عفونت قارچی (درماتوسیسز) توسط قارچها ایجاد شده و پوست، ناخن، غشای مخاطی و حتی مو را در بدن درگیر میکند. قارچهای پوستی از جمله بیماریهای پوستی رایج هستند. از علائم این بیماری میتوان به قرمزی، جوش، لکه پوستی، التهاب پوست، ترک، پوسته پوسته شدن و خارش پوست اشاره کرد. این عارضه بیشتر در اثر عدم رعایت بهداشت یا وجود آلودگی ایجاد میشود. برخی از قارچها علائم شدیدتری ایجاد کرده و باعث مننژیت یا ذاتالریه میشوند. شایعترین محلهای درگیر قارچ پوستی، کشاله ران، گردن، آلت تناسلی و انگشتان پا هستند.
برای درمان قارچ پوستی معمولا از پمادهای موضعی استفاده میشود که مختص قارچ پوستی فرموله و عرضه شدهاند و در موارد شدیدتر نیز داروهای خوراکی قویتری نظیر کتوکونازول تجویز خواهند شد و به بهبود و ترمیم مشکلات پوستی کمک میکنند. عفونت قارچی در میان خانمها شایعتر بوده اما آقایان نیز گاها دچار این عفونتها میشوند. در ادامه قصد داریم با برخی از انواع پماد قارچ پوستی (پماد ضد قارچ) به عنوان مهمترین داروها برای درمان سریع قارچ پوستی آشنا شویم.
انواع پماد قارچ پوستی
در ادامه مهمترین پمادها و کرمهای مناسب برای قارچ پوستی را معرفی خواهیم کرد. قبل از هر چیز باید بدانید آنچه در ادامه گفته میشود حتما باید مطابق با تجویز پزشک متخصص باشد. بنابراین مطالب فوق تنها برای افزایش آگاهی و اطلاعات شما در مورد کرم و پماد قارچ پوستی است:
پماد کلوتریمازول
پماد کلوتریمازول (clotrimazole) از داروهای مهارکننده و همچنین کشنده قارچ است که به منظور درمان بیماریهای قارچی همچون کچلی بدن، ران و پا به صورت موضعی مورد استفاده میشود. این دارو همچنین برای رفع عفونتهای دستگاه تناسلی زنان نیز تجویز میشود. مقدار مصرف دارو باید توسط پزشک تعیین گردد اما به طور معمول از این پماد ضد قارچ دو بار در روز، استفاده میشود.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده محل مورد نظر را شسته و کاملا خشک کنید، سپس یک لایه نازک دارو را به منطقه آسیب دیده بمالید و به آرامی آن را بشویید. برای رفع قارچ پوستی باید دوره درمان با این دارو را حتی در صورت احساس بهبودی، کامل کنید. همچنین به منظور درمان سریعتر در عفونتهای قارچی مربوط به واژن، رعایت بهداشت ضروری است.
عوارض: سوزش، خارش و سایر تحریکات واژن، قرمزی، پوسته پوسته شدن، تکرر ادرار و درد در قسمت پایین شکم از عوارض این داروست. بنابراین در صورتی که قصد مصرف این دارو را دارید، بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید.
پماد کتوکونازول
پماد کتوکونازول (Ketoconazole) از موثرترین داروهای ضد قارچ و یک پماد درمان قارچ پوستی است که در درمان بیماریهایی همچون کچلی تنه، کشاله ران، ریش، پا و همچنین عفونتهای قارچی ناخن استفاده میشود. این دارو به سه شکل قرص، شامپو و کرم موجود است که از نوع شامپوی آن برای برطرف شدن شوره سر استفاده میشود. به طور معمول از پماد موضعی کتوکونازول، یک یا دوبار در روز به مدت ۲ هفته استفاده میشود. درمان با داروهای ضد قارچ را باید تا رفع کامل عفونت فعال قارچی ادامه دهید تا از عود مجدد عفونت، جلوگیری شود.
عوارض: خارش، ضایعات جلدی، یبوست، اسهال، سرگیجه، حساسیت چشمها به نور، خوابآلودگی، سردرد و تهوع و کاهش تعداد اسپرم از عوارض این داروست. بنابراین در صورتی که قصد مصرف این دارو را دارید، بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید.
