ستاره | سرویس مذهبی – یکی از مسائل مهمی که برای زنان مسلمان وجود دارد، حکم شرعی لکه بینی قبل و بعد از پریود است. احکام زیادی در این باره گفته شده و هر کدام از علمای ما، نظر خاص خود را دارند؛ پس عمل کردن به این دستورات و پاسخ صحیح آنها به این بستگی دارد که چه مرجع تقلیدی را دنبال میکنیم. در این مطلب به بیان حکم شرعی لکه بینی قبل و بعد از پریود پرداخته ایم.
انواع خونریزی بانوان
به طور کلی زنان در طول زندگی خود دچار سه نوع خونریزی خواهند شد:
- حیض (خونریزی ایام قاعدگی)
- نفاس (خونریزی مربوط به ایام بعد از زایمان)
- استحاضه (هر گونه لکه بینی و خونریزی را در فاصله بین دو قاعدگی)
به غیر از این سه نوع خونریزی، بانوان ممکن است دچار لکه بینی نیز شوند. هنگام بروز لکه بینیها شرایط خاصی در نماز خواندن، روزه گرفتن، خواندن ادعیه و قرآن وجود دارد. البته به این بستگی دارد که از چه نوع لکههایی باشند و چه زمانی شروع شوند.
مشخص کردن نوع لکه بینی
در صورتی که لکه بینیها دارای شرایط زیر باشند حیض محسوب شده و باید مطابق احکام حیض عمل کرد:
- خون گرم باشد.
- تازه باشد.
- با فشار و سوزش همراه باشد
- رنگ خون سرخ تیره یا مایل به سیاهی باشد
- و مدت آن کمتر از سه روز نباشد.
اما اگر چنین شرایطی وجود نداشته باشد و نیز خون کمتر از سه روز بوده و هر از گاهی خارج شود، چنین خونی حیض نیست و استحاضه محسوب میشود و باید به احکام استحاضه عمل کرده و عبادات خود را بجا آورد.
حکم لکه بینی قبل از پریود برای نماز خواندن
- اگر قبل از پریودی لکه بینی وجود داشته باشد
- این حالت بیشتر از سه روز دیده شود؛ یعنی مداومت داشته باشد
- اینکه در فضای داخل رحم همیشه خون باشد
در این حالات حکم حیض را دارد و فرد نمیتواند نماز بخواند.
- اگر کسی لکه بینی موقت داشته باشد؛ مثلا در طول روز یکی دوبار لکه ببیند
- فضای داخل رحم پاک بوده و خونی وجود نداشته باشد
در این حالت، لکه بینی حیض محسوب نمیشود و حکم استحاضه دارد. فرد میتواند به وظیفه زن مستحاضه عمل کند و نمازش صحیح و قبول خواهد بود.
حکم لکه بینی بعد از پریودی برای نماز خواندن
اگر به مدت ده روز بعد از ایام عادت ماهانه، لکه بینی وجود داشته باشد، حیض محسوب میشود؛ حتی اگر دوره عادت ماهانه فرد ۵ روز باشد. مثلا اگر در روزهای هفتم، نهم و دهم باز هم لکه بینی وجود داشته باشد، این خون حیض است. این حالت شرایطی دارد؛ اگر لکه بینی تکرار شود و مداوم باشد، نباید نماز خواند. همچنین در صورت قطع شدن خون، برای اطمینان از اینکه داخل رحم، خونی نباشد باید یک تکه پنبه گذاشته شود، اگر خونی نبود میتوان غسل کرد و نماز خواند که در این صورت نماز صحیح است.
حکم شرعی لکه بینی قبل و بعد از پریود برای روزه گرفتن
در مورد روزه داشتن اگر از اذان صبح تا مغرب لکه بینی نباشد، روزه اش درست است؛ هر چند روز بعد لکه ببیند. همچنین اگر لکه بینی بیش از ده روز ادامه پیدا کند، دراین صورت فقط خونی را که در روزهای عادت ماهانه میبیند حیض بوده و باقی روزها استحاضه حساب میشود؛ بنابراین بعد از روز دهم، میبایست به احکام زن مستحاضه عمل کرده و نماز و روزه را به جا آورد. برای اطلاعات کاملتر به مقاله «احکام حیض و روزه داری بانوان» مراجعه کنید.
حکم شرعی لکه بینی قبل و بعد از پریود برای خواندن قرآن و ادعیه
حکم شرعی خواندن قران و ادعیه در ایام لکه بینی نیز بستگی به نوع لکه بینی دارد.
- قرآن خواندن در ایام استحاضه: قرآن خواندن در ایام استحاضه منعی ندارد؛ اما اگر مستحاضه کثیره بخواهد آیات سجده دار را بخواند یا اینکه بخواهد با جایی از بدن خود خط قرآن را لمس کند، باید به انجام غسل روزانه بپردازد. با این حال خواندن قرآن برای مستحاضه قلیله بطور کلی منعی ندارد.
- قرآن خواندن در ایام حیض : به طور کلی خواندن قرآن در این ایام مکروه است؛ پس اگر در این حالت قرآن خوانده شود از ثواب کمتری بهره مند میشویم.
نظر مراجع تقلید درباره خواندن قرآن و ادعیه هنگام لکه بینی
۱. آیت الله مکارم شیرازی
- در زمان حیض حتی دست زدن به جلد قرآن و سفیدی کاغذ آن مکروه بوده و لمس نوشته آن حرام است.
- خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد، مکروه خواهد بود.
- خواندن سورههای الم تنزیل، حم سجده، والنجم، إقرأ که سجده دارند حرام است.
- خواندن دعا در زمان لکه بینی هیچ گونه منعی ندارد؛ اما باید توجه شود که تعدادی از دعاها مانند دعای عهد و یا ذکرهای مخصوص امام زمان (ع) دارای شرایطی خاص از جمله داشتن وضو و تطهیر هستند.
- باید در زمان معین، یعنی بعد از نماز صبح انجام شوند.
بسیاری از علمای دیگر از جمله آیات عظام گلپایگانی، سیستانی، خوئی، تبریزی نیز چنین عقیدهای دارند.
۲. آیت الله بهجت
خواندن قران بیشتر از هفت آیه تا هفتاد آیه از سوره هایی که سجده واجب ندارد مکروه بوده، ولی بیشتر از هفتاد آیه کراهت شدیدتری دارد
۳. آیت الله خامنه ای
اگر لکههای کوچک قبل از دوران عادت ماهانه خون نباشد و یا در سه روز اول هرچند در باطن مستمر نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد و بهگونهای است که بگویند حیض را جلو انداخته محکوم به حیض است و اما نسبت به بعد از دوران عادت ماهانه اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد اگر چه بهصورت لکههاى قهوهاى رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه ها محکوم به حیض است. ولى اگر از ده روز تجاوز کند به مقدار عادت حیض و بقیه محکوم به استحاضه است.
حرف آخر
دیده شدن انواع خون و لکه بینی جزء جدایی ناپذیر از زندگی زنان محسوب میشود و هر زنی تجربه دیدن یک یا چند نوع از آنها را دارد. پس دانستن احکام شرعی در چنین شرایطی امری لازم و ضروری است. زنان و دختران در این ایام بسته به شرایط، باید از انجام برخی احکام دینی که حرام محسوب میشود، اجتناب نمایند. به غیر از نماز و روزه و خواندن قرآن، برخی دیگر از اعمال دینی مانند رفتن به مسجد الاحرام یا مسجد نبی حرام، طواف و … نیز شامل احکام شرعی در این ایام هستند. شما چه اطلاعات دیگری در خصوص حکم شرعی لکه بینی قبل و بعد از پریود دارید؟ لطفا آن را در قسمت نظرات و پرسش ها، با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید. همچنین توصیه میکنیم مطلب احکام حیض در حج و وظایف زن حائض را نیز مطالعه بفرمایید. در دایان صفحه میتوانید نظرات و پرسشهای خود را نیز با ما در میان بگذارید.