همه ساله در ایام منتهی به اربعین حسینی، زائران و عشاق ثارالله مسیر نجف تا کربلا را به عنوان یک سنت حسنه با پای پیاده طی میکنند و به این شکل عشقشان به امام حسین (ع) و حضرت اباالفضل العباس (ع) و یاران باوفایشان نشان می دهند.
هزینه پیاده روی اربعین چقدر است؟
- هزینه صدور ویزا برای هر نفر حدود ۳۸۵۰۰۰ تومان است. (قبل از سفر مقدار کافی دینار عراقی از صرافیها تهیه کنید).
- برای مکالمه در عراق هم، سیمکارتهای عراقی را از آژانسهای مسافرتی معتبر یا از نمایندگیهای سفارت عراق در ایران دریافت کنید.
- کرایه ماشینها از مرز تا نجف بین ۱۰ تا ۴۰ هزار دینار بین اتوبوس، ون و سواری متغیر است.
- کرایه از گاراژ نجف تا حرم حضرت علی (ع) بین ۱۰۰۰تا ۱۵۰۰ دینار است.
- قیمت هتلها در نجف به ازای هر نفر ۲۵۰۰۰دینار است. نرخ هتلهای کربلا بین ۴۰ تا ۱۰۰ دلار به ازای هر نفر است.
مسیر پیاده روی اربعین از روی نقشه
این نقشه هایی است برای آن دسته از کسانی که عزم سفر به کربلا در روز اربعین را دارند و می خواهند در پیاده روی اربعین شرکت کنند.
در مسیر زائران موکبها و خیمههای فراوانی برای پذیرایی برپا شده است که صحنههای بسیار زیبایی را خلق میکنند. اکثر مردم قبایل و عشایر مختلف در این مسیر خیمه و چادر برپا کرده و با تمامی دارایی خود حتی به اندازه قرص نان یا با شستن پای زائران به مردم خدمت میکنند و این خدمت را برای خود افتخاری بزرگ میدانند.
در طول مسیر علاوه بر موکبها و خیمههای کوچک، خیمههای بزرگ و درمانگاههایی وجود دارد که برای استراحت و درمان مناسبتر هستند. این مسیر از خروجی شهر نجف تا حرم مطهر حضرت عباس(ع) توسط تیرهای روشنایی، از ۱ تا ۱۴۵۲ نشانهگذاری شده است، فواصل این تیرها از یکدیگر تقریبا ۵۰ متر است که شاخص بسیار خوبی برای زائران پیاده به شمار میرود. در میانه این مسیر شهر حیدریه (خان نص) واقع شده که کلیدیترین نقطه مسیر و محلی برای تأمین امکانات و لوازم و… است، همچنین حد فاصل حیدریه تا هندیه و سه راهی طویریج، به علت وجود نخلستانها و مسیرهای فرعی شاهد بیشترین انفجارات بوده است و نسبت به سایر قسمتهای مسیر باید محتاط تر عمل کرد.
مسیر پیاده روی اربعین از سمت مهران
مسیر سفر به صورت رفت و برگشت از مسیر مهران است. به این صورت که از مهران به کوت و شوملی رفته و بعد دیوانیه و نجف. فقط در مسیر رفتن از دیوانیه و شامیه عبور می شود. مسیر باصفای پیاده روی در طریق (جاده) نجف-کربلا: در این مسیر بعد از کربلا به حله رفته (بیضی بنفش) و بعد به شوملی خواهید رفت. جاده نجف و کربلا در شوملی از هم جدا می شوند.
مسیر پیاده روی اربعین از شهر نجف
تصویر از شهر دوست داشتنی نجف می باشد. شش ضلعی های نارنجی حرم امام علی (ع)، مسجد کوفه و قبرستان تاریخی وادی السلام را نشان می دهد. فلش های آبی، جهت پیاده روی در جاده کربلا را نشون می دهد و فلش های سبز، جاده نجف-کوفه را نمایان می کند.
