پرداختن به معنی و گسترش ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است یکی از تمرین های مثل نویسی صفحه ۸۳ نگارش دهم است. در این مطلب ابتدا معنی و مفهوم آن را بیان میکنیم، سپس با یک انشا این ضرب المثل را گسترش میدهیم.
معنی و گسترش ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است
معنی:
وقتی کسی خیالش از خودش راحت است و کلکی در کارش نیست، بدون ترس و نگرانی حقیقت را میگوید. افرادی که قلب پاکی دارند نیازی به دورویی و دروغگویی ندارند و راستگو هستند. آدم های درستکار، روراست و صادق هستند.
انشا بازآفرینی ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است
مقدمه
همه ما میدانیم بسیاری از چاپلوسی ها و زبان بازی ها، از روی ترس یا طمع هستند، اگرچه باز هم بسیاری از ما شنیدن چرب زبانی دروغ را ترجیح میدهیم! در واقع این خود ما هستیم که با علاقه نشان دادن به چاپلوسی، دیگران را وادار به این کار میکنیم. اما همیشه افرادی هستند که از این قاعده مستثنی باشند و با صداقت و درستی رفتار کنند. چرا که از قدیم گفته اند دل که پاک است زبان بی باک است.
بدنه
اگر بگوییم امروزه وضعیت به گونه ای است که دورویی و زبان بازی بسیار رایج شده حرف درستی نیست. در گذشته نیز اینچنین بوده و همیشه افرادی که قدرت، ثروت و مقام بالاتری داشتهاند مورد چاپلوسی دیگران واقع میشده اند. اما در تاریخ میخوانیم که افرادی بوده اند که بی باکانه حقیقت را میگفتهاند و چه بسا مورد مجازات هم واقع میشدهاند. از همین رو ضرب المثل زبان سرخ سر سبز میدهد بر باد نیز رواج یافته است.
برگردیم به امروز و شرایطی که ما در زمانه خود داریم. اگر روراست باشیم میبینیم در بسیاری مواقع واقعا لزومی ندارد دروغ بگوییم و دورویی کنیم. نه خطری ما را تهدید میکند و نه چیزی را از دست میدهیم. اما متاسفانه این فرهنگ تا حد زیادی جا افتاده است که برای خوبتر به نظر رسیدن و ظاهر موجه تری داشتن، از روراست بودن پرهیز میکنیم و زبانمان را به چاپلوسی و دروغ آلوده میکنیم. ممکن است اگر با صداقت صحبت کنیم و خودمان باشیم افراد کمتری را به خود جذب کنیم اما باور کنید حضور همان دوستان کم ارزشش بسیار بیشتر از دوستانی است که به دروغ دور و بر ما را گرفته اند.
با همه اینها یک نکته خیلی خیلی مهم را باید در نظر گرفت. اینکه دلمان پاک است و صداقت داریم به هیچ وجه نباید با گستاخی و بی ادبی اشتباه گرفته شود. حتما شما هم دیده اید بعضی افراد که مدام با حرف هایشان دیگران را آزار میدهند، توجیهشان این است که ما آدم های رک و راستی هستیم و چیزی در دلمان نیست!
نتیجه
صادق بودن و حقیقت را گفتن تنها از افراد پاک و درستکار بر میآید. افرادی که ترسو و طمعکار نیستند و تن به حقارت چاپلوسی نمیدهند. با این حال گفتن حقیقت نیز باید با ملایمت و کلمات درست و بهجا انجام شود نه با تندی و درشتی. ضرب المثل زبان خوش مار را از سوراخ بیرون می آورد نیز میتواند همین نکته را بیان کند که اگر چه کلام انسان تاثیر و قدرت زیادی دارد بنابراین – ضمن حفظ صداقت و روراستی – باید زیبا سخن گفت و به بهانه رک بودن دیگران را آزرده خاطر نکرد.