موثرترین روش‌ های ضدعفونی کردن لباس ها کدامند؟

آیا می‌دانستید ویروس‌هایی مثل کرونا حتی از طریق لباس آلوده نیز منتقل می‌شوند؟ در شرایط بحرانی مانند شیوع بیماری‌های ویروسی، ضدعفونی کردن لباس ها برای در امان ماندن از آلودگی بیش از پیش حائز اهمیت است.

روش‌ های کاربردی ضدعفونی کردن لباس ها


ستاره |
سرویس خانه‌داری –
می‌دانیم که تماس فیزیکی یا جهش مایعات بدن (مثل ذرات موجود در تنفس) اصلی‌ترین راه انتقال ویروس‌ها و باکتری‌ها از شخصی به شخص دیگر است و معمولاً انتقال از اشیاء بی‌جان مانند لباس به ندرت اتفاق می افتد. اما جایی که پای سلامت و جان انسان در میان است، باید مراقب همین احتمال کم هم بود! شستشوی لباس‌ها با آب داغ، استفاه از انواع ضدعفونی‌ کننده ها با پیروی از دستورالعمل‌های آن و خشک کردن درست لباس‌ها در دمای بالا، هر نوع ویروس و باکتری، حتی ویروس عامل ایدز را هم از بین می‌برد! در ادامه بهترین روش‌هایی که می‌توان برای ضدعفونی کردن لباس ها و نابودی ویروس‌ها و میکروب‌ها به کاربست را شرح می‌دهیم. با ما همراه باشید.

 

بهترین روش‌های ضدعفونی کردن لباس ها‌

این روزها که ویروس کشنده کرونا و نحوه مقابله با آن به یک دغدغه جهانی تبدیل شده، این سؤال مطرح می‌شود که آیا این ویروس از طریق لباس نیز منتقل می‌شود و اگر پاسخ مثبت است، چگونه می‌توان لباس‌های خود را از ویروس پاک نمود؟

ضدعفونی کردن لباس ها در منزل می‌تواند به راحتی و بدون آسیب به پارچه انجام شود. در ادامه، چند دسته از محصولات ضدعفونی کننده بی‌خطر برای پارچه‌ها معرفی می‌شود که به راحتی قابل تهیه هستند. این محصولات توسط میکروبیولوژیست‌ها در آزمایشگاه نساجی و پوشاک آزمایش‌ شده‌اند.
دستورالعمل‌های محصول را با دقت دنبال کنید و مراقب باشید که به مقدار ضدعفونی کننده توصیه شده در برچسب محصول حتما توجه کنید.

همچنین بخوانید: بهترین ضدعفونی کننده موجود برای مقابله با کرونا چیست؟

روش‌ های کاربردی ضدعفونی کردن لباس ها


۱. محلول بوراکس (بوره) و هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه)

اگر از آن دسته افرادی هستید که به مواد ضدعفونی کننده حساسیت داشته یا به آن دسترسی ندارید، می‌توانید از ترکیب آب‌اکسیژنه و بوره (سدیم تترا بورات) استفاده کنید. بوره و آب‌اکسیژنه را به نسبت ۱ به ۴ ترکیب کرده و لباس‌ها را به کمک این محلول بشویید. پس از ضدعفونی کردن لباس‌ها آ‌‌ن‌ها را در ماشین لباسشویی قرار دهید. توجه داشته باشید که استفاده از این محلول بیشتر برای لباس‌های روشن توصیه می‌شود.

۲. ویروس زدایی با ضدعفونی کننده حاوی صمغ کاج

اغلب ما با خواص درخت کاج آشنا هستیم؛ اما جالب است بدانید که صمغ درخت کاج در مصارف صنعتی برای تولید مواد ضدعفونی کننده، الکل، مواد اولیه صابون و … نیز استفاده می‌شود.  این مواد در آب داغ و گرم مؤثر بوده و در هر دو پارچه سفید و رنگی قابل استفاده هستند. برای استفاده از این مواد، آن را در شروع کار ماشین لباس‌شویی اضافه نمایید. برای اثربخشی بیشتر، ۸۰٪ محصول باید شامل روغن کاج باشد.

