یکی از روشهای مواجهه با شرایط دشوار در زندگی است.
کمک میتواند عملی، مانند کمک خواستن از خواهرتان برای ویرایش یک مقاله، یا عاطفی مانند تشویق والدین برای ادامه دادن و منصرف نشدن از کلاس موسیقی، باشد. انتظار نداشته باشید که دیگران بدون اعلام نیاز از سوی شما، به کمک تان بشتابند. به آنها بگویید که نیاز دارید چه کارهایی برایتان انجام دهند تا بتوانید شرایط را به درستی مدیریت کنید.
۴. آنچه را که میتوانید تغییر دهید
شرایط موجود را بررسی کنید و ببینید که چه جنبههایی از آن تحت کنترل شما است و میتوانید در آن تغییر ایجاد کنید. برای نمونه اگر خط خوبی ندارید، یک کتابچه خوشنویسی تهیه کنید و روزی یک برگ از آن را تمرین کنید.
اگر نمیتوانید شرایط را تغییر دهید، ممکن است بتوانید نگاه خود را به مساله تغییر دهید. برای نمونه، اگر پدربزرگتان فوت کرده است، نمیتوانید برای بازگرداندن او به زندگی کاری انجام دهید. اما میتوانید نگاه خود به مرگ را تغییر دهید.
البته انتظار نداشته باشید که یک شبه نگاهتان به مسایل تغییر کند، اما با گذشت زمان به تدریج این تغییر را احساس میکنید.
۵. آنچه را که نمیتوانید تغییر دهید شناسایی کنید
وقت و انرژی خود را برای تغییر چیزهایی که نمیتوانید تغییر دهید، هدر ندهید. شما نمیتوانید شخص دیگری را تغییر دهید، همچنین نمیتوانید گذشته خود را تغییر دهید. صرف وقت و انرژی زیاد برای تغییر این موقعیتها عاقلانه نیست. در عوض، بپذیرید که در شرایط ناعادلانه و سختی قرار دارید و عملکرد خود را در این شرایط برنامه ریزی کنید.
۶. احساسات خود را بشناسید و آنها را مدیریت کنید
قرار گرفتن در شرایط سخت، حتی اگر سختی آن را بپذیرید، شما را دچار غم، عصبانیت، خستگی و ناامیدی میکند. کنار آمدن با این احساسات کار سختی است.
برای مدیریت بهتر هیجانات خود، برنامه خودمراقبتی شامل تغذیه سالم، ورزش و استراحت کافی داشته باشید. همچنین فعالیتهایی مانند وقت گذرانی با دوستان و عزیزان، نوشتن خاطرات و یادداشت های روزانه و گوش دادن به موسیقیهای آرامش بخش نیز در این شرایط کمک کننده است.
۷. بر آنچه میتوانید بدست آورید تمرکز کنید
اگر در بدترین شرایط هم قرار داشته باشید، باز هم جنبههای مثبتی در آن وجود دارد. حتما شنیده اید “سختی که شما را نکشد، شما را قویتر میکند!” بر این نکته تمرکز کنید که بعد از عبور از این شرایط فردی با قدرت و تجربه بیشتر خواهید بود.
و در آخر
برای اینکه بتوانید در موقعیتها و شرایط مختلف زندگی، آگاهانه و عاقلانه عمل کنید، بایستی دانش عمومی بالایی داشته باشید. این آگاهی با مطالعه کتب مختلف و آگاهی از اخبار روز به دست میآید. در نظر داشته باشید که زندگی سرشار از اتفاقات پیش بینی نشده است، پس بهتر است کوله بار دانش و آگاهی خود را هر روز پربار تر کنید.
برگرفته از: lifehack