مسیر پیاده روی اربعین قبل از شهر کربلا
در تصویر علامت ضربدر پل ثوره العشرین را نشان می دهد؛ پلی که زائرین از روی آن وارد جاده کربلا می شوند و از زیر آن جاده کوفه-نجف رد می شود. تجمع و مراسم های بعد از نماز صبح ایرانی ها زیر این پل برگزار می شود. فلش های نارنجی مسیر حرم امام علی (ع)، فلش های سبز مسیر مسجد کوفه و فلش های آبی مسیر پیاده روی را نشون می دهد. مسجد آیت الله حکیم هم میزبان خیل عظیمی از ایرانی ها می باشد. صبحانه، نهار، شام، محل استراحت، حمام و… . مسجد حنانه (مسجدی که یک شب سر مبارک امام حسین (ع) در ان نگه داری شده بود) محل مراسم بعد از نماز عشای ایرانی ها در نجف است.
نکات ویژه برای پیاده روی اربعین
- زائران معمولاً از نجف تا کربلا را پیاده طی میکنند اما برخی از زائران مسیر بغداد تا کربلا را طی میکنند. این درحالی است که تمامی ورودیهای شهر کربلا میزبان زائرین اربعین حسینی است.
- فاصله خروجی شهر نجف تا ابتدای شهر کربلا حدود ۸۰ کیلومتر است.
- معمولاً مسافت نجف تا کربلا را در ۳ روز و ۲ شب طی میکنند. یعنی از صبح زود سه روز مانده به اربعین حرکت کرده و شب اربعین به کربلا میرسند.
- هر چند که لحظه رسیدن به کربلا به صورت پیاده لحظه فوقالعادهای است و تجربه طول مسیر باعث میشود خستگی از یاد انسان برود اما اگر زائری به هر دلیل قادر به طی کردن راه به صورت پیاده نباشد میتواند به وسیله خودرو هایی که بین راه وجود دارد بقیه مسیر را با ماشین طی کند. این خودروها را ارتش عراق مهیا کرده است و معمولاً زائرین را به صورت گروهی تا کربلا میبرند.
- بعضی از کاروانها به صورت گروهی حرکت میکنند و تا کربلا با هم میرسند. برخی قرار میگذارند که مثلاً عصر اربعین یا شب اربعین فلان جا حضور داشته باشید.
- استفاده از پرچمی که به نوعی نشان دسته شما خواهد بود مطمئناً برای گم نکردن هم گروهی ها خوب است اما با توجه به اینکه این پرچم باید نسبتاً بلند باشد تا دیده شود دو مشکل اساسی دارد: اولاً اینکه کسی که این پرچم را حمل میکند مطمئناً انرژی زیادی از دست خواهد داد و باید این پرچم دست به دست شود. ثانیاً در طول مسیر تعداد پرچمها خیلی زیاد است و تقریباً پیدا کردن پرچم کار سادهای نیست. مگر آن که رنگ و نوع پرچم خیلی متمایز باشد.
- تمام طول مسیر پیاده روی از خروجی نجف تا ورودی کربلا تیرهای چراغ برقی وجود که شمارهگذاری شدهاند. از ۱ تا ۱۴۶۰ هر کدام از این تیرها با هم دقیقاً ۵۰ متر فاصله دارند. به نوعی خط نشان هستند که چقدر از مسیر را طی کرده و چه قدر باقی است. معمولاً برای اینکه هم کاروانیها با هم قرار بگذارند از شمارههای این تیرها که سمت چپ یا راست مسیر پیاده روی قرار دارد استفاده میکنند.
- امنیت بین نجف تا کربلا خیلی خوب است و در سنوات گذشته در این مسیر انفجار یا خرابکاری اتفاق نیفتاده است هرچند که در مسیر بغداد-کربلا موردهایی از نقض امنیت وجود داشته است. اما مسیر پیاده روی نجف تا کربلا جزو امنترین مسیرهای منتهی به کربلاست و تقریباً میتوان گفت از امنیت شهر نجف و همچنین مسیر آن تا کربلا و شهر کربلا مخصوصاً منطقه ای که اطراف حرمین است خیالتان راحت باشد.
- حتماً سعی کنید از کفش راحت استفاده کنید. اگر کفشتان ذرهای پای شما را اذیت میکند این اذیت در آن حجم پیاده روی خیلی نمود خواهد داشت و مطمئناً در روز آخر که معمولاً پای انسان در اثر یک عکس العمل طبیعی تاولهای کوچکی خواهد زد بیشتر اذیت خواهید شد. ذکر دو نکته اینجا ممکن است مفید باشد: عربها از دمپایی برای پیاده روی استفاده میکنند. احتمالاً حرکت با دمپایی به مراتب راحتتر از کفش نامناسب خواهد بود. همچنین معمولاً چند ساعت آخر پیاده روی که نزدیک شهر کربلا خواهید شد به خاطر فشاری که کفش به پا خواهد آورد اکثر مردم با پای برهنه راه خواهند رفت زیرا پابرهنه راه رفتن راحتتر از حرکت با کفش نا مناسب است.