پماد میکونازول
پماد میکونازول (Miconazole) یکی دیگر از انواع پماد برای قارچ پوستی است که برای درمان قارچ پوستی تجویز میشود. این پماد قارچ پوستی سبب ضخیم شدن دیواره سلولی قارچها و تغییر در نفوذپذیری غشای سلولی آنها میشود که در درمان بیماریهایی همچون کاندیدیاز جلدی، تنیا ورسیکالر، کچلی بدن، کشاله ران یا پا بسیار موثر است. این دارو به سه شکل پماد یا کرم موضعی، کرم واژینال و شیاف واژینال موجود است. قبل از استفاده از کرم موضع را تمیز کنید. سپس موضع را ماساژ دهید تا کرم ناپدید شود. توجه داشته باشید که درمان موضعی را برای حداقل یک ماه ادامه دهید. بهبودی در مدت ۱ تا ۲ هفته شروع میشود.
عوارض: بثورات جلدی، تاول، سوزش و قرمزی یا سایر علائم تحریک پوست از عوارض مصرف این داروست. بنابراین در صورتی که قصد مصرف این دارو را دارید، بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید.
کرم ترکیبی کلوتریمازول و بتامتازون
برخی از پزشکان برای درمان قارچ پوستی از ترکیب کلوتریمازول و بتامتازون استفاده میکنند. بتامتازون در دسته کورتیکواستروئیدها یا کورتونها قرار گرفته و بهترین گزینه برای کاهش علائم مختلف مانند خارش، سوزش و التهاب هستند. بنابراین گاهی بهترین پماد درمان قارچ پوستی ترکیب این دو دارو است. این کرم یا به صورت آماده در داروخانهها موجود است و یا توسط پزشکان تجویز شده و در داروخانهها و توسط متخصصان داروسازی ترکیب میشود. بنابراین بهتر است از ترکیب خودسرانه آنها خودداری کنید.
عوارض: از جمله عوارض این دارو خشکی پوست، سوزش موضعی و خواب رفتگی موضعی اندام است.
پماد نیستاتین
کرم یا پماد ایرانی نیستاتین (نیستات) توسط شرکت داروسازی جابرابن حیان ساخته شده و باعث توقف رشد قارچ میشود و به صورت قطره و قرص نیز در داروخانهها موجود است. این پماد صرفا استفاده موضعی دارد و دو بار در روز و یا طبق دستور پزشک روی ناحیه پوستی خشک و تمیز باید استفاده شود.
هشدار: این پماد را به هیچ وجه در چشم، بینی، دهان یا واژن استفاده نکنید.
عوارض: تحریک یا قرمزی پوست، تنگی نفس، تهوع، استفراغ، واکنشهای آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، خارش، بثورات پوستی، ورم (صورت، زبان و گلو)
پماد تربینافین
این پماد برای انواع عفونتهای قارچی پوستی و حتی درمان نوعی بیماری قارچی پوست به نام پیتریازیس که سبب تیره روشن شدن مناطقی از پوست گردن، سینه، بازوها و یا پاها میشود، به کار میرود. یک لایه نازک از دارو را دو بار در روز و یا طبق نظر پزشک روی پوست تمیز و خشک ناحیه درگیر بمالید و سپس دستان خود را تمیز بشویید.
عوارض: سردرد یا سرگیجه، درد شکم، اختلال بویایی و چشایی، اسهال، خارش و راش پوستی میتوانند جز عوارض جانبی این پماد باشند.
درمان خانگی قارچ پوستی و عفونت واژن
اگرچه درمانهای دارویی و پماد عفونت قارچی به هنگام بروز عفونت از بهترین راهکارها هستند اما گاهی اوقات میتوان با استفاده از روشهایی آسان در خانه، به روند درمان سرعت بخشید و یا از بروز دوباره عفونت، جلوگیری کرد. بهترین راهکارهای خانگی برای درمان عفونت واژن و قارچ پوستی استفاده از سرکه سیب، روغن درخت چای، ماست، زردچوبه، سیر، روغن نارگیل، آلوئه ورا، روغن پونه کوهی، پودر شیرین بیان و عسل است.
درمان قارچ پوستی کودکان
قارچ پوستی کودکان یک عارضه شایع است و اگر بر روی پوست کودک خود نقاط قرمز، خارش دار و ترک خورده (پوسته شده) مشاهده کردید برای درمان به پزشک مراجعه نمایید و احتمالا مایکونازول یا کلوتریمازول برای کودک تجویز خواهد کرد.
سوالهای متداول درباره پمادهای قارچ پوستی
از کدام پمادها بهتر است برای درمان قارچ پوستی کشاله ران استفاده کرد؟
کرم کلوتریمازول، میکونازول و تربینافین بهترین پمادها برای درمان قارچ پوستی کشاله ران هستند.
