تحقیق درباره گیرنده های متفاوت در پوست و نقش هر یک

در پوست، یاخته‌های گیرندهٔ متفاوتی هست که اثر محرک‌های مختلف را به پیام عصبی تبدیل کرده و به قشر مخ می‌فرستند. در این مطلب تحقیق درباره گیرنده های متفاوت در پوست و نقش هر یک از این گیرنده ها در سالم ماندن بدن را بررسی می‌کنیم.

گیرنده های حسی پوست

ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – تحقیق درباره گیرنده های متفاوت در پوست و نقش هر یک از این گیرنده ها در سالم ماندن بدن مربوط به صفحه ۴۰ کتاب درسی علوم پایه هشتم است. در این مطلب توضیح کاملی درباره این مبحث آورده ایم. با ما همراه باشید. 

 

تحقیق درباره گیرنده های متفاوت در پوست و نقش هر یک از این گیرنده ها در سالم ماندن بدن

 

تحقیق درباره گیرنده های متفاوت در پوست و نقش هر یک از این گیرنده ها در سالم ماندن بدن

گیرنده‌های پوست (دندریت هایی از یک یا چند نورون که اثر محرک را به پیام عصبی تبدیل می کنند) شامل گیرنده های زیر هستند که با کمک آنها تغییرات محیط را احساس می‌کنیم.:

  • گرما
  • سرما
  • لمس
  • فشار
  • درد

مغز بر اساس پیام‌هایی که از این گیرنده‌ها دریافت می‌کند، پاسخ‌های حرکتی مناسب برای سازگاری یا دور شدن از خطر را صادر می‌کند و برای ماهیچه‌ها می‌فرستد. ماهیچه‌ها با حرکت دادن قسمتی از بدن، خود را با تغییر سازگار، و یا از خطر دور می‌کنند. 

مثلا: وقتی دست ما به جسم داغی برخورد ‌کند، گیرنده حسی گرما، پیام‌ها را دریافت و به مراکز عصبی می‌فرستد و ما دستمان را عقب می‌کشیم.

 

انواع گیرنده در پوست

می‌توان گفت پوست تقریباً ۶ نوع گیرنده دارد که در سطوح مختلف پوست قرار دارند. برخی از حس ها  توسط گیرنده های مشابه ای شناسایی می شوند. مثلاً: حس لمس، حس فشار و حس قلقلک دارای گیرنده های مشابه اند اما قرار گیری این گیرنده ها در پوست با هم متفاوت است.

۱. پایانه عصبی آزاد

پایانه عصبی آزاد در همه جای پوست دیده می شود و گیرنده ی درد، حرارت، قلقلک و خارش است و غیر از  پوست، در بعضی بافت های داخلی مانند پوشش بیرونی استخوان و جدار سرخرگ ها دیده می شود. این گیرنده حتی در قسمت هایی از چشم مثل قرنیه که به غیر از پایانه های عصبی آزاد هیچ پایانه عصبی دیگری ندارند می‌تواند حس های لامسه و فشار ایجاد کند.

۲. جسمک مایسنر 

گیرنده مایستر نسبت به لامسه و لرزش بسیار حساس است. این گیرنده به صورت یک پایانه عصبی دراز و کپسولدار، یک فیبر عصبی حسی بزرگ و میلین دار است. درون کپسول تعداد زیادی فیلامان های عصبی منشعب دیده شده است.

این گیرنده در قسمت‌های بدون موی پوست مشاهده می شود و تعداد آن مخصوصاً در نوک انگشتان، لب ها و برخی دیگر از نواحی پوست که توانایی زیادی برای تشخیص ویژگی های فضایی حس لمس را دارند فراوان است. این گیرنده ها به حرکت اشیا بر روی پوست و نیز ارتعاش کم فرکانس بسیار حساس است.

۳. گیرنده های مرکل

گیرنده های لامسه ای نوک پهن در نوک انگشتان دارای اجسام مایسنر است. نوعی از آنها که در پوست نیز مشاهده می شود، دیسک های مرکل نام دارد، و در قسمت های مو دار بدن وجود دارند.

این گیرنده ها مسئول ارسال پیام های دایمی هستند که به فرد اجازه می دهد تا تماس مداوم پوست با اشیاء را تشخیص دهد. این دیسک ها با هم جمع شده و گیرنده گنبدی ایگو را تشکیل می دهند که برجسته است. این تجمعات نقش بسیار مهمی در تعیین محل حس های لمس در نواحی سطحی بدن و تعیین جنس شی ء لمس شده دارند.

۴. اندام انتهایی مو

حرکت جزیی هر یک از مو های بدن باعث تحریک فیبر های عصبی در انتهای هر مو می شود. این گیرنده ها به راحتی سازش می‌یابند و شبیه اجسام مایسنر عمدتاً حرکت اشیا بر سطح بدن یا تماس اولیه اشیا با بدن را شناسایی می کنند.

۵. گیرنده های رافینی

در مناطق عمیق تر پوست (دارای مو یا بدون مو ) وجود دارند که چند شاخه و کپسول دار می باشند. به آرامی سازش می یابند و برای اعلام وضعیت تغییر شکل بافت ها همچون پیام های لمس و فشار سنگین دارای اهمیت هستند. برخی از آن ها که در کپسول مفصلی نیز یافت می شوند در چرخش مفصل کمک می کنند. گیرنده های رافینی گیرنده ی مکانیکی هستند به گرما و تحریکات مفصلی حساسیت دارند.

۶. اجسام پاچینی

بزرگ ترین گیرنده های حس پیکری گیرنده های پاچینی هستند که بلافاصله در زیر پوست و هم در عمق بافت ها بدن قرار دارند. آن ها فقط توسط فشار موضعی و سریع تحریک می شوند زیرا در طی چند صدم ثانیه سازش می یابند. بنابراین جهت شناسایی ارتعاش بافتی یا سایر تغییرات سریع در وضعیت مکانیکی بافت ها حایز اهمیت می باشند. در واقع گیرنده های پاچینی سازش پذیری بسیار دارند و نسبت به فشار و ارتعاش، بیشترین حساسیت را دارند. این گیرنده ها برای دریافت حس لمس دقیق، فشار (فشار مداوم) و ارتعاش تخصصی شده اند. گیرنده پاچینی در بافت پیوندی اندام های عمقی بدن، از جمله در دیواره رکتوم و مثانه نیز وجود دارد، چرا که در این اعضا با تغییر بافت های احاطه کننده جسمک، حس فشار ایجاد می‌گردد.

 

اجزا پوست و گیرنده های متفاوت در پوست

 

دو مسیر متفاوتی که اطلاعات حسی از مسیر نخاع وارد مغز می شوند:

  • از طریق ستون خلفی نخاع: حس هایی نظیر حس لمس، حس های ارتعاش، حس های مربوط به وضعیت مفاصل، حس های مربوط به حرکت بر روی پوست، حس های فشار  از این طریق به مغز می رسند.
  • از طریق قدامی طرفی: حس های درد، حرارت، فشار ولمس غیر دقیق، حس های خرش و قلقلک، حس های جنسی از طریق مسیر قدامی طرفی نخاع به مغز می رسند.

 

کاربران عزیز؛ شما می‌توانید تحقیق حس بویایی چگونه در جلوگیری از خطر و حتی حفظ جان شخص موثر است؟ را نیز که مربوط به فعالیت های کتاب علوم هشتم است در ستاره بخوانید. لطفا پیشنهادات، نظرات و پرسش‌های خود را برای ما ارسال کنید. 

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید