سرکه انگبین چیست؟
سرکه انگبین یا سکنجبین در واقع نوعی نوشیدنی اصیل و سنتی ایرانی است که از ترکیب سرکه و انگبین (عسل) تهیه میشود و معمولا از آن در فصل تابستان همراه با خیار برای پذیرایی در مهمانیها استفاده میشود.
در گذشته شربت سرکه انگبین یا سکنجبین را به صورت سنتی با مخلوطی از عسل و سرکه تهیه میکردند اما بعدها در برخی مناطق که عسل در آنها یافت نمیشد یا میخواستند شربتی ارزانقیمت فراهم کنند؛ سکنجبین را با ترکیب سرکه و شکر تهیه کردند ولی همچنان آن را سکنجبین مینامیدند. امروز که عسل گرانتر و کمیابتر از گذشته شده، به طور کلی این شربت را با شکر تهیه میکنند.
در اینجا قصد داریم طرز تهیه سرکه انگبین را به شیوه سنتی همراه با سرکه و عسل به شما آموزش دهیم تا بتوانید یک شربت عالی و گوارا تهیه کرده و از نوشیدن آن لذت ببرید.
مواد لازم برای تهیه سرکه انگبین سنتی و اصیل
سرکه خانگی | ۲ واحد |
عسل | ۵ واحد |
آب | ۴ واحد |
نعناع | به میزان دلخواه |
طرز تهیه سرکه انگبین
- برای تهیه شربت سرکه انگبین اگر از نعناع تازه استفاده میکنید؛ ابتدا نعناعها را پاک کرده و به صورت دستههای کوچک درآورید و هر دسته را با یک ساقه نعناع ببندید تا باز نشود.
- حالا هر سه جز را مخلوط کرده آنها را داخل ظرف مسی بریزید و باهم بجوشانید.
- کف روی آن را بگیرید و صبر کنید تا به یک چهارم برسد و قوام بیاید.
- وقتی حبابهای ریز روی شربت ظاهر شدند یعنی شربت شما به غلظت یا قوام مناسب رسیده است.
- در همین حالت که شربت درحال جوشیدن است، دستههای کوچک نعناع را داخل شربت بیاندازید و شعله را خاموش کنید تا هم عطر و هم طعم بهتری به شریت شما بدهد.
- صبر کنید تا شربت کاملا سرد شود.
- این فاصله برای این است که عطر نعناعها آزاد شود و مزه و عطر خود را به شربت بدهند.
- حالا شربت را از صافی عبور داده و داخل شیشه دربسته نگه دارید.
نکات کلیدی درباره تهیه سرکه انگبین
- به جای عرق نعنا میتوانید از ترکیب عرق نعنا، عرق پونه و عرق یونجه استفاده کنید که مجموعا ۲ پیمانه حاصل شود.
- شربت سکنجبین را در بطریهای شیشهای در یخچال یا بیرون از یخچال نگهداری کنید و هر شب قبل از خواب میل کنید.
- در طب سنتی شربت سکنجبین را برای درمان و بهبود بسیاری از امراض و حتی برای پیشگیری از برخی بیماریها مفید میدانند.
خواص سرکه انگبین
در تغذیه سنتی ایرانی در مصرف مصلحات، عوارض جانبی مواد غذایی مختلف به طور کامل رعایت میشد و تقریبا غذا یا میوهای یافت نمیشود که بدون مصلح مصرف شود. سرکه انگبین نیز یکی از این مصلحات است که برای تسکین عطش، بازکردن انسداد عروق، رفع سردرد، تعدیل طبع گرم، تقویت معده و کبد مفید است.
- اگر برای تهیه سرکه انگبین از میزان برابر سرکه و عسل استفاده شود، برای بیمارهای بلغمی، بازکردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده و تبهای مزمن مفید خواهد بود.
- اگر از سرکه و شکر به طور برابر استفاده شود، مزه آن ترش خواهد شد و شربت سکنجبین مایل به سردی خواهد رفت و برای رفع صفرا، بریدن تب، بازکردن انسداد عروق، رفع تشنگی، ناراحتیهای طحال، کبد و معده مفید واقع خواهد شد.
امیدواریم این شربت اصیل و گوارای ایرانی را در منزل تهیه کرده و از خواص فوقالعاده آن بهرهمند شوید.
گروه آشپزی ستاره