۳. ضدعفونی‌ کننده‌های فنلی برای عفونت زدایی لباس‌ها

ضدعفونی کننده های فنلی نیز برای استفاده در آب داغ و هم آب گرم مؤثر هستند و می‌توان از آن برای پارچه‌های سفید و رنگی استفاده کرد. نحوه استفاده از آن به این صورت است که در صورت استفاده از آب گرم، این محصول را در زمان آبکشی لباس‌ها به ماشین لباس‌شویی اضافه نمایید.

۴. ضدعفونی ‌کننده‌های کلر مایع (آب ژاول)

این ماده تحت عنوان سفیدکننده یا وایتکس نیز شناخته می‌شود که برای ضدعفونی لباس‌های سفید در آب سرد و گرم کاربرد دارد. برای مؤثر بودن، ماده ضدعفونی کننده باید غلظت هیپوکلریت سدیم ۵.۲۵ تا ۶.۱۵ درصد باشد. توجه داشته باشید که همه‌ی فرمول‌های سفیدکننده کلر آن‌قدر قوی نیستند؛ بنابراین بهتر است پیش از خریداری، برچسب روی آنها را بخوانید.

هشدار: ضدعفونی‌کننده‌های بر پایه کلر حتماً باید قبل از افزوده شدن به ماشین لباس‌شویی با آب رقیق شوند و هرگز نباید مستقیماً روی لباس ریخته شود. این مواد برای استفاده در پارچه‌های پشمی، ابریشمی، نخی لاکرا یا پارچه‌های خاص رنگ شده مناسب نیست و باعث آسیب می‌شود.

 

روش‌ های کاربردی ضدعفونی کردن لباس ها

 

می‌توانید بخوانید: چطور در عرض یک دقیقه محلول ضدعفونی کننده خانگی بسازیم؟


۵. ایمن سازی لباس‌ها با ضدعفونی‌کننده‌های کواترنری

این مواد در هر دمایی مؤثر عمل می‌کنند؛ اما نسبت به سایر محصولات، سخت‌تر پیدا می‌شوند. در برخی موارد نیز محصول ضدعفونی کننده برای استفاده در ماشین لباسشویی مناسب نیست؛ اما با رعایت میزان غلظت توصیه شده در برچسب اطلاعات محصول، می‌توانیم در مرحله آبکشی از آن استفاده کنیم. بسیاری از پاک‌کننده‌های خانگی حاوی مواد ضدعفونی کننده مؤثری هستند، اما از آنجا که می‌توانند به بافت پارچه آسیب بزنند، برای استفاده در ماشین لباسشویی توصیه نمی‌شوند.

توجه: سفیدکننده‌های بر پایه اکسیژن، خواص ضدعفونی کننده‌ ندارند.

۶. ضدعفونی کردن لباس ها با سرکه

خواص ضدعفونی‌کنندگی و پاک‌کنندگی سرکه بر کسی پوشیده نیست. این مادۀ معجزه بخش از دیرباز در کنار کاربرد خوراکی در منازل، به عنوان محلول جرم‌گیر و سفیدکننده نیز محبوبیت دارد. انواع سرکه علی‌الخصوص سرکه سفید برای از بین بردن مقاوم‌ترین لکه‌ها و حتی از بین بردن بوی بد لباس‌ها و بوی بد لباس‌شویی بسیار مفید است. این ماده خوراکی حتی می‌تواند در نقش نرم‌کننده ظاهر شده و لباس‌ها و ملحفه‌های درخشان و نرمی تحویلتان دهد. برای افرادی که به مواد شیمیایی حساسیت دارند، سرکه بهترین گزینه برای ضدعفونی کردن لباس هاست و  مزیت جالب آن به سایر مواد ضدعفونی کننده، ثابت نگه داشتن رنگ لباس است.

بیشتر بدانید: خواص سرکه سفید برای پوست و سلامت

۷. ضدعفونی کردن لباس ها هنگام خشک کردن

یکی از سریع‌ترین و بی‌دردسرترین راه‌های خشک کردن لباس‌ها، حوله‌ها و ملحفه‌های خیس، پهن کردن آن‌ها در مقابل نور آفتاب است؛ اما جالب است بدانید که یکی از روش‌های سنتی ضدعفونی کردن لباس ها هم همین تابش نور خورشید است.

به لحاظ علمی اثبات شده که اشعه ماورا بنفش خورشید خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارد؛ پس سعی کنید لباس‌ها را در برابر نور خورشید خشک ‌کنید تا علاوه بر بهره‌گیری از خواص ضدعفونی آن، از مضرات خشک کردن لباس در فضای خانه از جمله بیماری‌های تنفسی و پوستی در امان بمانید.

نکته مهم بیماران کرونایی: از آنجا که ویروس کرونا تمایل چندانی به گرما و نور خورشید ندارد، احتمال می‌رود پهن کردن لباس این بیماران در مقابل نور خورشید تا حد زیادی ویروس‌ها را از بین ببرد.

روش‌ های کاربردی ضدعفونی کردن لباس ها

 

همچنین بخوانید: مدت ماندگاری ویروس کرونا روی اجسام و سطوح چقدر است؟


۸. ضدعفونی کردن لباس با اتو

مسلماً در شرایطی که میکروب‌ها با حرارت از بین می‌روند (مثل ویروس کرونا)، یکی از بهترین انتخاب‌ها برای ضدعفونی لباس‌ها استفاده از اتو است. دقت کنید هنگام اتو کردن درجه حرارت را متناسب با نوع پارچه تنظیم کنید تا به پارچه آسیب نرسد.

 

ضدعفونی کردن لباس با اتو

 

نکات مهم ضدعفونی کردن لباس‌های بیماران ویروسی‌

ویروس کرونا نیز مانند هر ویروس دیگری به طور مستقیم با فرضاً لمس کردن بیمار منتقل می‌شود؛ اما از آنجا که قدرت سرایت آن بالاست، بهتر است جوانب احتیاط را رعایت کرد:

  • برا بیماران از لباس‌های ۱۰۰٪ پنبه‌ای به رنگ سفید استفاده کنید. شاید بپرسید چرا؟ هرچند این رنگ آنچنان شاد و روحیه بخش نیست؛ اما ضدعفونی کردن آن‌ها با آب گرم آسان است. لباس‌های روشن با الیاف طبیعی، در برابر مواد شیمیایی موجود در ضدعفونی‌کننده‌ها مقاومت کمی دارند.
  • یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای محافظت از خود انجام دهید، پوشیدن دستکش پلاستیکی هنگام شستشوی لباس‌های بیماران کرونایی است. در صورت عدم دسترسی به دستکش حداقل لباس‌ها را از صورت و بدن خود دور نگه دارید.
  • ملحفه‌های بیماران ویروسی را در اسرع وقت بشویید تا از انتقال آلودگی به سایر لباس‌ها جلوگیری شود.
  • میکروب‌ها و باکتری‌ها می‌توانند برای مدت طولانی در ماشین لباس‌شویی باقی بمانند؛ بنابراین بهتر است به طور مرتب محفظه لباسشویی را تمیز کنید؛ خصوصاً بعد از اینکه بیماری در یک خانواده شایع شد.

 

کلام آخر

هرچند پرستاری از عزیزانمان در شرایط بیماری کاری طاقت‌فرساست؛ اما رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی کردن لباس‌ها احتمال آلوده شدن سایر اعضای خانواده را کمتر نموده و با حفظ سلامت محیط خانه، فرد بیمار هرچه زودتر بهبود یابد. در پایان دعوت می‌کنیم برای قلع و قمع هرگونه آثار کرونا در خانه، مطلب نحوه ضدعفونی کردن وسایل خانه به طور صحیح را مطالعه کنید. همراهان گرامی، اگر شما نیز راه دیگری برای ضدعفونی کردن لباس های آلوده می‌شناسید، خواهشمندیم نظرات و دانسته‌های ارزشمند خود را با ما و همراهان ستاره به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاس‌گزاریم.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید