اصول آهنگسازی چیست؟

اصول آهنگسازی هم مانند هر حرفه و هنر دیگر دارای یک فرآیند مشخص است که همه‌ی آهنگسازان باید آن را رعایت کنند. اصولی مثل مشخص کردن سبک و فرم قطعه، بیان ایده‌های کوچک و بزرگ و…

اصول آهنگسازی

ستاره | سرویس فرهنگ و هنر – آهنگسازی از گذشته تا به امروز از نظر سبک و ساختار دچار تغییرات زیادی شده است و آهنگسازان بسیاری موسیقی را با هنرشان و با کمک اصول آهنگسازی زیباتر کرده‌ و آن را به نسل‌های پس از خود منتقل کردند. آهنگسازانی مانند لودویگ فان بتهوون، ولفانگ آمادئوس موتزارت، یوهان سباستین باخ و … شاهکار‌هایی را در سبک کلاسیک خلق کردند که هنوز هم جزو بهترین آثار موسیقایی به حساب می‌آیند. از جمله آهنگسازان مشهور ایرانی نیز می‌توان بهانوشيروان روحانی اشاره کرد. اما آهنگسازی اصول و مراحلی که دارد که به طور مختصر به آن اشاره خواهیم کرد. 

 

اصول آهنگسازی

 

اصول آهنگسازی چیست؟

آهنگسازی هم مانند دیگر هنر‌ها و دیگر حرفه‌ها نیاز به یک سری آموزش‌ها و اصول مخصوص به خود دارد و در عین حال یک آهنگساز باید از خلاقیت بالایی برخوردار باشد. برای آهنگسازی روش‌ها و سبک‌های مختلفی وجود دارد. برخی برای آهنگسازی از نرم افزار‌هایی مانند GarageBand یا Band in a. box استفاده می‌کنند و برخی به صورت دستی آهنگسازی می‌کنند. ولی در همه‌ی روش‌ها یک سری اصول ثابت باید رعایت شوند. در ادامه مراحل و اصول آهنگسازی بدون استفاده از نرم افزار را خواهیم گفت.

 

ابزار آهنگسازی

 

مراحل آهنگسازی

۱. قبل از هرچیز یک آهنگساز باید به علم و دانش موسیقی تسلط کافی داشته باشد و با سازشناسی، هارمونی، کنترپوان، رهبری ارکستر و … آشنا باشد. آهنگساز باید حتما توانایی نواختن حداقل یک ساز را داشته باشد و با ساز پیانو آشنا باشد. زیرا آهنگساز معمولا هنگام ساخت یک قطعه از ساز استفاده می‌کند و لحن و حس و حال قطعه را نیز اعمال می‌کند. البته قابل ذکر است که نواختن ساز اجبار نیست و یک آهنگساز می‌تواند با توجه به دانش موسیقایی‌اش و تنها با زمزمه کردن نیز آهنگسازی کند.

۲. یک آهنگساز قبل از اقدام به ساخت آهنگ باید سبک مورد نظرش را انتخاب کرده و مشخص کند که قطعه در چه سبکی یا چه دستگاهی قرار است نوشته شود و یا با چه صدا و لحنی قرار است خوانده شود. همچنین باید مشخص کند که آیا قطعه دارای متن و شعر هم هست یا نه.

 

ابزار و اصول آهنگسازی

 

۳. پس از مشخص کردن سبک، باید در مورد فرم آهنگسازی تصمیم بگیرد. قطعات موسیقی اغلب شامل قسمت‌هایی یکسان، بخش‌های تکراری یا فرم‌هایی متفاوت از یکدیگر است. پس آهنگساز باید قسمت‌های مختلف قطعه را مشخص کند.

۴. مرحله‌ی بعدی نوشتن ایده‌هاست. آهنگساز باید هر ایده‌ی کوچکی که به ذهنش می‌رسد را یادداشت کند یا از ضبط کننده‌های صدا، کامپیوتر، مینی دیسک و… برای ضبط ایده‌ها و جملات کوتاه و کوچک خود استفاده نماید.

 

اصول آهنگسازی

 

۵. پس از نوشتن ایده‌ها و جملات آهنگساز باید آن‌ها را با دقت بیشتری بررسی و تحلیل کند و کم و کاستی‌ها را اصلاح نماید. آهنگساز باید در صورت نیاز جملات را کم و زیاد و در جا‌هایی که لازم است تکرار شود، آنها را تکرار کند.

۶. اعمال بخش کانتراست. تقریبا می‌توان گفت که همه‌ی سبک‌های موسیقی دارای یک بخش کنتراست یا تضاد است، زیرا به قطعه‌ی موسیقی هیجان می‌دهد و توجه شنونده را جلب می‌کند. برای این کار می‌توان یک ریتم متفاوت را اعمال کرد.

 

نت نویسی و  آهنگسازی

 

۷. نهایتا باید محصول نهایی را جمع بندی کنید. در این مرحله باید به فرم اصلی قطعه فکر کرد و با کمک دانش موسیقایی و هارمونی، جمع بندی قطعه و نت نویسی نهایی آن را انجام داد.

 

آهنگسازی چیست؟

بعد از آشنایی با اصول آهنگسازی لازم است مرور کوتاهی بر تعریف آهنگسازی داشته باشیم. به فرآیند تولید و ساخت یک قطعه جدید موسیقی آهنگسازی می‌گویند. به عبارت دیگر آهنگسازی درک موسیقی و هنر خلق قطعه موسیقی است. به فردی که قطعه موسیقی را می‌سازد آهنگساز می‌گویند.در واقع آهنگساز با تسلط بر علم موسیقی ایده‌های خود را در قالب یک قطعه‌ی موسیقی به رشته‌ی تحریر در می‌آورد.

آهنگسازی به دو دسته‌ی حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای تقسیم می‌شود. در آهنگسازی‌های حرفه‌ای مثل آهنگسازی برای ارکستر‌ها، آهنگی که برای ساز‌های مختلف ساخته و نوشته می‌شود به صورت نت نوشته می‌شود. در آهنگسازی معمولی یا غیر حرفه‌ای که به آن ملودی سازی هم می‌گویند اغلب نت نویسی انجام نمی‌شود و فقط آهنگ ساخته شده با ابزاری ضبط و ذخیره می‌شود.

شما هم اگر تجربه‌ای از آهنگسازی دارید، می‌توانید سوالات،‌ نظرات و تجربیات خود را از طریق بخش “ارسال نظر” با ما در میان بگذارید. ما به سوالات شما پاسخ داده و نظرات شما را با دیگر مخاطبان ستاره به اشتراک می‌گذاریم. 

با میزان در موسیقی نیز در ستاره آشنا شوید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • نظر من اینه که چنین مقاله ای با این عنوان باید توسط فردی نوشته بشه که خودش آهنگساز باشه. مطالب اشتباه نیست ولی

نظر خود را بنویسید