- سعی کنید از کوله پشتی استفاده کنید. راحتترین نوع بار جهت حمل در این مسافت کوله هایی است که کامل روی دوش قرار میگیرد. در غیر اینصورت از ساکهای چرخدار که تحمل این مسافت را داشته باشند استفاده کنید زیرا اگر چرخ این ساکها روی آسفالت مسیر حرکت دچار مشکل شود مطمئناً مجبور به حمل این ساکها به روشهای دیگر خواهید بود که کار را برای پیاده روی دشوار میکند.
- از ابتدای مسیر تا انتهای مسیر تقریباً تمامی طول مسیر به وسیله چادرها یا سازه هایی تقسیم بندی شده است که هیئتهایی از سراسر عالم مسئولیت این چادرها را بر عهده دارند. البته قریب به اتفاق این هیئتها قبیلههای عراقی هستند. عراقیها به هیئت، موکب میگویند.
- تقریباً میتوان گفت همه نوع خوراکی در طول مسیر به صورت رایگان در اختیار است! در خیلی از موارد صاحبان موکبها (هیئتهایی که بین راه چادر زده اند) به اصرار شما را مجبور میکنند از خوراکیهای آنها بردارید.
- با توجه به اینکه هم اکنون اربعین در پاییز قرار دارد گرمای هوا به هیچ وجه اذیت کننده نیست و علاوه بر آن در ساعات شب و همچنین صبح هوا سرد هم خواهد شد. و بهتر آن است که لباس گرم به اندازه کافی بردارید. و قبل از حرکت به سایت های هواشناسی سر بزنید.
- در طول مسیر موکب هایی هستند (تقریباً هر ۱ کیلومتر) که در کنار جاده پنلهای ۱۵ یا ۲۰تایی برق گذاشتهاند و زائران دستگاههای برقی خود را در این پنلها شارژ میکنند.
- برای محل خواب طول روز با توجه به وجود خورشید و گرمای نسبی هوا خیلی نکته خاصی وجود ندارد. اما برای خواب پیشنهاد میشود که اولاً قبل از ساعت ۸ محلی را برای خواب از بین موکبهای طول مسیر انتخاب کنید. ثانیاً با توجه به سرمای شب سعی کنید به جای چادر در موکب هایی که ساختمان دارند و گرمتر هستند اطراق کنید. احتمال اینکه بعد از ساعت ۱۱ شب جای گرم و مناسب گیر بیاورید کمی سخت خواهد شد. ذکر چند نکته در اینجا اهمیت دارد اولاً جای خواب مناسب برای خواهران و برادران در طول مسیر وجود دارد ثانیاً کسی بدون جای خواب نخواهد ماند! چون جا و ملزومات خواب مثل پتو و بالش به اندازه کافی هست فقط باید بتوانید موکبی که هنوز کامل پر نشده را پیدا کنید اگر از خود اهالی بخواهید برایتان معرفی میکنند که کجا هنوز برای خواب جا دارد.
- معمولاً بعد از ساعت ۹ شب مسیر پیاده روی خلوتتر میشود و اکثر موکب داران تا اذان صبح استراحت میکنند اما در این میان کم نیستند موکب دارانی که شب را هم متناسب با سرمای شب خدماتی ارائه میکنند که زائرین شبرو را کمک کند. به عنوان مثال چایی و شیر داغ و حتی هدبند! برای جلوگیری از سرمای شب در طول شب توزیع میشود و عده ای هستند که ترجیح میدهند تا اذان صبح پیاده روی کرده و بعد از طلوع آفتاب بخوابند.
- هرچند که جمعیت زیادی در مدت زمان کوتاهی در این مسیر تردد میکنند اما به لطف اهل بیت و عشق خدام الحسین مسیر از لحاظ بهداشتی وضعیت مناسبی دارد و همچنین سرویسهای بهداشتی (حمام و توالت) به صورت مرتب توسط خادمین تمیز میشود و اغلب سطح بهداشت در وضعیت نسبتاً خوبی قرار دارد. هرچند پیشنهاد میشود در کوله همراهتان یک صابون داشته باشید.