ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – آیا میدانید اصول پرورش بلدرچین در خانه چگونه است؟ بیشتر علاقهمندان به کسب و کار در این زمینه با توجه به بازار خوب تخم بلدرچین، هزینه اولیه کمتر و سوددهی بیشتر ترجیح میدهند، تولید و پرورش بلدرچین تخم گذار را هدف اصلی خود قرار دهند. در این بخش به نیازهای اساسی برای پرورش بلدرچین تخمگذار و شرایط لازم برای پرورش این پرندگان مفید پرداخته میشود. جالب است بدانید در شرایط ایدهال بلدرچینها در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ تخم در سال میگذارند.
شرایط محل نگهداری
- تهویه: فضای مورد نیاز برای نگهداری و پرورش بلدرچین تخم گذار باید دارای سیستم تهویه قوی و مناسب باشد. لازم به ذکر است، اگر فضولات پرنده به موقع جمع آوری نشود، آمونیاک ساطح شده ناشی از تجمع فضولات باعث ایجاد بیماریهای تنفسی در پرندهها شده و در روند تخم گذاری آنها خلل ایجاد خواهد کرد.
- دما: بلدرچین به تغییرات و نوسانات دمای محیط بسیار حساس است؛ بنابراین باید دمای محیط نگهداری پرنده همواره بین ۲۰-۲۱ درجه باشد.
- نور: بلدرچین برای تخم گذاشتن به نور زیاد نیاز دارد، بنابراین لازم است سیستم نور رسانی قوی در نظر گرفته شود تا بهره وری بیشتر شود. هر گونه تغییر در ساعات نور سانی باعث کاهش میزان تخم گذاری در آنها میشود. ساعت نورسانی را هیچ گاه تغییر ندهید و میانگین ساعات روشنایی سالن بین ۱۶ تا ۱۸ ساعت باشد. همچنین ضروری است، محیط در نظر گرفته شده، ساکت و دور از سرورصدای ماشینها و … باشد، زیرا صداهای مهیب و ترسناک، بهره وری یا میزان تخم گذاری را کاهش میدهد.
نحوه تغذیه
آب مورد نیاز
سایر نکات مهم
۱. بلدرچینها در حدود ۵۰ روزگی آماده تخم گذاری میشوند و برای تخم گذاری نیاز به جنس نر ندارند.
۲. بلدرچینها تخم زیادی تولید میکنند. بلدرچینهای ماده ۲۶۰ عدد تخم در اولین سال تخمگذاری خود میگذارند روی همین اصل بلدرچینها کثیر تخم هستند.
۳. بلدرچینها ۷۵ درصد تخمهای خود را بین ساعات ۳ تا ۵ بعد از ظهر و ۲۵ درصد تخمهای خود را هنگام شب میگذارند.
۴. یک بلدرچین ماده هر ۱۶ تا ۲۴ ساعت به مدت ۸ تا ۱۲ ماه تخم میگذارد. تخمهای یک بلدرچین همواره از لحاظ رنگ و طرح خصوصیت پوسته همواره یکسان است.
۵. وزن متوسط تخم بلدرچین بین ۹ تا ۱۰ گرم یعنی در حدود ۷ درصد وزن پرنده است.
۶. توجه داشته باشید، در پرورش بلدرچین تخمگذار، تخمها باید روزانه چندبار جمع آوری شده و با دقت زیاد نگهداری شوند. زیرا تخمهای بلدرچین خیلی نسبت به آسیبهای وارده به پوست حساس هستند.
۷. بسیاری از پرورش دهندگان بلدرچین تخمگذار ترجیح میدهند که تخمها را قبل از ذخیره سازی در محلول سالم سازی کننده غوطه ور کنند. در این صورت محل نگهداری بایستی بین ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتیگراد در نظر گرفته شود.
۸. رطوبت نسبی نباید کمتر از ۷۵ درصد باشد و بهتر این است که تخم برای مدت بیشتر از یک هفته در این محیط قرار داده نشود. اگر لازم است تخمها بیش از یک هفته نگهداری شوند، لازم است حتما چرخانیده شوند. این چرخانیدن برای جلوگیری از چسبیدن نطفه به پوسته لازم است.
۹. برای تمیز کردن تخمها از کاغذ سمباده یا یا پارچه تمیز پشمی سفت استفاده شود، به طوریکه به پوسته نازک آنها آسیبی نرسد. نکته مهم اینکه از تخمهای کثیف برای جوجه کشی نباید استفاده کرد.
مشکلات پرورش بلدرچین تخم گذار
در پرورش بلدرچین ممکن است با برخی مشکلاتی روبه رو شوید که مهمترین آنها به همراه دلایل ایجاد آنها عبارتند از:
مشکل پایین بودن هچ و تخم بی نطفه
علت: ۱) نامناسب بودن نسبت نر به ماده ۲) نامناسب بودن جفت گیری
مشکل مرگ جنینی
علت: ۱) پایین یا بالا بودن بیش از حد دمای انکوباتور ۲) بیمار بودن بلدرچینهای مادر ۳) نقص در تهویه
مشکل دیر هچ شدن
علت: دما و رطوبت خیلی کم دستگاه جوجه کشی
مشکل هچ زودرس
علت: ۱) دما و رطوبت بسیار بالا محل نگهداری ۲) بالانس نبودن جیره بلدرچین مادر و تغذیه ناکافی
مشکل مرگ جوجهها بعد از نوک زدن
علت: بالا بودن میزان دی اکسید کربن در دستگاه هچر
درصورتی که علاقهمند هستید تا نگهداری و پرورش بلدرچین تخمگذار را به عنوان شغل اصلی یا جانبی برای خود در نظر بگیرید، میتوانید از کتابهای مفید در این زمینه استفاده کنید. اگر تجربه خاصی در این زمینه دارید، لطفا دیدگاههای خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.