کدام پماد برای درمان قارچ پوستی ناخن بهتر است؟
کلوتریمازول قویترین و بهترین پماد برای درمان قارچ پوستی ناخن است.
بهترین پمادها برای درمان قارچ پوستی ناحیه تناسلی کدامند؟
کلوتریمازول، میکونازول و اکونازول بهترین پمادها برای قارچ پوستی آلت تناسلی هستند.
خواهشمندیم در صورتیکه تجربه مصرف هر کدام از این داروها را به عنوان پماد درمان قارچ پوستی داشتهاید، نظرات و تجربیات خود را در انتهای همین صفحه در قسمت “ارسال نظر” با مخاطبان ستاره در میان بگذارید.
Mina
سلامم من یه یک سالی میشه که درگیر این بیماریم . کلا پایین تنم درگیر شده . از زیر شکمم تا روی بکینی و کشاله ران و زانو شت پام . هر پومادیو استفاده کردم از سوزن تا قرص وکرم . کرم فقط بدترش میکنه حتی یه کرمیم هست که بهش حساسیت داشتم باعث شد دوباره بریزه بیرون . سوزنم فقط تا یه مدتی از خارش و سوزشش کم میکنه . قرصم باعث میشه خوب بشه ولی به قول قدیمیا ریشه داره عمقی درمان نمیکنه و خیلی کمیابه حدقل بین ۶ تا ۸ هفته باید مصرف بشه . هنوز درگیر این بیماریم میخوام از داروهای خارجیش استفاده کنم جون همه از ایرانی ناراضین . نه تنها من بلکه ۲ تا از اعضای خانوادم هم این قارچو گرفتن . امید وارم هیچکس تجربش نکنه.
Lale
سلام من بالای هر دو ران پام لکه های قهوه ای به صورت ردیفی وجود دارن که پوسته پوسته هم میشن . بنظرتون قارچه ؟ البته ناگفته نماند که زمانی هم بی اختیاری ادراری داشتم ، ممکن بخاطر رطوبت زیاد و نم داشتن لباس زیر باشه ؟
ممنون
Chika king
سلام من کمر بابام یکم قارچ زده نمیدونم چیکارش کنم اگه میشه راهنمایی کنید دکترم رفتیم ولی پماد هایی ک میده جوابگو نیستن
نازنین
سلام من الان چندوقته زیربغل خارش زیاد داره یه کم هم ریخته بیرون چه پمادی بزنم؟
صفورا دادخواه
مخاطب عزیز حتما برای تشخیص نوع بیماری و انتخاب روش درمانی مناسب به پزشک مراجعه کنید.
مهشید
من بیماری مورفیا دارم . بدنم مداوم قارچ میزنه پماد کلوتریمازول میزدم عالی بود ولی الان دیگه اصلا جواب نمیده . اگر راهنمایی بکنید ممنون میشم
صفورا دادخواه
مخاطب عزیز حتما نیاز است که در این خصوص مجدد به پزشک خود مراجعه کنید و بطور خودسرانه از هیچ دارویی استفاده نکنید.
Saber
من یه شش ماهی میشه درگیر قارچ کشاله ران شدم.چهار تا دکتر متخصص پوست رفتم داروهاشونم به موقع وکامل استفاده کردم شاید یه خورده اثر میکنه ولی خوب شدنی در کار نیست.بهشونم میگی خوب نشدم میگن داروها کیفیت نداره البته راستم میگن…دیگه کلافه شدم
امیر
سلام خسته نباشید،پوشته گردنم لک ها سیاه سفید است راهنمایم کنید ممنون میشم
صفورا دادخواه
احتمال قارچ پوستی وجود دارد، بهتر است برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
مانا
یک ماه از پماد کلوتریمازول موضعی استفاده شده ولی تغییر خیلی کمی در روند بهبودی داشته
علی
سلام خسته نباشید. از اطلاعت شما بسیار ممنونم. واقعا تشکر از شما عزیز.باعث شد که همه چیز رو بفهمم❤
صفیه
سلام من دو ساله درگیر بیماری قارچ پوستی هستم چند تا دکتر رفتم اما فایده ندارد واقعادر عذابم نمیدونم چکار کنم خیلی سخته لطفاً راهنمایی کنید
مهدیه
کلوتریمازول باید چقدر رو دست بمونه بعد شست
صفورا دادخواه
اجازه دهید کامل جذب پوست شود
مریم
سلام وقت بخیر من روی بدنم لکه های خیلی کمرنگ قهوه ای میزنه پیش دکتر پوست رفتم گفتن قارچ پوستیه سطحی هست که پماد کلوتریمازول رو با شامپوی بدن ضد قارچ رو برام تجویز کردن شامپو که بی اثر بود ولی پماد خوب بود ولی باز همچنان این قارچ رو پوستم زده میشه چیکار باید بکنم که کلا ریشه کن بشه و برطرف بشه چون این پماد درمان قطعی نداره ممنون میشم راهنمایی کنید که چی باید استفاده کنم
صفورا دادخواه
برخی از قارچ های پوستی متاسفانه هرگز به طور کامل ریشه کن نمی شوند و فقط علائم آنها با دارو رفع میشود. در صورتی که از تجویز پزشک خود نتیجه مطلوب نگرفته اید پزشک خود را عوض کنید ولی به هیچوجه خوددرمانی نکنید.
مهدی
سلام برای قاچ کشاله ران بارها از کلوتریمازل استفاده کردم اما مفید واقع نشد لطفا. راهنمایی کنید متشکرم
صفورا دادخواه
سلام
در این صورت پیشنهاد میکنیم با مراجعه به پزشک، مشورت تخصصی دریافت کنید
دخترشمالی
سلام
من پشت گردنم قارچ های سفید پوستی دراومده رودستمم چندتالک سفیده بدون پوست.ازچه پمادی بایداستفاده کنم؟
صفورا دادخواه
به هیچ عنوان خوددرمانی نکنید و به متخصص پوست مراجعه کنید.
بدون نام
باسلام من ناحیه کمروشانه وگردنم لک های قهوه ای وجودداردوازپمادهای کلوتریمازول استفاده کردم ولی نتیجه ای ندیدم ممنون میشم راهنماییم کنید
صفورا دادخواه
کاربر گرامی حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با مشاهده لکه ها و شرایط پوستی شما تجویز درست صورت گیرد.
ناشناس
من همینطوربودم شامپوسلنیوم سولفات ۲/۵درصدهفته سه بارببدنم زدم وپمادکلوترموازول هم استفاده کردم بهترشدخداروشکر
محمد
سلام
پشت من بین گردن تا کمرم پر قارچ بود که شبیه لکه های تیره بود بعد از استحمام یکی دو بار از کلوتریمازول استفاده کردم که به طور کامل بهبود پیدا کرد
سعیده
سلام لطفا راهنماییم کنین.توصورتم زیر لب قارچ دارم هر پمادی که بگین امتحان کردم ولی خوب نمیشه اگه داروی هست بهم بگین ممنون میشم
صفورا دادخواه
کاربر عزیز از خوددرمانی بپرهیزید و حتما به یک متخصص پوست مجرب مراجعه کنید.
saeid
چند سال پیش بدلیل بثورات جلدی ناحیه بازو به شکل التهاب ، خارش شدید و پوسته ریزی به متخصص پوست مراجعه کردم کلوتریمازول، کتوکونازول و کلوبتازول تجویز فرممودند در عرض بیست روز بکلی بهبود پیدا کرد تا یک ماه هم ادامه دادم طبق دستور
امین
میشه راهنمایی کنید برای درمان پیدرای سفید
بهمنی
کلوتریمازول خیلی خوبه
معین
با سلام خدمت همه عزیزان، چند سالی بود که یک زائده ناهموار روی پام بوجود اومد که خارش شدیدی داشت خیلی از پمادهای مخصوص ضد قارچ استفاده کردم ولی فایده نداشت خیلی هم خارش داشت،یک روز دخترم داشت با پد لاک پاک کن لاک ناخنش رو پاک میکرد منم یه دونه پد برداشتم و با پد لاک پاک کن یه دقیقه روی قارچ رو ماساژ دادم خارشش کاملا برطرف شد دو سه روزی این کار رو تکرار کردم،کاملا برطرف شد حتی ردی ازش باقی نموند،همین یک هفته پیش هم یکی از دوستام توی استخر چانه ش قارچ زده بود گفت دو هفته س که دارم دارو استفاده میکنم ولی همچنان قرمزه و خارش داره بهش گفتم شاید خنده دار باشه ولی من با یه پد لاک پاکن قارچم درمان شد،گفت منم امتحان میکنم،دیروز بهم زنگ زد گفت کاملا خوب خوب شده،