ستاره | سرویس پزشکی – قلیان از قدیم مورد استفاده قرار میگرفته است اما با تحقیقاتی که روی آن انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند که مضرات آن حتی از سیگار هم به مراتب بدتر و تاثیرگذارتر است. مضرات قلیان آنقدر زیاد است که هر وعده استفاده از آن را معادل با یک پاکت سیگار دانستهاند. متاسفانه امروزه تصور تفریح و دور هم بودن بدون قلیان برای خیلی از جوانان ممکن نیست اما قطعا اگر از عوارض و مشکلاتی که قلیان بر روی سلامتی میگذارد اطلاع داشته باشید هرگز به سراغ این قاتل خاموش نخواهید رفت.
چه آنهایی که به ادعای خودشان تفننی قلیان میکشند، چه آنهایی که قلیانکش حرفهای هستند باید بدانند که مصرف قلیان به تدریج آنها را در معرض انواع بیماریها قرار میدهد که بسیاری از آنها ممکن است زمانی آثار خود را بروز میدهند که دیگر کار از کار گذشته و درمان قطعی برای آنها وجود ندارد. تنباکو و توتون مورد استفاده در قلیان معمولا از بیکیفیتترین و نامرغوبترین انواع موجود و خطرناکترین آنهاست. بد نیست بدانید اسانسهای مواد معطر استفاده شده در تنباکوهای معطر هزاران نوع ماده سمی و سرطانزا دارد.
برخی افراد تصور میکنند به دلیل اینکه که تنباکوی قلیان از طریق آب فیلتر میشود، کلیه مواد مضر آن تصفیه میشود در صورتیکه این یک باور کاملا غلط است و کشیدن تنباکو از طریق آب، مواد سرطانزای آن را تصفیه نمیکند. این دود میتواند به اندازه دود سیگار اثر مخرب بر روی ریه و قلب داشته باشد.
چرا دود قلیان از دود سیگار مضرتر است؟
افراد سیگاری که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار در روز مصرف میکنند، به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پُک که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول میانجامد، حدود ۵ تا ۶ لیتر دود استنشاق میکنند و این در حالی است که مصرفکننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول میکشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک میزند که هر پک به طور متوسط حاوی نیم تا یک لیتر دود است. میتوان گفت حجم دودی که از طریق آن وارد بدن میشود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
درباره مضرات قلیان بدانید
عامل بروز سرطان
مضرات قلیان در اثر مصرف تاثیرات مخربی بر دو عضو حیاتی بدن به نام ریهها و قلب دارد. سرطان ریه، سرطان مری، بیماری انسدادی ریوی مزمن، آمفیزم، پایین بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزایش حملات آسم و ذاتالریه برخی از خطرات مربوط به کشیدن قلیان هستند. بنابراین شخص مبتلا به بیماریهای مختلف ریه اگر به استعمال دخانیات و کشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شک مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد. علاوه بر مشکلات ریوی سرطان لب و دهان و حنجره، سرطان مری و معده، لوزالمعده، کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بدخیم مصرف سیگار و قلیان است.
ایجاد آلرژی و حساسیت
متأسفانه به اکثر تنباکوهایی که در سالهای اخیر به بازار آمده اسانسهایی اضافه میشود که این اسانسها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی میگردد، بنابراین علاوه بر بیماریهای ذکر شده، سرفههای مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد.
مشکلات ژنتیکی و تخریب هورمونهای جنسی
تحقیقات ثابت کرده است که کشیدن قلیان در هر نوعی ؛ میتواند میزان اسپرم را در مردان کاهش دهد. کشیدن قلیان میتواند تحرک و طول عمر اسپرم را کاهش داده و موجب تغییرات ژنتیکی شود که بر بچه تاثیر میگذارد. از آنجا که دود قلیان (چه قلیان میوهای چه قلیان معمولی) حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است، موجب کاهش تولید اسپرم میشود.
عدم بهبود زخمهای داخلی
آنهایی که اهل کشیدن سیگار و قلیان هستند باید بدانند حالا دیگر نه فقط مستعد ایجاد زخمهای گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطانهای دستگاه گوارش هستند، بلکه اگر همین حالا هم به زخمهای سیستم گوارشی مبتلا بوده و مراحل درمان را میگذرانند، مصرف قلیان بهبود زخمشان را به تاخیر میاندازد و پاسخ به درمان را کند میکند.
سندروم مرگ ناگهانی
کودکان در مقابل تاثیرات و مضرات قلیان آسیبپذیر هستند. اگر در محلی باشند که در آن قلیان کشیده میشود، احتمال ایجاد عفونتهای ریوی، آسم و سندرم مرگ ناگهانی کودک در آنها افزایش مییابد.
اختلال در رشد جنین
بیشترین تاثیر سوءمصرف سیگار و قلیان بر روی جنین، در سه ماهه دوم و سوم بارداری است، زیرا در این زمان اندامهای جنین به تدریج تشکیل میشوند و در صورت استعمال سیگار یا قلیان، رشد اندامها مختل و جنین با عقبماندگی مواجه میشود. استعمال سیگار حتی پیش از بارداری هم مضر است و بر تخمکهای زن تاثیر منفی دارد و قدرت باروری آنها را کاهش میدهد.
پوکی استخوان
یکی دیگر از مضرات قلیان پوکی استخوان است. مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس و کاهش وزن می شود که به تسریع پوکی استخوان میانجامد.
قلیان دشمن زیبایی
چروکیدگی پوست، پیری زودرس، تیرگی زیر چشم و لبها، زردی و فساد دندانها از مهمترین نشانههای ظاهری افرادی است که قلیانکشیدن جزو برنامههای روزمره زندگیشان شده است. همچنین خانمهایی که سیگار و قلیان میکشند باید با چهره زیبا و پوست شفاف و جوان خداحافظی کنند، چرا که نیکوتین سیگار یا قلیان در خانمها جذب بیشتری دارد.
سخن پایانی
حتی در هوایی که دود قلیان آزاد میشود، افرادی که قلیان نمیکشند و در معرض دود قرار گرفتهاند در طولانی مدت دچار عوارض و مضرات قلیان خواهند شد. بنابراین بهتر است محیط را از آلودگیهای مربوط به استعمال قلیان و دود آن پاک کنید. این ضرورت زمانی بیشتر میشود که در این محیط کودکان هم وجود داشته باشند.