ماه مبارک رمضان، برای همه مومنین سراسر برکت بوده و آثار روحی و معنوی فراوانی بری افراد دارد. مصادف شدن ماه رمضان با فصول گرم سال (بهار و تابستان)، روزه داری را سخت و پرمشقت کرده است. آنچه که در این مطلب آمده است روایاتی در مورد ثواب روزه داری در تابستان و توصیههایی است که برای گرفتن روزه در روزهای گرم سال به شما کمک خواهد کرد.
توصیه های پزشکی برای روزه داری در تابستان و در گرما
فایده روزه داری برای یک فرد سالم که واجد شرایط روزه گرفتن است، بیش از ضررهای آن بوده و برای سلامتی و بهبود ارگانها و مکانیزم سوخت و ساز بدن او مفید است. لیکن رعایت برخی نکات و اصول تغذیهای در هنگام روزه داری و استفاده از رژیم غذایی متناسب با روزه داری باعث میشود، بتوانیم بدون هیچگونه مشکلی از مزایای معنوی آن بهره ببریم و به مشکلاتی مانند ضعف بدنی، افت فشار، تشنگی و گرسنگی نیز دچار نشویم. در ادامه به نکات مهم در این خصوص اشاره خواهیم کرد.
- خوردن غذاهای آب پز یا با چربی و نمک کم در ماه رمضان توصیه میشود تا در طول روز باعث تشنگی شما نشود. مصرف غذاهای سرخ کردنی مانند انواع کوکوها، بادمجان و فست فودها به ویژه در وعده سحر باعث ایجاد تشنگی میگردد. برای آشنایی بیشتر با لیست غذاهای مناسب سحری ماه رمضان، پیشنهاد میکنیم مقاله آن را در ستاره مطالعه کنید.
- نان و پنیر با سبزی، گردو یا عسل برخی از بهترین مواد غذایی هستند که می توانید در هنگام افطار در ماه رمضان استفاده کنید. انواع سوپ یا آش های سبک نیز یکی از بهترین غذاها برای افطار است.
- در فاصله بین افطار تا سحر بین ۸ تا ۱۲ لیوان آب بنوشید. همچنین مصرف شربت تخم شربتی و خاکشیر در وعده سحر به شما کمک میکند تا در طول روز کمتر احساس تشنگی کنید. دانههای تخم شربتی و خاکشیر به دلیل جذب آب در دانه های خود، باعث شده در طول روز آب بدن خود را دیرتر از دست داده و کمتر تشنه شوید.
- استفاده از نوشیدنیهای سنتی مانند عرق کاسنی، عرق نعناع و خاکشیر بعد از افطار تا هنگام سحر برای کاهش عطش و تشنگی در طول روز ضروری است.
- برای باز کردن افطار خود توصیه میشود با دو لیوان آب جوش ولرم و خرما این کار را انجام دهید.استفاده از شیر و عسل یا شیر و خرما نیز در افطار مفید است. توصیه میشود برای باز کردن روزه خود از خوردن ناگهانی آب یخ و یا آبمیوه و نوشابه های گازدار پرهیز کنید.
- با توجه به زمان کم بین وعده افطار تا سحر در ایام روزه داری در تابستان، سعی کنید حتما در فاصله این دو وعده از مواد غذایی دارای کربوهیدرات مانند نان یا غلات استفاده کنید. این مواد سبب میشود گلیکوژن بدن در حد نرمال حفظ شده و فرد کمتر دچار تشنگی، افت فشار و قند خون شود.
- خوردن انواع سبزیها و میوهجات به خصوص گلابی، انگور، هلو، هندوانه و انجیر توصیه میگردد. میوهها به علت داشتن پتاسیم فراوان در ایجاد تعادل نمک در خون دخالت میکنند. ضمناً چون حاوی آب فروانی هستند برای پیشگیری از تشنگی مفید می باشند.
روایاتی از اهل بیت و بزرگان در مورد ثواب روزه داری در تابستان
قال علی علیه السلام: حبّب الی من دنیاکم ثلاثهٌ: اکرام الضّیف، والصّوم فی الصّیف، و الضّرب فی سبیل اللّه بالسّیف
رسول خدا(ص) روزه در گرما را جهاد مي داند «الصوم في الحرج هاد»
و امام صادق(ع) آن را برترين جهاد معرفي مي کند «أَفْضَلُ الْجِهَادِ الصوْمُ فِى الْحَر»
حضرت علی علیه السلام می فرمایند: سه چیز از دنیای شما برایم دوست داشتنی است: گرامی داشتن مهمان، روزه داری در تابستان، و شمشیر زدن در راه خدا.
در روایتی دیگر از شيخ صدوق در ثواب الاعمال در ثواب روزه داری در تابستان و در گرما از امام صادق(ع) نقل مي کند: هر کسي که يک روز در گرما روزه بگيرد و تشنه شود، خداي عزوجل هزار فرشته را وکيل مي کند که دست به صورت او بکشند و او را مژده دهند و زماني که افطار کند، خداي متعال مي فرمايد، چقدر خوشبو هستي. فرشتگانم! گواه باشيد که من قطعاً او را آمرزيدم.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.